سهم ناچیز حدود 3500 متری هر چایکار از تولید/تغییر ذائقه مردم به چای ایرانی
رییس سازمان چای گفت: امسال 19 هزار و 600 تن چای خشک تولید شد که در مقایسه با تولید 14 هزار و 500 تنی این محصول در سال گذشته بیش از 30 درصد افزایش تولید داشتیم
خبرگزاری میزان -
محمد ولی روزبهان رییس سازمان چای اظهار کرد: در سال جاری حدود 87 هزار تن برگ سبز چای به ارزش 136.5 میلیارد تومان از چایکاران خریداری شده که از نظر وزنی 33 درصد رشد داشته است.
وی افزود: با حدود 13 میلیارد تومانی که طی روزهای اخیر تامین شد و به تدریج به حساب چایکاران واریز میشود، مجموع پرداختی سازمان چای به حدود 124 میلیارد تومان میرسد و مابقی مطالبات باقیمانده چایکاران نیز به زودی پرداخت میشود.
رییس سازمان چای با اشاره به پرداخت 90 درصدی مطالبات چایکاران ادامه داد: بودجه مصوب امسال 70 میلیارد تومان است اما تاکنون با احتساب سهم سازمان و کارخانههای فرآوری چای تاکنون 83 میلیارد تومان از این محل تامین و پرداخت شد.
*ذائقه مردم به نفع چای ایرانی تغییر کرده است
روزبهان همچنین در خصوص وضعیت تولید چای اظهار کرد: امسال 19 هزار و 600 تن چای خشک تولید شد که در مقایسه با تولید 14 هزار و 500 تنی این محصول در سال گذشته بیش از 30 درصد افزایش تولید داشتیم و مهمتر از افزایش کمی، بهبود کیفی چای ایرانی و توجه بیش از پیش مردم به تولید داخلی بود، چرا که تاکنون بالغ بر 95 درصد چای تولیدی کشور به فروش رفته و وارد خانههای مردم شده که این نشان میدهد ذائقه مردم به نفع تولید داخلی تغییر پیدا کرده است.
وی با بیان اینکه چای ایرانی تنها چای در جهان است که در تولید آن از سم استفاده نمیشود، اظهار کرد: سالانه حدود 105 هزار تن چای در کشور مصرف میشود که با توجه به تولید امسال مابقی آن باید از محل واردات تامین شود.
رییس سازمان چای تصریح کرد: سالانه بیش از نیمی از واردات چای به صورت غیررسمی و قاچاق صورت میگیرد که نظارتی بر آن هم وجود ندارد، اما به طور کلی مسئولیت نظارت بر واردات چای برعهده سازمان غذا و دارو است.
*سهم ناچیز حدود 3500 متری هر چایکار از تولید
روزبهان گفت: طی 15 سال گذشته میانگین سطح باغات به ازای هر هکتار حدود 600 متر بود که در حال حاضر به 3500 متر رسیده است، اما اگر براساس نرخهای کنونی چای و هزینههای زندگی یک چایکار بخواهد ماهیانه یک میلیون تومان درآمد از محل سود باغ خود داشته باشد باید حداقل هر چایکار 2.5 هکتار باغ داشته باشد تا بتواند تولید اقتصادی و سودآوری برای خود رقم بزند.
وی افزود: اینکه دولت طی دو سال گذشته 35 درصد در هر سال نرخ تضمینی چای را افزایش داده است، نشان میدهد که توجه ویژهای به معیشت چایکاران دارد، اما هرگونه تغییر غیرحساب شدهای در این زمینه باعث خارج شدن از حالت تعادل میشود. در این راستا میانگین سطح زیرکشت باغهای چای به ازای هر چایکار به حدود دو تا سه برابر در سالهای آینده خواهد رسید و در صددیم تا با ایجاد مجتمعهای باغ و کارخانه درآمدهای چایکاران را افزایش دهیم.
رییس سازمان چای اعلام کرد: سال گذشته برای نخستین بار پس از 15 سال حدود 10 میلیارد و 600 میلیون تومان تسهیلات بهزراعی به حدود 20 هزار چایکار پرداخت شد و امسال نیز با تشکیل صندوق حمایت از چایکاران درصدد پرداخت تسهیلات بیشتر به آنها هستیم.
روز بهان ادامه داد: در حال حاضر صندوق حمایت از چایکاران با سرمایه اولیه حدود 8.6 میلیارد تومانی تشکیل شده و سرمایه آن در سال جاری به حدود 40 میلیارد تومان میرسد که با توجه به عضویت 25 هزار خانوار چایکار در این صندوق و انجام فرآیند عضویت 25 هزار خانوار دیگر همه چایکاران میتوانند 1.9 برابر سرمایه که از طرف دولت به نام آنها به این صندوق واریز شده تسهیلات دریافت کنند.
به گفته وی، هر چایکار میتواند حدود 600 هزار تومان تسهیلات به نسبت سطح زیرکشت باغ خود دریافت کند که البته با توجه به افزایش سرمایه صندوق امکان دریافت تسهیلات تا حدود یک میلیون و 200 هزار تومان برای چایکاران فراهم شده است.
رییس سازمان چای اظهار کرد: با اعتبار کنونی صندوق و میزان تسهیلاتی که چایکاران میتوانند از آن دریافت کنند، هر چایکار میتواند تا 20 درصد باغش را هرس کند که البته از نظر علمی عملیات بهزراعی باید در همین میزان از سطح زیرکشت یک باغ انجام شود تا بقیه آن در تولید باقی بماند. البته برخی چایکاران نیز نیازی به هرس باغ خود ندارند و برای انجام دیگر ضروریات ادامهی تولید خود مانند احیای چاههای تخریب شده، بهسازی شبکههای آبیاری فرعی و غیره به تسهیلات نیاز دارند که آنها نیز میتوانند از صندوق حمایت از چایکاران استفاده کنند.
روزبهان اعلام کرد: اگر سالانه میزان واردات رسمی و غیررسمی را حدود 90 هزار تن و سود هر کیلوگرم آن را 15 هزار تومان در نظر بگیریم، سود چای وارداتی در بازار ایران به حدود 1350 میلیارد تومان میرسد، در حالی که اگر تولید حدود 20 هزار تنی چای ایرانی و سود حداکثر 3000 تومانی آن را در نظر بگیریم به چیزی حدود 60 میلیارد تومان میرسد که حدود 27 برابر کمتر از سودی است که نصیب چای خارجی در بازار ایران میشود.
رییس سازمان چای اظهار کرد: برای رقابتپذیرتر کردن چای ایرانی در بازار نسبت به چای خارجی باید اقدامات مناسبی انجام دهیم تا بتوانیم هزینههای تولید را برای تولیدکنندگان کاهش دهیم، چرا که به عنوان مثال در کشورهایی مانند هند، بنگلادش و سریلانکا هزینههای کارگری یک پنجم هزینههایی است که یک چایکار ایرانی پرداخت میکند. از سوی دیگر نیز در این کشورها 11 ماه فصل برداشت چای است در حالی که در ایران تنها شش ماه چای برداشت میشود؛ بنابراین باید میزان یارانهها و حمایتهایی که از چایکاران میشود را افزایش دهیم به گونهای که باید حمایتهای دولت در راستای پرداخت تسهیلات، کمکهای مختلف و یارانهها به شکل هدفمند در کنار ارتقای بهرهوری و حل مشکلات زیرساختی در نظر گرفته شود.
روزبهان گفت: از ابتدای امسال و سال آینده ارتقای بهرهوری باغات چای، افزایش کیفیت و کمیت تولید آن، توسعه آبیاری تحت فشار، انجام عملیات بهزراعی و جوانسازی بوتههای چای در دستور کار این سازمان قرار دارد تا از طریق تغذیه مناسب باغها چایکاران بتوانند تا 2.5 برابر بیشتر از باغ خود محصول برداشت کنند و امید آنها به تولید بیشتر از گذشته شود.
انتهای پیام/
وی افزود: با حدود 13 میلیارد تومانی که طی روزهای اخیر تامین شد و به تدریج به حساب چایکاران واریز میشود، مجموع پرداختی سازمان چای به حدود 124 میلیارد تومان میرسد و مابقی مطالبات باقیمانده چایکاران نیز به زودی پرداخت میشود.
رییس سازمان چای با اشاره به پرداخت 90 درصدی مطالبات چایکاران ادامه داد: بودجه مصوب امسال 70 میلیارد تومان است اما تاکنون با احتساب سهم سازمان و کارخانههای فرآوری چای تاکنون 83 میلیارد تومان از این محل تامین و پرداخت شد.
*ذائقه مردم به نفع چای ایرانی تغییر کرده است
روزبهان همچنین در خصوص وضعیت تولید چای اظهار کرد: امسال 19 هزار و 600 تن چای خشک تولید شد که در مقایسه با تولید 14 هزار و 500 تنی این محصول در سال گذشته بیش از 30 درصد افزایش تولید داشتیم و مهمتر از افزایش کمی، بهبود کیفی چای ایرانی و توجه بیش از پیش مردم به تولید داخلی بود، چرا که تاکنون بالغ بر 95 درصد چای تولیدی کشور به فروش رفته و وارد خانههای مردم شده که این نشان میدهد ذائقه مردم به نفع تولید داخلی تغییر پیدا کرده است.
وی با بیان اینکه چای ایرانی تنها چای در جهان است که در تولید آن از سم استفاده نمیشود، اظهار کرد: سالانه حدود 105 هزار تن چای در کشور مصرف میشود که با توجه به تولید امسال مابقی آن باید از محل واردات تامین شود.
رییس سازمان چای تصریح کرد: سالانه بیش از نیمی از واردات چای به صورت غیررسمی و قاچاق صورت میگیرد که نظارتی بر آن هم وجود ندارد، اما به طور کلی مسئولیت نظارت بر واردات چای برعهده سازمان غذا و دارو است.
*سهم ناچیز حدود 3500 متری هر چایکار از تولید
روزبهان گفت: طی 15 سال گذشته میانگین سطح باغات به ازای هر هکتار حدود 600 متر بود که در حال حاضر به 3500 متر رسیده است، اما اگر براساس نرخهای کنونی چای و هزینههای زندگی یک چایکار بخواهد ماهیانه یک میلیون تومان درآمد از محل سود باغ خود داشته باشد باید حداقل هر چایکار 2.5 هکتار باغ داشته باشد تا بتواند تولید اقتصادی و سودآوری برای خود رقم بزند.
وی افزود: اینکه دولت طی دو سال گذشته 35 درصد در هر سال نرخ تضمینی چای را افزایش داده است، نشان میدهد که توجه ویژهای به معیشت چایکاران دارد، اما هرگونه تغییر غیرحساب شدهای در این زمینه باعث خارج شدن از حالت تعادل میشود. در این راستا میانگین سطح زیرکشت باغهای چای به ازای هر چایکار به حدود دو تا سه برابر در سالهای آینده خواهد رسید و در صددیم تا با ایجاد مجتمعهای باغ و کارخانه درآمدهای چایکاران را افزایش دهیم.
رییس سازمان چای اعلام کرد: سال گذشته برای نخستین بار پس از 15 سال حدود 10 میلیارد و 600 میلیون تومان تسهیلات بهزراعی به حدود 20 هزار چایکار پرداخت شد و امسال نیز با تشکیل صندوق حمایت از چایکاران درصدد پرداخت تسهیلات بیشتر به آنها هستیم.
روز بهان ادامه داد: در حال حاضر صندوق حمایت از چایکاران با سرمایه اولیه حدود 8.6 میلیارد تومانی تشکیل شده و سرمایه آن در سال جاری به حدود 40 میلیارد تومان میرسد که با توجه به عضویت 25 هزار خانوار چایکار در این صندوق و انجام فرآیند عضویت 25 هزار خانوار دیگر همه چایکاران میتوانند 1.9 برابر سرمایه که از طرف دولت به نام آنها به این صندوق واریز شده تسهیلات دریافت کنند.
به گفته وی، هر چایکار میتواند حدود 600 هزار تومان تسهیلات به نسبت سطح زیرکشت باغ خود دریافت کند که البته با توجه به افزایش سرمایه صندوق امکان دریافت تسهیلات تا حدود یک میلیون و 200 هزار تومان برای چایکاران فراهم شده است.
رییس سازمان چای اظهار کرد: با اعتبار کنونی صندوق و میزان تسهیلاتی که چایکاران میتوانند از آن دریافت کنند، هر چایکار میتواند تا 20 درصد باغش را هرس کند که البته از نظر علمی عملیات بهزراعی باید در همین میزان از سطح زیرکشت یک باغ انجام شود تا بقیه آن در تولید باقی بماند. البته برخی چایکاران نیز نیازی به هرس باغ خود ندارند و برای انجام دیگر ضروریات ادامهی تولید خود مانند احیای چاههای تخریب شده، بهسازی شبکههای آبیاری فرعی و غیره به تسهیلات نیاز دارند که آنها نیز میتوانند از صندوق حمایت از چایکاران استفاده کنند.
روزبهان اعلام کرد: اگر سالانه میزان واردات رسمی و غیررسمی را حدود 90 هزار تن و سود هر کیلوگرم آن را 15 هزار تومان در نظر بگیریم، سود چای وارداتی در بازار ایران به حدود 1350 میلیارد تومان میرسد، در حالی که اگر تولید حدود 20 هزار تنی چای ایرانی و سود حداکثر 3000 تومانی آن را در نظر بگیریم به چیزی حدود 60 میلیارد تومان میرسد که حدود 27 برابر کمتر از سودی است که نصیب چای خارجی در بازار ایران میشود.
رییس سازمان چای اظهار کرد: برای رقابتپذیرتر کردن چای ایرانی در بازار نسبت به چای خارجی باید اقدامات مناسبی انجام دهیم تا بتوانیم هزینههای تولید را برای تولیدکنندگان کاهش دهیم، چرا که به عنوان مثال در کشورهایی مانند هند، بنگلادش و سریلانکا هزینههای کارگری یک پنجم هزینههایی است که یک چایکار ایرانی پرداخت میکند. از سوی دیگر نیز در این کشورها 11 ماه فصل برداشت چای است در حالی که در ایران تنها شش ماه چای برداشت میشود؛ بنابراین باید میزان یارانهها و حمایتهایی که از چایکاران میشود را افزایش دهیم به گونهای که باید حمایتهای دولت در راستای پرداخت تسهیلات، کمکهای مختلف و یارانهها به شکل هدفمند در کنار ارتقای بهرهوری و حل مشکلات زیرساختی در نظر گرفته شود.
روزبهان گفت: از ابتدای امسال و سال آینده ارتقای بهرهوری باغات چای، افزایش کیفیت و کمیت تولید آن، توسعه آبیاری تحت فشار، انجام عملیات بهزراعی و جوانسازی بوتههای چای در دستور کار این سازمان قرار دارد تا از طریق تغذیه مناسب باغها چایکاران بتوانند تا 2.5 برابر بیشتر از باغ خود محصول برداشت کنند و امید آنها به تولید بیشتر از گذشته شود.
انتهای پیام/
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *