خوش بینی های بیش از اندازه ای در رابطه با برجام ایجاد شد/به هیچ چیز غیر از اجرای کامل برجام رضایت نخواهیم داد/ انتظار بیشتری برای رفع محدودیت های اقتصادی و بانکی داشتیم
وی ادامه داد: برجام یکی از پیچیده ترین مذاکرات بین المللی در سالهای اخیر بوده است و درگیر بودن ایران و کشورهای 1+5و اتحادیه اروپا پیرامون یک موضوع حساس در یک فرایند دوازده ساله از ابعاد مختلف قابل توجه است و هر کدام از این ابعاد دارای پیچیدگی های زیادی هستند.
بعیدی نژاد تصریح کرد: مباحث مرتبط با پرونده هسته ای ایران از قبیل غنی سازی اورانیوم، رآکتور اراک ، تأسیسات فردو و سایر تأسیسات هسته ای هر کدام دارای زوایا و پیچیدگی های فنی زیادی است که باید در جریان مذاکرات به آنها توجه می شد.
رئیس هیات کارشناسی هسته ای کشورمان با اشاره به حساسیت هایی که در داخل پیرامون استمرار غنی سازی وجود داشت، گفت: یکی از مسائلی که باعث پیچیده تر شدن مذاکرات هسته ای می شد مسائل سیاسی حول این مذاکرات بود؛ چرا که طرفین این مذاکرات کشورهای بزرگی بودند.
وی با بیان اینکه مذاکرات هسته ای به سختی پیش رفت و پس از دو سال و نیم شاهد حصول تفاهم برجام بودیم، گفت: در پیچیدگی های برجام همین بس که شش ماه پس از حصول آن کشورهای طرف مذاکره توانستند مسیر داخلی خود را برای اجرای برجام طی کنند و علیرغم گذشت یکسال از انعقاد برجام هنوز چند ماهی بیشتر از اجرایی شدن آن نمی گذرد و ما در ابتدای راه هستیم.
بعیدی نژاد با بیان اینکه ما مسیر راحتی را برای اجرای برجام پیش بینی نمی کردیم، افزود: برای کشورهای حاضر در مذاکرات هسته ای روشن بود که مسیر سختی در اجرای برجام وجود دارد اما مجموعا این ارزیابی مثبت وجود دارد که علی رغم مشکلات موجود در اجرای برجام، رونداجرای برجام تا حدی رضایت بخش بوده است.
رئیس هیات کارشناسی هسته ای کشورمان تصریح کرد: با وجود مشکلات و فراز و نشیب ها و ابهاماتی که وجود دارد تا این لحظه طرفین برجام اعتقادشان این است که این سند نقض نشده و تلاش برای رفع مشکلات آن ادامه دارد.
مدیر کل سیاسی و بین الملل وزارت خارجه با بیان اینکه ما انتظار بیشتری برای رفع محدودیت های اقتصادی و بانکی داشتیم اظهار کرد: علی رغم تمام مشکلات موجود بر سر راه اجرای برجام این احساس در داخل کشور وجود دارد که با رایزنی ها و مذاکرات می توانیم مشکلات را رفع کنیم و نسبت به اجرای کامل برجام تضمین دهیم.
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران به هیچ چیز غیر از اجرای کامل برجام رضایت نخواهد داد، گفت: همان طور که جمهوری اسلامی ایران به تعهدات خود عمل می کند این انتظار را دارد که طرفهای دیگر هم به تعهدات خودعمل کنند و محدودیت های موجودرا رفع کنند.
بعیدی نژاد تصریح کرد: اواسط هفته آینده جلسه کمیسیون مشترک برجام در وین با هدف رفع محدودیت ها و مشکلات موجود بر سر راه اجرای برجام، برگزار می شود.
بعیدی نژاد در ادامه نشست خبری امروز خود در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا در نتایج حاصله از برجام بیش از اندازه اغراق صورت نگرفته است، گفت: به نظر می رسد خوش بینی های بیش از اندازه ای در رابطه با برجام ایجاد شد و این خوش بینی ها انتظارات بیش از اندازه ای را هم به وجود آورد در حالیکه شمولیت برجام کاملا مشخص است و ما در همان زمان انعقاد برجام هم بر نکته تاکید می کردیم که نباید انتظارات بیش از اندازه ای از برجام داشت.
وی درادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر گزارش اخیر دبیر کل سازمان ملل پیرامون برجام اظهار کرد: مطلبی که اخیرا انتشار یافته گزارش دبیر کل سازمان ملل نیست؛ حساسیت قطعنامه 2231 باعث شده که برخی خبرگزاری ها اطلاعاتی را در مورد پیش نویس گزارش بان کی مون به دست آورند و آن را عجولانه چاپ کنند و این در حالی است که هنوز گزارش دبیر کل سازمان ملل نهایی نشده است.
بعیدی نژاد تصریح کرد: انتشار پیش نویس ناقص گزارش بانکی مون در رابطه با روند اجرای برجام و قطعنامه 2231 برای ما بسیار تعجب برانگیز بود.
مدیر کل سیاسی و بین الملل وزارت خارجه با بیان اینکه گزارش بان کی مون پیرامون قطعنامه 2231 باید یک گزارش کامل وجامع باشد ییان داشت: پیش نویسی که اخیرا در این رابطه منتشر شده بسیار غیر متوازن و غیر جامع است و انتظار ما این است که با توجه به مذاکراتی که در جریان است این گزارش تکمیل گردد و از توازن لازم برخوردار شود.
وی در ادامه در پاسخ به سوالی پیرامون مباحثی که در رابطه با توان موشکی و دفاعی کشورمان و ارتباط آن با برجام مطرح می شود گفت: با بسته شدن پرونده«PMD » نگاه جدیدی به توان دفاعی ایران به دست آمد؛ بارها تاکید کرده ایم که توان دفاعی و موشکی کشور در خدمت منافع ملی ایران است و با اهداف دفاعی ترسیم شده است.
بعیدی نژاد با بیان اینکه این اطمینان را می دهیم که در پسابرجام شرایط مطلوبتری برای کشور در حوزه دفاعی ایجاد شود اظهار کرد: پس از برجام محدودیت هایی که برای توازن تجهیزات و فناوری های دفاعی وجود داشت در حال برداشت شدن هستند و مراودات جدیدی میان بخش دفاعی ایران و کشورهای دیگر برقرار شده که برای نمونه می توانیم به انتقال سامانه s-300 اشاره کنیم.
رئیس هیات کارشناسی مذاکره کننده ایران در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا ایران با تست موشکی در روند اجرای برجام خلل ایجاد کرده است گفت: کنگره آمریکا از همان ابتدا دیدگاه مثبتی در خصوص برجام نداشت اما باید توجه داشت که ما نمی توانیم منافع ملی خود را بر اساس تحلیل ها و دیدگاه های سایر نهادهای خارجی تعریف کنیم چرا که توان موشکی جمهوری اسلامی بخشی از توان دفاعی کشور است که برای دفاع از تمامیت ارضی کشور مورد استفاده قرار می گیرد و با توجه به تجربیات گذشته به خصوص جنگ تحمیلی ما نمی توانیم برای برنامه های دفاعی خود محدودیت قائل شویم.
وی تصریح کرد: طرف خارجی نباید این انتظار را داشته باشد که ایران به خاطر برجام از منافع دفاعی و امنیتی خود صرفنظر کند و به این امر توجه کند که برنامه موشکی ایران به هیچ وجه تهدیدی برای منطقه و جهان محسوب نمی شود.
بعیدی نژاد درادامه در پاسخ به این سوال که آیا همه دارایی های بلوکه شده ایران پس از برجام آزاد شده اند یا خیر گفت: همه منابع و دارایی های خارجی ایران آزاد شده اند و محدودیتی برای نقل و انتقال این دارایی ها وجود ندارد اما یک مشکل فنی وجود دارد و آن عبارت است از تبدیل این دارایی ها از ارزهای غیرمعروف به ارزهای رایج جهانی ، که این امر یک سلسله مسائل مهم بانکی را در پی دارد و مذاکرات فنی برای رفع این مشکل در جریان است.
وی در ادامه در پاسخ به این سوال که چرا دولت به دنبال پس گرفتن وعده های پسا برجام است بیان داشت: برخی انتظارات که در برخی رسانه ها و افکار عمومی ایجاد شده مرتبط با موضوعات غیر برجامی است که با واقعیت های برجام هماهنگی ندارد.
بعیدی نژاد با بیان اینکه برجام یک تفاهم اقتصادی و تجاری نبود گفت: هدف برجام رفع موانعی است که بر اساس تحریم ها ایجاد شده است اما اینکه با حذف این موانع بتوانیم از تمام فرصت های موجود استفاده کنیم موضوعی است که به عوامل متعددی بستگی دارد.
وی با بیان اینکه باید انتظاراتمان را از برجام بر مبنای واقعیت ترسیم کنیم گفت: البته برخی تصورات ناصحیح از برجام در حال اصلاح است و نگاه ها به برجام در حال سوق یافتن به واقعیت است.
بعیدی نژاد در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا مشکلاتی که در راه رسیدن دارایی های بلوکه شده ایران وجود دارد نقض برجام محسوب نمی شود، اظهار کرد: من بار دیگر تاکید می کنم که هر آنچه در برجام آمده باید اجرا شود و این مطالبه ما محسوب می شود؛ از نظر ما اگر چه موانعی در راه اجرای برجام وجود دارد اما اجرای این سند در مسیر درستی قرار دارد.
وی در ادامه به موضوعاتی که در خصوص قرارداد ایران با شرکت بوئینگ مطرح شده است اشاره کرد و گفت : تحریم هواپیمایی یکی از قدیمی ترین تحریم های مرتبط با ایران است و این تحریم باعث شده ناوگان هوایی ما فرسوده باشد و بسیاری از هواپیماهای ما زمین گیر شده اند طبیعتا اگر برجام وجود نداشت امروز در عرصه هواپیمایی محدودیت های بیشتری داشتیم اما بر اساس تعهداتی که آمریکا و کشورهای اروپایی در قالب برجام به ما داده اند ایران با شرکتهای هواپیمایی بوئینگ و ایرباس قراردادهایی را منعقد کرد.
بعیدی نژاد ادامه داد: البته اجرای قراردادهای مزبور زمان بر است و شاهد هستیم که کنگره آمریکا تلاش هایی را برای جلوگیری از اجرایی شدن این قراردادها به کار بسته است اما بدون شک اگر دولت آمریکا از فروش هواپیما به ایران خوداری کند قطعا برجام را نقض کرده است و ما با آن برخورد خواهیم کرد.
وی تصریح کرد: البته هنوز در این رابطه نقضی صورت نگرفته است و تضمین هایی به ما داده شده که اقدامات کنگره مانع از اجرای قرارداد ایران با بوئینگ نخواهد شد.
بعیدی نژاد در ادامه در پاسخ به سوالی پیرامون قرارداد ایران با اتحادیه بین المللی مبارزه با پولشویی اظهار کرد: این موضوع به سالهای قبل بازمی گردد و نباید آن را در قالب تعهدات برجامی قلمداد کرد.
وی ادامه داد: تلاش ها برای وضع مقررات ضد تامین مالی تروریسم از یک دهه پیش در ایران آغاز شده و در این رابطه لایحه ای در دولت قبل به مجلس ارائه شد و نهایتا با طی شدن روندهای قانونی آن در دولت جدید قانون مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسیم به تصویب رسید.
بعیدی نژاد با بیان اینکه ما در ایران برای مبارزه با پولشویی به دنبال اجرای قانون ملی خود هستیم گفت: پس از رفع شدن تحریم های بانکی نظام بانکی ما بر اساس قانون ملی موجود تلاش های خود را به کار بسته تا به قوانینی که جلوی تامین مالی تروریسیم را می گیرد مجهز شود.
وی در ادامه در پاسخ به این سوال که از کدام خطوط قرمز برای اجرای برجام عدول شده است اظهار کرد: در اجرای برجام از هیچ کدام از خطوط قرمز عبور نشده است اما پس از ارائه گزارشات مذاکرات به مقامات عالی رتبه کشور آنها با توجه به روند مذاکرات این تشخیص را می دهند که در خصوص موضع اولیه، تعدیلاتی را انجام دهند و اگر تعابیری پیرامون عبور از خطوط قرمز در اجرای برجام مطرح می شود دقیقا به معنای مورد اشاره است.
بعیدی نژاد گفت: با صراحت تاکید می کنم که در مذاکرات هسته ای و در روند اجرای برجام ازخطوط قرمز ترسیم شده عبور نشده است.
مدیر کل امور سیاسی و بین الملل وزارت خارجه در ادامه در پاسخ به سوالی پیرامون دستبرد 2میلیارد دلاری آمریکا به اموال ودارایی های ایران اظهار کرد: باید توجه داشت که مشکلات ما با آمریکا فراتر از مسئله هسته ای است و اختلافات ریشه ای میان ما و آنها وجود دارد.
وی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران به هیچ وجه تصمیم نگرفته پیرامون مشکلات ریشه ای از قبیل مسائل مرتبط با تروریسیم و مسائل منطقه ای، با آمریکا وارد مذاکره شود.
بعیدی نژاد تاکید کرد: اختلاف ما با آمریکایی ها فقط منحصر به این 2 میلیارد دلار نمی شود بلکه اگر آنها به اموال بیشتری از ایران دست یابند ممکن است باز هم دست درازی کنند و رویکرد هیات حاکمه آمریکا این نگرانی را برای ما ایجاد کرده است.
رئیس هیات کارشناسی ایران در جریان مذاکرات هسته ای در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر آینده ایران و کشورهای منطقه پس از برجام اظهار کرد: یکی از مهمترین دستاوردهای برجام شکاف برداشتن پروژه ایران هراسی بود و ما انتظار داشتیم با چنین دستاوردی روابطمان با کشورهای منطقه بهبود یابد و این انتظار را هم داشتیم که کشورهای منطقه استقبال بیشتری از برجام به عمل آورند اما این امر در صحنه عمل محقق نشد.
بعیدی نژاد در ادامه در پاسخ به این سوال که در صورت منفی بودن گزارش بان کی مون تبعات آن بر اجرای برجام چگونه خواهد بود،بیان داشت: طبق برجام وظیفه راستی آزمایی تعهدات فنی ایران به عهده آژانس بین المللی انرژی اتمی است و دبیر کل سازمان ملل نمی تواند در این حوزه نقش داشته باشد.
وی ادامه داد: در خصوص رفع تحریم ها نیز دبیر کل سازمان ملل نمی تواند ارزیابی مستقلی داشته باشد بلکه باید در این رابطه و اشکالاتی که در رفع تحریم ها وجود دارد به انعکاس دیدگاه های ایران بپردازد.
بعیدی نژاد با بیان اینکه نقش دبیر کل سازمان ملل در اجرای برجام یک نقش تسهیل کننده است گفت: اگر بان کی مون در گزارش خود به نقطه نظرات جمهوری اسلامی ایران و طرف مقابل توجه نکند قطعا آن گزارش نه مورد حمایت ایران خواهد بود و نه مورد حمایت طرف مقابل.
مدیر کل سیاسی و بین الملل وزارت امور خارجه در ادامه در پاسخ به سوالی پیرامون قراردادهای فروش آب سنگین ایران اظهار کرد: روسیه علاقمند به خرید آب سنگین از ایران است و مذاکرات پیرامون جزئیات این موضوع در جریان است همچنین برخی کشورهای اروپایی نیز برای خرید آب سنگین ایران اعلام آمادگی کردند.
بعیدی نژاد در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه از اظهارات برخی مقامات آمریکایی از جمله خانم شرمن این چنین استنباط می شود که در جریان مذاکرات هسته ای قولهایی به صورت شفاهی به آمریکایی ها داده شده است،ارزیابی شما چیست؟ اظهار کرد: ما نمی توانیم سخنان خانم شرمن و سایر مسئوولان آمریکایی را در کمیته های کنگره این کشور کنترل کنیم اما مطلب اساسی این است که هر آنچه که بین ایران و 1+5 در برجام تفاهم شده به صورت مکتوب است و هیچ چیز فراتر از این تفاهمات وجود خارجی ندارد.
بعیدی نژاد در ادامه در پاسخ به سوالی پیرامون رفع مشکلاتی که در رابطه با تبادلات بانکی ایران با جهان خارج وجود دارد بیان داشت: پیش بینی می کنیم تا قبل از ماه سپتامبر مشکلات موجود بر سر راه مراودات بانکی رفع شود البته باید توجه داشت که برخی از مشکلات مربوط به تبادلات بانکی به تحریم های اولیه ارتباط پیدا می کند.
مدیر کل سیاسی و بین الملل وزارت امور خارجه در ادامه در پاسخ به این سوال که برخی معتقدند دو برجام وجود دارد ارزیابی شما چیست اظهار کرد: این موضوع از تصورات ذهنی برخی افراد نشات می گیرد و آنچه که مسلم است این است که یک برجام بیشتر وجود ندارد.
وی ادامه داد: قطعنا اگر به نقطه ای برسیم که بد عهدی های طرف مقابل به نقض برجام منجر شود عکس العملهای لازم و قاطع را اعمال خواهیم کرد.
بعیدی نژاد در ادامه در پاسخ به نقش هیات نظارت بر اجرای برجام گفت: هیات نظارت بر اجرای برجام یک نهاد عالی نظارتی محسوب می شود؛ این هیات اجرای برجام را رصد می کند و سازمانهای ذیربط گزارشاتی را به صورت دوره ای به این نهاد عالی در رابطه با روند اجرای برجام ارائه می کنند.
وی تصریح کرد: اگر هیات عالی نظارت بر برجام به این نتیجه برسد که برجام نقض شده است این موضوع را به رهبری گزارش می کند و تصمیمات مقتضی در این رابطه اتخاذ می شود.
مدیر کل سیاسی و بین الملل وزارت امور خارجه در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا درحال حاضر مذاکراتی به طور رسمی و غیر رسمی در بحث سوریه و سرنوشت دولت این کشور از سوی ایران با سایر طرفهای خارجی در جریان است، گفت: باید توجه داشت که بحث مذاکرات هسته ای کاملا یک موضوع مجزا بود و برجام فقط در خصوص مسائل هسته ای بود.
وی ادامه داد: اما برای سایر مسائل از قبیل آزادی زندانیان ماموریت مجزایی بر اساس تصمیم مقامات عالی نظام در نظر گرفته شد و نمایندگان نهادهای قانونی کشور برای حل مسائل انسانی زندانیان بر اساس تصمیمات نظام اقداماتی را انجام دادند.
بعیدی نژاد تصریح کرد: تاکید می کنم که در مورد سوریه مذاکراتی را با آمریکایی ها نداشته ایم.
وی در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر تناقضاتی که در خصوص رفع تحریم ها در کلام برخی مسئوولان وجود دارد اظهار کرد: این مسائل که به آنها تناقض اطلاق می شود در واقع از حیث فنی و حقوقی تناقض محسوب نمی شود و باید توجه داشت که ما در رابطه با تحریم های مرتبط با مسائل هسته ای مذاکره کردیم و اگر می گوییم باید تحریم ها رفع شود منظور ما تحریم های مرتبط با مسائل هسته ای است.
بعیدی نژاد بیان داشت: هیچ گاه این انتظار را نداشتیم که از طریق مذاکرات هسته ای لغو تحریم های حقوق بشری حاصل شود.
وی در پایان در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا باید نگران آینده برجام بود یا خیر خاطر نشان کرد: ما این ارزیابی را نداریم که برجام در حال شکسته شدن است و نشانه ای دال بر این امر هم وجود ندارد البته در برخی عرصه ها به خصوص رفع تحریم ها با کندی و بد عهدی مواجه هستیم که مذاکراتی برای رفع این مشکلات در جریان است.
انتهای پیام/