کشت گیاهان بدون خاک / تولید سالانه 500 هزار نشاء
داود كريمی در سپاه ناحيه يزد يك گلخانه به روش آبكشت تأسيس كرده است که این روش به کشت بدون خاک مشهور است.
به گزارش گروه اقتصاد ، كشت هیدروپونیک یا آبكشت شیوه كشت بدون خاك است. در این نوع كشت متخصصان نیازهای غذایی گیاه را اندازهگیری كرده و به جای خاك با استفاده از آبی كه به گیاه داده میشود با افزودن عناصر ماكرو و میكرو و نگهداشتن گیاه توسط مواد نگهدارنده بیاثر مانند پرلیت عملاً نیاز به خاك را منتفی میكنند. كشت هیدروپونیك به صورتهای گوناگونی اعمال میشود. در سادهترین و قدیمیترین روش كشت هیدروپونیك گیاهان را در بسترهای از جنس كاه كشت میكنند و مواد غذایی را در اختیار گیاهان كشت شده دراین بسترها قرار میدهند. روشهای جدیدتری نیز بكار برده میشود مانند روش NFT كه در آن مواد غذایی به صورت یك لایه نازك در اختیار گیاه قرار میگیرد.
در این نوع كشت نیازی به شخم و آبیاری نیست و مصرف آب به صورت چشمگیری كاهش مییابد. همچنین در این روش ضد عفونی كردن محیط رشد بسیار ساده و كم هزینه است. چون محلول غذایی به صورت مایع است به راحتی میتوان آن را كنترل كرد. در جایی كه خاك مناسب ندارد یا خاك دچار بعضی بیماریها است این روش توصیه میشود. كنترل شرایط محیطی از جمله نور، دما، رطوبت و تركیب هوا در آبكشت بسیار سادهتر است.
كارگری مجانی در گلخانهها برای تجربه اندوزی
داود كریمی، 28 ساله و فارغالتحصیل مهندسی كشاورزی و كارشناسی ارشد صنایع غذایی است. او یكی از برگزیدههای سومین همایش ملی طلایه داران اقتصاد مقاومتی است كه با استفاده از علم روز كشاورزی موفقیتهای زیادی به دست آورده و برای 8 نفر اشتغالزایی كرده است.
وی درباره چگونگی آغاز به كار در عرصه كشاورزی مدرن، میگوید: «در دوره دانشجویی با هدف فراگرفتن تجربیات عملی در كار كشاورزی مدرن، بعد از پایان كلاسها در گلخانههای شیراز به صورت رایگان كارگری میكردم، بیل میزدم، كود میریختم، فرغون دست میگرفتم و... . هدف اصلیام تلفیق دانش تئوری با تجربه عملی بود و از همان دوره دانشجویی برنامه بلند مدتی برای حضور در عرصه كشاورزی به صورت مدرن و علمی داشتم.»
این فعال اقتصاد مقاومتی میافزاید: «وقتی از دانشگاه فارغ التحصیل شدم هیچ سرمایهای نداشتم تا با آن زمین بخرم یا گلخانه احداث كنم، از طرفی اصلا دلم نمیخواست كارمند دولت و حقوق بگیر باشم. تصمیم گرفتم یك گلخانه اجاره كنم اما حتی پول اجاره گلخانه را هم نداشتم، در یزد برخلاف كرج و ورامین زمین كشاورزی بسیار گران است، در نتیجه با صاحبان چند گلخانه مذاكره كردم و از آنها خواستم گلخانه شان را به من اجاره بدهند اما اجاره بها را بعد از برداشت محصول و فروش در بازار از من بگیرند. خدا را شكر قبول كردند و من هم بعد از اولین فصل برداشت توانستم پول اجاره اولین گلخانه را بپردازم.»
داود كریمی در حال حاضر چندین گلخانه در اختیار دارد و محصولات بسیار متنوعی را بر اساس تكنیكهای روز علم كشاورزی تولید میكند. او در این باره اظهار میكند: «یكی از عرصههای كار من، تولید نشاء استاندارد برای دیگر گلخانهها و كشاورزان است. در گذشته كشاورزان بذر را در زمین میكاشتند اما امروزه ثابت شده كه تولید نشاء و كاشت آن بهتر از شیوه سنتی كاشت بذر در خاك است. ما نشاءها را در فضایی استاندارد برای انتقال به زمین كشاورزی آماده میكنیم. سال گذشته بیش از 500 هزار انواع نشاء گیاهانی چون كلم بروكلی، كاهو، كرفس، گوجه، فلفل و به لیمو تولید كردیم و به فروش رساندیم. استفاده از نشاء باعث میشود ریشه گیاه قویتر باشد، رشد آفات كاهش یابد و فصل كشت به خاطر آمادهسازی زمین عقب نیفتد.»
وی افزود: عرصه دیگر فعالیت من تولید محصولات ارگانیك است. یك گلخانه گوجه گیلاسی، یك گلخانه گوجه سالادی و یك گلخانه شناور در اختیار دارم كه متناسب با تقاضای فصل در آن فلفل دلمهای و بادمجان كشت میكنم. در این گلخانهها به هیچ وجه از سموم شیمایی برای مبارزه با آفات استفاده نمیكنیم، در عوض از تكنیكهای ساده علمی بهره میگیریم. واقعیت این است كه استفاده از سموم نه به نفع سلامت مصرفكننده است و نه به نفع جیب كشاورز چون قیمت سموم بسیار بالاست. در این گلخانهها با استفاده از تلههای نوری با انواع آفتها مبارزه میكنیم. تلههای نوری ما از جنس سلولهای خورشیدی هستند و در روز نور را جذب میكنند و از برق استفاده نمیكنند. این تلهها در شب طیفی از نور را تولید و انواع آفات را به خود جلب میكنند، در نزدیكی این تلههای نوری هم فن هایی نصب شده كه آفات را به درون محلول آب و ریكا میكشد و نابود میكند.
تولید محصول اختصاصی برای گیاه خواران
داود كریمی خاطرنشان میكند: «متاسفانه این شیوه منحصر به فرد، موفق و بدون هزینه صرفا در گلخانه من اجرا میشود و در سراسر استان یزد نظیر ندارد. علتش این است كه در سراسر كشور كشاورزان پیرو یكدیگر هستند و كار مدرن انجام نمیدهند و متاسفانه كارشناسها هم برایشان توضیح نمیدهند. این در حالی است كه گلخانههای اطراف با وجود استفاده از سموم باز هم موفق به كنترل آفات نشدهاند.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *