چین، روسیه تلاش میکنند برتریطلبی خود را در جهان ثبیت کنند
قاسم علیدوستی در رابطه با افول هژمونی آمریکا گفت: بحث برتریطلبی عمدتا شامل کشورهای قدرتمندی به غیر از آمریکا، شامل چین و روسیه است که ظهور و بروز پیدا کردند و تلاش میکنند که در جهان خود را ثبیت کنند.
خبرگزاری میزان -
به گزارش گروه سیاسی ، قاسم علیدوستی، استاد دانشگاه و مدیرکل مرکز راهبردی دیپلماسی دفاعی گفت: وقتی صحبت از هژمون میشود با دو سطح مواجه میشویم یکی بحث هژمون و دیگری برتریطلبی است. اگرچه آنچه امروز عمدتا مطرح است بحث هژمون در هیچ یک از کشورهای دنیا حتی در رابطه با آمریکا مصداق ندارد. زیرا در حال حاضر شرایطی که وجود دارد، شرایط برتریطلبی است و نه شرایط هژمون.
وی افزود: از طرفی در نوع نگاه کشورها به بحث هژمون این است که هیچ قدرت بلامنازعی غیر از آن کشور وجود نداشته و برتریش در همه حوزهها به تثبیت رسیده باشد. همه کشورها برای باور یک هژمون حاکم در جهان باید به آن اذعان و آن را بپذیرند. در حالی این جریان امروز در سطح جهان وجود ندارد. قبل از فروپاشی شوروی سابق دو قطب قدرت وجود داشت و هژمون به این شکل مطرح نبود. اگرچه در این رابطه اختلافنظر وجود دارد.
مدیر کل مرکز راهبردی دیپلماسی دفاعی ادامه داد: برخی به قدرت هژمونیک آمریکا اعتقاد دارند به این دلیل که سه شاخصه اصلی هژمون(بحث قدرت نظامی، قدرت اقتصادی و قدرت نرم) را آمریکا دارد. با استناد به این سه حوزه قدرتی عنوان میکنند که اگرچه تعریف مشخصی شاید در چارچوب آن تعریف اصلی هژمون نمیگنجد و برخی قدرتهای بزرگ دنیا اصلا این روند را قبول ندارند، اما این هژمون تثبیت شده و آمریکا به عنوان یک هژمون مطرح است و اوج این هژمونی بعد از فروپاشی شوروی به اثبات رسیده است.
علیدوستی بیان کرد: با این همه امروز درباره هژمونی آمریکا اختلافنظر وجود دارد. در عین حال، بحث برتریطلبی عمدتا شامل کشورهای قدرتمندی میشود که با تکیه بر قدرت اقتصادی، نظامی و نفوذ منطقهای و جهانی، اهداف خودشان را توسعه میدهند. در عین حال تلاش میکنند به قدرت بلامنازع نیز دست پیدا کنند. از جمله این کشورها آمریکا، چین، روسیه است که ظهور و بروز پیدا کردند و تلاش میکنند که در جهان خود را ثبیت کنند.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *