امروزه قضاوت یک نقش اجتماعی خطیر و مهم با دامنه تاثیرات گسترده است
حجت الاسلام و المسلمین امینی گفت: تواضع، ادب و نداشتن غرور جزو ملزومات کار قضایی است ممکن است ارباب رجوع سواد بالایی نداشته و آداب اجتماعی را رعایت نکند اما قاضی باید بتواند برخورد مناسب با آن فرد داشته باشد.
خبرگزاری میزان -
به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی ، حجت الاسلام و المسلمین امینی معاون منابع انسانی قوه قضائیه در مراسم تحلیف 156 نفر از کارآموزان قضایی که صبح امروز در ساختمان مرکزی قوه قضائیه برگزار شد، خطاب به کارآموزان قضایی اظهار کرد: اعتمادی که یک دستگاه و نظام به یک فرد می کند که مجری عدالت باشد نعمت بزرگی است که باید قدردان آن بود و همه عزیزان هم به خاطر اعتمادی که دستگاه قضایی به آنها داشته است و هم به دلیل توفیق مجری عدالت بودن باید خداوند را شاکر باشند و نعمت هرچه بزگتر باشد، شکرگزاری آن سخت تر است. در روایات داریم وقتی که به انسان نعمتی می رسد باید سپاسگزار باشد که بالاترین سپاسگزاری ستایش خداوند است اگر ما سپاسگزار خداوند باشیم قطعا رسالت خود را فراموش نمی کنیم.
وی ادامه داد: طبیعی است وقتی خداوند نعمتی را به انسان می دهد و انسان قدرناشناسی می کند این کار یک نوع کفر عملی است و لذا انسان نسبت به نعمتها نباید به گونه ای رفتار کند که مصداق ناسپاسی باشد.
معاون منابع انسانی قوه قضائیه به اهمیت کار قضایی اشاره و تصریح کرد: کار قضایی یک کار مبتنی بر علم و دانش است و همه کسانی که در مصدر کار قضایی هستند می دانند که باید بر مسائل اشراف داشته باشند. قطعا کار قضایی یک کار شبه اجتهادی است کاری که ما در دوره های آموزشی انجام می دهیم نسبت به آنچه که شما احتیاج دارید قطعا کمتر است؛ یعنی در همه جا این موضوع وجود دارد که بچه های آموزشی برای همه موضوعات کافی نیست ولذا نمی توان همه مسائل را آموزش داد و کار قضایی نیاز به تجربه دارد. مهم است این است که روحیه دانشجویی و طلبگی خود را به همراه داشته باشیم و طوری نباشد که آموزش که تمام شد صرفا به دنبال کارکردن باشیم کسی در این راه موفق است که روحیه دانش طلبی را با خود داشته و آن را حفظ کند؛ روحیه دانش طلبی لازمه کار قضایی است. در همین سالهای اخیر حد فاصل سالهای 91 تا 94 چندین قانون از جمله قانون خانواده، آیین دادرسی کیفری و مجازات اسلامی تغییر یافتند.
حجت الاسلام و المسلمین امینی افزود: قضاوت صرفا کارشناسی حقوقی نیست بلکه تصمیم گیری، اراده کردن و نوعی اعمال قدرت است. کار قضاوت را باید متفاوت از دیگر کارها دانست. لزوم شجاعت، اعتماد به نفس، قاطعیت و استقلال در کار قضایی به همین جهت است.
ممکن است فردی در علم و دانش قوی باشد؛ اما در اعمال اراده ضعیف و سست باشد تصمیم گرفتن کار بسیار حساسی است . باید از خداوند طلب توفیق کنیم که در تصمیم گیری خود قاطع و مستقل باشیم، اینکه بدانیم اراده من تحت تاثیر چه عواملی شکل می گیرد و از چه مبادی این تصمیم ها اتخاذ می شود پر اهمیت است.
این مقام مسئول به موضوع سوم که در کار قضایی حساسیت دارد اشاره کرد و افزود: قضاوت یک کار انسانی است و با مردم و عواطف مردم سر و کار دارد. یک کار فیزیکی نیست بلکه با انسانها و امور انسانی سروکار دارد و باید برای آن مدیریت مناسبی اتخاذ کند.
وی گفت: شما در کار قضایی در محیط پرفشار و پرتراکم و بعضا ناراحت کننده حضور دارید که طبیعتا سخت است. شما باید پرونده را مدیریت کنید شعبه را مدیریت و در عین حال عواطف و رفتار خود را هم مدیریت کنید. شما باید خوب قضاوت کنید ، خوب تصمیم بگیرید وخوب رفتار کنید. صبور باشید و به مطالب اصحاب دعوی خوب گوش دهید.
این مسئول عالی قضایی افزود: روابط انسانی مهارت های خاص خود را می طلبد که انسان در کار قضایی طوری رفتار کند که مهارت های رفتاری در آن نمود داشته باشد ممکن است کسی دانش بالا و اراده قوی داشته باشد اما از نظر رفتاری آستانه تحملش ضعیف باشد اگر نتوانیم بر رفتارهای خود مدیریت قوی داشته باشیم مشکلات بر ما حاکم می شوند.
وی گفت: حفظ همدردی با ارباب رجوع می تواند در کار به ما کمک کند. باید این حس به ارباب رجوع منتقل شود که ما تمام تلاش خود را در راستای اجرای عدالت انجام می دهیم، باید اعتماد مردم را به خود جذب کرده و آن را تقویت کنیم تواضع، ادب و نداشتن غرور جزو ملزومات کار قضایی است ممکن است ارباب رجوع سواد بالایی نداشته و آداب اجتماعی را رعایت نکند اما قاضی باید بتواند برخورد مناسب با آن فرد داشته باشد.
معاون منابع انسانی قوه قضائیه به یکی دیگر از ملزمات کار قضایی اشاره کرد و گفت: نقش قضایی یک نقش اجتماعی است قاضی دارای قدرت است و به مقوله ای می پردازد که یک مقوله اجتماعی است باید دانست تاثیر حکمی که یک قاضی صادر می کند در همان شعبه باقی نمی ماند با وجود شبکه های اجتماعی و عمق فعالیت رسانه ها نمی توان گفت که یک رای در یک شعبه و یا دادگاه باقی می ماند آرا و احکام در منظر افکار عمومی مورد بررسی قرار می گیرند یک رای می تواند در محیط بازتاب مثبت یا منفی داشته باشد.
حجت الاسلام و المسلمین امینی گفت: ممکن است فرد خود را در کانون توجهات قرار دهد بنابراین امروزه نقش قضایی یک نقش اجتماعی خطیرو مهم با دامنه تاثیرات گسترده است نباید اینگونه فکر کرد که پشت میز می نشینیم و یک رای صادر می کنیم باید بدانیم که آرای ما بازتاب دارد و مورد بررسی قرار می گیرد باید دانست که تصمیمات در خلاء گرفته نمی شود بنابراین خیلی مهم است که ما یک خودآگاهی نسبت به کار، رسیدگی رفتار و ابعاد اجتماعی آن داشته باشیم از این رو پخته بودن رای و کمک گرفتن از تجربیات دیگران در صدور رای بسیار مهم است.
وی عنوان کرد: این که گفته می شود قاضی باید شجاع ، مستقل و با اراده باشد منافاتی با توجه به تاثیرات اجتماعی آراء ندارد باید یک مسیر را عاقلانه طی کرد و این بدین معنا نیست که احتیاط غیر ضروری داشته باشیم باید توجه کنیم که ابعاد اجتماعی آن رای چیست و چه تاثیراتی در جامعه دارد.
معاون منابع انسانی قوه قضائیه ادامه داد: باید علاوه بر خودآگاهی از تجربه دیگران هم استفاده کرد این موضوع نشانه عقل است که به تجربه اطرافیان توجه کنیم و غرور بیجا نداشته باشیم باید نسبت به این گونه مسائل حالت گشوده داشته باشیم و بتوانیم این اخلاق را به خود اضافه کرده و آن را تقویت کنیم.
حجت الاسلام و المسلمین امینی ادامه داد: مسیر قضاوت و کار قضایی مسیر سختی است و باید در این مسیر بر خدا توکل کنیم. در کار قضایی هجوم عوامل مخل بیشتر از سایر کارها است. باید خودمان را دائما در معرض توصیه خود و دیگران قرار دهیم واقعا کار قضایی در شرایط امروز کار سختی است. برخی افراد بدون اینکه درک درستی از الزامات کار قضایی داشته باشند درباره کار قضات برخی قضاوتهایی را می کنند که مایه دلسردی آنها می شود.
وی گفت: امیدوارم که یک روزی فرا برسد که قضات ما جز کارقضایی دغدغه نداشته باشند و از نظر معیشت و موفقیت کار در آرامش باشند که بتوانند با متانت و با تلاش فکری مناسب کار خود را به پیش ببرند.
معاون منابع انسانی قوه قضائیه گفت: اکثر قضات ما قضات زحمتکش ، دلسوز و سالمی هستند و ما به وجود این قضات افتخار می کنیم و امیدواریم که افرادی که به این مجموعه اضافه می شوند همواره نشاط ، عدالت خواهی و اخلاق مداری را درخود حفظ کنند.
وی در پایان ضمن آرزوی موفقیت برای همه کارآموزان قضایی اظهار کرد: ما قدردان تلاش همه شما و خصوصا عزیزانی که در مناطق محروم خدمت می کنند هستیم.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *