آیا پسگرفتن شهادت در دادگاه مشمول مجازات شهادت دروغ میشود؟
اهمیت شهادت شاهد در دادگاه تا آنجایی است که تمام سرنوشت یک پرونده را گاها تحت تاثیر قرار میدهد اما گاهی اتفاق میافتد که شاهد تردید میکند که آنچه گفته منطبق با واقعیت نبوده است و از شهادت خود پشیمان میشود، در اینجا این سوال پیش میآید که آیا فرد شهادت دهنده با پس گرفتن شهادتش مشمول مجازات شهادت دروغ میشود یا خیر؟
به گزارش خبرنگار گروه حقوقی قضایی ، شهادت یعنی اینکه شخصی به نفع یکی از اصحاب دعوا و به ضرر دیگری اعلام اطلاع از وقوع امری کند. شهادت دروغ به این معناست که شخصی شهادتی برخلاف واقعیت و حقیقت ارائه دهد. این جرم از جرایم عمدی است و از این رو نمیتوان کسی را که سهواً و به اشتباه مبادرت به بیان اکاذیب در قالب شهادت کرده است، مشمول جرم شهادت دروغ دانست.
اهمیت شهادت شاهد در دادگاه تا آنجایی است که تمام سرنوشت یک پرونده را گاها تحت تاثیر قرار میدهد اما گاهی اتفاق میافتد که شاهد از شهادت خود به هر دلیلی پشیمان میشود، در اینجا این سوال پیش میآید که آیا فرد شهادت دهنده با پس گرفتن شهادتش مشمول مجازات دروغ میشود یا خیر؟
پس گرفتن شهادت جایی مطرح است که کسی به دروغ شهادت داده باشد. اگر فردی که شهادت داده است خود مدعی شود که به دروغ شهادت داده است مشمول عنوان شهادت کذب می شود و مقررات زیر بر او حاکم می شود؛
مطابق ماده ۶۵۰ از کتاب تعزیرات قانون مجازات اسلامی، هر کس در دادگاه نزد مقامات رسمی شهادت دروغ بدهد، به سه ماه و یک روز تا دو سال حبس و یا به یک میلیون و پانصد هزار تا دوازده میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد.
در ماده ۲۰۱ قانون آئین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری نیز آمده است؛ در مواردی که دادگاه از شهود مطلعین درخواست ادای شهادت و یا اطلاع کند و بعد معلوم شود که خلاف واقع شهادت دادهاند اعم از این که به نفع یا ضرر یکی از طرفین دعوا باشد علاوه بر مجازات شهادت دروغ، چنانچه شهادت خلاف واقع آنان موجب وارد آمدن خسارتی شده باشد به تأدیه آن نیز محکوم خواهند شد.
اگر کسی علیه دیگری به دروغ شهادت دهد و رای دادگاه بر اساس شهادت دروغ وی و نه دلایل دیگر صادر شده باشد، یعنی حکم صرفاً بر مبنای کذب شهود صادر شده باشد، ادعای محکومعلیه به تنهایی مبنی بر کذب بودن شهادت شهود کافی نیست بلکه این مورد باید در دادگاه به موجب حکم قطعی اثبات شود. پس از اثبات دروغ بودن شهادت در دادگاه، میشود بر اساس ماده 272 قانون آیین دادرسی کیفری، درخواست اعاده دادرسی کرد.
اعاده دادرسی در مواردی امکانپذیر است که حکمیعلیه شخصی صادر میشود؛ اما مواردی به دست میآید که آن حکم متناسب با جرم نیست. در این موارد قانونگذار شرایطی را در قانون پیشبینی کرده است که بر اساس آن میشود بعد از قطعیت حکم و بنا به دلایلی که جدید به دست میآید، در رای دادگاه تجدید نظر کرد.
بنا بر این گزارش، در صورت خلاف واقع بودن شهادت گواهان که مبنای صدور حکم قرار گرفته است، میتوان از طریق دیوان عالی کشور و بدون قید مدت، درخواست اعاده دادرسی کرد. اعاده دادرسی، تنها در صورتی عملی است که رای دادگاه صرفا بر اساس شهادت دروغ باشد، اگر موارد دیگری مانند گزارش نیروی انتظامی هم مستند صدور حکم باشد، دیگر نمیتوان از این راه استفاده کرد و فقط میتوان خواستار مجازات شاهد دروغگو شد.
در واقع پس گرفتن شهادت در دادگاه چنانچه رای صادر شده باشد مشمول مجازات شهادت دروغ می شود حتی وقتی که رای صادره باطل نیز اعلام شود، بنابراین اگر شما جر آن دسته از افرادی هستید که از شهادت خود مطمئن نیستید و یا به قول معروف وقوع جرم را به چشم خود ندیده اید تا پیش از قطعی شدن رای صادره به جوانب شهادت خود فکر کنید چرا که گاهی پس گرفتن شهادت دروغ ارزش این را دارد که سرنوشت یک پرونده و یا انسانی را از خطر نجات دهید و نزد خداوند و وجدان خود آرامش داشته باشید.
نظرات بینندگان
سلام طرف آمده شهادت دوروغ داده رای ب ضرر من صادر شده حالا شاهد ها میگن ما حاضریم رای مون رو پس بگیریم باید ببرمشون محضر چی بگن
سلام یک خانم آمده که گفته من بااین آقا صیغه کردم ولی مدارک ندارم آمده رفته چند شهود گیر اورده دادگاه خانواده ما را به ثبت ازدواج محکوم کرده من هم اعتراض به تجدید نظر کردم ایا تجدید نظر میتونه ری را ردکنه
ممنون از اهنگای شما
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *