فاش شدن اسرار قلعه «سرسختی»/ اسکلت 7500 ساله در معرض دید عموم قرار میگیرد
برخی معتقدند، اسرار قلعه سرسختی پس از اکتشافات جدید در حال فاش شدن است.
در محوطه این قلعه، اسکلتی کشف شده که متعلق به 7 هزار و 500 سال پیش است. اسکلتی که خوشبختانه طی فعالیت های کاوشی به صورت کامل خارج شده و اکنون اقداماتی برای رونمایی از آن در دستور کار قرار گرفته است.
به منظور کسب اطلاعات بیشتر، خبرنگار گروه جامعه گفت و گویی را با غفور کاکا، سرپرست تیم کاوش در قلعه سرسختی علیا داشته است.
کاکا در رابطه با کشف اسکلت با قدمت 7 هزار و 500 سال در محوطه باستانی قلعه سر سختی علیا می گوید: قلعه سرسختی علیا در شهرستان شازند استان مرکزی قرار دارد و براساس مطالعات جغرافیایی، این محدوده در حاشیه شرقی زاگرس مرکزی و در دروازه ورود به فلات ایران واقع شده است.
وی می افزاید: اهمیت محوطه به خصوص در دوران پیش از تاریخ از این جهت است که این محدوده یکی از مسیرهای ورود به مرکز فلات ایران بوده است.
سرپرست تیم کاوش در قلعه سرسختی علیا با اشاره به ثبت ملی قلعه سرسختی در سال 81 می گوید: محوطه قلعه سرسختی علیا سال 81 به ثبت آثار ملی رسید و سال 87 گمانه زنی ها به منظور تعیین حریم آن آغاز شد. سال 91 نیز گمانه زنی های دیگری به منظور لایه نگاری جهت شناخت دوره های فرهنگ محوطه صورت گرفت.
کاکا می افزاید: بهار سال 95 طی تفاهمی که با اداره کل میراث فرهنگی استان مرکزی و فرمانداری شازند داشتیم، مقرر شد کاوش ها در قلعه سرسختی آغاز شود. در این کاوش که در بخش پیش از تاریخ محوطه صورت گرفت به آثاری مربوط به دوران نوسنگی و مس سنگی دست پیدا کردیم.
وی بیان اینکه محوطه دارای توالی فرهنگی است می گوید: محوطه دارای توالی فرهنگی از دوران نوسنگی، مس سنگی، دوره مفرغ، عصر آهن، دوره اشکانی و دوره ایلخانی است.
سرپرست تیم کاوش در قلعه سرسختی علیا با اشاره به کشف آثاری مربوط به انسان های پیش از تاریخ در منطقه قلعه سرسختی می گوید: در تحتانی ترین لایه های محوطه، آثاری مربوط به انسان های پیش از تاریخ کشف و شناسایی شد که این آثار شامل ابزارهای سنگی، ظروف منقش سفالی، پیکرک های گلی، ژتون های گلی، درفش های استخوانی در ارتباط با بافندگی و دیوار های خشتی مربوط به انسان های پیش از تاریخ بود.
کاکا مهمترین یافته در کاوش قلعه سر سختی علیا را اسکلتی مربوط به یک انسان دانسته و می گوید: از یافته های مهم این محوطه می توان به اسکلت یک انسان مربوط به دوره نوسنگی اشاره کرد. براساس تاریخ گذاری صورت گرفته، اسکلت مربوط به 7 هزار و 500 سال پیش بوده است. این اسکلت به صورت جنینی یا چمباتمه ای در عمق 6 متری از سطح ترانشه به دست آمده است.
وی می افزاید: در کنار این اسکلت، اشیایی همانند لاک لاکپشت، ظرف حاوی استخوان، ابزار سنگی، سنگ آتش زنه، اجاق و هاون سنگی به دست آمد. دلیل قرار گرفتن این اشیاء در کنار اسکلت، اعتقاد به جهان پس از مرگ بوده است.
سرپرست تیم کاوش در قلعه سرسختی علیا با تاکید بر اینکه اسکلت 7 هزار و 500 ساله زمان کاوش به صورت کامل خارج شده است، می گوید: اسکلت به صورت کامل و سالم به دست آمد و اکنون برای ترمیم و مرمت به موزه چهار فصل اراک انتقال یافته است.
در همین رابطه، سید محمد حسینی، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی نیز به خبرنگار گروه جامعه می گوید: در تلاش هستیم تا برای کاوش های دقیق تر در قلعه سرسختی علیا، اعتیار ملی جذب کنیم. در صورتی که این اعتبار به استان مرکزی اختصاص پیدا کند، می توانیم کاوش های جدیدی را نیز آغاز کنیم.
وی در رابطه با زمان رونمایی از اسکلت 7500 ساله استان مرکزی می گوید: زمانی که کار ساخت جایگاه مناسب برای اسکلت به پایان برسد و مطمئن شویم که اسکلت 7500 ساله در معرض هوازدگی قرار نمی گیرد، شرایط را برای رونمایی از آن فراهم خواهیم کرد.
مدیرکل میراث
فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی با اشاره به در پیش بودن سفر استانی
ریاست جمهوری به استان مرکزی می گوید: با توجه به اینکه سفر استانی ریاست جمهوری
به استان مرکزی در پیش است، تلاش می کنیم با مذاکره با هیئت اعزامی به استان،
شرایط برای تخصیص اعتبارات ملی جهت کاوش های بیشتر در منطقه فراهم شود.
حسینی می گوید:
کارهای حفاظتی، مرمتی و جانمایی در ویترین جهت بازدید عموم از این اسکلت در دستور
کار قرار گرفته و به دنبال برپایی مراسمی جهت رونمایی از این اسکلت هستیم.
وی از راه اندازی یک سایت ویژه به منظور نگهداری از اسکلت 7 هزار و 500 ساله خبر می دهد و می گوید:
در موزه چهارفصل
اراک، سایت ویژه ای به منظور نگهداری، ترمم و مرمت اسكلت 7 هزار و 500 ساله در نظر
گرفته شده اما بدون شک برای تامین هزینه های آن نیازمند حمایت های بیشتر هستیم.
تصاویر بیشتر از کاوش های اخیر تپه باستانی سرسختی شهرستان شازند استان مرکزی را اینجا ببینید.
انتهای پیام/