ثبت بدعهدی آمریکا با نامهنگاری به رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا/ گام بعدی ؛ اقدام عملی
نمایندگان مجلس شورای اسلامی نامه ظریف به موگرینی را ثبت بدعهدی آمریکا در تاریخ خواندند و بر بدعهدی آمریکا و غرب در اجرای برجام تاکید کردند.
خبرگزاری میزان -
به گزارش گروه فضای مجازی به نقل از خانه ملت، زمانی که مناقشه 12 ساله هسته ای ایران با برجام به پایان رسید قابل پیش بینی بود آمریکا با کارنامه سیاهی که دارد در اجرای دقیق و منطبق بر مفاد توافق هسته ای سنگ اندازی خواهد کرد. زمانی از اجرای برجام وعملی شدن تعهدات جمهوری اسلامی ایران نگذشته بود که مانع تراشی های آمریکا در برجام آغاز شد. موانع آمریکا به حدی پیش رفت که تاثیر منفی بر طرف اروپایی نیز گذاشت و شاهد اعتراض آنها در زمینه همکاری پولی، مالی و بانکی با ایران بودیم.
در این بین جان کری وزیر امورخارجه آمریکا تلاش دارد حفظ ظاهر کند و هر از گاهی از اجرای دقیق برجام و تلاش دولت آمریکا برای این منظور با رسانه ها و مقامات اروپایی صحبت می کند اما همان طور که محمد جواد ظریف در نیویورک اعلام کرد با وجود اینکه از سوی آمریکا اعلام می شود ممانعتی برای روابط بانکی با ایران وجود ندارد اما پنج صفحه اما و اگر مطرح می شود.
بدعهدی آمریکا در برجام، مهمترین محور سخنرانی حسن روحانی رئیس جمهور کشور در مجمع عمومی سازمان ملل شد و در هر مذاکره و گفت و گویی به این نکته تاکید شد. از سوی دیگر تیم مذاکره کننده کشور از هر فرصتی برای طرح مسئله با طرف های غربی و پیدا کردن راه حلی جهت ملزم کردن آمریکا به اجرای دقیق و منطبق بر برجام استفاده کرد. طبق برجام در چنین شرایطی می توان از کمیسیون مشترک برای رسیدگی به مسئله استفاده کرد که ظریف پیش از سفر به نیویورک از برگزاری نشست این کمیسیون با موضوع بررسی بدعهدی آمریکا خبر داده بود.
به نظر می رسد هیچ کدام از این راه ها باعث نشده است تا آمریکا خود را ملزم به اجرای برجام بداند، در نهایت محمد جواد ظریف دست به قلم شده و به صورت مکتوب شکایت خود را از رفتار ایالات متحده آمریکا در اجرای مفاد برجام طی نامه ای به فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرد. برخی می گویند این نامه نگاری ها بی فایده است و باید از مکانیزم ماشه و برگشت به نقطه قبل از برجام در فعالیت صلح آمیز هسته ای استفاده کرد. برخی دیگر با تایید این مسئله، می گویند نامه نگاری و ثبت آن سند محکمی خواهد بود تا ایران در آینده به راحتی اعلام کند برجام از سوی آمریکا نقض شده است تا پس از آن به شرایط قبل از توافق هسته ای برگردیم.
در ادامه اظهارات برخی نمایندگان مجلس در زمینه نامه نگاری ظریف و موگرینی را می خوانید:
نوریان: نامه نگاری ظریف با موگرینی برای ثبت بدعهدی غرب انجام شد
اردشیر نوریان در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، با بیان اینکه نامه نگاری ظریف با موگرینی برای ثبت بد عهدی غرب در برجام است، اظهار داشت: موضوع برجام بحث پیچیده ای است و از قبل هم قابل پیش بینی بود که دچار افت و خیز هایی خواهد شد، اکنون تیم دیپلماسی کشور صورت روزانه موضوع بدعهدی را پیگیری می کنند.
نماینده مردم شهرکرد در مجلس دهم شورای اسلامی ادامه داد: ایران طبق زمانبندی های تعیین شده در برجام به تعهدات خود عمل کرده است و انتظار پایبندی به تعهد را از طرف مقابل داشتیم اما رفتاری عکس اتفاق افتاد اما وزیر امور خارجه با راه و روش های مختلف عدم پایبندی را پیگیری می کند.
وی گفت: بر اساس قوانین و مقررات بین المللی، غرب نقض تعهد کرده است و باید مستندات کافی دال بر عدم تعهد در دست داشته باشیم، نامه نگاری ظریف با موگرینی یکی از همین اسناد است که در آینده می توانیم با استناد به آن بدعهدی غرب در برجام را اثبات و برای پیگیری قانونی آن اقدام کنیم.
این نماینده با تاکید بر اینکه دستگاه دیپلماسی به صورت روزانه موضوع بدعهدی در برجام را پیگیری می کند، اظهار داشت: اما این نامه نگاری مستند کردن بدعهدی است و می تواند به عنوان سند رسمی در آینده به کمک جمهوری اسلامی ایران بیاید.
نوریان تاکید کرد: اگر بدعهدی طرف مقابل ادامه پیدا کند، بر اساس شرایطی که در برجام دیده شده است از جمله کمیسیون مشترک مسئله را پیگیری می کنیم و اگر این راه کمک نکند با استناد به نامه نگاری و مدارک دیگر نقض برجام اعلام خواهد شد و می توانیم به نقطه قبل از توافق برگردیم.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی افزود: بر اساس ضرر و منفعت ادامه اجرای برجام تصمیم گیری می کنیم که آیا به روند اجرای یک طرفه برجام ادامه دهیم یا خیر.
رحیمی: آمریکا از بدعهدی در برجام عقب نشینی میکند
علیرضا رحیمی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت در واکنش به نامه نگاری وزیر امور خارجه کشور با رئیس سیاست خارجی اتحادیه در خصوص بدعهدی در برجام، اظهار داشت: وزارت امور خارجه در حوزه دیپلماسی اقدامات خوبی انجام داده است به این معنا که بد عهدی آمریکا و کشورهای گروه 1+5 را نه تنها به خود آنها بلکه با استفاده دیپلماسی بین المللی به افکار عمومی اعلام کرده است.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس دهم شورای اسلامی ادامه داد: نمونه رفتاری دیپلماسی بین المللی جمهوری اسلامی را می توان در نطق رئیس جمهور در مجمع عموم سازمان ملل در نیویورک دید که بازتابی از موضع رسمی ایران از بدعهدی غرب بود.
وی گفت: همچنین ظریف و زیرمجموعه دستگاه دیپلماسی کشور در این راستا اقداماتی چون سخنرانی و مذاکرات با کشورهای مختلف داشتند که این اقدامات مثبت ارزیابی می شود.
رحیمی در این باره که تا چه زمانی باید با بدعهدی غرب ساخت و اجرای برجام را ادامه داد، اظهار داشت: نمونه اخیر بدعهدی مشکل پولی و بانکی است که ظریف نیز به آن اشاره داشت، تصور می کنم آمریکا بیش از این نمی تواند به این مدل ادامه دهد.
این نماینده توضیح داد: آمریکا بدعهدی خود را در 6 ماه نخست اجرای برجام انجام داد چرا که هیچ ارزیابی دقیق و مشخصی از بدعهدیهای پولی و بانکی وجودنداشت، اما اکنون اسناد متقنی مبنی بر عدم اجرای تعهدات اقتصادی آمریکا وجوددارد و آنها دیگر نمی تواند بیش از به بدعهدی و عدم پایبندی به برجام ادامه دهند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی افزود: بنابراین آمریکا با پیگیری ها ایران و مدارک و مستنداتی که وجود دارد در نهایت مجبور می شود از بدعهدی دربرجام عقب نشینی کند.
رضایی: نامه نگاری ظریف با موگرینی در اجرای برجام اثرگذار خواهد بود
محمدابراهیم رضایی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت با اشاره به نامه مکتوب محمدجواد ظریف به موگرینی درباره بد عهدی در اجرای برجام اظهار داشت: باید از هر راهی که آمریکایی ها را تحت فشار قرار دهیم تا حقوق ملت ایران را رعایت کند استفاده کنیم. البته در این مسیرها باید اقتدار نظام جمهوری اسلامی در نظر گرفته شود و متناسب با استراتژی های نظام باید اقدامات لازم صورت گیرد.
نماینده مردم خمین در مجلس دهم شورای اسلامی ادامه داد: در ابتدا محمدجواد ظریف، بدعهدی غرب در برجام را با سخنرانی در محافل بین المللی مطرح کرد و سپس موضوع را در سطح مذاکره با کشورهای گروه 1+5 دنبال و اکنون شاهد هستیم مسئله را با نامه نگاری و روشی مکتوب پیگیری می کند که به نظر می رسد مسیر درستی اتخاذ شده است.
وی گفت: اکنون زمان آن رسیده است که با طرح شکایت و مکتوب کردن آن آمریکا را وادار کنیم تا به تعهدات خود عمل کند، از سوی دیگر وظیفه وزارت امور خارجه کشو راست که رفتاری متناسب با بدعهدی غرب در پی گیرد البته سیاست های ایران معمولا همراه با صبر و حکمت است تا سنجیده پیش رفت.
این نماینده افزود: البته باید توجه داشت هر بار که رفتاری منفعل و تعجیلی داشتیم به ضرر نظام تمام شد بنابراین با تعقل، تدبیر و مصلحت اندیشی می توان غرب را وادار کرد تا به تعهدات خود در برجان پایبند باشد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با ارزیابی عملکرد وزارت امور خارجه در زمینه اجرایی شدن برجام گفت: تا کنون وزیر و دستگاه دیپلماسی اقدام متناسب با شرایط داشتند و تا کنون عملکرد آنها قابل قبول بوده است.
ابوترابی: نامهنگاری در زمینه بدعهدی غرب در اجرای برجام بینتیجه است
ابوالفضل ابوترابی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت با اشاره به نامه نگاری محمدجواد ظریف با فدریکا موگرینی در خصوص بد عهدی در اجرای برجام اظهار داشت: انتظار داریم بعد از نامه نگاری ها و صحبت یا سخنرانی در خصوص بدعهدی آمریکا در اجرای برجام، وارد مرحله اقدام عملی شویم.
نماینده مردم نجف آباد در مجلس دهم شورای اسلامی با بیان اینکه طبق قوانین بین المللی باید کشورهای به توافق های بین المللی عمل کنند، ادامه داد: کشورهای گروه 1+5 از جمله آمریکا باید تمام قواعد برجام و توافق هسته ای را رعایت کنند اما چنین اتفاقی رخ نداده است و هر روز شاهد هستیم که وزیر خزانه داری و وزیر خارجه آمریکا و همچنین یوکیا آمانو اعلام می کنند که طرف آمریکایی ها طبق توافقنامه مسائل را پیش می برند.
وی تاکید کرد: در شرایطی که غربی ها قبول ندارد بد عهدی می کنند و برجام یک طرفه از سوی ایران اجرا می شود، سخنرانی و مذاکرات در زمینه بدعهدی کافی است و باید اقدام عملی صورت گیرد.
این نماینده اظهار داشت: ایران طبق برجام قبل راکتور اراک را بتن ریزی و تعداد سانتریفیوژ ها را کاهش داده است، چنین اقدامی باعث شد تعداد دانشجوی مقطع دکتری هسته ای کشور کاهش یابد و مطالعات ما در 12 سال مناقشه هسته ای متوقف شود، تمام این اقدامات برای ما هزینه بر بوده در صورتی که طرف مقابل زیربار اجرای کامل تعهدات خود از جمله رفع تحریم ها و تسهیل روابط بانکی نیست.
ابوترابی عنوان کرد: در شرایطی که مردم اجرای برجام را در زندگی روزانه خود مشاهده نمی کنند و رکورد و بیکاری هر روز به آنها فشار می آورد نامه نگاری کردن در زمینه بدعهدی آمریکا با موگرینی بی نتیجه و بی اثر خواهد بود.
وی با تاکید بر اینکه باید اقدام عملی صورت گیرد، توضیح داد: یعنی باید تحقیقات خود را از سر بگیریم، سانتریفیوژ ها را به چرخش در بیاوریم و بتن های قلب راکتور اراک را خارج کنیم و در واقع به نقطه قبل از توافق هسته ای برگردیم.
عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: تا کنون بارها بدعهدی و نقض برجام اعلام شده است بنابراین با اقدام عملی از سوی ایران، نقض برجام به نام جمهوری اسلامی نوشته نمی شود.
پایان پیام/
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *