رایزنی با بانک مرکزی اروپا برای نخستین بار/گفت‌وگوهای حقوق بشری باید از موضع برابر باشد

20:22 - 17 آبان 1395
کد خبر: ۲۴۲۱۸۶
دسته بندی: سیاست
معاون وزیر خارجه با بیان اینکه از موضوع حقوق بشر سوءاستفاده و بهره‌برداری سیاسی شده است،‌ گفت: گفت‌وگوهای حقوق بشری با اتحادیه اروپا باید از موضع برابر، احترام متقابل و در چارچوبی باشد که طرف مقابل احساس برتری نکند.
به گزارش گروه سیاسی به نقل از صداوسیما؛ مجید تخت‌روانچی، معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه در پاسخ به برخی اظهار نگرانی‌ها درباره تأسیس دفتر اتحادیه اروپا در تهران و قصد آنان برای مداخله در امور داخلی کشورمان اظهار داشت: ما به هیچکس اجازه دخالت در امور داخلی خود را نمی‌دهیم.

وی گفت: همانطور که مسئولان کشورمان بارها تاکید کرده‌اند و در عمل هم نشان داده‌ایم، اجازه نمی‌دهیم کسی وارد امور داخلی ما شود و این برای همگان روشن است.

معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه ادامه داد: موضوعی که مقامات اروپایی مطرح می‌کنند این است که به علت رفت و آمدهای فراوان میان مقامات اروپا و ایران و ادامه اینگونه رفت و آمدها در آینده به دفتری نیاز دارند تا بتواند امور را هدایت کند و کارها را انجام دهد.

تخت‌روانچی افزود: به عنوان نمونه خانم موگرینی چندی پیش با شماری از کمیسیونرهای اتحادیه اروپا به کشورمان آمدند یا آقای صالحی به بروکسل رفت و درخصوص همکاری در عرصه انرژی هسته‌ای گفت‌وگو کرد.

وی عنوان کرد: تا قبل از اینکه اتحادیه اروپا دفتری در کشوری داشته باشد رئیس دوره‌ای این اتحادیه به کشورها سفر و به عنوان نماینده اتحادیه اروپا نظرهایش را با مقامات کشورها بیان می‌کند.

مدت زمان مورد نیاز برای ایجاد دفتر اتحادیه اروپا در ایران قابل پیش‌بینی نیست

معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه گفت: اروپایی‌ها اعلام کردند که اکنون حجم مناسبات ایران و اتحادیه اروپا افزایش یافته است و از عهده یک سفیر بر نمی‌آید که این کارها را انجام دهد و دیگر به کارهای مجموعه اتحادیه اروپا نمی‌رسد.

تخت‌روانچی با بیان اینکه به اروپایی‌ها پاسخ دادیم که ایجاد دفتر در داخل کشورمان زمانبر است،‌ تصریح کرد: نمی‌توان برای این موضوع زمان مشخصی را تعیین کرد.

وی با بیان اینکه این فرآیند در کشورمان در جریان است،‌ اظهار داشت: هر زمان به اتمام و نتیجه برسد به آنان اعلام می‌کنیم، اما اکنون زمان آن قابل پیش‌بینی نیست.

 سوءاستفاده و بهره‌برداری سیاسی از موضوع حقوق بشر

معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه بار دیگر تاکید کرد: گفت‌وگوهای حقوق بشری که می‌خواهیم با اتحادیه اروپا آغاز کنیم باید از موضع برابر، احترام متقابل و در چارچوبی باشد که طرف مقابل احساس برتری نکند.

تخت‌روانچی افزود: ما هیچ مشکلی نداریم که دیدگاه‌های اروپایی‌ها را بشنویم و دیدگاه‌های خود را نیز تقدیم کنیم، اما این گفت‌وگوهای حقوق بشری فرایندی دارد که ابتدا باید پایه‌هایش محکم شود.

وی تصریح کرد: دلیل این موضوع روشن است موضوع حقوق بشر موضوعی است که متأسفانه از آن سوءاستفاده و بهره‌برداری سیاسی شده است.

معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه با بیان اینکه در موضوع حقوق بشر اکنون با استانداردهای دوگانه در دنیا مواجهیم، عنوان کرد: این امر فضا را مناسب نمی‌کند و ابتدا باید درباره چارچوب‌ها و اصولی صحبت کنیم که پایه‌های لازم برای گفت‌وگو محکم شود و بعد درباره دستورکار صحبت کنیم.

تخت‌روانچی اضافه کرد: این فرایند زمان می‌برد تا بتوانیم حرف‌های یکدیگر را هضم کنیم و به زمینه‌های لازم برای گفت‌وگوهایی برسیم که در چارچوب احترام متقابل و پرهیز از دخالت در امور یکدیگر باشد.

 به هیچ کشوری اجازه نمی‌دهیم از موضع برتر با ما صحبت کند

وی همچنین درباره دستورکار گفت‌وگو با اتحادیه اروپا درباره موضوعات منطقه‌ای و نگرانی از نگاه برتری‌جویانه آنان در این زمینه تاکید کرد: ما به هیچ کشوری اعم از اروپایی یا غیراروپایی اجازه نمی‌دهیم که بخواهند از موضع برتر با ما صحبت کنند‌؛ ملت چنین اجازه‌ای را نمی‌دهد که کسی بخواهد از موضع بالا با مسئولان جمهوری اسلامی صحبت و نگاه کند.

معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه گفت: یکی از شروطی که به صورت علنی و نیز در مذاکرات اعلام کرده‌ایم این است که باید از موضع برابر و احترام متقابل گفت‌وگو کنیم و باید زبان گفت‌وگو‌، زبان تکریم ملت ایران باشد.

تخت‌روانچی بار دیگر تاکید کرد: ما به هیچ عنوان حاضر نخواهیم بود وارد گفت‌وگوهایی شویم که بخواهند این اصول را در آن رعایت نکنند.

وی افزود: طبعاً کشورها در پی منافع خود هستند اما اینکه اجازه دهیم بخواهند خلاف این اصول با ما صحبت و منافعشان را تأمین کنند، قطعاً ما به هیچ کشوری چنین اجازه‌ای نخواهیم داد.

معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه در این دوره از گفت‌وگوها درباره موضوعات مورد علاقه جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اروپا مانند همکاری در زمینه انرژی‌، حمل و نقل‌، آموزش‌، همکاری‌های دانشگاهی و مسائل دوجانبه دیگر مذاکره می‌کنیم، تصریح کرد: ما همچنین گفت‌وگوهایی در زمینه مسائل منطقه‌ای به‌ویژه درخصوص رویدادهای عراق‌، یمن‌، سوریه و افغانستان و نیز درباره افراط‌گرایی و تروریسم خواهیم داشت.

 گفت‌وگوی ایران و بانک مرکزی اروپا برای نخستین بار

تخت‌روانچی با اشاره به برگزار دور نخست گفت‌وگوها با اتحادیه اروپا در تهران گفت: در دور پیشین گفت‌وگوها درباره بسیاری از موضوعات صحبت کرده‌ایم و پس فردا به این گفت‌وگوها در بروکسل ادامه خواهیم داد.

وی افزود: دو موضوع در این دوره از گفت‌وگوها به دستورکار مذاکرات اضافه شده است، نخست گفت‌وگوهای حقوق بشری و دیگر گفتگو درباره همکاری‌های بانکی میان کشورمان و اتحادیه اروپا.

معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه عنوان کرد: هیأت ما متشکل از کارشناسان وزارت امور خارجه‌، کارشناسان ستاد حقوق بشر زیر نظر قوه قضائیه و نیز مدیران و کارشناسان بانک مرکزی است.

تخت‌روانچی گفت: ‌نخستین بار در این دور از گفت‌وگوهای جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اروپا با بانک مرکزی اروپا گفت‌وگو می‌کنیم.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا در این دور از گفت‌وگوها با اتحادیه اروپا مشکل تعامل با بانک‌های بزرگ اروپایی برطرف خواهد شد، اظهار داشت: پیش‌بینی نمی‌کنم که با یک جلسه این کار انجام شود، اما نخستین بار با بانک مرکزی اروپا گفت‌وگو خواهیم کرد.

معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه ادامه داد: مسئولان و کارشناسان بانک مرکزی برای این دور از گفت‌وگوها با اتحادیه اروپا در روز چهارشنبه 19 آبان با ما به بروکسل می‌آیند و بخشی از ساختار گفت‌وگوها مربوط به کارگروهی است که با بانک مرکزی اروپا تماس دارد.

تخت‌روانچی افزود: این حرکت قدم دیگری در چارچوب رفع مشکل تعامل با بانک‌های بزرگ اروپایی است، اما اینکه انتظار داشته باشیم فردا یا پس‌فردا این مسئله حل شود، چنین انتظاری نمی‌شود داشت گرچه در تلاشیم و جهتی که در پیش گرفته‌ایم، جهتی درست است.

 کیفیت مذاکرات با اتحادیه اروپا

وی همچنین درباره کیفیت مذاکرات با اتحادیه اروپا و ترتیب و اولویت موضوعات اظهار داشت: در جلسه عمومی درباره همه موضوعات در نشست اولیه صحبت خواهیم کرد و در ادامه دو کارگروه حقوق بشر و مسائل بانکی تشکیل می‌شود.

معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه گفت: این کارگروه‌ها گزارش عملکرد و مذاکرات خود را در بعدازظهر چهارشنبه به جلسه اصلی ارائه می‌کنند و در انتهای روز گفت‌وگوها به پایان خواهد رسید.

تخت‌روانچی با اشاره به دور نخست گفت‌وئگوهای ایران و اتحادیه اروپا در بهمن گذشته افزود: در فاصله بهمن 94 تاکنون رفت و آمدهای زیادی بین مسئولان اتحادیه اروپا و مسئولان کشورمان انجام شد و در سفر فروردین خانم موگرینی به کشورمان 7 کمیسیونر اتحادیه اروپا که در حوزه‌های مختلف در سطح وزیر هستند به تهران آمدند و با وزرای ذی‌ربط در کشورمان گفت‌وگو داشتند.

وی اضافه کرد: از ایران نیز مقاماتی به بروکسل رفتند و با طرف‌های اروپایی گفت‌وگو کردند؛ بر این اساس مذاکرات کارشناسی در حدود 8 ماه گذشته بین دو طرف در حوزه‌های تخصصی انجام شده و در حال انجام است.

معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه با بیان اینکه این گفت‌وگوهایی که در سطح معاونان وزارت امور خارجه هر 6 ماه یک بار انجام می‌شود به منظور ارزیابی از پیشرفت کار است، گفت: با برگزاری این گفت‌وگوها می‌خواهیم ببینیم در چه حوزه‌هایی باید چه اقدامات دیگری انجام دهیم که تعاملات دو طرف با نظم خاصی ادامه یابد.

 در حال تحکیم روابط متوازن با کل دنیا هستیم

تخت‌روانچی همچنین در پاسخ به پرسش دیگری درباره توجه به روابط متناسب ایران با کشورهای مختلف اروپایی تاکید کرد: ما نه فقط با همه اروپا روابط متوازن برقرار می‌کنیم بلکه در حال تحکیم روابط متوازن با کل دنیا هستیم.

وی سفر رئیس‌جمهور به آمریکای لاتین و نیز سفر آقای ظریف به آمریکای لاتین، آفریقا و کشورهای مختلف آسیایی را نشان‌دهنده اعتقاد دستگاه دیپلماسی به تنوع ارتباط با مناطق مختلف دنیا برشمرد.

معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه تصریح کرد: درخصوص اتحادیه اروپا نیز گرچه گفت‌وگوها را با این اتحادیه در پیش گرفته‌ایم، اما با تک‌تک کشورهای اروپایی نیز ارتباط داریم و اینگونه نیست که بخواهیم بر یک یا دو کشور در این قاره تمرکز کنیم.

تخت‌روانچی افزود: به عنوان نمونه آقای ظریف این هفته به سه کشور شرق اروپا سفر می‌کند، همچنانکه در سفر پیشین به چند کشور در شمال اروپا رفت، بنابراین تعامل ما با مجموعه کشورهای اروپایی خواهد بود و هر جا در اروپا منافع ملی ما تامین شود، دریغ نداریم که ارتباط داشته باشیم.

وی در پایان خاطرنشان کرد: ما در برقراری ارتباط با شرق یا غرب اروپا، منافع ملی‌مان و تنوعی که می‌خواهیم با کشورهای مختلف داشته باشیم ملاک است و فقط در یک منطقه تمرکز نخواهیم داشت.




ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *