خاصیت ها و فواید زنجبیل را بیشتر بشناسیم
به گزارش گروه فضای مجازی به نقل از روزیاتو، زنجبیل از خانواده Zingiberaceae است که زردچوبه و هل نیز به آن تعلق دارند. در زمان باستان از هند و چین گرفته تا رم و یونان، از ریشه زنجبیل برای پخت انواع غذاها استفاده می شده است؛ از نان زنجبیلی گرفته تا مربا و شیرینی های زنجبیلی.اما زنجبیل فقط یک ادویه و طعم دهنده محسوب نمی شود، بلکه خواص درمانی بسیار زیادی نیز دارد که در ادامه این مطلب به بخش های از آن اشاره خواهیم کرد.
شناخت زنجبیل
زنجبیل یا زنجفیل، گیاه زرد رنگ با رگه های بنفش است و ساقه باریک و نی مانند و برگ های سرنیزه ای سبز براق دارند. قد این گیاه به یک متر هم می رسد. گل های آن نیز سبز مایل به زرد با حاشیه های ارغوانی است که در تابستان از زمین ساقه بیرون می زنند. زنجبیل عموما در کشورهای گرمسیری کشت می شود و زنجبیل جامائیکائی به عنوان یکی از بهترین انواع این گیاه در دنیا محسوب می شود.
بنا بر سنت و اعتقاد چینی ها، زنجبیل خشک شده نسبت به نمونه تازه آن، عطر و طعم غنی تری دارد.
خاستگاه اصلی زنجبیل کجاست؟
خاستگاه اصلی این گیاه به جنوب شرقی آسیا و کشورهای چین و هند می رسد. در این مناطق، زنجبیل جزو جدائی ناپذیر غذاها و خوراکی ها محسوب می شود زیرا مردم این کشورها به عطر تند این گیاه علاقه فراوانی دارند.
رومی ها نخستین بار در اواسط قرن ۱۶ میلادی زنجبیل را از چین وارد کشور خود کردند و اروپا نیز در آن زمان سالانه بیش از ۲ هزار تن زنجفیل از هند شرقی وارد می کرد. در حال حاضر، بهترین محصولات تجاری زنجبیل از کشورهای جامائیکا، هند، فیجی، اندونزی و استرالیا به دیگر مناطق دنیا صادر می شوند.
شکل های متنوع زنجبیل
ریشه های کامل و تازه: که تازه ترین طعم را نیز دارند.
ریشه های خشک شده
پودر زنجبیل: که از آسیاب کردن ریشه خشک زنجبیل یا ساقه های زنجفیل-پرورده تهیه می شود. برای این منظور، ریشه های جوان چیده شده، پوست آن گرفته و خرد می شوند. در آخر نیز درون شربت غلیظ شکر پخته می شوند.
زنجبیل کریستالیزه شده: در این حالت نیز زنجبیل در شیره قنده جوشانده و پخته می شود، سپس در معرض هوا، خشک شده و درون شکر غلتانده می شود.
ترشی زنجبیل: برای تهیه این ترشی، زنجفیل را به صورت ورقه های باریک برش می دهند و سپس درون یک شیشه ی پر از سرکه می ریزند. ژاپنی ها به این ترشی، «گاری» می گویند که گاهی به همراه سوشی سرو می گردد.
هر ۱۰ گرم زنجبیل تازه حاوی موارد زیر است:
- ۰٫۲ گرم پروتئین
- ۰٫۱ گرم چربی
- ۰٫۹ گرم کربوهیدرات
- ۰٫۰ گرم فیبر
- ۴٫۶ کالری
خواص چای زنجبیلی
هنگامی که احساس می کنید در حال سرما خوردن هستید، یک فنجان چای زنجبیلی بنوشید. این چای موجب تعریق زیاد می شود. به این مفهوم که دمای درونی بدن را افزایش می دهد. بنابراین برای مواقعی که دوست دارید بدنتان گرم شود نیز گزینه بسیار خوبی به شمار می رود.
طرز تهیه چای زنجبیلی (برای پیشگیری از تهوع)
۲۰ تا ۴۰ گرم زنجبیل تازه را درون آب خیس کنید. سپس آنها را به صورت ورقه ای برش دهید و درون یک لیوان آب داغ بریزید. یک برش کوچک از لیموترش و نصف قاشق چایخوری عسل نیز به آن اضافه کنید تا طعم و عطری عالی پیدا کند.
خواص درمانی تائید شده زنجبیل
در پی تحقیقات علمی صورت پذیرفته، مشخص شده که زنجبیل خواص درمانی بسیاری دارد. از جمله می توان به ویژگی تسکین بخش بودن آن برای سوزش های پوست اشاره کرد. از آنجا که خاصیت ایجاد عرق ریزی در بدن دارد، هنگام تب، وقتی به بیماری های آنفولانزا و سرماخوردگی مبتلا هستید، بسیار موثر بوده و خاصیت شفابخشی دارد.
ریشه گیاه زنجبیل که بیشترین استفاده را در علم داروسازی دارد، سرشار از روغن های فرار است. همین روغن ها حاوی عنصر فعال جینجرول در این گیاه هستند.
تسکین دردهای معده
از قدیم زنجبیل برای کاهش دردها و مشکلات معده مورد استفاده ی فراوانی داشته است. زنجبیل یکی از بهترین داروهای ضدنفخ محسوب می شود که به از بین بردن گازهای مفرط معده که در اثر گوارش نامناسب غذا ایجاد می شوند، کمک شایانی می کند. همچنین در آرامش و تسکین درد روده ها، سوءهاضمه و قولنج نیز نقش مهمی دارد.
تهوع
ریشه های زنجبیل برای از بردن نشانه های بیماری های حرکتی همانند سرگیجه، تهوع، استفراغ و عرق سرد بسیار موثر است. حتی برای کاهش تهوع های دوران بارداری نیز می توان از آن استفاده کرد. البته باید توجه داشته باشید که در دوران بارداری، پیش از مصرف هرگونه خوراکی جدیدی باید ابتدا با پزشک خود مشورت کنید.
جینجرول
زنجبیل حاوی مقدار زیادی ماده ضد التهاب به نام جینجرول است. به همین خاطر است که افرادی که به بیماری های ورم مفاصل و استخوان ها و روماتیسم مبتلا هستند، می توانند با استفاده منظم از این گیاه تا حد زیادی به درمان و کاهش دردهای خود کمک کنند. جینجرول در کاهش التهاب سایتوکاین ها که پیام رسان های شیمیایی سیستم ایمنی بدن هستند نیز نقش دارد.
آموزش خریداری بهترین زنجبیل و نحوه نگهداری از آن
زنجبیل تقریبا در تمامی میوه فروشی ها و هایپرمارکت ها موجود است. یکی از نشانه های زنجبیل رسیده و خوب، پوست سفت و ضخیم آن است. زنجبیل تازه را می توان به مدت سه هفته در یخچال نگهداری کرد. حتی اگر پوست این گیاه را کنده باشید نیز باز در این دوره زمانی در یخچال، سالم باقی خواهد ماند.
ترجیحا زنجبیل تازه خریداری کنید زیرا نسبت به انواع خشک، جینجرول بیشتر و طعم بهتری دارد. برای انتخاب بهترین گزینه، علاوه بر سفت بودن پوست، توجه کنید که لکه یا چروک هم نداشته باشد و کاملا یکدست و سالم به نظر برسد.
نمونه های خشک این گیاه در عطاری ها نیز به فروش می رسند. برای نگهداری زنجفیل خشک، آن را درون یک ظرف دربسته و در یک مکان سرد و خشک قرار دهید. در این حالت، می توانید تا حداکثر ۶ ماه از آن استفاده کنید.
آشپزی با زنجبیل: طرز تهیه حلوای زنجبیلی تبریز
مواد لازم
- ۲ لیوان آرد
- ۱٫۵ لیوان پودر قند
- ۱۰۰ گرم پودر گردو
- ۱۵۰گرم کره
- ۴ قاشق غذاخوری پودر زنجبیل
- ۴ قاشق غذاخوری پودر هل
طرز تهیه
- آرد را داخل قابلمه ریخته و روی حرارت ملایم، با قاشق چوبی هم بزنید تا بوی خامی آن گرفته شود. سپس از روی حرارت بردارید و آرد را الک کنید.
- آرد الک شده را دوباره درون قابلمه بریزید و کره را به آن اضافه کنید. آنها را تا زمانی که کره به خوبی جذب آرد شود، تفت دهید. سپس قابلمه را از روی حرارت بردارید و پودر هل، پودر زنجبیل و گردوی پودر شده را اضافه و مخلوط کنید.
- اجازه دهید مخلوط آرد کمی خنک شود. سپس پودر قند را روی آن الک کنید و هم بزنید. مواد را داخل ظرف یا قالب بریزید و با فشار پشت قاشق یا دست، آنها را منسجم کنید.