بیماری های غیر واگیر مهمترین علت مرگ و میر در کشور/ اعلام مهمترین عوامل خطر بیماری های غیرواگیر

3:55 - 18 آبان 1395
کد خبر: ۲۴۲۰۷۱
مدیر کل دفتر بهبود تغذیه جامعه گفت:یکی از مهمترین عوامل خطر بیماری های غیرواگیر تغذیه نامناسب و مصرف زیاد قند، نمک و چربی است.
به گزارش گروه جامعه ،زهرا عبداللهی گفت: بیماری های غیر واگیر مهمترین علت مرگ و میر در کشور بشمار می روند به طوری که 76 درصد کل بار بیماریها در ایران به بیماری های غیرواگیر اختصاص دارد. یکی از مهمترین عوامل خطر بیماری های غیرواگیر تغذیه نامناسب و مصرف زیاد قند، نمک و چربی است. 

وی افزود: مطالعات انجام شده نشان داده است که تغذیه نامناسب و الگوی غذایی بیشترین علت بروز اضافه وزن و چاقی، بیماری های قلبی عروقی، دیابت نوع 2 و برخی انواع سرطان ها است. 
وی بیان کرد: بر اساس توصیه سازمان جهانی بهداشت حداکثر مقدار مصرف روزانه نمک 5 گرم است (معادل یک قاشق چایخوری) در حالیکه میزان مصرف نمک در خانوارهای ایرانی 2 تا 3 برابر این مقدار برآورد شده است.

عبداللهی گفت: سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده است که 33 درصد بزرگسالان در دنیا به فشار خون بالا مبتلا هستند. (یک نفر از هر سه بزرگسال) 

وی افزود: بر اساس توصیه سازمان جهانی بهداشت کمتر از 10 درصد انرژی روزانه باید از قندهای ساده تأمین شود و در حال حاضر به علت شیوع روز افزون بیماری دیابت، اضافه وزن و چاقی به تأمین کمتر از 5 درصد  انرژی روزانه از قندهای ساده تأکید دارد که بطور متوسط برای یک فرد سالم 25 گرم شکر در روز است. 

مدیر کل دفتر بهبود تغذیه گفت: در ایران شیوع دیابت در حدود 10 درصد گزارش شده است. مصرف قند و شکر روزانه 66 گرم است. در حالیکه بر اساس سبد مطلوب غذایی مصرف روزانه قند و شکر حداکثر 40 گرم توصیه شده است. 

وی افزود: تحقیقات انجام شده نشان داده است که مصرف یک قوطی نوشابه در روز منجربه حدود 7 کیلوگرم اضافه وزن در سال می شود. سرطان پانکراس، بیماری های کلیوی، فشارخون بالا، بیماری های قلبی به خصوص در زنان، نقرس، اختلال حواس و آلزایمر از دیگر عوارض مصرف زیاد مواد قندی و شیرین است.

وی بیان کرد: از سوی دیگر افزایش مصرف روغن و چربی به ویژه چربی های اشباع از طریق مصرف بی رویه فست فودها و غذاهای چرب و سرخ شده نیز موجب افزایش شیوع بیماری های غیرواگیر نظیر بیماری های قلبی عروقی، برخی سرطان ها از جمله سرطان پستان، سرطان پروستات و دیابت شده است. 

عبداللهی گفت: مطالعات سبد غذایی مطلوب در سال 1391نیز نشان داده است که سرانه مصرف روزانه روغن و چربی 46 گرم است که از سبد مطلوب غذایی (35 گرم) بیشتر است.

وی اظهار داشت: مصرف کم میوه و سبزی نیز عامل خطر مهم بیماری های غیر واگیر و مرگ ومیر ناشی از این بیماری هاست . میوه و سبزی بدلیل وجود انواع ویتامین، مواد معدنی و فیبر که مکانیسم اثر آنها شامل کاهش فشار خون بالا، کاهش استرس آنتی اکسیدانی، بهبود پروفایل لیپوپروتئین ها و افزایش حساسیت به انسولین است دارای اهمیت ویژه ای می باشد.

وی در پایان خبر داد: با توجه به ضرورت تداوم و استمرار اجرای طرح بسیج ملی آموزش همگانی تغذیه صحیح و نقش با اهمیت همکاری های بین بخشی با هدف کاهش مصرف قند، نمک و چربی و افزایش مصرف میوه و سبزی ، شیر و لبنیات و غلات سبوس دار این طرح در دی ماه سال جاری در سطح کشور به مورد اجرا گذاشته می شود.




ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *