آثار باستانی جهان در "بگرام افغانستان"

18:17 - 12 فروردين 1395
کد خبر: ۱۳۷۷۷۹
ویرانه‌های شهر باستانی "بگرام" بر سر راه ابریشم قرار داشته و محل فرمانروایی امپراتوری کوشانیان بوده است.
به گزارش سرویس بین الملل شهر تاریخی "بگرام" بر سر راه ابریشم قرار داشته که از دوره کوشانیان آثار باستانی بسیاری از سراسر جهان را در خود جای داده است.
 
در مورد وجه تسمیه بگرام باید گفت که بگرام از 2 کلمه سانسکریت مشتق شده یعنی «باگ» و «رام» به مفهوم «باغ رام» یا «باغ خدا».
 
اما مورخ بی‌نظیر و مبارز آگاه وطن جناب «میر غلام محمد غبار» اینطور نوشته است که مقتدرترین پادشاه کوشانی افغانستان (کنیشکای کبیر) که بین سالهای 120 و 160 میلادی سلطنت کرد و پایتخت خود را از شمال هندوکش به جنوب هندوکش منتقل ساخته و بگرام را مرکز تابستانی و «پیشاور» را پایتخت زمستانی خود قرار داد.
 
در مورد سوابق تاریخی بگرام «میر محمد صدیق فرهنگ» در کتاب «افغانستان در پنج قرن اخیر» آمده است که در عهد کوشانیان مناسبات بازرگانی در بین آسیای مرکزی و دولت های روم، چین و هند بی‌سابقه توسعه یافت.
 
آثار باستانی جهان در
صفحه سنگی که نقش‌هایی از پادشاهان مصر بر آن نقش بسته است
 
چون سرزمین کوشانی‌ها در محل تقاطع راه‌های تجارتی مخصوصاً راه معروف ابریشم قرار داشت، این شهر بسیار آباد و ثروتمند بوده است.
 
در سال‌های 1937 و 1937 باستان‌شناسان در بخش سلطنتی شهر موفق به کشف آثاری شدند که از نظر هنری و صنعت ساخت بسیار چشمگیر بودند.
 
آثار باستانی جهان در
ظروف شیشه‌ای بدست آمده در بگرام که در چین ساخته شده‌است
 
قدمت اکثر این اشیاء به سده‌ نخستین پس از میلاد می‌رسد. نکته جالب توجه در مورد این آثار آن است که آنها متعلق به فرهنگ‌ها و تمدن‌های مختلفی در جهان باستان هستند و از  قلمرو امپراتوری‌های  رم، هند و چین به بگرام آورده شده‌اند.
 
به نظر می‌رسد این اشیاء بخشی از گنجینه‌ پادشاهان کوشان بوده که به مرور زمان گردآوری و اندوخته شده است.
 
این احتمال نیز وجود دارد که این اشیاء بخشی از محموله‌های تجاری بزرگ بوده باشند.
 
آثار باستانی جهان در
مجسمه‌هایی از جنس عاج که در هند ساخته شده‌است
 
با این حال مطالعات بیشتر نشان دادند که افغانستان در آن زمان تنها پذیرنده این اشیاء گرانبها از نقاط دیگر نبوده بلکه خود به صورت فعال در تولید بخشی از این آثار، مانند کنده‌کاری‌های روی عاج و نقش برجسته‌های گچی، مشارکت داشته است.
 
بخش مهمی از گنجینه بگرام متعلق به تولیدات قلمرو امپراتوری رم باستان است. اشیاء شیشه‌ای، تندیس‌های برنزی، مدال‌ها و نقش برجسته‌های گچی، همچنین ظرف‌هایی از جنس سنگ رخام در این میان قرار دارند.
 
جام‌های شیشه‌ای ظریف که روی آنها به زیبایی نقاشی شده به احتمال بسیار زیاد تولید کارگاه‌های هنری در شهر اسکندریه مصر است که در آن زمان جزو قلمرو رم باستان بوده است.
 
روی یکی از این جام‌های شیشه‌ای صحنه نبرد و روی دیگری زنان و مردانی در حال خرما چیدن نقاشی شده‌است.
 
از دیگر آثار فوق‌العاده نفیس گنجینه شهر بگرام می‌توان به کارها و کنده‌کاری‌های ظریف روی عاج و استخوان اشاره کرد.
 

آثار باستانی جهان در
بخشی از این عاج‌ها و استخوان‌ها قسمت‌هایی از صندلی‌ها و اسباب و اثاثیه‌ای چوبی بوده که اکنون بخش‌های چوبی آن از میان رفته است.
 آثار باستانی جهان در
ماهی شیشه‌ای ساخته شده در چین که در بگرام کشف شده است
 
در بین این آثار، پیکره‌های خدای زنان هندی رودخانه یا «گنگا» نیز قرار دارند که روی یک موجود افسانه‌ای ایستاده‌اند.
 
پیکره‌ای مشابه همین پیکره‌ها در شهر باستانی «پمپی» در جنوب ایتالیا نیز پیدا شده است که به این فرضیه قوت می‌بخشد که شهر بگرام نقطه‌ مهمی در تجارت و توزیع اشیاء هنری درست شده از عاج بوده است.
 
/


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *