چگونه میتوان سابقه چک برگشتی را پاک کرد؟
اگر فردی چکی داشته باشد که پس از برگشت مفقود و سابقه در بانک مرکزی برای وی درج شده است، چگونه میتواند آن را در سابقهاش پاک کند؟
خبرگزاری میزان -
به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی ، یکی از مشکلات حقوقی در جامعه، که خیلی از شهروندان به نوعی با آن درگیر هستند، «دعاوی مربوط به چک و چکهای برگشتی» است.
در صورتی که، چک بنا به دلایلی، با گواهی عدم پرداخت از سوی بانک مواجه شود، دارندهی چک برای مطالبهی وجه آن و رسیدن به حقوق خود، از «چهار طریق» میتواند اقدام کند:
١- اقدام از طریق تقدیم شکایت کیفری:
با توجّه به قانون صدور چک با اصلاحات سال 1382، دارندهی چک میتواند بعد از دریافت گواهی عدم پرداخت از بانک مربوط، به طرفیّت صادرکنندهی چک، اقدام به طرح شکایت کیفری کند.
البتّه، طرح شکایت کیفری منوط به این است که، دارندهی چک مواعد شش ماهه را رعایت کرده باشد. یعنی؛
اوّلاً: ظرف شش ماه از تاریخ صدور چک، برای وصول وجه آن به بانک مراجعه کرده باشد؛
ثانیاً: بعد از مراجعه به بانک و دریافت گواهی عدم پرداخت، اقدام به طرح شکایت کیفری کند. (مادّهی 11 قانون صدور چک).
بدیهی است که، شکایت کیفری فقط علیه صادرکنندهی چک امکانپذیر است. و بنابراین، علیه سایر اشخاص، یعنی؛ ضامن و ظهرنویس، نمیتوان اقدام به شکایت کیفری کرد.
از طرفی، براساس اصلاحات قانون صدور چک در سال 1382 ؛ چکهای وعده دار، بدون تاریخ، سفید امضاء، مشروط، و بابت تضمین انجام معامله، فاقد جنبهی کیفری اعلام شده است.
بنابراین، در صورتی که هر کدام از این موارد، اثبات شود؛ در آن صورت، طرح شکایت کیفری به نتیجه نخواهد رسید. چرا که، در این موارد، صادرکنندهی چک قابل تعقیب کیفری نیست. (مادّهی 13 قانون صدور چک).
در نتیجه، اقدام به صدور چک از سوی صادرکننده و برگشت آن توسّط دارنده، در صورتی دارای اوصاف کیفری میباشد که، فرضاً به تاریخ روز بوده، و بدون وعده صادر شده باشد. و از طرفی، سایر شرایط نیز رعایت گردیده باشد.
٢- اقدام از طریق دایرهی اجرای ثبت:
با توجّه به این که، چک «در حکم اسناد لازمالاجرا» است؛ لذا، دارندهی چک میتواند از طریق دایرهی اجرای ثبت درخواست صدور اجرایّیه علیه صادرکنندهی چک نماید. (مادّهی 2 قانون صدور چک).
البتّه، اقدام ثبتی از طریق ادارات ثبت اسناد و املاک، نیازمند وجود و تحقّق شرایطی است.
از جملهی این شرایط، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1) فقط علیه صادرکنندهی چک امکان پذیر است؛
2) باید مطابقت امضای چک با نمونه امضای صادرکننده در بانک، گواهی شده باشد؛
3) صادرکنندهی چک اموالی داشته باشد، و دارندهی چک نیز آن اموال را به اجرای ثبت معرّفی کند؛
4) به علاوه، نیازمند پرداخت نیم عُشر اجرایی از سوی دارندهی چک است.
5) ضمن اینکه، لاشهی چک هم در این مرحله، از دارندهی چک دریافت میشود.
٣- اقامهی دعوای تجاری از طریق تقدیم دادخواست:
با توجّه به این که، چک همانند سفته و برات از جمله «اسناد تجاری» مندرج در قانون تجارت محسوب میشود؛ بنابراین، دارندهی چک میتواند علیه همهی مسئولین، اعمّ از صادرکننده و ظهرنویسان، تحت شرایطی، با تقدیم دادخواست مربوط، اقامهی دعوای تجاری کند.
اقامهی دعوای تجاری، دارای مزایایی است. که این مزایا، از قرار زیر میباشد:
اوّلاً- اقامهی دعوا علیه همهی مسئولین، از جمله ظهرنویسان امکانپذیر است؛
ثانیاً- صدور قرار تأمین خواسته بدون تودیع خسارات احتمالی صورت میگیرد.
گفتنی است که، اقامهی دعوای تجاری از سوی دارندهی چک، دارای شرایطی است.
از جملهی این شرایط، میتوان به دو مورد زیر اشاره کرد:
1) گواهی عدم پرداخت؛ (که این گواهی، جایگزین واخواست در سفته و برات میباشد)، باید در ظرف پانزده روز یا چهل و پنج روز یا چهار ماه از تاریخ صدور چک (بر حسب مورد)، اخذ شده باشد؛ (موادّ 315 و 317 قانون تجارت).
2) در ظرف یک سال یا دو سال (بر حسب مورد)، از تاریخ اخذ گواهی عدم پرداخت، اقدام به تقدیم دادخواست شود. (موادّ 286 و 287 قانون تجارت).
٤- اقامهی دعوای مدنی از طریق تقدیم دادخواست:
دارندهی چک، در هر حال، حقّ اقامهی دعوا علیه صادرکنندهی چک را دارد. که این امر، با تقدیم دادخواست به دادگاههای عمومی حقوقی و طبق تشریفات قانون آیین دادرسی مدنی صورت میگیرد. و عموماً دارندگان چک از این روش، به عنوان آخرین مرحله استفاده میکنند.
حال اگر فردی چکی داشته باشد که پس از برگشت مفقود و سابقه در بانک مرکزی برای وی درج شده است، چگونه می تواند آن را در سابقه اش پاک کند؟
در پاسخ باید گفت که لازم است این فرد از دارنده چک که گواهی عدم پرداخت به نام او صادر شده رضایت نامه رسمی اخذ و به بانک ارائه شود تا با انعکاس آن به بانک مرکزی اقدام شود.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *