هلال ماه رمضان امروز در خاورمیانه قابل رویت نیست/ ویژگی های هلال ماه رمضان
مسعود عتیقی در گفتگو با خبرنگار گروه جامعه درمورد رصد هلال ماه رمضان اظهار داشت: با توجه به اینکه شامگاه 29 شعبان(امروز) هلال مکث کوتاه 13 دقیقه ای در افق دارد، امکان رویت بسیار کوتاه است. ضمن اینکه طول کمان ماه 62 درجه و بسیار ناچیز است. ارتفاع ماه امروز بسیار پایین است و با توجه به 1.5 درجه اختلاف با سطح افق با قویترین ابزار نیز رویت هلال ماه امکان پذیر نیست.
وی با بیان اینکه به هیچ وجه در هیچ کدام از کشورهای خاورمیانه هلال ماه رویت نمی شود، گفت: اگر کشورهای همسایه فردا را اول رمضان اعلام کنند این به معنای دقت رویت هلال ماه نیست و بر اساس مباحث فقهی خود این موضوع را بیان می کنند. به صورت علمی به هیچ وجه هلال ماه رمضان در روز 16 خرداد قابل مشاهده نیست.
رئیس انجمن نجوم آماتور ایران با بیان اینکه دوره های هلالی ماه قمری 29.5 شبانه روز است، گفت: با کسر نیم شبانه روز به عدد 29 و با اضافه کردن آن به 30 روز می رسیم. ماه های قمری هیچگاه 28 یا 31 روزه نبوده و با توجه به اینکه هلال شامگاهی رمضان در غروب 29 شعبان قابل مشاهده نیست،این هلال در عصر 17 خرداد قابل رصد خواهد بود.
به گفته عتیقی با توجه به سن هلال، طول کمان ماه و مدت مکثی که هلال ماه در افق در شامگاه روز دوشنبه دارد چه بسا این اشتباه در اذهان عمومی متبادر شود که ماه،هلال شب دوم است در صورتی که هلال عصر دوشنبه عموما ویژه ماه های 30 روزه قمری است و از این حیث محاسبات دقیق بیانگر عدم رویت هلال در عصر یکشنبه است.
وی افزود: شامگاه دوشنبه امکان رصد هلال با چشم غیر مسلح وجود دارد اما برای اطمینان عصر امروز نیز گروه های رصدی اقدام به رصد هلال می کنند و گزارشات آن از طریق منابع رسمی اعلام می شود.