آغاز فاز نخست مستندنگاری و کاوش قلعه گلی محمدآباد قمرود

13:10 - 13 بهمن 1395
کد خبر: ۲۷۴۶۱۵
فاز نخست برنامه مستندنگاری، ساماندهی و کاوش قلعه‌گلی محمدآباد قمرود واقع در قم با هدف تدوین طرح جامع پژوهش، حفاظت و مرمت آغاز شد.
آغاز فاز نخست مستندنگاری و کاوش قلعه گلی محمدآباد قمرودبه گزارش گروه جامعه ،کاظم عرب گفت:در این برنامه تلاش می‌شود تا پتانسیل‌های محل برای خدمات‌دهی به گردشگران فضاهای تاریخی و اکوتوریسم در حواشی دریاچه نمک مورد بررسی قرار گیرد.

وی با اشاره به تعیین عرصه تاریخی قلعه و تحدید حدود آن با حفر گمانه‌های باستان‌شناختی، گام بعدی را اخذ سند مالکیت توسط اداره کل میراث فرهنگی استان قم اعلام کرد و گفت: یکی دیگر از اهداف این برنامه تهیه نقشه‌های توپوگرافی، مسطحاتی و شبکه‌بندی لازم از محوطه است تا بر اساس آن کاوش باستان‌شناختی آتی بر اساس سیستمی مشخص به انجام رسد. 


به گفته وی، قلعه گلی محمدآباد قمرود از نوع قلعه‌هایی است که در کنار شاهراه مواصلاتی ساخته‌شده است و نه تنها می‌تواند اطلاعات ارزشمندی از دوران تاریخی منطقه تا اواسط دوران اسلامی در اختیار باستان‌شناسان قرار دهد، بلکه قابلیت تبدیل به منطقه گردشگری و اکوتوریسم را داراست. 

عرب با اشاره به این نکته که  قلعه کاروانسرای گلی محمدآباد در مسیر جاده ابریشم قرار داشته است افزود: «پیش‌تر و در کاوش‌های باستان‌شناسی منطقه قمرود واقع در شمال شرقی قم حدود 130 اثر مربوط به دوران‌های مختلف تاریخی به ویژه دوره اشکانی، ساسانی شناسایی شده است.»

به گفته این باستان‌شناس، یکی از شاخص‌ترین این آثار قلعه گلی محمدآباد  قمرود است که در موقعیت استراتژیکی قرار گرفته و تا عصر صفوی همچنان مورد استفاده بوده است.
 
عرب افزود: «موقعیت قلعه در حاشیه کویر به‌گونه‌ای بوده که کاروانیان علاوه بر استفاده در مسیر شمال به جنوب در مسیر شرق به غرب (شاهراه خراسان بزرگ) نیز از آن استفاده می‌کردند.»

وی همچنین گفت:تا سال 1264 قمری مسیر اصلی قم به ری از شرق  دریاچه حوض سلطان بوده و تردد از این مسیر انجام شده و پس از تغییر راه به غرب دریاچه (راه کنونی) که به دستور علی اصغر خان اتابک صدراعظم ناصرالدین‌شاه صورت پذیرفت این مسیر به تدریج متروک شد.

مجوز انجام فاز نخست مستند نگاری، ساماندهی و کاوش قلعه گلی محمدآباد قمرود توسط رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری صادرشده است.
انتهای پیام/ 


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *