نظرخواهی آفتاب یزد در مورد رقابت احتمالی روحانی و رئیسی
با جدی شدن گزینه رئیسی برای حضور در انتخابات آتی باید دید تا چه اندازه میتواند در رقابت با حسن روحانی کامیاب باشد و تا چه میزان میتواند آرا را به سمت خود جلب کند.
خبرگزاری میزان -
بهتر است فعلا تحلیلی در این زمینه نداشته باشم چون درحال حاضر بحث احتمال و گمانهزنی است. اگر ایشان وارد انتخابات شدهاند بعدها درباره آن با شما سخن خواهم گفت. در مورد احتمال شکست روحانی نیز اظهارنظری نمیکنم.
به گزارش گروه فضای مجازی به نقل از روزنامه آرمان، چند وقت پیش بود که در میان همه اسامی گفته شده درباره گزینه آتی اصولگرایان، خبر آمد که "جمنا" (جبهه مردمی نیروهای اسلامی و جبهه تعیینکننده کاندیدای اصولگرایان) بر روی کاندیداتوری حجهالاسلام رئیسی (تولیت آستان قدس رضوی) به تفاهم رسیده است! هرچند وقتی که خبرش درز پیدا کرد، بساط انکار آن هم به راه افتاد و اینکه هنوز موضوع قطعی نشده! البته ناگفته نماند که شخص حجهالاسلام رئیسی هم میگفت جایش در آستان قدس راحت است و چندان تمایلی به کاندیداتوری ندارد! اما گزینه حجهالاسلام رئیسی همچنان روی میز اصولگرایان و چه بسا بهترین آنها بود...
هر چه زمان میگذشت، کمکم بساط تکذیبکردن هم جمع شد! و برعکس، نام حجهالاسلام رئیسی بیش از گذشته بر سر زبان ها افتاد، حالا همه میگویند اینکه "رئیسی" هست یا نه، بعد از جلسه هفدهم فروردین جمناییها! معلوم میشود.... و خود این گفته یعنی خبری در راه است!
بخصوص که روز گذشته تصویر اینستاگرام احسان رئیسالساداتی (برادرزاده حجهالاسلام رئیسی) از عبا و عمامه وی و خبر تلویحی اعلام نامزدیاش آمد. او در پیام اینستاگرامیاش نوشت: "قضیه داره جدی میشه و باید آماده باشیم بحولالله و قوه الله." موضوعی که نشان می دهد روی کار آمدن حجهالاسلام رئیسی برای رقابت با حسن روحانی تقریبا قطعی شده است.
اما حالا که رئیسی آمدنی شد تا چه اندازه میتواند در رقابت با حسن روحانی کامیاب باشد و تا چه میزان میتواند آرا را به سمت خود جلب کند و تحت چه شرایطی قادر به شکست حسن روحانی است؟ این پرسشی است که از فعالان سیاسی اصلاحطلب و اصولگرا میپرسیم؛ دو جناحی که درباره این سوال دو پاسخ کاملا متفاوت و جدای از هم دارند.
حسین کنعانی مقدم (فعال سیاسی اصولگرا)
رئیسی میتواند آرای خاکستری را جذب کند
رئیسی میتواند آرای خاکستری را جذب کند
یکی از اشکالاتی که این روزها در نحوه آرایش انتخابات سیاسی پیش آمده ، این است که همه به دنبال شخص محوری هستند؛ موضوعی که باعث شده است تا سیاسیون به محتوا، برنامه و تیمی که قرار است به روی کار بیاید توجه نکنند. در پاسخ به سوال شما و اینکه تا چه میزان احتمال شکست آقای روحانی توسط حجهالاسلام رئیسی وجود دارد باید بگویم چنانچه آقای رئیسی تیم خود را از جمنا برگزیند و آنها را در کابینه خویش قرار دهد و گفتمانی را مطرح کند که منجر به جذب آرای خاکستری شود، شانس پیروزی در انتخابات را خواهد داشت اما اینکه ما تنها به شخص "رئیسی" توجه کنیم درست نیست. آقای رئیسی باید هیئت دولت خودش را نیز در رقابتهای انتخاباتی معرفی کند تا مردم به آن هیئت دولت اطمینان کرده و به رئیسی رای دهند.
نکته مهم در این میان توجه به آرای خاکستری است، آرای خاکستری به دو بخش تقسیم میشود، یک بخش آرایی هیجانی هستند که روی موجها و شعارهای ساختار شکنانه حرکت میکنند، معمولاً این بخش از آرا به سمت اصلاحطلبان ریخته خواهد شد. اما بخش دیگری از آرای خاکستری مربوط به گروهی است که معتقدند هرکس بر سر کار بیاید، همین آش و همین کاسه است، اگر این افراد احساس بکنند که یک تغییری در حال اتفاق است و یک شخص به روی کار خواهد آمد که میتواند تغییرات اساسی ایجاد کند، این بخش از آرا میتواند در بازههای مختلف به سمت دو جناح از جمله اصولگرایان ریخته شود. حجهالاسلام رئیسی میتواند کسی باشد که این گروه از آرای خاکستری را به سمت خود جذب کند.
در حال حاضر اگر مجموع آرای اصولگرایان، اصلاحطلبان و سایر جریانات سیاسی را احتساب کنیم، میزان آن به 30 درصد میرسد، در حالیکه 70 درصد آرای مردم جزو آرای خاکستری خواهند بود که آرایشان میتواند به هر سمتی حرکت کند، که از میزان این 70درصد، 40درصد آرا مربوط به کسانی خواهد بود که اگر از تغییر مطمئن باشند میتوانند سرنوشت انتخابات را تغییر دهند . همین امر میتواند شانس پیروزی آقای رئیسی را بالا ببرد.
داریوش قنبری (فعال اصلاحطلب)
رئیسی رقیب جدی نیست چون ...
آقای رئیسی همچنان سبک و سنگین میکند تا مطمئن شود که تمامیت جریان اصولگرا پشت سر ایشان قرار میگیرند. در آن صورت است که او حتماً وارد رقابت با حسن روحانی خواهد شد. در حال حاضر نیز به نظر میرسد اکثریت این جریان بر روی آقای رئیسی اتفاق نظر دارند اما اینکه آیا رئیسی را میتوان تهدید و رقیب جدی آقای روحانی بدانیم باید گفت که چنین چیزی نخواهد بود! چرا که او کاندیدای جریانی به نام اصولگراست که از پایگاه محکمی به لحاظ اجتماعی برخوردار نیست و قاعدتاً این پایگاه ضعیف نمیتواند به کمک رئیسی بیاید تا او روحانی را شکست دهد.
اما از سویی دیگر، آقای روحانی در حال حاضر پایگاه اجتماعی گسترده و وسیعی دارد، یادمان نرود بخشی از معتدلین اصولگرا نیز به دلیل ترس از قدرت گرفتن گروههای خاصی از اصولگرایان، از حسن روحانی حمایت خواهند کرد، به همین دلیل آقای روحانی نه تنها حجهالاسلام رئیسی را شکست میدهد بلکه نسبت به دور اول نیز آرای بیشتری را کسب خواهد کرد. اساساً روحانی رقیب جدی در انتخابات آتی نخواهد داشت اما آنچه بیش از همه باعث میشود که روحانی را پیروز انتخابات بدانیم، بحث کارنامه اصولگرایان در هشت سال دولت سابق است. مردم مصیبتهای سابق را فراموش نکردهاند و از طرفی آقای روحانی اکنون در رسانههایی مثل صدا و سیما به شدت درحال تخریب شدن است و مطمئن باشید همین تخریبهای رسانههایی از این دست (که مردم دل خوشی از آنها ندارند) به سود روحانی تمام خواهد شد. شاید در گذشته، سیاست تخریبی علیه دولت اصلاحات به دلیل بیتجربگی مردم تا حدی کارآمد افتاد و در سال 84 نتیجهاش احمدینژاد شد، اما سیاست تخریبی فعلی اصولگرایان علیه روحانی با توجه به تجربه 84 تا92، به سود روحانی تمام خواهد شد.
حمیدرسایی (فعال سیاسی اصولگرا)
هر کسی رقیب روحانی باشد، پیروز میشود
من قبلا نیز بارها گفتهام که برای شکست حسن روحانی در انتخابات آینده اتفاق خاصی قرار نیست بیفتد یا شخص خاصی قرار نیست با او به رقابت بپردازد. مهمترین کسی که آقای روحانی را شکست میدهد خود او ، تیم او ، دولت او و کابینه اوست.
دلیل آن هم این است که کابینه حسن روحانی یک کابینه تنبل، یک کابینه سالخورده، یک کابینه اشرافی و یک کابینهای است که هیچ گاه در پی رفع مشکلات مردم نبوده است.
آقای روحانی مانند کسی میماند که در شب امتحان یادش افتاده امتحان دارد و برای این امتحان به فکر حل مشکلات در آستانه انتخابات افتاده است و از همین روی، این اواخر تلاشهایی در این زمینه میکند. از دید من تلاشهای آقای روحانی در شرایط فعلی حتی بازخورد منفی دارد، بنابراین همان طور که قبلا هم گفتم هر کسی که رقیب آقای روحانی باشد و تنها دو ویژگی داشته باشد یکی اینکه حرف خوب بزند و دوم اینکه خوب حرف بزند، رای خواهد آورد و روحانی را شکست میدهد.
کف نتیجه انتخابات امسال، آن است که انتخابات به مرحله دوم میکشد. یعنی اگر مقابل روحانی آن کاندیدا با آن دو ویژگی که گفتم نباشد، انتخابات به مرحله دوم میرسد و اینکه آقای روحانی در مرحله اول، رئیس جمهور شود قطعا امکانپذیر نیست.
اما اگر رقیب روحانی دارای این دو ویژگی که گفتم باشد، فارغ از آنکه نامش چیست، او پیروز میدان است و روحانی شکست خورده خواهد بود. نامها در این بین اهمیتی ندارند بلکه ویژگیها هستند که مهماند.
محمدعلی رامین (فعال سیاسی اصولگرا)
اظهارنظر نمیکنم
بهتر است فعلا تحلیلی در این زمینه نداشته باشم چون درحال حاضر بحث احتمال و گمانهزنی است. اگر ایشان وارد انتخابات شدهاند بعدها درباره آن با شما سخن خواهم گفت. در مورد احتمال شکست روحانی نیز اظهارنظری نمیکنم.
علی تاجرنیا (فعال اصلاحطلب)
رئیسی کار اجرایی نداشته ...
به شکل طبیعی و با توجه به سوابق گذشته و قابلیتهایی که جناب آقای روحانی دارند باید روحانی را رئیسجمهور دوازدهم کشور بدانیم. فکر نمیکنم که افراد جناح مقابل هیچ یک شانس ریاست جمهوری داشته باشند، اما آنها میتوانند با اجماع و مطرح کردن برخی از کاندیداها، انتخابات پرشورتر و گرمتری مانند سال 88 به راه بیندازند. ولی در کل تصور نمیکنم با توجه به قابلیتهایی که روحانی در کشور دارد، او شکست بخورد.
در مورد حجهالاسلام رئیسی نیز باید بگویم که تا مرد سخن نگفته باشد عیب و هنرش نهفته باشد. آقای رئیسی یک چهره بدون کارنامه در حوزه اجرایی است و به نظر من تفاوتهای بسیار زیادی با احمدینژاد 84 برای جلب آرای عمومی دارد. بیش از آنکه آقای رئیسی به خاطر خودش معرفی شده باشد، جمعیتی در بیرون، ایشان را انتخاب کردهاند. بنابراین اگر انتخابات ریاست جمهوری برگزار شود چیزی به آرای رئیسی اضافه نخواهد شد. اما اینکه چرا اصولگرایان تمایل دارند که آقای رئیسی را کاندیدا کنند به این دلیل است که این جناح نمیتوانست به غیر از آقای رئیسی با شخص دیگری به اتحاد برسد و این احتمال بود که هر انتخابی به غیر از آقای رئیسی، اصولگرایان را با تعدد کاندیداها مواجه کند. ولی صرف اینکه آقای رئیسی رقیب روحانی شود نشان میدهد که اصولگرایان برای انتخابات 96، فکرهای اساسی و جدی کردهاند.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *