نشست مشترک مرکز پژوهش های مجلس و کمیسیون تلفیق برنامه ششم توسعه
رئیس مرکز پژوهش های مجلس با بیان اینکه در برنامه های توسعه با بیان احکام بیشتر به کیفیت ها و آرزوها اشاره می شود، گفت: نگاهی به برنامه های پنج دوره قبلی نشان می دهد به طور کلی در اجرای امور کشور برنامه محور نبوده ایم.
به گزارش گروه سیاسی ؛ نشست بررسی راهبرد مجلس در مواجهه با برنامه ششم توسعه و اتخاذ استراتژی کارآمد در این زمینه، عصر امروز (شنبه 30 مرداد ماه) با حضور کاظم جلالی رئیس و معاونان مرکز پژوهشهای مجلس و حمیدرضا حاجی بابایی رئیس و اعضای هیات رئیسه کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی برگزار شد.
کاظم جلالی در این نشست با اشاره موضوعات مطرح شده در خصوص برنامه ششم توسعه و پنج برنامه توسعه قبلی، گفت: مرکز پژوهشهای مجلس طی گزارش جامعی پنج برنامه توسعه قبل را به خوبی ارزیابی کرده است و براساس این بررسیها راهبردها و نظراتی را تبیین کرده است.
وی افزود: نگاهی به برنامههای پنج دوره قبلی نشان میدهد به طور کلی در اجرای امور کشور برنامه محور نبودهایم.
جلالی یادآور شد: متاسفانه در برنامههای توسعه با بیان احکام بیشتر به کیفیتها و آرزوها اشاره میشود و حتی میتوان گفت که در برخی مواقع برنامههای توسعه به سمت انشانویسی حرکت کرده است.
وی ادامه داد: برنامههای توسعه در طول پنج دوره قبلی در حالی نوشته و اجرا شد که هیچ معیار و مقیاس برای سنجش میزان تحقق اهداف تعیین شده در برنامه وجود نداشت.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس در تشریح مثالی از عملکرد اجرای برنامههای توسعه قبلی، توضیح داد: در برنامه پنجم توسعه در بخش معدن 11 ماده داشتیم که تنها یک مورد آن که آنهم مربوط به معافیت مالیاتی بود، اجرایی شد.
وی با اشاره به بررسیهای تطبیقی مرکز پژوهشهای مجلس در خصوص برنامههای توسعه، گفت: این بررسیها نشان میدهد بیشتر کشورهای دنیا در برنامههای توسعهای خود چندین اولویت خاص را در برنامهها لحاظ میکنند و قوانین عادی جایی در برنامههای توسعهای آنها ندارد.
جلالی تاکید کرد: سیاستهای کلی به عنوان یک سند بالادستی باید به صورت خلاصهتری در برنامه ششم توسعه دیده میشدند در حالی در 80 بند دیده شدهاند و خود آنها به صورت یک برنامه هستند که تنها بر حجم برنامه افزودهاند.
وی ادامه داد: باید برنامههای مهمتری به منظور رفع مسائل و مشکلات اصلی مردم در حوزههایی همچون آب، محیط زیست، اشتغال، رکود، معیشت مردم، به عنوان نقاط اصلی مدنظر برنامهریزان قرار میگرفت.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس در خصوص رویکردهای مجلس در مواجهه با برنامه ششم توسعه، تصریح کرد: مجلس میتواند دو رویکرد بررسی یا رد لایحه برنامه ششم را در قبال این برنامه در پیش گیرد که البته رد آن نمیتواند به صلاح کشور در شرایط فعلی باشد چراکه در آذر ماه لایحه بودجه به مجلس خواهد آمد و این کار موجب سرگردانی بررسی آن خواهد شد که براساس برنامه ششم بررسی شود یا برنامه پنجم؛ ضمن آنکه برنامه پنجم توسعه یک سال هم تمدید شده است.
وی افزود: راهکاری که وجود دارد این است که با پذیرش لایحه برنامه ششم توسعه مجلس به ویژه کمیسیون تلفیق با همکاری مرکز پژوهشها و حتی با حضور برخی برنامهریزان بدون در نظر گرفتن نگاههای سیاسی و منطقهای، تصحیحاتی را در این لایحه ایجاد کند.
جلالی خاطرنشان کرد: در بررسی برنامه ششم توسعه در کمیسیون تلفیق اسناد بالادستی به ویژه سیاست ابلاغ شده اقتصاد مقاومتی و همچنین کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی باید به عنوان یک اصل در متن مواد برنامه قرار گیرد.
وی ادامه داد: مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی آمادگی دارد تا با همکاری کمیسیون تلفیق چارچوبها و استراتژیهایی را برای برنامه ششم توسعه مشخص کند تا براساس این تعامل نقشه راه مشخصی و متقنی برای آینده پنجساله کشور تعیین و تبیین شود.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس در پایان کرد: مجلس در تعامل با دولت به دنبال برنامهریزی کارآمد برای رفع مشکلات کشور است.
حمیدرضا حاجی بابایی نیز در این نشست برنامه ششم توسعه را مهمترین برنامه پنج سال آینده کشور دانست و گفت: شرایط و موقعیت ویژه کشور به گونهای است که برنامه ششم توسعه سیاستگذاری و ریلگذاری مناسبی برای رفع مسائل خواهد بود.
وی افزود: برنامه ششم توسعه باید به دور از کلی گویی به صورت ملموسی اهداف و نتایجی برای توسعه کشور به همراه داشته باشد نه اینکه تنها به بیان احکام اکتفا شود.
نماینده مردم همدان در مجلس با اشاره به شرایط فعلی کشور، یادآور شد: برنامه ششم توسعه و نوع نگاه با توجه به شرایط کشور و موقعیتی که در آن قرار داریم نسبت به برنامههای قبلی باید متفاوت باشد.
وی با اشاره به موارد بیان شده در برنامه ششم توسعه به ویژه رشد اقتصادی 8 درصدی، تاکید کرد: باید مشخص شود برای رسیدن به این سطح از رشد، چه مولفههایی باید درنظر گرفته شود.
حاجیبابایی تصریح کرد: راهکارهای رفع مشکلاتی همچون بحران آب، مبارزه با فساد، صندوقهای بازنشستگی و مواردی از این دست باید در برنامه پنجساله پیش رو دیده شود.
رئیس کمیسیون تلفیق مجلس در پایان تاکید کرد:همکاری مرکز پژوهشهای مجلس درخصوص برنامه ششم توسعه میتوان برنامه دقیق و متقنی را مرتب، بررسی و به تصویب رساند.
شایان ذکر است در پایان این نشست بر تداوم این جلسات به منظور دستیابی به راهکارهای مشخص در زمینه برنامه ششم توسعه تاکید شد.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *