باستان شناسان درجستجوی نقش تپه یلدا در تولیدات عصرمفرغ
حسینعلی کاوش سرپرست هیات باستان شناسی تپه یلدا و استادیار گروه باستان شناسی دانشگاه زابل گفت: کاوش های صورت گرفته در 3 فصل تپه یلدای سیستان بیانگر استقرار دراین محوطه باستانی دردوره های دوم،سوم و چهارم شهر سوخته یعنی از 2900قبل از میلاد به بعد است.
او گفت:کاوش در تپه یلدا همچنین با هدف شناخت محوطه های اقماری شهرسوخته و آموزش عملی و تجربی به دانشجویان کارشناسی باستان شناسی دانشگاه زابل صورت گرفت.
کاوش با اشاره به اینکه تاکنون سه فصل حفاری دراین محوطه انجام شده است، گفت: یکی دیگر از اهداف این طرح مشخص ساختن ارتباط این محوطه با شهر سوخته و روشن شدن نقش آن درتولیدات اقتصادی عصر مفرغ سیستان است.
او در ادامه تأکید کرد: تپه یلدا محوطه ای با وسعت کم در فاصله 67کیلومتری زابل و درحدود 11کیلومتری شهرسوخته است که برای نخستین بار درسال 89 حفاری شده است.
این باستان شناس از یافته های فصول گذشته این محوطه به تعدادی پیکرک گلی انسانی، ظروف سفالی، اشیاسنگی، مهر و مهره های تزئینی، ابزارهایی به شکل سرپیکان، اشیا فلزی و گلی، اشیاتزئینی ساخته شده با سنگ های نیمه بهادار از جنس سنگ لاجورد، فیروزه و عقیق که از معادن دور دست به دشت سیستان آورده شده، اشاره کرد.
او همچنین به این نکته که از سنگ های مرمر، بازالتی، آهکی و صابون نیز برای ساختن اشیا استفاده شده است اشاره کرد و گفت: بسیاری از اشیای مکشوفه تپه یلدا قابل مقایسه با نمونه های به دست آمده از شهر سوخته ، تپه طالب خان و تپه گراتزیانی دشت جنوبی سیستان است.
کاوش با اشاره به آثار معماری تپه یلدا گفت: در این محوطه خانه هایی با مصالح خشت و گل و به ابعاد مختلف و به صورت چهارگوش کشف شدند که در داخل بعضی از اتاقها اجاق هایی برای پخت و پز وجود دارد.
این باستان شناس همچنین خواستار تبدیل تپه های طالبخان و یلدای سیستان به دلیل مجاورت با جاده زابل به زاهدان و تردد زیاد مسافران به پارک موزه باستان شناسی با همکاری دانشگاه زابل شد.
مجوز چهارمین فصل کاوش های باستان شناسی تپه یلدای سیستان که تا پایان اسفند ادامه دارد، توسط رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری صادر شده است.
/انتهای پیام/
:
انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانههای داخلی و خارجی لزوماً به
معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانهای
منتشر میشود.