باید مجری طرح کاهش آلودگی هوا مشخص شود
وی گفت: با شرایطی که امروزدر پیش داریم روز به روز کوچ از جوامع کوچک و روستاها به سمت شهرها افزایش پیدا می کند. هنوز در دنیا کمتر از 50 درصد جمعیت در شهرها هستند اما متاسفانه این رقم در کشور بالای 70 درصد جمعیت است که در مراکز جمعیتی، شهرها و عمدتا در کلانشهرها متمرکز شده اند.
شهردار تهران تاکید کرد: حمل و نقل یکی از مهم ترین مسایل در توسعه پایدار به شمار می رود و ضروری است در حوزه اقتصاد، مسایل اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی به طور ویژه مورد توجه قرار گیرد. خصوصا آنکه وقتی از حمل و نقل دریایی، هوایی و بین شهری عبور کرده و به حمل و نقل شهری در کلانشهرها متمرکز می شویم، این موضوع بسیار حیاتی تر شده و به بخشی از زندگی، هویت و سبک زندگی ما تبدیل می شود و حتی به شخصیت ما شکل داده و بر سلامت جسمی و روانی ما اثرگذار است.
قالیباف مهم ترین چالش شهر تهران را آلودگی هوا و صوت عنوان کرد و گفت: امروز آب، خاک و هوا در شهر تهران جزو چالش های جدی ما به شمار می رود. بدون شک وقتی این چالش نخست ما است، در برنامه ریزی ها نیز اولویت بر توسعه حمل و نقل عمومی است چرا که معتقدیم حمل و نقل عمومی می تواند در کاهش آلودگی هوا و آلودگی صوتی به ما کمک کند.
وی از حمل و نقل عمومی به عنوان ستون فقرات یاد کرد و گفت: در کنار آن طرح جامع و توسعه کالبدی شهر برای کاهش سفرهای طولانی و توجه به تکنولوژی روز برای مدیریت تقاضای سفر در برنامه های قطعی شهرداری تهران قرار دارد. هر فردی که روند 10 ساله گذشته شهرداری تهران را مورد بررسی قرار دهد، این نکات را در تمامی تصمیمات، بودجه ها، برنامه، مدیریت و پیگیری ما در سطح شهر مشاهده خواهد کرد.
شهردار تهران به اولویت توسعه مترو در حمل و نقل عمومی تاکید کرد و گفت: تنها در خط شش مترو تهران هر هفته در یک جبهه کاری 500 متر حفاری و لاینینگ انجام می دهیم که این روند ما را به توسعه 25 تا 30 کیلومتر مترو در سال می رساند. این در شرایطی است که 15 سال قبل سالیانه 2.5 کیلومتر مترو ساخته می شده است. کسانی که با کار عمرانی آشنایی دارند، این سرعت، حجم و دقت کار را می بینند اما به دلیل اینکه بیشتر در زیر زمین مشغول به فعالیت هستیم، این فعالیت به درستی دیده نمی شود.
قالیباف ادامه داد: در حوزه حمل و نقل عمومی با تاکید بر حمل و نقل ریلی هر ماه یک ایستگاه مترو را افتتاح می کنیم و در پایان سال 96 نیز تمامی هفت خط مترو تهران به اتمام خواهد رسید و خطوط شش و هفت مترو که بیش از 60 کیلومتر طول دارد نیز به بهره برداری می رسد. همچنین مترو به فرودگاه امام (ره) خواهد رسید و در کمتر از دو هفته آینده نیز مترو را در فرودگاه مهر آباد افتتاح خواهیم کرد.
شهردار تهران یادآور شد: با توجه به مشکلات اقتصادی که با آن روبرو هستیم، به صورت تنها در این میدان تلاش می کنیم اما این کار را با افتخار و روحیه دنبال خواهیم کرد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود بر ضرورت اصلاح فرهنگ ترافیک تاکید کرد و گفت: ضروری است مردم یک رویکرد برای اصلاح فرهنگ ترافیک داشته باشند و مسئولان نیز رویکردی به منظور توسعه زیر ساخت را دنبال کنند تا با هم بتوانیم این مشکل را برطرف کنیم. وقتی این رویکرد اصلاح می شود به جای اینکه بگوییم در ترافیک ماندیم، باید بگوییم ما خود، ترافیک هستیم و خودمان این ترافیک را درست کرده ایم.
قالیباف مطرح کرد: در فرهنگ ترافیک بسیاری از نقاط دیگر شاهد هستید که وقتی افراد از درب منزل بیرون می آیند، ابتدا پیاده روی، دوچرخه، حمل و نقل عمومی و در نهایت خودروی شخصی را انتخاب می کنند اما ما در این زمینه برعکس عمل می کنیم؛ حتی خانواده هایی که از جهت اقتصادی وضعیت خوبی ندارند هم در اولین امکان خرید یک ماشین با هر مدل و شرایطی را دنبال می کنند چرا که متاسفانه هم در حوزه فرهنگی به داشتن یک ماشین افتخار می کنند و هم اینکه به خودرو عادت کرده اند. در این شرایط حاضر نیستیم یک مسافت 15 دقیقه ای را به صورت پیاده طی کنیم.
شهردار تهران تاکید کرد: حتی زمانی که پیاده راه احداث می کنیم، برای پیاده راه مانع می شویم و می گوییم مزاحم ماشین ها نشویم اما در این شرایط اگر خودروها مزاحم انسان ها شوند، بلامانع است. این یعنی احترام یک خودرو را نسبت به شهروندانمان ترجیه می دهیم.
وی عنوان کرد: تا زمانی که شهروندان بگویند به دلیل آلودگی هوا به جای پیاده روی باید با خودروی شخصی تردد کنیم و ما هم بگوییم که خودروی خود را بیرون نیاورید تا هوا آلوده نشود، نمی توانیم کاری را پیش ببریم.
قالیباف با طرح این سوال که «آیا ترافیک مساوی با آلودگی است»، گفت: هم اکنون 80 درصد منبع آلودگی هوای شهر تهران اعم از آلاینده ها، ذرات معلق و گازها ریشه در وسایل متحرک دارد. از این رو می توان گفت ترافیک به اضافه سوخت، خودروی نامناسب، ویژگی های اقلیمی و فرهنگ نامناسب در رانندگی مساوی با آلودگی هوا است.
شهردار تهران در ادامه اظهار کرد: در بسیاری از کشورهای دنیا ترافیک به مراتب بیشتر از شهر تهران است اما آلودگی هوا را ندارند؛ در اینجا معلوم می شود که نگاه سیستمی، ساختاری و مدیریت واحد در یک کار زنجیره ای، متصل به هم و فرابخشی ما را دچار مشکل کرده است.
وی افزود: اگر تاکید داریم که مشکل ما در حل چالش بزرگ آلودگی هوا پول نیست، بلکه مدیریت است به این خاطر است که با پول موجود هوا را آلوده تر می کنیم چرا که در مدیریت دچار اشکال هستیم.
قالیباف تاکید کرد: موضوع آلودگی هوا و ترافیک در شهر تهران قابل حل است و دولت باید برای این امر تصمیم گیری کند، به همین منظور عزیزان در دولت طرح ما را خواستند و ما نیز کلیات این طرح را در جلساتی با معاون اول رئیس جمهور مطرح کردیم؛ همچنین دو - سه جلسه کارشناسی به منظور طرح جزئیات برگزار شد.
شهردار تهران تصریح کرد: در یک نگاه کلی تاکید کردیم که ابتدا باید پایش و پژوهش داشته باشیم تا موضوع را به طور دقیق بشناسیم که این کار به درستی در شهرداری تهران انجام شده است و تا کنون در هیچ کدام از شهرهای دیگر این دانش در تجزیه و تحلیل ریشه ها و منابع وجود ندارد.
قالیباف گزارش و پیگیری را دومین اقدام انجام شده در این زمینه دانست و گفت: در کنار این موارد مهم است که محاسبه و مدل سازی صورت گیرد که این اقدام نیز برای حل مشکل صورت گرفته است.
وی خاطر نشان ساخت: گاهی برنامه هایی تنظیم می شود که بدون توجه به پایش و پژوهش، تنها متمرکز به کاهش می شوند این در حالی است که ما باید برنامه کاهشی داشته باشیم که تمامی بحث های کیفی را به صورت شاخص گذاری و عدد و رقم به موضوعات کمی تبدیل کرده و آن را قابل کنترل کنیم.
شهردار تهران عنوان کرد: در همین پایش ها و پژوهش ها به این نتیجه رسیدیم که علاوه بر مشکل ذرات معلق زیر 2.5 میکرون، بخشی از گازهای تولیدی نیز در مقابل نور خورشید به ذرات معلق تبدیل می شوند که باید برای این موضوع برنامه دقیق داشت و بعد هم اثر بخشی و بازخورد گیری انجام شود تا بتوان این چرخه را تکمیل کرد.
وی ابراز امیدواری کرد که دولت برای طرح شهرداری تهران در زمینه کاهش آلودگی هوا تصمیم گیری کرده و برای این کار مسئول مشخص شود تا پاسخگو باشد.
قالیباف گفت: در همان جلسات و بحث های کارشناسی همه قبول کردند که این بهترین طرح است البته ما نمی گوییم که طرح اشکالی ندارد اما تا کنون کسی نتوانسته از آن ایراد بگیرد؛ به همین جهت امروز وقت آن است که تصمیم گیری کنیم مجری این طرح چه کسی است تا مسئولیت و پاسخگویی کار هم روشن و مشخص باشد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود ضمن تقدیر از دست اندر کاران برگزاری کنفرانس بین المللی حمل و نقل و ترافیک، ابرا داشت: خروجی های این کنفرانس برای تصمیم گیری بهتر مدیران راهگشا خواهد بود تا کار را بدون سعی و خطا پیش ببریم.
شهردار تهران با بیان اینکه
تولید دانش در این عرصه یکی از مهم ترین اهداف ما به شمار می رود، تصریح کرد: در کنار
این تلاش می کنیم تا بتوانیم از روزآمد ترین دانش و تجربه دنیا استفاده کنیم چرا که
استفاده از این تجربیات برای ما راهشگا خواهد بود و ما را در زمان و با هزینه کمتری
به مقصد خواهد رساند.