ساخت پایگاه های نظامی؛ راهبرد جدید چین در عرصه جهانی
چین در حال تغییر دیپلماسی منفعل خود در دنیاست و برای تحقق و فعال شدن این راهبرد ساخت پایگاه های نظامی و دریایی در کشورهای مختلف را در دستور کار قرار داده است.
خبرگزاری میزان -
به گزارش گروه بین الملل ، از جمله این پایگاه ها که دستور ساخت آن آغاز شده و وزارت امور خارجه و ارتش چین رسما به آن اشاره کرده اند، «پایگاه لجستیک جیبوتی» است.
این پایگاه نشانه ای از تحرک دیپلماسی نظامی و پشتیبانی چین در دیگر نقاط جهان با هدف حفاظت از امنیت شهروندان و حراست از منافع ملی این کشور است.
البته چین با این اقدام خود می تواند پایگاه هایی را در سراسر دنیا داشته باشد که در صورت لزوم از آنها برای مهار سیاست های نظامی غرب و بخصوص رویارویی با آمریکا استفاده کند.
یکی از مشکلات چین در برخورد با آمریکا این است که واشنگتن پیشتر در بسیاری از کشورها پایگاه دائر کرده است و به راحتی تجهیزات و تسلیحات خود را در جهان جابجا می کند اما چین از این توانایی برخوردار نیست.
«وانگ یی» وزیر امور خارجه چین روز گذشته در نشست خبری خود با خبرنگاران داخلی و خارجی اذعان کرد که چین نمی خواهد آمریکا باشد و شاید هم نمی تواند مانند آن کشور عمل کند. اما می خواهد شمار پایگاه های خود را برای حفاظت از اتباع چینی و منافع ملی اش در سراسر دنیا افزایش دهد.
بر اساس اظهارات وزیر خارجه چین، انتظار می رود که این کشور زیرساخت های خود بخصوص در مناطق ساحلی را افزایش داده و پایگاه های نظامی - دریایی بیشتری در دنیا بسازد.
«وانگ» گفت که ما به زیرساخت ها و پایگاه هایی نیاز داریم که بتواند منافع ملی چینی ها را تامین کرده و حافظ میلیون ها شهروند این کشور در نقاط مختلف دنیا باشد.
وی با اشاره تلویحی به سیاست های استعماری غرب در دنیا گفت که ما به دنبال توسعه طلبی نیستیم. سعی داریم پایگاه ها بر اساس یک راهبرد منطقی و با هدف برد - برد برای همه کشورها و همچنین بر اساس قوانین بین المللی بسازیم.
«جانگجون» کارشناس موسسه مطالعات بین الملل شانگهای نیز با تایید سخنان رئیس دستگاه دیپلماسی این کشور اذعان کرد که چین نیازمند پایگاه های بیشتری است؛ پایگاههایی که با مدلهای آمریکایی متفاوت است.
وی گفت که بر خلاف کاری که آمریکایی ها در راستای منافع خود انجام می دهند، پایگاه های نظامی چین بر مبنای تامین منافع کشورهای متقابل و چین احداث خواهد شد.
کارشناسان نظامی چین عقیده دارند، اقناع افکار عمومی در مورد ساخت پایگاه ها و تفاوت آن با پایگاه های آمریکایی کار سختی است اما این روش کار را باید فعلا با ساخت پایگاه در جیبوتی و با همکاری متقابل برد ـ برد با آن کشور آغاز کرد.
آمارها نشان می دهد که دستکم 30 هزار چرخه کاری تجاری متعلق به چینی ها در دنیا وجود دارد و میلیون ها چینی برای این بخش ها و کشورهای مختلف کار می کنند و وزیر خارجه چین ساخت این پایگاه ها را برای حفاظت از آنها یک ضرورت دانسته است.
چینی ها توانستند سال قبل با اعزام کشتی های خود به جیبوتی نزدیک به 619 نفر از اتباع خود و بیش از 270 شهروند کشورهای مختلف را از یمن خارج کنند. از آن پس بحث ایجاد پایگاه در جیبوتی برای چین قوت گرفت.
برای اولین بار از پنج ماه پیش مالزی هم به نیروی دریایی چین اجازه داده است برای ماموریت های خود از بندر «کوتاکینابالو» آن کشور استفاده کند.
چین برای ماموریت های خود می تواند از بندر لجستیک «گوادار» پاکستان در دهانه خلیج فارس و خارج از تنگه هرمز نیز استفاده نماید.
با وجود این راهبرد جدید و سخنان اخیر «وانگ یی» وزیر خارجه چین، به نظر می رسد این کشور سعی دارد به کشورهای منطقه بگوید پکن در کنار ساخت پایگاه های جدید به دنبال ضمیمه کردن دیگر کشورها به خود نیست و همچنان سیاست عدم مداخله در امور داخلی دیگر کشورها را دنبال می کند.
این کشور اخیرا نیز 7.6 درصد بودجه نظامی خود را نسبت به سال قبل افزایش داد و آن را به رقم 954 میلیارد یوان (حدود 146 میلیارد دلار آمریکا) رساند.
اگر چه چین افزایش بودجه دفاعی این کشور را برای به روزرسانی بزرگترین ارتش منظم دنیا ضروری می داند اما آمریکا همواره نگرانی ها خود را از این موضوع اعلام کرده و می گوید بودجه نظامی چین احتمالا بیشتر از مبلغ اعلام شده است.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *