تبعیض نژادی در ایالات متحده آمریکا و نقض حقوق سیاهپوستان
بر اساس آمارهای منتشر شده در ایالت متحده آمریکا به طور متوسط هر 36 ساعت یک سیاهپوست به دست پلیس کشته میشود.
به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی ، حقوق بشر یکی از موضوعاتی که در چند سال اخیر به ابزاری برای وارد کردن فشار از سوی کشورهای غربی به ایران تبدیل شده است.
موضوعی که صرفا بهانهای است برای اعمال فشارهای سیاسی به ایران تا شاید به خیال خود از این طریق بتوانند قدری از محبوبیت ایران در منطقه بکاهند و از گسترش ارزشهای انقلاب اسلامی ایران در بین دولتها و ملتها جلوگیری کنند.
حقوق بشر، بنیادیترین حقوقی است که هر انسانی به طور ذاتی، فطری و به صرف انسان بودن از آن بهره مند است و این حق از دیرباز مورد توجه ملت ها و اندیشمندان بوده است. امروزه نیز این مفهوم اهمیت و برجستگی فوق العاده و به مراتب گسترده تری در سطح بین المللی یافته است و تاکنون اسناد بین المللی متعددی برای تدوین و حمایت از حقوق بشر تدوین شده است.
متاسفانه ساختارهای بین المللی حمایت از حقوق بشر و برخی کشورهای غربی که همواره خود را جزء پاسداران و مدافعان انحصاری حقوق بشر در جهان معرفی میکنند، در عرصه حقوق بشر رویکردی تبعیض آمیز، دوگانه، غیر مستقل و غیرمنصفانه در پیش گرفته و با عملکردی متناقض، سابقه سیاه و تلخی از خود برجای گذاشته اند.
با توجه به وجود حقوق و قوانین مدون در حوزه حقوق بشر، این پرسش شکل میگیرد که چگونه شاهد وضعیت خلاف انتظار باشیم؟
با توجه به جنایتهای فراوان و اقدامات ضد حقوق بشری توسط رژیم صهیونستی، گروهک تروریستی داعش و حمایت کشورهای غربی و چند کشور دیگر از جمله عربستان درصدد هستیم تا با رویکردی واقعگرایانه و بیطرفانه نسبت به موضوع حقوق بشر در آمریکا، بخشی از واقعیات را از دریچه اخبار و گزارشات مستند رسمی سازمان ها و نهادهای مدنی فعال در حوزه حقوق بشر منعکس کنیم.
از این رو وضعیت حقوق بشر و میزان پایبندی به موازین و تعهدات حقوق بشری در آمریکا در حوزههای مشخصی در بخشی از سال 2014 و همچنین 2015 مورد بررسی قرار میگیرد.
گفتنی است این گزارش قسمت کوچکی از مهمترین موارد موضوعی نقض حقوق بشر در این کشور است. مطالبی که در این گزارش منعکس میشود برگرفته از کتاب وضعیت حقوق بشر در آمریکا است که توسط مرکز پایش معاونت امور بینالملل ستاد حقوق بشر تهیه و تدوین شده است.
بعد از اینکه یک جوان سیاه پوست 18 ساله به نام مایکل براون غیر مسلح در ایالت میسوری آمریکا از سوی پلیس هدف گلوله قرار گرفت و در پی آن برخوردهای خشونت باری روی داد سوالاتی درباره نحوه واکنش پلیس به این رویدادها مطرح شده است.
درگیری از آنجا شروع شد که یک پلیس سفیدپوست در18 مرداد (سال 1393) در شهر فرگوسن با شلیک چند گلوله مایکل براون نوجوان سیاهپوست را که به تازگی از دبیرستان فارغ التحصیل شده بود را کشت.
نحوه کشته شدن مایکل براون محل اصلی مناقشه میان معترضان و مقامهای محلی گردید. شاهدان عینی میگویند مأمور پلیس " بی توجه" به دستهای مایکل که به نشانه تسلیم بالای سرش رفته بود به او شلیک کرده است.
پلیس مدعی است میان این نوجوان و مأمور پلیس درگیری فیزیکی روی داده و افسر پلیس از ناحیه صورت مجروح شده است. از طرف دیگر فرماندهان پلیس ادعا کردند که فیلم سرقت مایکل براون از یک مغازه را در اختیار دارند.
در شبکههای اجتماعی برخی کاربران به حومههای شهر لقب "فرگوستان" دادهاند و گفتهاند که این ناحیه به یک "منطقه جنگی" شبیه شده است.
پس از این واقعه تعدادی از جوانان سیاهپوست در اعتراض به این اقدام خشن پلیس دست به اعتراض خیابانی مقابل اداره پلیس شهر زدند که با برخورد شدیدتر پلیس مواجه شدند و طی حمله پلیس به معترضین قتل براون 7 نفر در ساعات اولیه دستگیر و 150 نفر نیز بر اثر استنشاق گاز اشکآور راهی بیمارستان شدند.
همین امر جرقه تظاهرات مردمی علیه خشونت پلیس را بر افروخت و مردم در 200 شهر آمریکا در اعتراض به نژادپرستی و رفتارهای توهین آمیز نسبت به سیاهپوستان دست به تظاهرات زدند. صدها تظاهر کننده در مقابل اداره پلیس و ادارات دولتی دیگر نیز مورد هجوم نیروهای گارد ویژه قرار گرفتند. نیروهای پلیس با استفاده از گاز اشک آور و شلیک گلولههای پلاستیکی به سوی معترضین بسیاری از آنان را زخمی و روانه بیمارستان کردند.
در همین راستا نیروهای پلیس از روزهای ابتدایی اعتراض مسالمت آمیز سیاهپوستان دهها نفر از آنان را بازداشت کرده که گزارشها حکایت از رفتار خشونت آمیز با بازداشت شدگان در بازداشتگاهها دارد.
در هجوم مسلحانه و خشن نیروهای پلیس شهر لس آنجلس به تجمع اعتراضی سیاهپوستان نسبت به قتل براون، جوان 25 ساله سیاهپوست آمریکایی به نام ازل فورد نیز به قتل رسید که این ماجرا خود به گسترده شدن آتش تجمعات دامن زده است.
پس از بروز خشونتهای زیاد درسطح شهر فرگوسن و یا اقدامات خشونت بار پلیس علیه معترضین بسیاری از اماکن و فروشگاههای این شهر تعطیل و یا مورد هجوم و دستبرد قرار گرفتند، بسیاری از معترضین که از حملات نیروهای پلیس به ستوه آمده اند دست به سلاح برده و به صورت مسلح در خیابانها ظاهر شدند.
نحوه برخورد پلیس با معترضان شهر فرگوسن و سرکوب خشونت بار اعتراضات علیه تبعیض نژادی توسط پلیس این کشور انتقاد سازمانها و نهادهای حقوق بشری دنیا را نیز برانگیخت.
در این راستا بانکیمون دبیرکل سازمان ملل، خواستار خویشتن داری پلیس آمریکا در برخورد با معترضان شهر فرگوسن شد و از سوی دیگر ناوی پیلای کمیسر پیشین عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد نیز طی واکنشی اعلام کرد درگیری ها بین پلیس و تظاهر کنندگان در آمریکا یادآور خشونت نژادی آپارتاید در آفریقای جنوبی است.
لازم به توضیح است بر اساس آمارهای منتشر شده در ایالت متحده آمریکا به طور متوسط هر 36 ساعت یک سیاهپوست به دست پلیس کشته میشود.
تبعیض نژادی در ایالات متحده آمریکا که با نظام برده داری در سده 17 آغاز شد همچنان تا عصر حاضر ادامه یافته است.
با گذشت سالها از سخنرانی معروف "مارتین لوتر کینگ" ضد نظام برده داری، سیاهپوستان آمریکا همچنان به دلیل سیاستهای نژادپرستانه دولت این کشور در محدودیت و محرومیت به سر میبرند.
آمارها حاکی از آن است که حدود یک میلیون نفر از مجموع دو میلیون و 300 هزار نفر زندانی آمریکا را سیاهپوستان تشکیل میدهند.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *