كتابی درباره پیشینه نمایشهای زمستانی در كشورمان
«آیینهای نمایشی زمستانی در ایران» عنوان اثری پژوهشی از ناهید حجازی است كه در سوره مهر مراحل آمادهسازی را سپری میكند.
خبرگزاری میزان -
به گزارش گروه فرهنگی ، حجازی درباره «آیینهای نمایشی زمستانی در ایران» كه نهمین كتاب پژوهشی وی درباره فرهنگ عامه است، گفت: اغلب آیینهایی كه در زمستان در بیشتر نقاط ایران خصوصا روستاها وجود داشته، به صورت نمایشی اجرا میشد. در این كتاب آیینهای نمایشی قبل و بعد اسلام مورد بررسی قرار گرفته است كه برخی از آیینها برای قبل از اسلام بوده و برخی دیگر با ورود اسلام رنگ و بوی اسلامی به خود گرفتهاند.
وی ادامه داد: چون در گذشته سرگرمیهایی مثل امروز نبوده است و افراد عموما در زمستان كار زیادی برای انجام دادن نداشتند، لذا برای سرگرم شدن، آیین ها را به صورت نمایشی اجرا میكردند.
در حال حاضر بسیاری از این نمایشها و آیینها منسوخ شده اما برخی از آنها جسته گریخته در برخی روستاها دیده میشوند، این آیینها عبارت اند از آیینهای باران خواهی، كوچه گردی، آیینهای شب چله و... .
حجازی همچنین درباره منابعی كه در كتاب استفاده شده، افزود: پایه اصلی این كتاب بر اساس اسنادی است كه توسط زندهیاد استاد انجوی شیرازی گردآوری شده است. زندهیاد ابوالقاسم انجوی شیرازی تلاش كرده فرهنگ عامه مردم را جمع آوری كند و من در این كتاب با الهام از دو اثر ایشان درباره آیینهای زمستانی تلاش كردهام یك سری از اسنادی كه جایی ارائه نشده و استاد انجوی شیرازی هم استفاده نكرده بودند را در كتاب بگنجانم.
وی همچنین افزود: برای تدوین كتاب، از منابع زیادی استفاده كرده ام كه در پایان كتاب به آن اشاره شده است؛ به عنوان مثال باید به اسناد مردم شناسی كه از مركز مردم شناسی نیاوران بهره بردهام، اشارهای داشته باشم.
این پژوهشگر فرهنگ عامه درباره طیف افرادی كه میتوانند از این كتاب استفاده كنند، خاطرنشان كرد: این اثر میتواند هم مورد استفاده دانشجویان مردم شناسی و هم مورد استفاده دانشجویان رشته نمایش و بهخصوص افرادی كه در حیطه آیینهای سنتی ایران كار میكنند قرار گیرد، همچنین برای عامه مردم و علاقهمندان نیز میتواند قابل بهره باشد.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *