وضعیت اقتصادی مردم بهتر نشد
: قدرت خرید خانوارهای ایرانی طی دوره اجرای فاز اول هدفمندی یارانهها به میزان ۱.۵ درصد کاهش یافته است. همچنین تا سال ۸۵، حدود ۲۵درصد خانوارها زیر خط فقر بودند اما بررسیها نشان میدهد این عدد در حال حاضر به ۳۱ درصد رسیده است.
علت فقیرتر شدن مردم، فقط هدفمندی یارانه ها نیست
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتوگو با خبرنگار میزان ضمن بیان اینکه افزایش درصد خط فقر در ایران علتهای مختلف دارد، گفت: اینکه درصد بیشتری از جمعیت ایران در سالهای گذشته به زیر خط فقر رفته است، علتهای بسیار زیادی دارد و نمیتوان گفت افزایش 6 درصد به جمعیت زیر خط فقر هدفمندی یارانهها در فاز نخست بوده است.
«ایرج ندیمی» با اشاره به اینکه در فاز نخست هدفمندی یارانهها اهداف مختلفی دنبال میشد که بخشی از آن حاصل شد، افزود: در بحث حاملهای انرژی به اهدافی دست یافتیم که از جمله آن اطلاع از میزان مصرف انرژی در بخشهای مختلف بود.
وی ادامه داد: دومین هدف، شفاف سازی در بحث صادرات و واردات و همچنین قاچاق کالا و واقع بینی در بحث قیمت گذاری ها کالاها بود، حمایت از قشر متوسط و ضعیف جامعه و همچنین مدیریت انرژی در بخش تولید از دیگر اهداف طرح هدفمندی یارانهها بود که برخی از اهداف محقق نشد.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس تصریح کرد: تلاش دولت فراهم کردن زیرساختها برای مصرف منطقی و بهینه انرژی بود که به طور کامل به این هدف دست نیافتیم.
توجه به بخش سلامت درصد خط فقر را کاهش میدهد
ندیمی ادامه داد: دولت کنونی در فاز دوم هدفمندی یارانه به بخش سلامت و بیمه بیکاری توجه ویژهای دارد که این دو مورد از نظر اجرایی اخیراً در دستور کار دولت قرار گرفت که در کاهش درصد خط فقر بسیار ثاثیرگذار است.
وی با اشاره به اینکه اقتصاد کشور یک مجموعه کامل است و نمی توان فقط با اجرای یک طرح مانند طرح هدفمندی یارانهها انتظار داشت تمام جوانب اقتصادی مورد توجه قرار گیرد.
عامل فقر، خارج از اقتصاد و انرژی است
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه عامل فقر در ایران خارج از بحث اقتصاد و انرژی است، اضافه کرد: در افزایش جمعیت زیر خط فقر تغییرات شاخصهای کلان از جمله تورم، گرانی، رکود، ناکافی بودن درآمد و افزایش هزینهها موثر است که از مهم ترین عوامل رفاهی و درمانی در جامعه به شمار می رود.
ندیمی ادامه داد: عوامل دیگر از جمله افزایش هزینه تهیه مسکن، درمان و حمل و نقل به عنوان هزینه سربار به شمار می رود که در کاهش رفاهیات جامعه تاثیرگذار است.
وی با اشاره به اینکه توافقاتی بین مجلس و دولت به منظور کاهش هزینه های سربار در جامعه صورت گرفته است، گفت: اگر این توافق، اجرایی شود در حوزه حمل و نقل عمومی و هزینه های درمانی شاهد کاهش هزینهها خواهیم بود.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه برای مشخص کردن خط فقر در ایران باید تقسیم بندی داشته باشیم، تصریح کرد: نخستین تقسیم بندی از لحاظ جغرافیایی است، هزینه خانوارها در روستا، شهر و کلانشهرها متفاوت است و دومین تقسیم بندی نیز تفاوت در نوع زندگی است زیرا هزینه ها با توجه به تعداد خانواده ها متفاوت است.
فقر، درآمد زیر یک و نیم میلیون تومان است
ندیمی ادامه داد: کف هزینه در جامعه امروزی یک میلیون و نیم تا دو میلیون تومان است و اگر خانواده ای زیر این میزان درآمد داشته باشد فقیر محسوب میشود.
وی با اشاره به اینکه شیب قیمتها در دولت روحانی کندتر شده است، گفت: نمی گوییم افزایش قیمت و تورم وجود ندارد اما شیب افزایش قیمتها و روند افزایش آن کندتر شده است.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: اگر در فاز دوم هدفمندی یارانهها سهم سلامت کامل پرداخت شود، بسیاری از خانوارهای قشر متوسط و ضعیف جامعه با یک اتفاق و عمل جراحی و به دنبال آن هزینههای نجومی ناشی از آن به زیر خط فقر نخواهند رفت.
دولت به دنبال خروج از رکود باشد
ندیمی با تاکید بر اینکه دولت باید به دنبال خروج از رکود به صورت غیرتورمی، باشد، گفت: طی سالهای گذشته مجموعهای از رفتارها باعث افزایش و تشدید فقر در کشور شد، اما در شرایط کنونی و با توجه به افزایش رکود تورمی به طور کلی باید به دنبال خروج از رکود باشیم زیرا بخشی از مشکلات با خروج از رکود و کاهش تورم حل خواهد شد.
وی تاکید کرد: باید نتیجه برنامهریزی و تصمیم گیری دولت، کاهش هزینه و افزایش درآمد باشد و همچنین نتیجه طرح هدفمندی یارانهها نیز ایجاد واقع بینی و آگاهی و بهبود تولید در کشور باشد.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به اینکه بخشی از مشکلات ایران برون مرزی و بخشی دیگر در داخل است، تصریح کرد: اگر دولت در عرصه بین المللی عملکرد خوبی داشته باشد و در داخل نیز مورد نقدینگی و مشکلات تولید ساماندهی کند، بسیاری از مشکلات کشور حل خواهد شد.
آمار اقتصادی جهت دهی سیاسی دارد
استاد دانشگاه علامه طباطبایی در گفتوگو با خبرنگار میزان با انتقاد از اینکه حرف زدن و ادعا کردن در کشور ما متاسفانه به عادت بدی تبدیل شده است و اکنون شاهد هستیم برخی از افراد بدون حساب و کتاب و هیچ دانشی از اقتصاد صحبت میکنند، گفت: در حال حاضر برخی از افراد در خصوص خط فقر و افزایش آن صحبت میکنند، در صورتی که این افراد حتی تعریف خط فقر را نمیدانند.
جمشید پژویان ادامه داد: برای خط فقر باید از یک ابزار و تعریف ثابت استفاده کرد تا خروجی اطلاعات داده شده، آمار صحیح و حقیقی باشد، به عبارت دیگر باید از یک روش و شیوه ثابت برای اعلام درصد خط فقر استفاده کنیم.
خط فقر کاهش یافته است
این اقتصاددان تصریح کرد: پیش بینی بنده در خصوص فاز دوم هدفمندی یارانهها این است که وضعیت اقتصاد بهتر و درصد خط فقر نیز کاهش یابد، اما توصیه بنده به دولت این است، از مشکلات و اشتباهات اجرای فاز نخست هدفمندی یارانه درس عبرت بگیرد و در فاز دوم این اشکالات را برطرف کند.
درصد خط فقر بازی با تعریف است
وی با اشاره به اینکه اعلام آمار خط فقر از سوی برخی افراد بازی سیاسی و بازی با تعریف خط فقر است، اضافه کرد: به عنوان مثال در دولت نهم و دهم نیز شاهد بودیم که دولت احمدی نژاد با تغییر تعریف بیکاری مبنی بر اینکه هر فردی یک ساعت در هفته کار کند شاغل است، اقدام به کاهش نرخ بیکاری کرد، اکنون نیز چنین وضعیتی رخ داده است.
استاد دانشگاه علامه طباطبایی گفت: در گذشته شاهد بودیم که فقیرها، فقیرتر و ثروتمندان ثروتمندتر میشدند اما اکنون دولت از جیب ثروتمندان کم کرده و به جیب فقرا میگذارد.
هنوز هم کشیدن نمودار ماری شکل ادامه دارد
پژویان افزود: متاسفانه آگاهی و خرد جمعی به سطح قابل قبولی نرسیده و هنوز هم برخی از افراد با کشیدن نمودار ماری شکل مردم را فریب می دهند.
Normal
0
false
false
false
EN-US
X-NONE
FA
MicrosoftInternetExplorer4
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Table Normal";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:"Calibri","sans-serif";
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:"Times New Roman";
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:Arial;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}