بزک سپرده بانکی با مالیات/ آیا مالیات بر سپرده های بانکی کسری بودجه 95 را رفع می کند؟

10:00 - 12 ارديبهشت 1395
کد خبر: ۱۶۷۷۲۸
دسته بندی: اقتصاد ، عمومی
بودجه سال جاری در حالی در مجلس به تصویب رسید که درآمدای مالیاتی دولت افزایش قابل توجهی را به خود دیده است با این تفاسیر احتمال داده می شود وزیر اقتصاد و دارایی برای تحقق چنین در آمدی روبه دریافت مالیات از سپرده های بانکی بیاورد.
به گزارش ، موضوع دریافت مالیات از سپرده های بانکی مدتی بود که در صندوقچه وزارت اقتصاد و دارایی کشور خاک می خورد و مدتی است که این اوراق خاک خورده مجددا مورد توجه مسولین قرار گرفته است و صحبت های دریافت مالیات از سپرده های بانکی به موضوع قابل اهیمت این روزها مبدل شده است.

موضوعی که برای سپرده گذاران بانکی از اهمیت بالایی برخوردار است و باعث نگرانی افراد شده است که پیش بینی می شود که اگر این امر محقق نشود موجب خروج نقدینگی از بانک ها خواهد شد و این بلا تکلیفی وجه نقد موجب احتمال ایجاد تورم در کشور خواهد شد.

این در حالی است که موضوع دریافت مالیات از سپرده های بانکی در سال گذشته به طور کل ملغی شده بود ولی در روزهای اخیر شنیدن اخباری مبنی بر جدی شدن دریافت مالیات از سپرده های بانکی موجب دل نگرانی سپرده گذاران شده است.

بر این اساس اخبار شنیده شده از افزایش حجم قابل توجه درآمدهای مالیاتی در سال 95 صحه بیشتری بر موضوع مالیات بر درآمدهای بانکی گذاشت و احتمال انجام این امر در روزهای اخیر به واقعیت نزدیک و نزدیک تر شده است که دولتی ها این موضع را در جهت تامین بودجه سال جاری بر شمردند و روی این موضوع حساب ویژه ای باز کرده اند.

تا جایی که هر یک از مسولین وکارشناسان در خصوص دریافت مالیات بر سپرده های بانکی نظرات متفاوتی دارند:

وزیر اقتصاد ودارایی گفت:

طیب نیا در تازه‌ترین اظهارنظر از وضع مالیات بر سود سپرده‌های مردم نزد بانک‌ها دفاع کرده است که در حال حاضر نرخ تورم در کشور به ۱۲ درصد رسیده است، برخی بانک‌ها نرخ سود سپرده ۲۲ درصد پرداخت می‌کنند، آن هم بدون ریسک، چرا نباید مالیات بدهند، حتما باید مالیات بدهند.
 
با تاکید بر اینکه معافیت‌های مالیاتی زاید باید حذف شود، این سوال را مطرح کرده است که: چرا سود سپرده بانکی باید از پرداخت مالیات معاف شود؟ وزیر اقتصاد با تاکید بر اینکه یک زمانی او هم از معافیت مالیاتی سود سپرده‌های بانکی حمایت کرده است.

وی افزود: دلیل این حمایت پایین بودن نرخ سود سپرده‌‌های بانکی (نسبت به تورم) بود و سرکوب مالی داشتیم، اما الان که نرخ تورم در کشور به ۱۲ درصد رسیده است، برخی بانک‌ها نرخ سود سپرده ۲۲ درصد پرداخت می‌کنند، آنهم بدون ریسک، چرا نباید مالیات بدهند، حتما باید مالیات بدهند.

مدیر اسبق بانک صادرات ایران:

سیدبهاءالدین حسینی هاشمی هم با اعلام اینکه اخذ مالیات از سود سپرده‌های بانکی تا‌کنون در نظام اقتصادی ایران متداول نبوده است، اظهار کرد: گام نهادن در مسیر اخذ مالیات از سود سپرده‌ها باعث خواهد شد تا سپرده‌های غیردیداری مردم نزد بانک‌ها به‌تدریج وارد بازار و بحران ساز شود و هنوز مشخص نیست براساس لایحه نظام مالیاتی قرار است این مالیات‌ها به‌طور مستقیم از بانک‌ها گرفته شود یا از سپرده‌گذاران و باید منتظر روشن‌شدن جزئیات پیشنهاد دولت ماند.

وی در ادامه گفت: البته در دنیا اخذ مالیات از سود سپرده‌ها به‌عنوان یک منبع درآمدی متداول است، منتها سؤال اصلی این است که آیا سپرده‌گذاران سودی بالاتر ازنرخ تورم از شبکه بانکی دریافت می‌کنند یا نه؟ چراکه در کشورهای دنیا تورم به‌عنوان یک عامل کاهنده ارزش سپرده‌ها مطرح است و مالیات بر سود سپرده‌ها پس از لحاظ کردن میزان تورم و کسر آن از سود سپرده‌ها محاسبه و اخذ می‌شود.

کارشناس امور بانکی: 

فریدضیاءالملکی با ابراز تردید نسبت به مؤثر بودن سیاست جدید مالیات بر سود سپرده‌های بانکی اظهار کرد: بعید می‌دانم چنین پیشنهادی مورد استقبال مردم و کارشناسان در شرایط فعلی قرار گیرد چرا که باعث افت سپرده‌های بانکی می‌شود زیرا سپرده‌گذاران نزد بانک‌ها سود کمتری دریافت خواهند کرد و انگیزه‌ای برای نگه داشتن سپرده‌های خود با نرخ سود پایین‌تر از تورم و پرداخت مالیات نخواهند داشت.
 
وی در ادامه بیان کرد: ر حالی که اقتصاد ایران با شرایط تورمی مواجه است و نابسامانی در بازار ارز و طلا وجود دارد، اخذ مالیات از سپرده‌های بانکی برخلاف سیاست‌های اقتصادی برای مهار تورم و مدیریت نقدینگی خواهد بود و تنها به رونق سفته بازی و خروج نقدینگی از شبکه بانکی کمک خواهد کرد.

یک کارشناس اقتصادی گفت: 

مرتضی افقه، با اشاره به تاثیر دریافت سود سپرده بانکی در اقتصاد ایران گفت: دریافت مالیات از سود سپرده بانکی مانند بسیاری از برنامه های دولت، تقلیدی است از کشور های پیشرفته، در کشور های پیش رفته به دلیل این که سیستم های مالیاتی مهمترین بخش بودجه کشور را تشکیل می دهد، از سود سپرده ها مالیات اخذ می شود، از طرف دیگر دولت به دلیل مشکلاتی که ناشی از فشار هزینه ها و همچنین کاهش درآمد های نفتی دارد ، به دنبال راه های جدید افزایش درآمد مالیاتی است. اما باید توجه داشت که بعضی تقلید ها از کشور های پیشرفته در کشور ما جواب گو نیست، زیرا کشور های پیشرفته اول زیر ساخت های تولید را فراهم کرده و پس از آن اقدام به دریافت مالیات از سپرده های بانکی می کنند. اما متاسفانه در کشور ما این زمینه ها و زیر ساخت ها ایجاد نشده است. بدین ترتیب دریافت مالیات از سپرده های بانکی جواب عکس خواهد داد.
 
و اما واکنش مردم به پرداخت مالیات برای سپرده های بانکی :
 
در زندگی واقعی و ملموس مردم تورم بالای 50 است...نمونش اجاره منزل...در ضمن بجای چشم دوختن به جیب مردم کارگر به سراغ رانت خواران بروید.

پدرم کشاورز دیگر قدرت وتوانایی کار کردن نداره20ملیون سپرده کرده تا اموراتش بگذر تا محتاج مردم نباش آخه چقدر سود میگیرد که باید بحرف آقایان مالیات هم بدهد؟

ملاک اخذ مالیات باید کل ثروت شخص باشد نه درآمدش از یک چیز. مثلاً یکی که از لاعلاجی و استیصال خانه اش را می فروشد و همه یا بخشی از پول آن را سپرده گذاری می کند که نیازهای روزمرۀ زندگی خود و فرزندان بیکار و دکتر و درمانشان را تأمین کند باید مالیات بدهد اما فرد دیگری که فقط هر یک از ماشین های زیر پای خود و همسر و فرزندانش ده برابر سپردۀ آن شخص قبلی است اما سپرده بانکی ندارد مالیات ندهد؟ این دور از منطق و انصاف است.
 
کسی پول خود را در بانک سپرده گزاری می کند قبلا مالیات آن را داده است. بنده کارمندم مگر از حقوقم دولت مالیات کسر نمیکند؟
 
مالیات فقط مربوط به افراد کم درامداست وهیچ قانون مشخصی ندارد اداره مالیات درمورد قانون مالیات اطلاع رسانی نمی کند.
 
به گزارش ، حال باید دید چرا زمانی که دولت دستش به جایی بند نیست به سراغ بانک ها می رود و چرا بانک ها مقصد اول و نهایی تمام مشکلات هستند.




ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *