"ناک اوت" مخالفان ایران در استانبول/ "دیپلماسی موثر" مانع قرائت بیانیه ضد ایرانی شد
نشست پایانی اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی عصر دیروز در حالی در استانبول برگزار شد که رئیسجمهور و وزیر خارجه کشورمان در آن حضور پیدا نکردند.
خبرگزاری میزان -
گروه سیاسی : سیزدهمین اجلاسیه سازمان همکاری اسلامی در شرایطی در استانبول ترکیه برگزار شد، که پیشنویس بیانیه پایانی آن، در اسفند ماه در جده تنظیم شده بود. پیش نویسی که کارشناسان ارشد سعودی در تدوین آن نقش بسزایی داشتند و شاه بیت آن، متهم کردن جمهوری اسلامی ایران و محور مقاومت بود.
روز سه شنبه 24 فروردین در جریان نشست وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی،محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در واكنش به طرح چهار بند ضد ایرانی و یك بند علیه حزب الله لبنان در پیش نویس اعلامیه اجلاس سران كشورهای اسلامی كه از سوی عربستان سعودی و با حمایت برخی از هم پیمانانش ارایه شده بود، این اقدام را برخلاف روح همبستگی اسلامی و در راستای منافع رژیم صهیونیستی دانست و نسبت به عواقب این رویكرد مخرب هشدار داد.
ظریف با اشاره به تجربه سوء استفاده ابزاری از سازمان همكاری اسلامی در دوران جنگ تحمیلی صدام علیه ایران اظهار داشت: در آن مقطع آقای طارق عزیز وزیر خارجه وقت عراق، بندهایی ضد ایرانی را با حمایت تعداد معدودی از كشورهای منطقه به تصویب می رساند اما ما اعتنایی به این رویكردهای ضد ایرانی نمیكردیم. باید از گذشته درس عبرت گرفت، ببینید الان طارق عزیز كجاست؟
وزیر خارجه کشورمان در آن سخنرانی با انتقاد از برخی كشورهای عضو سازمان که همان سیاستهای شكست خورده را تجربه می كنند،گفت: محكوم كردن حزب الله لبنان تنها باعث خشنودی رژیم صهیونیستی و تشویق آن میشود.
ظریف در سخنرانی خود در این نشست ضمن تاكید بر اینكه اجلاس سران باید بدنبال تقویت وحدت اسلامی باشد اعلام كرد، مشكلات و اختلافات میان كشورها باید از طریق گفت و گوهای دوجانبه حل شود نه اینكه مسایل دوجانبه را به نشست های چند جانبه كشاند.
وی ضمن اشاره به بهانه جویی های عربستان سعودی جهت سوء استفاده از حادثه حمله به سفارت و كنسولگری این كشور در ایران به دنبال اقدام تحریك آمیز سعودی ها، به محكومیت این حملات توسط ایران و برخورد جدی با مرتكبین این حادثه اشاره و تاكید كرد علیرغم اقدامات مخرب برخی كشورهای عضو سازمان علیه ایران، ما همواره بهبودی روابط با كشورهای همسایه و اسلامی را با اولویت دنبال كرده ایم. این درحالی است كه برخی از این كشورها از صدام حسین در جریان جنگ علیه ایران حمایت كرده و در جنایات صدام علیه مردم ایران شریك بودند.
اما علی رغم سخنان قاطع ظریف و هشدار وی مبنی بر عواقب و تبعات رویکرد ضد ایرانی سازمان همکاری اسلامی با نقش آفرینی سعودیها، هیات عربستانی در اجلاس با همراهی تعدادی از كشورها مانع از باز شدن بحث در خصوص بندهای ضد ایرانی اعلامیه سازمان شدند.
پیش نویس سند فوق الذكر در جریان نشست كارشناسان ارشد كشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در اسفند ماه سال گذشته در جده تدوین شده و هیات رسمی كشورمان به دلیل عدم اعطای روادید از سوی دولت عربستان امكان حضور و مشاركت در این نشست را پیدا نكرده بود.
اما در روز پنجشنبه 26 فروردین که اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی رسما آغاز شد، حجت الاسلام روحانی رئیس جمهور کشورمان به محض ورود به محل افتتاحیه اجلاس، در مراسم تشریفات دیپلماتیک زمانیکه اردوغان رئیس جمهور ترکیه به استقبال آمده بود، به وی گوشزد کرد که هیئت ایرانی به هر گونه اقدام مغایر با وحدت و همبستگی امت اسلام واکنش نشان خواهد داد.
رئیس جمهور کشورمان در همان روز پنجشنبه به عنوان یکی از سخنرانان اصلی مراسم، زمانیکه بر پشت تریبون رفت در نطقش بر ضرورت اتخاذ رویکرد وحدت گرایانه در میان کشورهای اسلامی تاکید کرد؛ این گزاره ترجیع بند سخنان روحانی در رایزنیهایش با سران و مقامات سایر کشورهای اسلامی نیز در حاشیه اجلاسیه مزبور بود.
روحانی در سخنرانی خود چند تعریض و کنایه هم نثار آن دسته از حکومت های منطقه کرد که منبع و منشاء فکری و مالی تروریسم و بنیاد گرایی هستند؛ وی گفت: اگر صدها میلیارد دلار از ذخایر و منابع امت اسلامی بهجای آنکه صرف رشد و اشتغال جوانان شود، به بهانه هراسهای موهوم، صرف پر کردن زرادخانههای نظامی شد و علیه یکدیگر بکار رفت، چگونه میتوان از وحدت سخن گفت و جوانان را به رعایت اصول کرامت و برکت اسلامی متقاعد نمود؟
روحانی همچنین در سخنرانی خود به رویکرد خصمانه اتخاذ شده از جانب چند کشور عضو سازمان همکاری اسلامی، نسبت به محور مقاومت نیز واکنش نشان داد و گفت: زمانی که غزه مورد تجاوز صهیونیستها قرار گرفت، حزبالله رشید و ایران در کنار ملت فلسطین ایستادند؛ و روزی هم که لبنان مورد تجاوز آنها قرار گرفت بازهم حزبالله بود که در پیشاپیش مردم لبنان درصحنه نبرد قرار گرفت.
البته رئیس جمهور کشورمان در سخنرانی خود بر این گزاره نیز تاکید کرد که جمهوری اسلامی ایران خواهان برقراری رابطه دوستانه و همزیستی مسالمت آمیز با تمام کشورهای همسایه و اسلامی است.
اما علی رغم رویکرد و استراتژی معقول و مسالمتآمیز هیئت عالی رتبه جمهوری اسلامی ایران در سیزدهمین اجلاسیه سازمان همکاری اسلامی، گویا سعودی ها همچنان بر مواضع خصمانه و وحدت شکن خود که بی تردید همراستا با منافع رژیم نامشروع صهیونیستی و دولت های مداخله گر غربی است، تاکید داشتند؛ این را می شد حتی از سبک و سیاق تشریفات اجلاس و عکس یادگاری گرفته شده نیز فهمید.
البته در خلال برگزاری اجلاس، برخی رسانه ها اخباری را مبنی بر دیدار روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران و ملک سلمان پادشاه سعودی ها در پشت درهای بسته مطرح کردند، که این خبر از سوی مسئولان کشورمان تکذیب شد؛ عراقچی معاون امور حقوقی و بین الملل وزارت امور خارجه در همین زمینه طی مصاحبهای گفت: هیچ ملاقاتی بین ما و هیات سعودی در هیچ سطح کارشناسی، وزرای خارجه و رئیس جمهور صورت نگرفته و قراری هم از پیش درباره، دیدار رئیس جمهور با مقامات سعودی صورت نگرفته بود و خبرسازی شبکه سی ان ان درباره دیدار رئیس جمهور کشورمان و پادشاه سعودی در حاشیه این اجلاس هیچ گونه پایه و اساسی نداشت و ندارد.
عراقچی همچنین با اشاره به گنجاندن 4 بند ضد ایرانی در بیانیه اجلاس با تلاش سعودی ها، گفت: این 4 بند در اجلاس جده که در غیاب دولت ایران برگزار شده بود و دولت عربستان در آن اجلاس توانسته بود بر اعدام شیخ نمر سرپوش بگذارد و فضا را علیه ایران تشدید کند، مصوب شد.
وی تأکید کرد: دولت عربستان در جلسه اضطراری وزرای خارجه کشورهای اسلامی توانست این 4 بند را علیه جمهوری اسلامی ایران تصویب کند.
معاون وزیر امورخارجه کشورمان تصریح کرد: همچنین در بیانیه پایانی این اجلاس، پاراگرافی علیه حزب الله تصویب شده است که جمهوری اسلامی ایران به طور صریح مخالفت خود را با بندهای مربوط به حزب الله و ایران در بیانیه پایانی اعلام کرد.
عراقچی با اشاره به اینکه اجماع نظر کاملی درباره بندهای مربوط به ایران و حزب الله در اجلاس سران همکاری های اسلامی وجود نداشت ، تأکید کرد: سازمان همکاری اسلامی از ضعف درونی رنج برده و می برد؛ لذا در جلسه امروز نیز در مورد تصویب بندهای ضد ایرانی اجماع نظر کاملی وجود نداشت.
سعودی ها که بیش از یک سال است با بمباران کشور یمن، صدها هزار مسلمان مظلوم یمنی را به خاک و خون کشیده و آواره کرده ند، سعی داشتند در اجلاس اخیر، خود را در قامت یک کشور مصلح که دغدغه امت اسلام را دارد جا بزنند؛ آن ها حتی درصدد برآمدند روابط تیره مصری ها با دولت ترکیه را که به واسطه کودتا دولت کنونی مصر علیه دولت مورد حمایت ترکیه، ایجاد شده اصلاح کنند، که البته در این کار نیز ناکام ماندند و السیسی رئیس جمهور مصر که میزان ارادتش به سعودی ها در حدی است که دو جزیره کشور خود را به آن ها هبه می کند، اما درخواست میانجیگری پادشاه سعودی ها را نپذیرفت و حاضر نشد که شخصا به عنوان رئیس جمهور مصر به اجلاسی بیاید که میزبانش ترک ها هستند.
اما روز جمعه اختتامیه سیزدهمین اجلاسیه سازمان همکاری اسلامی در شرایطی برگزار شد که قرار بود بیانیه پایانی آن نیز قرائت شود؛ اما این کار صورت نگرفت. برخی منابع خبری علت قرائت نشدن بیانیه پایانی اجلاس مزبور را مخالفت برخی اعضا با این بیانیه دانستند.
هیئت عالی رتبه کشورمان که پیشتر اعلام کرده بود به بندهای ضد ایرانی و مغایر با وحدت امت اسلام واکنش نشان خواهد داد نیز در اختتامیه اجلاس حاضر نشد و برای ادامه مذاكرات دوجانبه با مقامات بلندپایه تركیه از استانبول راهی آنكارا پایتخت تركیه شد.
در مراسم پایانی این نشست، ابتدا «ایاد امین المدنی» دبیرکل سازمان همکاری اسلامی سخنرانی کرد و سپس اردوغان به پشت تریبون رفت و گفت که شرکتکنندگان در سیزدهمین نشست سران سازمان همکاری اسلامی با بیانیه اختتامیه این نشست، موافقت کردهاند؛ البته برخی کارشناسان سیاسی و رسانه ای مستقر در سالن اجلاس با مشاهده جو و فضای حاکم بر اجلاس در این گفته اردوغان تشکیک کردند.
رئیس جمهور تركیه در نطق اختتامیه با بیان اینکه این نشست با شعار همبستگی و كمك به همكاری بیشتر اعضا برگزار شد، گفت:سازمان همكاری اسلامی در كنار فلسطین است و از نظر سیاسی و اقتصادی از فلسطینیها حمایت به عمل میآورد.
رئیس جمهور تركیه بدون قرائت مفاد بیانیه پایانی ، اضافه كرد: تصمیمات این نشست به مردم مسلمان درباره پیشرفت ، رفاه، عدالت و صلح امیدواری(!) داده است.
قرائت نشدن بیانیه پایانی اجلاس سران همکاری اسلامی و عدم اشاره اردوغان در نطق پایانی اش به بندهای ضد ایرانی این بیانیه، در شرایطی بود که رسانه های وابسته به دربار سعودی از مدت ها قبل بر روی این بیانیه و بندهای ضد ایرانیاش مانور می دادند و امیدوار بودند با قرائت این بیانیه همچون بیانیههای صادره درنشستهای اتحادیه عرب، اجماع کشورهای اسلامی را علیه ایران به دست بیاورند.
حتی عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان روز چهارشنبه در مصاحبه با یک شبکه ماهوارهای ضمن تکرار ادعاهای بیاساسش علیه ایران گفته بود که بیانیه پایانی نشست روز جمعه علیه ایران خواهد بود.
اما علی رغم قرائت نشدن بیانیه پایانی سیزدهمین اجلاسیه سازمان همکاری اسلامی به طور کامل، که به گفته خبرنگار شبکه الجزیره ناشی از وجود اختلافات اعضای شرکت کننده بود، این بیانیه صادر شد.
سازمان همکاری اسلامی که باید به حل مشکلات این روزهای جهان اسلام و پایان دادن به کشتار مردم غیر نظامی در فلسطین، یمن، سوریه و عراق اقدام کند در جلسه اختتامیه خود با نفوذ عربستان و دلارهای نفتی آل سعود به صدور بیانیه ای پرداخت که در بندهایی از آن حمایت معنوی ایران از ملت های مظلوم جهان اسلام را هدف قرار داده است.
در این بیانیه علاوه بر مطرح شدن بندهایی ضد جمهوری اسلامی ایران، ادعاهایی نیز علیه حزب الله لبنان عنوان شده است.
- در این بیانیه ادعا شده است که ایران در حال دخالت در کشورهای منطقه و چندین کشور دیگر در دنیا مانند یمن، سوریه، بحرین و سومالی است.
- دریکی دیگر از بندهای گنجانده شده در این بیانیه پایانی، از ایران خواسته شده است حسن همجواری را رعایت کرده و از دخالت در امور دیگر کشورها خودداری کند.
- عربستان همچنین در این بیانیه بندی را برای محکوم کردن ماجرای سفارتخانه ریاض در تهران و کنسولگری این کشور در مشهد گنجانده است.
- در این بیانیه طبق خواست مسؤولان سعودی مواضع ایران در خصوص اعدامهای صورت گرفته در عربستان محکوم شده است. در این بیانیه از افراد اعدامی در عربستان به عنوان "تروریست" یاد شده است. این درحالی است که یکی از این اعدامی ها "آیت الله نمر باقر النمر" روحانی برجسته عربستانی است که تنها جرم او مخالفت با آل سعود بود. اعدام این روحانی برجسته عربستانی در آن زمان با واکنش و اعتراضهای گسترده بین المللی همراه شد.
- یکی دیگر از بندهای گنجانده شده در این بیانیه علیه حزب الله لبنان است؛ که کاملا همسو با مواضع قبلی عربستان در شورای همکاری و اتحادیه عرب ضد مقاومت می باشد. در این بند ادعا شده است که حزب الله لبنان در حال "اقدامات تروریستی در سوریه، بحرین، کویت، یمن" است!
تصویب بندهای ضد ایرانی و ضد حزب الله لبنان نشان دهنده سوء استفاده ابزاری عربستان و برخی كشورهای همسو از سازمان همكاری اسلامی برای اهداف سیاسی مخرب خود می باشد كه تنها باعث تضعیف جایگاه سازمان در عرصه بین المللی و از میان رفتن اعتبار آن نزد افكار عمومی در جهان اسلام و ایجاد و گسترش تفرقه میان كشورهای اسلامی می شود.
روز سه شنبه 24 فروردین در جریان نشست وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی،محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در واكنش به طرح چهار بند ضد ایرانی و یك بند علیه حزب الله لبنان در پیش نویس اعلامیه اجلاس سران كشورهای اسلامی كه از سوی عربستان سعودی و با حمایت برخی از هم پیمانانش ارایه شده بود، این اقدام را برخلاف روح همبستگی اسلامی و در راستای منافع رژیم صهیونیستی دانست و نسبت به عواقب این رویكرد مخرب هشدار داد.
ظریف با اشاره به تجربه سوء استفاده ابزاری از سازمان همكاری اسلامی در دوران جنگ تحمیلی صدام علیه ایران اظهار داشت: در آن مقطع آقای طارق عزیز وزیر خارجه وقت عراق، بندهایی ضد ایرانی را با حمایت تعداد معدودی از كشورهای منطقه به تصویب می رساند اما ما اعتنایی به این رویكردهای ضد ایرانی نمیكردیم. باید از گذشته درس عبرت گرفت، ببینید الان طارق عزیز كجاست؟
وزیر خارجه کشورمان در آن سخنرانی با انتقاد از برخی كشورهای عضو سازمان که همان سیاستهای شكست خورده را تجربه می كنند،گفت: محكوم كردن حزب الله لبنان تنها باعث خشنودی رژیم صهیونیستی و تشویق آن میشود.
ظریف در سخنرانی خود در این نشست ضمن تاكید بر اینكه اجلاس سران باید بدنبال تقویت وحدت اسلامی باشد اعلام كرد، مشكلات و اختلافات میان كشورها باید از طریق گفت و گوهای دوجانبه حل شود نه اینكه مسایل دوجانبه را به نشست های چند جانبه كشاند.
وی ضمن اشاره به بهانه جویی های عربستان سعودی جهت سوء استفاده از حادثه حمله به سفارت و كنسولگری این كشور در ایران به دنبال اقدام تحریك آمیز سعودی ها، به محكومیت این حملات توسط ایران و برخورد جدی با مرتكبین این حادثه اشاره و تاكید كرد علیرغم اقدامات مخرب برخی كشورهای عضو سازمان علیه ایران، ما همواره بهبودی روابط با كشورهای همسایه و اسلامی را با اولویت دنبال كرده ایم. این درحالی است كه برخی از این كشورها از صدام حسین در جریان جنگ علیه ایران حمایت كرده و در جنایات صدام علیه مردم ایران شریك بودند.
اما علی رغم سخنان قاطع ظریف و هشدار وی مبنی بر عواقب و تبعات رویکرد ضد ایرانی سازمان همکاری اسلامی با نقش آفرینی سعودیها، هیات عربستانی در اجلاس با همراهی تعدادی از كشورها مانع از باز شدن بحث در خصوص بندهای ضد ایرانی اعلامیه سازمان شدند.
پیش نویس سند فوق الذكر در جریان نشست كارشناسان ارشد كشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در اسفند ماه سال گذشته در جده تدوین شده و هیات رسمی كشورمان به دلیل عدم اعطای روادید از سوی دولت عربستان امكان حضور و مشاركت در این نشست را پیدا نكرده بود.
اما در روز پنجشنبه 26 فروردین که اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی رسما آغاز شد، حجت الاسلام روحانی رئیس جمهور کشورمان به محض ورود به محل افتتاحیه اجلاس، در مراسم تشریفات دیپلماتیک زمانیکه اردوغان رئیس جمهور ترکیه به استقبال آمده بود، به وی گوشزد کرد که هیئت ایرانی به هر گونه اقدام مغایر با وحدت و همبستگی امت اسلام واکنش نشان خواهد داد.
رئیس جمهور کشورمان در همان روز پنجشنبه به عنوان یکی از سخنرانان اصلی مراسم، زمانیکه بر پشت تریبون رفت در نطقش بر ضرورت اتخاذ رویکرد وحدت گرایانه در میان کشورهای اسلامی تاکید کرد؛ این گزاره ترجیع بند سخنان روحانی در رایزنیهایش با سران و مقامات سایر کشورهای اسلامی نیز در حاشیه اجلاسیه مزبور بود.
روحانی در سخنرانی خود چند تعریض و کنایه هم نثار آن دسته از حکومت های منطقه کرد که منبع و منشاء فکری و مالی تروریسم و بنیاد گرایی هستند؛ وی گفت: اگر صدها میلیارد دلار از ذخایر و منابع امت اسلامی بهجای آنکه صرف رشد و اشتغال جوانان شود، به بهانه هراسهای موهوم، صرف پر کردن زرادخانههای نظامی شد و علیه یکدیگر بکار رفت، چگونه میتوان از وحدت سخن گفت و جوانان را به رعایت اصول کرامت و برکت اسلامی متقاعد نمود؟
روحانی همچنین در سخنرانی خود به رویکرد خصمانه اتخاذ شده از جانب چند کشور عضو سازمان همکاری اسلامی، نسبت به محور مقاومت نیز واکنش نشان داد و گفت: زمانی که غزه مورد تجاوز صهیونیستها قرار گرفت، حزبالله رشید و ایران در کنار ملت فلسطین ایستادند؛ و روزی هم که لبنان مورد تجاوز آنها قرار گرفت بازهم حزبالله بود که در پیشاپیش مردم لبنان درصحنه نبرد قرار گرفت.
البته رئیس جمهور کشورمان در سخنرانی خود بر این گزاره نیز تاکید کرد که جمهوری اسلامی ایران خواهان برقراری رابطه دوستانه و همزیستی مسالمت آمیز با تمام کشورهای همسایه و اسلامی است.
اما علی رغم رویکرد و استراتژی معقول و مسالمتآمیز هیئت عالی رتبه جمهوری اسلامی ایران در سیزدهمین اجلاسیه سازمان همکاری اسلامی، گویا سعودی ها همچنان بر مواضع خصمانه و وحدت شکن خود که بی تردید همراستا با منافع رژیم نامشروع صهیونیستی و دولت های مداخله گر غربی است، تاکید داشتند؛ این را می شد حتی از سبک و سیاق تشریفات اجلاس و عکس یادگاری گرفته شده نیز فهمید.
البته در خلال برگزاری اجلاس، برخی رسانه ها اخباری را مبنی بر دیدار روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران و ملک سلمان پادشاه سعودی ها در پشت درهای بسته مطرح کردند، که این خبر از سوی مسئولان کشورمان تکذیب شد؛ عراقچی معاون امور حقوقی و بین الملل وزارت امور خارجه در همین زمینه طی مصاحبهای گفت: هیچ ملاقاتی بین ما و هیات سعودی در هیچ سطح کارشناسی، وزرای خارجه و رئیس جمهور صورت نگرفته و قراری هم از پیش درباره، دیدار رئیس جمهور با مقامات سعودی صورت نگرفته بود و خبرسازی شبکه سی ان ان درباره دیدار رئیس جمهور کشورمان و پادشاه سعودی در حاشیه این اجلاس هیچ گونه پایه و اساسی نداشت و ندارد.
عراقچی همچنین با اشاره به گنجاندن 4 بند ضد ایرانی در بیانیه اجلاس با تلاش سعودی ها، گفت: این 4 بند در اجلاس جده که در غیاب دولت ایران برگزار شده بود و دولت عربستان در آن اجلاس توانسته بود بر اعدام شیخ نمر سرپوش بگذارد و فضا را علیه ایران تشدید کند، مصوب شد.
وی تأکید کرد: دولت عربستان در جلسه اضطراری وزرای خارجه کشورهای اسلامی توانست این 4 بند را علیه جمهوری اسلامی ایران تصویب کند.
معاون وزیر امورخارجه کشورمان تصریح کرد: همچنین در بیانیه پایانی این اجلاس، پاراگرافی علیه حزب الله تصویب شده است که جمهوری اسلامی ایران به طور صریح مخالفت خود را با بندهای مربوط به حزب الله و ایران در بیانیه پایانی اعلام کرد.
عراقچی با اشاره به اینکه اجماع نظر کاملی درباره بندهای مربوط به ایران و حزب الله در اجلاس سران همکاری های اسلامی وجود نداشت ، تأکید کرد: سازمان همکاری اسلامی از ضعف درونی رنج برده و می برد؛ لذا در جلسه امروز نیز در مورد تصویب بندهای ضد ایرانی اجماع نظر کاملی وجود نداشت.
سعودی ها که بیش از یک سال است با بمباران کشور یمن، صدها هزار مسلمان مظلوم یمنی را به خاک و خون کشیده و آواره کرده ند، سعی داشتند در اجلاس اخیر، خود را در قامت یک کشور مصلح که دغدغه امت اسلام را دارد جا بزنند؛ آن ها حتی درصدد برآمدند روابط تیره مصری ها با دولت ترکیه را که به واسطه کودتا دولت کنونی مصر علیه دولت مورد حمایت ترکیه، ایجاد شده اصلاح کنند، که البته در این کار نیز ناکام ماندند و السیسی رئیس جمهور مصر که میزان ارادتش به سعودی ها در حدی است که دو جزیره کشور خود را به آن ها هبه می کند، اما درخواست میانجیگری پادشاه سعودی ها را نپذیرفت و حاضر نشد که شخصا به عنوان رئیس جمهور مصر به اجلاسی بیاید که میزبانش ترک ها هستند.
اما روز جمعه اختتامیه سیزدهمین اجلاسیه سازمان همکاری اسلامی در شرایطی برگزار شد که قرار بود بیانیه پایانی آن نیز قرائت شود؛ اما این کار صورت نگرفت. برخی منابع خبری علت قرائت نشدن بیانیه پایانی اجلاس مزبور را مخالفت برخی اعضا با این بیانیه دانستند.
هیئت عالی رتبه کشورمان که پیشتر اعلام کرده بود به بندهای ضد ایرانی و مغایر با وحدت امت اسلام واکنش نشان خواهد داد نیز در اختتامیه اجلاس حاضر نشد و برای ادامه مذاكرات دوجانبه با مقامات بلندپایه تركیه از استانبول راهی آنكارا پایتخت تركیه شد.
در مراسم پایانی این نشست، ابتدا «ایاد امین المدنی» دبیرکل سازمان همکاری اسلامی سخنرانی کرد و سپس اردوغان به پشت تریبون رفت و گفت که شرکتکنندگان در سیزدهمین نشست سران سازمان همکاری اسلامی با بیانیه اختتامیه این نشست، موافقت کردهاند؛ البته برخی کارشناسان سیاسی و رسانه ای مستقر در سالن اجلاس با مشاهده جو و فضای حاکم بر اجلاس در این گفته اردوغان تشکیک کردند.
رئیس جمهور تركیه در نطق اختتامیه با بیان اینکه این نشست با شعار همبستگی و كمك به همكاری بیشتر اعضا برگزار شد، گفت:سازمان همكاری اسلامی در كنار فلسطین است و از نظر سیاسی و اقتصادی از فلسطینیها حمایت به عمل میآورد.
رئیس جمهور تركیه بدون قرائت مفاد بیانیه پایانی ، اضافه كرد: تصمیمات این نشست به مردم مسلمان درباره پیشرفت ، رفاه، عدالت و صلح امیدواری(!) داده است.
قرائت نشدن بیانیه پایانی اجلاس سران همکاری اسلامی و عدم اشاره اردوغان در نطق پایانی اش به بندهای ضد ایرانی این بیانیه، در شرایطی بود که رسانه های وابسته به دربار سعودی از مدت ها قبل بر روی این بیانیه و بندهای ضد ایرانیاش مانور می دادند و امیدوار بودند با قرائت این بیانیه همچون بیانیههای صادره درنشستهای اتحادیه عرب، اجماع کشورهای اسلامی را علیه ایران به دست بیاورند.
حتی عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان روز چهارشنبه در مصاحبه با یک شبکه ماهوارهای ضمن تکرار ادعاهای بیاساسش علیه ایران گفته بود که بیانیه پایانی نشست روز جمعه علیه ایران خواهد بود.
اما علی رغم قرائت نشدن بیانیه پایانی سیزدهمین اجلاسیه سازمان همکاری اسلامی به طور کامل، که به گفته خبرنگار شبکه الجزیره ناشی از وجود اختلافات اعضای شرکت کننده بود، این بیانیه صادر شد.
سازمان همکاری اسلامی که باید به حل مشکلات این روزهای جهان اسلام و پایان دادن به کشتار مردم غیر نظامی در فلسطین، یمن، سوریه و عراق اقدام کند در جلسه اختتامیه خود با نفوذ عربستان و دلارهای نفتی آل سعود به صدور بیانیه ای پرداخت که در بندهایی از آن حمایت معنوی ایران از ملت های مظلوم جهان اسلام را هدف قرار داده است.
در این بیانیه علاوه بر مطرح شدن بندهایی ضد جمهوری اسلامی ایران، ادعاهایی نیز علیه حزب الله لبنان عنوان شده است.
- در این بیانیه ادعا شده است که ایران در حال دخالت در کشورهای منطقه و چندین کشور دیگر در دنیا مانند یمن، سوریه، بحرین و سومالی است.
- دریکی دیگر از بندهای گنجانده شده در این بیانیه پایانی، از ایران خواسته شده است حسن همجواری را رعایت کرده و از دخالت در امور دیگر کشورها خودداری کند.
- عربستان همچنین در این بیانیه بندی را برای محکوم کردن ماجرای سفارتخانه ریاض در تهران و کنسولگری این کشور در مشهد گنجانده است.
- در این بیانیه طبق خواست مسؤولان سعودی مواضع ایران در خصوص اعدامهای صورت گرفته در عربستان محکوم شده است. در این بیانیه از افراد اعدامی در عربستان به عنوان "تروریست" یاد شده است. این درحالی است که یکی از این اعدامی ها "آیت الله نمر باقر النمر" روحانی برجسته عربستانی است که تنها جرم او مخالفت با آل سعود بود. اعدام این روحانی برجسته عربستانی در آن زمان با واکنش و اعتراضهای گسترده بین المللی همراه شد.
- یکی دیگر از بندهای گنجانده شده در این بیانیه علیه حزب الله لبنان است؛ که کاملا همسو با مواضع قبلی عربستان در شورای همکاری و اتحادیه عرب ضد مقاومت می باشد. در این بند ادعا شده است که حزب الله لبنان در حال "اقدامات تروریستی در سوریه، بحرین، کویت، یمن" است!
تصویب بندهای ضد ایرانی و ضد حزب الله لبنان نشان دهنده سوء استفاده ابزاری عربستان و برخی كشورهای همسو از سازمان همكاری اسلامی برای اهداف سیاسی مخرب خود می باشد كه تنها باعث تضعیف جایگاه سازمان در عرصه بین المللی و از میان رفتن اعتبار آن نزد افكار عمومی در جهان اسلام و ایجاد و گسترش تفرقه میان كشورهای اسلامی می شود.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *