توانمندسازی سکونت های فعلی و جلوگیری از ایجاد مناطق جدید، در کاهش حاشیه نشینی موثر است
مدیرکل پیشگیری های وضعی معاونت اجتماعی قوه قضائیه گفت: دو راهبرد توانمدسازی سکونت گاه های فعلی و جلوگیری از ایجاد مناطق جدید در حاشیه شهرها که در کاهش حاشیه نشینی موثر است با جدیت در معاونت اجتماعی قوه قضائیه دنبال می شود.
خبرگزاری میزان -
به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی ، علیرضا ساوری، مدیر کل پیشگیری های وضعی معاونت اجتماعی قوه قضائیه در نشست تخصصی معاونت اجتماعی قوه قضائیه در بیست و دومین نمایشگاه بین المللی مطبوعات گفت: کشور ایران در حال حاضر با سه چالش جدی مواجه است که مهمترین آن خشکسالی است.
وی گفت: کشور مشکل کمبود آب و در چند سال گذشته بسیاری از استان ها وارد چهاردهمین سال خشکسالی شده اند سازمان ملل متحد اعلام کرده است که ایران و چند کشور دیگر تا چند سال آینده منابع آبی خود را از دست خواهند داد و اگر تدبیری برای مدیریت آب و خاک نکنند دچار بحران شدید بی آبی خواهند شد.
این مسئول اظهار کرد: پدیده حاشیه نشینی دومین چالش کشور است و سومین چالش هم بیکاری جوانان تحصیل و تحصیل نکرده است.
مدیر کل پیشگیری های وضعی معاونت اجتماعی قوه قضائیه تصریح کرد: برای کنترل حاشیه نشینی سیاست هایی در حال پیگیری است اولین سیاست توانمند سازی سکونت گاه های فعلی و دومین سیاست جلوگیری از ایجاد و گسترش مناطق جدید در حاشیه شهرها است و این راهبرد از طریق کارگروهی پیگیری می شود. وظیفه پیشگیری از گسترش از مناطق جدید در کارگروهی دنبال می شود که در معاونت اجتماعی فعالیت می کند.
وی گفت: برای اینکه حاشیه نشینی را مدیریت کنیم دو سیاست اجرایی را در پیش گرفتیم اولین سیاست تمرکز بر علل نزدیک و یا در آستانه شکل گیری مناطق جدید است. نقشه راهی برای مدیریت مناطق در حال شکل گیری است. و در این نقشه راه قرار است مناطقی مثل روستاها را شناسایی کنیم و سپس علل مهاجرت را بررسی کرده و نهایتا مناطق در معرض مهاجرت را توانمندی سازی کنیم.
ساوری گفت: جایگزین کردن کشت هایی که کمتر به آب نیاز دارند، توسعه گردشگری در روستاها از طریق ایجاد زیر ساخت، حرفه آموزی افراد و نیز توسعه صنایع گردشگری از جمله این اقدامات است.
مدیر کل پیشگیری های وضعی معاونت اجتماعی قوه قضائیه گفت: این نقشه راه در حال تکمیل است و امیدواریم ظرف یک ماه آینده این نقشه راه در ستاد ملی پیشگیری از حاشیه نشینی عملیاتی شود.با این کار انگیزه افراد را برای مهاجرت به کلان شهرها کم کنیم و امکان بازگشت سایرین را فراهیم کنیم.
وی گفت: استان های تهران، البرز، خراسان رضوی، فارس، خوزستان و اصفهان فعالیت های خوبی در این زمینه داشته اند و سعی می کنیم تجارب آنها به سایر استان ها منتقل کنیم.
ساوری گفت: حاشیه نشینی علل مختلفی دارد و ان را به دو دسته علل دور و علل نزدیک تقسیم بندی می کنیم علل دور ریشه ای است و در دلایل متعددی مثل خشکسالی، عدم ایجاد اشتغال دارد علل نزدیک هم عواملی مثل زمین خواری ها، تفکیک غیر قانونی اراضی، عدم الزام دستگاه به حفظ اراضی تحت مالکیت خود هستند.
مدیر کل پیشگیری های وضعی معاونت اجتماعی قوه قضائیه اظهار کرد: برای پیشگیری از علل نزدیک تصمیماتی گرفته شده است که ناظر بر تعیین وضعیت املاک بلاتکلیف، الزام دستگاه ها به حفظ و صیانت از اراضی خود، جلوگیری از تغییر کاربری غیر قانونی اراضی و جلوگیری از تفکیک غیر قانونی اراضی است.
ساوری گفت: در این راستا دستورالعملی آماده است و به استان ها ابلاغ کرده ایم و جبنه اجرایی دارد و فعالیت های کارگروه های انسانی را مشخص می کند. امیدواریم با اجرای این دستورالعمل شاهد پیشگیری و کاهش حاشیه نشینی باشیم.
وی گفت: بستر های آماری با توجه به تعریف های مختلف آن متفاوت است آمارهای معتددی از جمله 8 میلیون تا 18 میلیون برای افراد حاشیه نشین عنوان شده است که براساس بررسی ها عدد 11 میلیون به واقعیت نزدیک تر است.
ساوری گفت: در حوزه پیشگری دو راهبرد وجود دارد توانمندسازی سکونت گاه های فعلی با بهبود فرهنگ، بهداشت، امنیت ، معیشت و امثال آن راهبرد اول و جلوگیری از حاشیه نشینی و ایجاد مناطق جدید راهبرد دوم است که باید این راهکارها به موازات هم انجام شود.
مدیرکل پیشگیری های وضعی معاونت اجتماعی قوه قضائیه گفت: براساس آمارها 460 روستا از ابتدای سال تاکنون در کشور متروکه اعلام شده است و در 6 هزار 800 نقطه از کشور آب رسانی از طریق تانکر انجام می شود.
وی در پایان گفت: معاونت اجتماعی قوه قضائیه تصریح کرد: در حال حاضر اطلاعات روستاهایی را که امکان توسعه گردشگری و حرفه آموزی در آن وجود دارد را شناسایی و ارزیابی و تحلیل می کند و امیدواریم ظرف یک ماه آینده این اطلاعات در قالب برنامه های اجرایی پیاده سازی شود.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *