مذاکرات برجام هم تجربه هم درس عبرت

16:10 - 03 شهريور 1395
کد خبر: ۲۱۳۴۶۴
دسته بندی: سیاست
آمریکایی ها تصور می کنند که به ایران اعتماد کرده اند و از پس این اعتماد به ایران هم امتیاز داده اند.
به گزارش گروه سیاسی ، مذاکرات هسته ای ایران و 1+5 با بی اعتمادی جمهوری اسلامی به آمریکا همراه بود.

این بی اعتمادی و غیر قابل اطمینان بودن بارها از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی به عنوان یک هشدار به تیم هسته ای بیان شده است.

علیرغم این غیر قابل اعتماد بودن آمریکا، جمهوری اسلامی ایران برای احقاق حقوق خود پای میز مذاکره نشست.

هر چند غیر قابل اعتماد بودن آمریکا بارها برای ایران ثابت شده بود اما برخی تصور می کردند که آمریکا با وجود اوباما تغییر کرده است و می توان با مذاکرات به نتایج مثبت دست یافت.

اما پس از 2 سال مذاکرات فشرده؛ یکبار دیگر قابل اعتماد نبودن آمریکا برای همگان آشکار شد.

رهبر معظم انقلاب درباره تجربه مذاکرات بارها سخن گفته اند و یکی از دستاوردهای مذاکرات هسته ای را کسب تجربه دانسته اند.

رهبر انقلاب یک سال و نیم پیش در تاریخ 20 فروردین 1394 به طور مشخص از درس گرفتن از برجام سخن گفتند: «اگر طرف مقابل از کج‌تابی‌های معمولی خودش دست برداشت، این یک تجربه‌ای برای ما میشود که خیلی خب، پس میشود در یک موضوع دیگر هم با اینها مذاکره کرد؛ اما اگر دیدیم نه، این کج‌تابی‌هایی که همیشه از اینها دیده‌ایم باز هم وجود دارد و کج‌راهه دارند می‌روند، خب طبعاً تجربه‌ی گذشته‌ی ما تقویت خواهد شد.»

اکنون که آمریکایی ها با بدعهدی های خود از اجرای توافق هسته ای جلوگیری می کنند آیا می توان برجام را یک تجربه ناموفق در مذاکره ایران و آمریکا دانست؟

البته که این تجربه ناموفق بوده است، چرا که آمریکا مانع اجرای برجام است. زمانی که برجام از سوی آمریکا اجرا نمی شود و دیگر کشورهای طرف مذاکره هم از او تبعیت می کنند، این نشانه خوش عهدی آمریکاست یا بدعهدی او؟!

این که جمهوری اسلامی ایران همچنان پایبندی خود را به تعهداتش اثبات کرده اما آمریکا آب از دستش نمی چکد، نشانه قابل اعتماد بودن ایران است یا آمریکا؟!


حضرت آیت الله خامنه ای در باره تجربه برجام در تاریخ 11 مرداد 1395 فرمودند؛ «این برجام شد برای ما یک نمونه، یک تجربه... در ظاهر وعده میدهند، با زبان چرب و نرم حرف میزنند اما در عمل توطئه میکنند، تخریب میکنند، مانع از پیشرفت کارها میشوند؛ این شد آمریکا؛ این شد تجربه.»

این تجربه به ما می گوید اگر آمریکایی ها آمدند و گفتند حاضر به مذاکره بر سر موضوع سوریه یا مسائل دیگر هستیم، دست رد به سینه آمریکا باید زد.

اگر می خواهیم همان وضعیتی که برجام ایجاد کرد، بر سرموضوعات دیگری مانند سوریه، عراق، یمن و بحرین بیاید، با آمریکا مذاکره کنیم.

و البته این پایان کار و ماجرای برجام نیست چرا که تحلیلگران تأثیر گذار آمریکایی اعتقاد دارند که باید کاخ سفید اعتماد به ایران را پایان دهد!

آیا آمریکا به ایران اعتماد کرد که پای میز مذاکره نشست؟ یا این که ایران به آمریکا اعتماد کرد و اکنون نتیجه آن را می بیند؟

«مایکل روبین» تحلیلگر سیاست خارجی اندیشکده آمریکایی «امریکن اینتر پرایز» در این باره گفت: «زمان آن رسیده که وزارت خارجه آمریکا اعتماد به ایران را متوقف کند. مشکل زمان پرداخت غرامت به ایران مطرح نیست بلکه واقعیت این است که باراک اوباما رییس جمهور و جان کری وزیر خارجه، چون قماربازانی عمل می‌کنند که بر این باورند با پرتاب تاس بیشتر پیروزی بزرگی را کسب می‌کنند.»

این سخنان در حالی مطرح می شود که ایران با اجرای توافق هسته ای ثابت کرده که قابل اعتماد است، در صورتی که آمریکایی ها حقوق ایران را در برجام پایمال کرده و تعهدات خود را اجرا نمی کنند.

آیا جمهوری اسلامی ایران، به خاطر برجام امتیاز دریافت کرده است که اکنون با طرح موضوع خروج از توافق هسته ای تلاش می کند امتیاز بیشتر اقتصادی از آمریکا بگیرد؟

این تحلیلگران اعتقاد دارند که هم باید اعتماد به ایران را پایان داد و هم بیش از این به ایران امتیاز اقتصادی نداد.
موضوع پرداخت 400 میلیون دلار پول نقد به ایران یکی از مسائلی است که آنها اعتقاد دارند به ایران امتیاز داده شده به همین خاطر برآشفته هستند.

یکی از این تحلیلگران آمریکایی در همین زمینه گفته است؛«پرداخت پنهانی 400 میلیون دلار پول نقد به رژیم ایران دقیقاً نمونه دیگری از فعالیت‌های شرورانه ایران و نبردهای نیابتی این کشور است.»

زوی کاهن تحلیلگر ارشد اندیشکده فارین پالسی نیز در این زمینه اظهار داشت که پرداخت غرامت به ایران نه تنها تشویقی برای ایران در گروگان گرفتن بیشتر آمریکایی‌ها بود، بلکه اعلام علنی رابطه آمریکا با رژیم‌های سرکش است.»

ایران مذاکرات را انجام داد تا حقوق پایمال شده خود را پس بگیرد، این مذاکرات برای لغوتحریم های اقتصادی علیه ایران بود. در قبال آن قرار شد که ایران محدودیت هایی را در فعالیت های هسته ای خود ایجاد کند.

این محدودیت های هسته ای بر اساس برجام اکنون اعمال شده است. بیش از 7 ماه از اجرای برجام از سوی ایران می گذرد، اما هنوز تحریم ها برچیده نشده و به گفته برخی مسئولین حتی پول فروش نفت هم وصول نمی شود.

ایران برای انجام مذاکرات هسته ای هزینه زیادی را صرف کرد. این هزینه شامل هزینه های اقتصادی - سیاسی هم می شود. از نظر زمان هم ایران بیش از دو سال وقت خود را به مذاکرات گذراند و بیش از 7 ماه است که در انتظار اجرای تعهدات از سوی آمریکاست.

رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره همین موضوع فرمودند؛
«شش ماه برای یک مملکت هشتاد میلیونی زمان کمی است؟ در این 6 ماه دولت محترم کم می‌توانست کار بکند اگر چنانچه این خباثت آمریکایی‌ها نبود؟»

حال تجربه مذاکره با آمریکا برای برخی درس عبرت خواهد شد یا این که باز خواهان ادامه مذاکره با آمریکا بر سر موضوعات دیگر هستند؟

انتهای پیام/


کارشناس
|
-
|
۲۲:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۳
0
0
ما در قلمرو زمان و مکان بهترین انتخاب را در پذیرش برجام انجام دادیم. زیرا علاوه بر متقاعد نمودن جامعه بین المللی و اذهان عمومی در صلح آمیز بودن فعالیت های کشورمان؛ با یک عقب نشینی تاکتیکی توازن قوا را به نفع خودمان تغییر دادیم. ضمانت اجرای توافقات بین المللی اخلاق حسنه بوده و کشورهای طرف قرارداد با عدم عمل به آن اولا غیراخلاقی بودن خود را ثابت و برملاء نموده اند؛ ثانیا راه را برای شکستن پیمان برای ما باز نموده و دیگر بهانه ای برای منع فعالیتهای هسته ای ما برایشان باقی نخواهد ماند.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *