مرگ تدریجی رودخانه کرج را متوقف کنیم
رودخانه حفاظت شده و زیبای کرج که مجاورت آن با جاده کوهستانی کرج - چالوس جلوه های چشم نوازی به وجود آورده، در معرض تهدیدات زیست محیطی بسیاری است که تا دیر نشده باید برای آن چاره جویی و به معنای واقعی از آن حفاظت کرد.
خبرگزاری میزان -
به گزارش گروه فضای مجازی به نقل از ایرنا، وجود جاده زیبای کرج - چالوس، جاذبه های منحصر به فرد طبیعی، مناظر و چشم اندازهای زیبا، تنوع زیستی بالا، زیبایی های رودخانه کرج را صدچندان کرده است که به عنوان میراثی برای نسل امروز و فردای کشور محسوب می شود.
رودخانه کرج با طول تقریبی 75 کیلومتر و دبی 17متر مکعب برثانیه، به عنوان یکی از 5 رودخانه حفاظت شده کشور و منابع مهم تامین آب شرب شهروندان تهران و کرج محسوب می شود.
منطقه حفاظت شده البرز جنوبی با مساحتی در حدود 64 هزار هکتار به عنوان یکی از مناطق ویژه زیستی و از مناطق چهارگانه کشور محسوب می شود که از لحاظ اکوسیستم و حیات وحش جانوری و پوشش گیاهی در نوع خود کم نظیر است و بقای آن ارتباط مستقیم با هر چه خروشان تر بودن رودخانه کرج دارد.
اما امروز این رودخانه که از آن به عنوان حفاظت شده نام برده می شود، در حال مرگ تدریجی به سبب گسترش آلاینده های متعدد در آن است.
استقرار واحدهای تجاری و مسکونی بسیار در مسیر این رودخانه علاوه بر اینکه پرده ای بین زیبایی های آن و مسافران جاده کرج - چالوس شده، تشدید آلودگی آن را نیز سبب شده است.
آلودگی رودخانه کرج ناشی از تخلیه فاضلاب های انسانی و واحد های خدماتی پذیرایی حاشیه رودخانه کرج و همچنین عدم مدیریت اصولی پسماندهای محور کرج - چالوس، این مشکلات را مضاعف کرده است.
رئیس گروه محیط زیست و کیفیت منابع آب شرکت آب منطقه ای البرز نیز از ورود مواد نفتی و فاضلاب به رودخانه سخن به میان آورده و تاکید می کند که این موضوع بیشتر در پایین دست سد کرج اتفاق می افتد که در کیفیت آب تاثیر می گذارد.
مهندس بشیرزاده کیفیت آب رودخانه کرج را از بهترین آب های قابل شرب در دنیا دانست و عنوان کرد: آب رودخانه کرج در بالا دست سد کرج کیفیت بسیار غنی دارد که در دنیا نیز نمونه آن کم پیدا می شود اما در پائین دست مشکلاتی در آن ایجاد می شود.
وی در عین حال گفت که ورود این مواد به صورت دائمی نیست و باعث به وجود آمدن بحران های مقطعی می شود که با ورود همکاران محیط زیست مسئله مدیریت می شود.
سموم و کودهای شیمیایی که توسط روستائیان استفاده می شود نیز داخل آب رودخانه کرج می شود. از سوئی چرای بیش از ظرفیت دام ها را در این منطقه شاهد هستیم که هم بحث فضولاتشان مطرح است و هم اینکه پوشش گیاهی را نیز از بین می برند و هم رسوبات وارد رودخانه می شود.
پیمان رشیدی کارشناس محیط زیست استان البرز نیز به خبرنگار ایرنا گفت که تا کنون نظارت ها بر حفاظت از این رودخانه کامل نبوده و در زمینه رفع آلودگی ها و از بین بردن منابع آلوده کننده در نقطه مطلوب قرار نداریم.
وی درباره آلاینده های این رودخانه نیز گفت: 200 واحد پذیرایی در حاشیه رودخانه کرج مستقر است و عبور و مرور نزدیک به 300 هزار مسافر در محور کرج - چالوس باعث افزایش حجم پسماند ها و حتی فاضلاب انسانی شده است.
این کارشناس روستاهای اطراف رودخانه و استقرار برخی واحدهای صنعتی و خروج پساب های آن را از دیگر معضلات زیست محیطی رودخانه کرج عنوان کرد و گفت: در ساعاتی از شبانه روز کنترل این موارد از دسترسی خارج شده و شاهد تداوم این دسته از منابع آلاینده هستیم.
برخی اقدامات و تغییرات نیز می تواند باعث کاهش شدید دبی آب رودخانه در پایین دست دریاچه و تغییر اکوسیستم رودخانه و تخریب و نابودی فضاهای سبز حاشیه رودخانه و افزایش غلظت آلاینده های آن و کاهش ذخایر با ارزش ژنتیکی رودخانه از جمله ماهی قزل آلای خال قرمز شود و علاوه بر آن سطح آب دشت های کرج و شهریار نیز کاهش یافته و معضلات عدیده ای را ایجاد کند.
سید حمید طهائی استاندار البرز نیز در گفت وگو با ایرنا ضمن تاکید بر حفاظت حداکثری از رودخانه کرج به عنوان منبع تأمین بخشی از آب شرب تهران و کرج، به تردد روزانه هزاران مسافر از مسیر جاده کرج - چالوس اشاره کرد و گفت: با توجه به این موضوع حفاظت و تأمین سلامت آب رودخانه و سد کرج بیش از پیش اهمیت می یابد.
استاندار البرز با اشاره به اینکه پیگیری روند ساخت و سازهای غیرمجاز در حاشیه رودخانه و سد کرج و مدیریت پسماند دو اولویت اصلی منطقه است، خاطرنشان کرد: برنامه ریزی های اساسی برای ساماندهی موضوع پیشروی غیرمجاز مراکز خدماتی و گردشگری به محدوده خطوط قرمز جاده چالوس صورت گرفته و در بحث مدیریت پسماند نیز در معاونت عمرانی مسائل به جد دنبال می شود.
حاجی رضا شاکرمی بر ساماندهی رودخانه کرج تاکید کرد و گفت: آلودگی هوا ، عدم تمرکز و پیشرفت و در نهایت ایجاد عصبانیت را ناشی می شود.
وی تصریح کرد: رودخانه کرج یکی از بهترین فضاهایی است که می تواند ساماندهی و براساس قانون دنیای امروز تطبیق داده شود تا شاهد از بین رفتن گونه های ارزشمندی مانند ماهی قزل آلای خال قرمز نباشیم.
وی گفت: کشور های اروپایی، با ارزشی که برای محیط زیست قائلند در رودخانه های شهر، ماهی قزل آلا پرورش می دهند در حالی که ما ماهی ارزشمندی که در سد کرج پرورش می یافت را با آلودگی از بین می بریم.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *