«پایداری» بر مدار استیضاح
:شمار امضاهای استادان حامی «رضا فرجی دانا» رو به افزایش گذاشته و به 900 رسیده اما در همین حال کمیسیون آموزش مجلس با اکثریت نمایندگان نزدیک به «جبهه پایداری» تمام قد برای استیضاح وزیر ایستاده اند. پیگیری های «شرق» نشان از آن دارد که اگر اتفاق خاصی نیفتد، نامه استیضاح وزیر علوم امروز هم اعلام وصول نخواهد شد، زیرا گروهی در همین «بهارستان»، دنبال پادرمیانی اند و بنا دارند میان نمایندگان منتقد «فرجی دانا» و وزیر مصالحه برقرار کنند. چنانچه حضور وزیر علوم در جمع فراکسیون «رهروان ولایت» ظرف امروز و فردا قطعی خواهد شد. فراکسیون رهروان به ریاست «علی لاریجانی» به دنبال ایجاد مصالحه و جلوگیری از استیضاح وزیر است. وضعیت این روزهای «جبهه پایداری» ها در مجلس چندان مناسب نیست، همین چند هفته پیش آنها ریاست بر «کمیسیون انرژی» را از دست دادند و حالاهمه توان و انرژی شان را در دو کمیسیون آموزش و فرهنگی متمرکز کرده اند. استیضاح وزیر علوم نیز از دل کمیسیون آموزش و نمایندگان نزدیک به این طیف سیاسی بیرون آمده است.
به گزارش روزنامه شرق؛وزارت علوم، وزارت پرمساله ای برای «حسن روحانی» و کابینه او بوده و از همان ابتدا هرروز داستانی برای این وزارتخانه رقم خورده، روز رای اعتماد مجلس به «جعفر میلی منفرد» نخستین وزیر پیشنهادی علوم و «فرجی دانا»، فرصتی برای نمایش برخی فیلم های مستند از این دو در دانشگاه ها بود و برخی حاشیه سازی ها. یک روز مانده به رای اعتماد میلی منفرد هم برگه ای موسوم به برگه بازجویی از او در کازیه نمایندگان رفت و البته بعدتر عدم صحت آن تایید شد. اما معلوم نبود که آن برگه با چه اجازه ای به کمد شخصی نمایندگان راه یافته و از چه منبعی دریافت شده است. از میلی منفرد گذشته، عدم معرفی «جعفر توفیقی» و معرفی دقیقه 90 رضا فرجی دانا مشخص کرد که رای آوری وزیر علوم دولت «تدبیر و امید» به این سادگی ها نخواهد بود.
تغییر روسای دانشگاه پاشنه آشیل وزیر علوم
تغییر روسای دانشگاه ها پاشنه آشیل وزیر علوم شده و حالاگروهی از نمایندگان اصولگرا به دنبال حذف وزیر از وزارتخانه اند؛ کاری که به گفته محمدرضا تابش، شدنی نیست. او به «شرق» میگوید: «وزارت علوم از ابعاد مختلفی برای ما تعیین کننده است، هشت سال حضور احمدی نژاد به حذف برخی دانشجویان نخبه از دانشگاه منجر شد، تنها با برچسبی سیاسی. آن موقع کمتر نماینده ای دنبال این مساله و سوال رفت که دلیل ستاره دارشدن این همه دانشجو چه بوده. اما حالاگام های مثبت فرجی دانا در مسیر بازگرداندن ثبات و آرامش به دانشگاه ها با مخالفت برخی نمایندگان مواجه شده؛ مخالفتی که لایه های مختلف آن بیشتر سیاسی کاری است تا دغدغه فرهنگی.»
چرا در گذشته نگران وضع خراب دانشگاه نبودید
«حجت الاسلام باقری بنابی» نیز از اتفاقی که این روزها در مجلس افتاده گله دارد: «از اخلاق به دور است که کارهای مثبت وزیر علوم را نبینیم و تنها به برخی از اموری توجه کنیم که در مسیر خواسته های ما نیست. نمایندگان باید این واقعیت را بپذیرند که نه تنها استادان دانشگاه که حتی دانشجویان هم در این سال ها از عملکرد دانشگاه راضی نبودند و کمترین نقدها به اخراج دانشجو از دانشگاه و بازنشستگی اجباری استاد منتهی می شد. چرا آن موقع به فکر استیضاح وزیر نبودید و چرا مثل حالابه آب و آتش نمی زدید؟ پاسخ این مساله مشخص است، وزیر علوم دولت پیش از جنس برخی از نمایندگان مخالف فرجی دانا بود اگرچه کدام وجدان بیداری با حذف دانشجو و استاد از دانشگاه موافقت می کند، ای کاش مجلس به جای پیشبرد سیاسی امور، تخصصی تر مسایل را دنبال کند.»
با این حال «عطاءالله سلطانی»، عضو کمیسیون آموزشی به «تسنیم» گفته: «در زمان رای اعتماد به وزیر علوم و در جلسه با او، پرهیز از حاشیه سازی و فضاسازی برای محیط های دانشگاهی و نیز کیفی سازی و علمی کردن فضا به او هشدار داده شده بود، اما امروز شاهد این هستیم که او کوچک ترین توجهی به این هشدارها نداشته و روند علمی کشور نیز روزبه روز کندتر می شود.»
تلاش برای پایان استیضاح
برخی نمایندگان عضو در «فراکسیون رهروان ولایت» و تنها یک عضو در کمیسیون آموزش مجلس به دنبال راهی برای برطرف شدن انتقادها هستند و در همین حال نمایندگان خواهان استیضاح وزیر به هیچ رو از خواسته خود کوتاه نمی آیند.
«جواد هروی»، تنها عضو کمیسیون آموزش است که برخلاف آرای همکاران خود این روزها در تلاش است تا جلو استیضاح وزیر علوم گرفته شود.
او در همین زمینه به «شرق» می گوید: «باید به فرجی دانا تا اینجای کار نمره قبولی داده و به خاطر وضعیت دانشگاه از او تشکر کنیم. حال و هوای زنده ای در فضای دانشگاهی به وجود آمده که جای تقدیر دارد نه استیضاح. تمام تلاش ما این است که اجازه ندهیم استیضاحی برگزار شود.»
چه کسی پاسخگوی حقوق تضییع شده دانشجوی ستاره دار است
تابش هم به نقد جریانی در مجلس نهم می پردازد که مدتی است روی استیضاح وزیر علوم تمرکز کرده و می افزاید: «چرا نمایندگان عزیز در دوره تقلیل فضای علمی دانشگاه در دوره های پیش سکوت کردند و همه چیز به باور ایشان گل وبلبل بود؟ مگر نه اینکه ریاست آقای صدرالدین شریعتی در دانشگاه علامه به موجی از تعلیق و اخراج دانشجویان منتهی شد؟ چه کسی قرار است پاسخگوی حقوق تضییع شده دانشجویان محروم از تحصیل باشد؟»
پادرمیانی هیات رییسه
«حجت الاسلام حسین سبحانی نیا» عضو هیات رییسه مجلس تاکید دارد: «در صورتی که نمایندگان متقاضی استیضاح قانع نشوند، بر اساس آیین نامه لایحه استیضاح اعلام وصول می شود.» اما شواهد از تلاش هیات رییسه مجلس و برخی نمایندگان برای ریختن آب روی آتش استیضاح حکایت دارند تا جلو احضار فرجی دانا در صحن علنی مجلس گرفته شود.
حجت الاسلام مصباحی مقدم، از نمایندگان حاضر در هیات رییسه نیز تاکید دارد: «تمایل هیات رییسه این است که پیش از اینکه استیضاح مطرح شود، نظر نمایندگان را تامین و نشست های مشترکی را با وزرا برگزار کند.»«علی محمد احمدی»، نماینده دهلران نیز منتقد استیضاح وزیر است و می گوید: «به جای استیضاح، سوال می توانست در اولویت قرار گیرد. اکنون کشور در شرایطی است که ما در سایر بخش ها از قبیل اقتصاد، صنعت و کار که متولی آن وزارت کار است مشکلات مشابهی داریم که شاید کمتر از حیطه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نباشد.»50 امضا پای نامه استیضاح فرجی داناست و کمتر نماینده ای تا به امروز حاضر شده از خواسته اش کوتاه بیاید، اگر اصرار کمیسیون آموزشی ها دنباله دار شود و پادرمیانی ها روی هوا بماند، هیات رییسه در روزهای آتی ناگزیر از اعلام وصول استیضاح است و همه چیز به صحن علنی مجلس موکول می شود و رای اکثریت در بهارستان.