جبران عقب ماندگی، اولویت اول صنعت نفت/ تا پنج سال آینده قیمت نفت 50 دلار خواهد بود

11:14 - 26 تير 1395
کد خبر: ۱۹۷۹۹۰
دسته بندی: اقتصاد ، اقتصاد ایران
شمع یک سالگی برجام در حالی خاموش شد که در طی یک سال اخیر میزان تولید و صادرات نفت ایران به میزان قبل از اعمال تحریم‌ها افزایش یافته است اما نکته قابل توجه در این میان آن است که برجام چه زمانی در توسعه صنعت نفت و میادین مشترک نقش اصلی خود را ایفا خواهد کرد.
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد ، در چند روز گذشته شمع کیک یک‌سالگی برجام خاموش شد، در این مدت صنعت نفت شرایط متفاوتی را نسبت به چند سال اخیر تجربه کرده است زیرا با رفع تحریم‌ها وزارت نفت به ویژه بیژن نامدار زنگنه بر افزایش میزان تولید و صادرات نفت تاکید بسیاری داشت و حتی در برخی مقاطع که اوپک به دنبال ثبات میزان تولید و صادرات نفت اعضای خود بود ایران یک قدم از نظرات و اقدامات خود پا پس نکشید.

در یک سالگی برجام می‌توان مدعی شد که میزان تولید و صادرات نفت ایران به میزان قبل از اعمال تحریم‌ها در محدوده ۳ میلیون و ۸۰۰ بشکه بازگشته و حتی اندکی نیز از میزان گذشته پیشی گرفته است.

در حالی شرایط میزان تولید و صادرات نفت ایران به حالت قبل از اعمال تحریم‌ها بازگشته است که بازار نفت دنیا شرایط چند سال گذشته را به واسطه نوسانات بازارهای مالی و اتفاقات سیاسی دنیا به دست فراموشی سپرده است و ارزش هر بشکه نفت خام در بازار به محدوده ۴۵ دلار تا ۵۵ دلار رسیده است، بر طبق پیش بینی‌ها تا پنج سال آینده قیمت نفت در همین محدوده خواهد بود و نمی‌توان درآمدهای نفتی بیشتری متصور بود.

در کنار اعمال تحریم بر میزان تولید و صادرات نفت ایران، تحریم‌ها عاملی شد تا صنایع نفتی و میادین مشترک کشور آن‌طور که باید رشد نداشته باشند، این نبود رشد در صنعت نفت در نهایت میزان برداشت و توسعه میادین مشترک کشور را اختلال مواجه کرد و به عقیده برخی از کارشناسان صنعت نفت به خصوص میادین مشترک دچار عقب ماندگی شده‌اند.

البته در کنار تاکید بر توسعه میادین مشترک و افزایش برداشت نفت و محصولات فرآوری شده این صنعت، همواره تاکید بر مدیریت کشور بدون درآمدهای نفتی بوده است، درآمدهایی که باید در راستای توسعه و ارتقا زیرساخت‌های کشور مصرف شود. که این موارد در اقتصاد مقاومتی نیز دیده شده است، اقتصاد مقاومتی در کنار توجه به توسعه منابع نفت و گاز، در دیگر درآمدهای اقتصاد کشور توجه ویژه‌ای داشته است.

در این رابطه حمیدرضا صالحی، فعال حوزه نفت و انرژی بر این باور است که بازار نفت ایران به واسطه تحریم‌ها و صورت نگرفتن ظرفیت سازی در میادین مشترک از دست رفت و در شرایط فعلی این عقب ماندگی در حال جبران است.

وی ادامه داد: در افزایش میزان تولید و صادرات که دستیابی به جایگاه مناسب نفت ایران بسیار مهم است باید این نکته مد نظر قرار بگیرد که بازار در 5 سال آینده شاهد نفت با قیمت 120 دلاری نخواهد بود و بر طبق پیش بینی‌های در طی 5 سال آینده نرخ هر بشکه نفت در بازار در حدود 50 دلار خواهد بود. این قیمت‌ها در حالی بیان می‌شود که جهان در سال‌های اخیر به دنبال دستیابی به انرژی‌های پاک است.

قدم‌های رقیب قدیمی در مسیر ایرانی

این فعال حوزه انرژی یادآور شد: در توسعه میادین نفت و گاز نباید از این موضوع به راحتی گذر کرد که اقتصاد کشور را باید با فاصله گرفتن از درآمدهای نفتی مدیریت کرد و اقتصاد مقاومتی را در دستور کار قرار داد، کشور عربستان به عنوان یکی از رقیبان اصلی نفت ایران در سال جاری به دنبال آن است تا از درآمدهای نفتی فاصله بگیرد و این در حالی است که بزرگ‌ترین شرکت نفتی خود را به فروش رسانده است.

صالحی خاطرنشان کرد: نباید این موضوع را فراموش کرد که توسعه کشور از طریق توسعه میادین نفت و گاز محقق خواهد شد و این موضوع را باید برای توسعه مناطق نفت خیز جنوب پیگیری کرد.

حال با این تفاسیر به نظر می‌رسد برجام در یک سال اخیر توانسته در حوزه نفتی تأثیرات خود را تا حدودی داشته باشد، اما نباید فراموش کرد که برجام در کنار مدیریت صحیح دستیابی به تولید و صادرات نفت ایران به 3 میلیون و 800 هزار بشکه در روز را به ثمر نشانده است.

در حوزه نفتی مهم‌ترین نکته آن است تا میادین مشترک و شرکت‌های صنعت نفت توسعه قابل توجهی را تجربه کنند که این مورد نیاز به سرمایه گذاری خارجی دارد و در این موضوع است که برجام می‌تواند تأثیر اصلی خود را بر صنعت نفت بگذارد.

انتهای پیام/


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *