کشف سازه معماری دوره ساسانی در فصل دوم کاوشهای باستان شناسی تپه تات 2 تاکستان
فصل دوم کاوشهای باستان شناختی تپه تات 2 واقع در محوطه دانشگاه آزاد اسلامی تاکستان، با هدف پیگردی و شناسایی آثار معماری مکشوفه از فصل اول صورت گرفت.
به گزارش گروه جامعه ، محمد علی حضرتی مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قزوین گفت: به منظور حفظ عرصه و حریم و جلوگیری از تخریب آثار احتمالی موجود در محدوده تپههای باستانی تات 1 و تات 2 واقع در محوطه دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان، طرح پژوهشی کاوش باستان شناختی این دو تپه در مهر ماه سال 1393 با عنوان طرح نجات بخشی و تعیین عرصه و حریم و با کسب مجوزهای لازم از پژوهشکده باستانشناسی کشور به سرپرستی دکتر بهرام زاده ریاست وقت دانشگاه آزاد اسلامی تاکستان آغاز و طی آن آثار قابل توجهی از استقرار جوامع انسانی پیش از تاریخ و همچنین آثاری از فعالیتهای صنعتی احتمالا مربوط به دورهی تاریخی به دست آمد.
حضرتی با اشاره به کاوشهای فصل دوم این محوطه باستانی اظهار داشت: فصل دوم این کاوشها در تپه تات 2 با هدف پیگردی آثار ارزشمند و کم نظیر معماری مکشوفه از فصل اول، به سرپرستی دکتر بهرام زاده و تیمی متشکل از فارغ التحصیلان باستان شناسی دانشگاه آزاد اسلامی ابهر انجام شد که طی این فصل از کاوشها، فضاهای دیگر مرتبط با سازه اصلی شناسایی شده در فصل اول نمایان شد.
وی در خصوص سازههای معماری به دست آمده در فصل اول و دوم کاوشهای باستان شناسی تپه تات 2 یادآور شد: در کاوش فصل اول محوطه تات دو، فضای معماری شامل یک حوض بزرگ مرکزی به عمق تقریبی ۲ متر، دو فضای مستطیلی در شمال و غرب حوض مرکزی، حوض کوچک و ... که تمامی فضاها به وسیله ملات گچ نیمکوب اندود شده نمایان شد که بر اساس مطالعات تطبیقی، سازه شناسایی شده دارای کاربری صنعتی در ارتباط با فرآوری انگور را داشته و نمونه کوچکتر آن در سایتهای باستانی از جمله بندیان درگز نیز کشف شده است.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قزوین در ادامه افزود: با انجام کاوشهای فصل دوم این محوطه باستانی نیز سازه معماری مرتبط با سازه اصلی در فصل اول مشاهده گردیده که سازه مکشوفه با توجه به شکل ساختاری و طبق نظر و بررسیهای مهدی رهبر از باستان شناسان برجسته کشور و سرپرست گروه با کاربری فرآوری انگور در دوره ساسانی است و وجود قطعات سفال شاخص دوره ساسانی نیز مؤید قدمت و پیشینه تاریخی این اثر است.
این مقام مسئول در پایان تصریح کرد: جایگاه تاریخی ارزشمند قزوین در مطالعات باستان شناسی به خوبی اثبات شده و با توجه به پیشینه و قدمت تاریخی 9000 ساله کهن شهر قزوین لایههای تاریخی بسیاری در مناطق باستانی شهرستان تاکستان و بوئین زهرا وجود دارد و ضروری است که با حمایت لازم و تداوم کاوشها لایههای بیشتری از فرهنگ و تاریخ گذشته را شناسایی و گامهای موثری در اعتلای تاریخ و تمدن این مرز و بوم برداریم.
انتهای پیام/
حضرتی با اشاره به کاوشهای فصل دوم این محوطه باستانی اظهار داشت: فصل دوم این کاوشها در تپه تات 2 با هدف پیگردی آثار ارزشمند و کم نظیر معماری مکشوفه از فصل اول، به سرپرستی دکتر بهرام زاده و تیمی متشکل از فارغ التحصیلان باستان شناسی دانشگاه آزاد اسلامی ابهر انجام شد که طی این فصل از کاوشها، فضاهای دیگر مرتبط با سازه اصلی شناسایی شده در فصل اول نمایان شد.
وی در خصوص سازههای معماری به دست آمده در فصل اول و دوم کاوشهای باستان شناسی تپه تات 2 یادآور شد: در کاوش فصل اول محوطه تات دو، فضای معماری شامل یک حوض بزرگ مرکزی به عمق تقریبی ۲ متر، دو فضای مستطیلی در شمال و غرب حوض مرکزی، حوض کوچک و ... که تمامی فضاها به وسیله ملات گچ نیمکوب اندود شده نمایان شد که بر اساس مطالعات تطبیقی، سازه شناسایی شده دارای کاربری صنعتی در ارتباط با فرآوری انگور را داشته و نمونه کوچکتر آن در سایتهای باستانی از جمله بندیان درگز نیز کشف شده است.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قزوین در ادامه افزود: با انجام کاوشهای فصل دوم این محوطه باستانی نیز سازه معماری مرتبط با سازه اصلی در فصل اول مشاهده گردیده که سازه مکشوفه با توجه به شکل ساختاری و طبق نظر و بررسیهای مهدی رهبر از باستان شناسان برجسته کشور و سرپرست گروه با کاربری فرآوری انگور در دوره ساسانی است و وجود قطعات سفال شاخص دوره ساسانی نیز مؤید قدمت و پیشینه تاریخی این اثر است.
این مقام مسئول در پایان تصریح کرد: جایگاه تاریخی ارزشمند قزوین در مطالعات باستان شناسی به خوبی اثبات شده و با توجه به پیشینه و قدمت تاریخی 9000 ساله کهن شهر قزوین لایههای تاریخی بسیاری در مناطق باستانی شهرستان تاکستان و بوئین زهرا وجود دارد و ضروری است که با حمایت لازم و تداوم کاوشها لایههای بیشتری از فرهنگ و تاریخ گذشته را شناسایی و گامهای موثری در اعتلای تاریخ و تمدن این مرز و بوم برداریم.
انتهای پیام/
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *