در برخورد با مجرمان تبعيض قائل نمیشويم/ آخرین وضعیت پرونده کرسنت، پدیده شاندیز و بابک زنجانی + فیلم
وی افزود: اینکه در عمل آیا همه جا موفق بوده ایم باید بگویم، قوه قضاییه با جرم برخورد می کند برخی مواقع مردم فکر می کنند باید دست کسی که دزدی می کند را برید اما اینگونه نیست و جاری شدن حد شرایط خاصی دارد و یا برخی بیان می کنند که چرا مفسدین اقتصادی را اعدام نمی کنید این در حالی است که چنانچه جرم مفسد اقتصادی در حد افساد فی الارض نباشد حکم اعدام شامل آن نمی شود بنابراین نمی شود سلیقه ای برخورد کرد.
جت الاسلام محسنی اژهای گفت: ما از سال 92 بحث نظارت داخلی بر قوه قضائیه را شروع کردیم. قاضی بوده دادستان بوده در زمان شاغل بودنشان هم مورد بررسی قرار گرفته است و این نشان می دهند رسیدگی ها در دستگاه قضایی بدون تبعیض صورت می گیرد.اقای رحیمی از زمانی که معاون اول رئیس جمهور بود برایش پرونده شکل گرفت اما تا رفت حکم قطعی شود، زمان برد.
معاون اول دستگاه قضا تصریح کرد: در امر انتخابات باید همه ملتزم به قانون باشیم مثلا در انتخابات احراز صلاحیت به عهده دستگاهی گذاشته شده است و برای دستگاهی که قانون تعیین کرده صلاحیت فرد باید احراز شود و احراز صلاحیت آن در نزد ما و یا نهاد رسمی مهم نیست.
مرخصی مهدی هاشمی به دلیل امر پزشکی بوده است
سخنگوی دستگاه قضا در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه برخی این نقد را به دستگاه قضا وارد می کنند که اجازه مرخصی به مهدی هاشمی با توجه با سابقه وی در فتنه 88 اقدام درستی نبود و چرا در زمان نزدیک به انتخابات به وی اجازه مرخصی داده شده است، گفت: ما به خاطر انتخابات به کسی مرخصی نمی دهیم و یا جلوی کسی که نیاز به مرخصی دارد را نمی گیریم، وی در خصوص مسائل انتخابات گذشته اتهاماتی داشت که به آن رسیدگی شد و در مواردی که به دادگاه ثابت شد، اشد حکم صادر شد؛ وی محکوم است و در زندان به سر می برد اما طبق تشخیص پزشک معالج نیاز به استراحت 2 هفته ای در خارج از زندان داشت که به دلیل حساسیت هایی که وجود داشت علاوه بر نظرات پزشک معالج 3 پزشک دیگر نیز در این رابطه اظهار نظر کردند.
محسنی اژه ای افزود: در جریان مرخصی گرفتن وی قوه قضائیه تحت فشار نبوده است البته در برخی پرونده ها که در آن افراد دارای ثروت و مکنتی هستند بر قوه قضائیه فشارهایی را وارد می کنند که در مورد این پرونده هم این چنین بوده است اما قوه قضائیه تسلیم آن نشد.
محسنی اژه ای ادامه داد: در مورد این پرونده ما جزئیات را بیان کردیم، وی اتهاماتی داشت که مجموعا تحت سه عنوان برای دادگاه محرز شد و در مواردی نیز تبرئه شد که در خصوص ارتشاء به 10 سال حبس با ضبط مورد مبلغ ارتشاء و جزای نقدی 5 میلیون و 200 هزار دلار و رد مال، در بابت اختلاس به 10 سال حبس و یک میلیارد و دویست میلیون تومان جزای نقدی، از بابت مسائل ضدامنیتی به 5 سال حبس و 50 ضربه شلاق محکوم شد.
سخنگوی دستگاه قضا گفت: در پرونده امیرمنصور آریا و رحیمی نیز وقتی حکم قطعی شد جزئیات و اهم آن بیان شد.
توضیحات سخنگوی قوه قضائیه در ارتباط با انتشار جزئیات حکم محکومان بالای 100 میلیون تومان
وی در ارتباط با انتشار جزئیات حکم محکومان بالای 100 میلیون تومان گفت: در صدر ماده 36 قانون مجازات اسلامی مشخص شده احکام قطعی مثل محاربه، افساد فی الارض و مجازات درجه 4 به بالا با مبلغ مشخص در روزنامه های محلی منتشر می شود اما در تبصره آن مصادیقی شمارش شده است که از طریق رسانه ملی و روزنامه کثیرالانتشار منتشر می شود مگر اینکه به تشخیص قاضی اخلال در نظام و امنیت باشد.
سخنگوی دستگاه قضا ادامه داد: طبق قانون حکم قطعی باید منتشر شود اما اگر این حکم طولانی باشد آیا رسانه ملی و یا روزنامه آن را بدون هزینه پخش و یا منتشر می کند، در اینجا بیان نشده که قوه قضائیه موظف به انتشار است مثلا در پرونده فساد مالی بزرگ دادنامه آن بالای هزار صفحه بود اما آیا امکان نشر آن وجود داشت؟
وی در پاسخ به سوالی مبنی براینکه جزئیات پرونده نیز علاوه بر حکم مهم است، در این مورد آیا جزئیات اعلام می شود اظهار کرد: اگر ملاک ما قانون است باید ببینیم قانون چه میگوید اما انتشار کل حکم امکان پذیر نیست، کدام روزنامه است که به صورت رایگان این کار را انجام دهد و این در حالی است که طبق قانون آئین دادرسی کیفری و ماده 36 قانون مجازات اسلامی انتشار آن بیش از هزار میلیارد تومان نیاز دارد.
رد مال و جزای نقدی مهدی هاشمی انجام نشده است
محسنی اژه ای در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا جزئیات رای مهدی هاشمی اجرایی شده است و آیا اعاده دادرسی برای وی مصور است گفت: رد مال و جزای نقدی انجام نشده است و حکم قطعی است و در مورد اعمال ماده 18 سابق که به معنی رسیدگی فوق العاده است دراین پرونده خواسته ای نبوده که عملیاتی شود.
غرب از ابتدای انقلاب، جنگ تبلیغاتی، جنگ نرم و سخت و تحریم های ظالمانه را علیه ما تحمیل کرده است
معاون اول دستگاه قضا در پاسخ به سوالی مبنی براینکه روند رسمی اجرای برجام آغاز شده است در این مورد نظر خود را بگویید، تصریح کرد: موضوع برجام ابعاد مختلفی دارد همه ما قبول داریم که غرب از ابتدای انقلاب، جنگ تبلیغاتی، جنگ نرم و سخت و تحریم های ظالمانه را علیه ما تحمیل کرده است که ملت ما براساس آموزه های دینی و رهبر انقلاب و رهنمودهای مقام معظم رهبری در این زمینه مقاومت کرده اند بنابراین اساس کار مقاومت بود.
وی ادامه داد: آنها پول ما را در اول انقلاب بلوکه کردند و اعمال تحریم ها نیز جز برای به زانو در آوردن و جلوگیری از رشد وتعالی جمهوری اسلامی ایران نبوده است که موفق نیز نشدند اما همانطور که مقام معظم رهبری و مسئولان گفتند تیم مذاکره کننده ما تلاش کرد اما آیا ما به همه اهدافمان رسیدیم؟ نظر شخصی من این است که اینگونه نیست.
سخنگوی دستگاه قضا افزود: آیا رفع بخشی از ظلم یک افتخار ملی است؟ به اعتقاد من اینگونه نیست و نباید نسبت به این امر خیلی مباهات کنیم چراکه استقامت است که مباهات دارد، من به هیچ وجه مخالف برجام نیستم و موفقیت به دلیل مقاومت و زحمات مذاکره کنندگان نیز هست اما آیا ما باید به کسی که دانشمندان هسته ای ما را ترور کرده و 37 سال به ما ظلم کرده اعتماد کنیم آیا اصلا امکان اعتماد وجود دارد ما معتقدیم آمریکا شیطان بزرگ است و به شیطان نمی توان اعتماد کرد، آیا میخواهیم با شیطان بازی برد برد انجام دهیم؟ ما براساس منافعی که نظام تشخیص داد حتی در جاهایی در برجام کوتاه آمده ایم.
مراقب نفوذ در پسابرجام باشیم
وی به نفوذ در پسابرجام اشاره کرد و گفت: مراقب نفوذ در پسابرجام باشیم آنها از این فرصت بیشتر استفاده خواهند کرد و از طریق مسائل اقتصادی و فرهنگی نفوذ خواهند کرد.
محسنی اژه ای گفت: ما دو نوع نفوذ داریم که یک نفوذ همان جاسوس اصطلاحی که در قانون تعریف شده است و فرد عامل دشمن است که این نفوذ امروز خیلی برد ندارد اما نفوذ دیگری وجود دارد که اطلاعات محرمانه نمی برد اما اطلاعات غلط به ما می دهند و به مسئولان نزدیک می شوند و نقاط ضعف آنها را پیدا می کنند و آن نقاط ضعف را شانتاژ کرده و باعث تاثیر در تصمیمات آنها می شوند مثلا برنامه اقتصادی نوشته میشود که مشخص نیست چه کسی آن را طراحی کرده است و از این طریق نفوذ می کنند.
وی گفت: موارد متعددی اول انقلاب تا به امروز داشته ایم مثلا در زمان پیش از انقلاب یک زن شوهر به مدت 40 سال جاسوس بودند که به ظاهر جاسوس شرق بودند و بعد جاسوس آمریکا شدند، خطی که به آنها داده شده بود این بود که به فلان خانه بروید و بیایید و بگویید چه کسانی در آنجا مسئولیت دارند و یا قرار است مسئولیت بگیرند.
محسنی اژه ای ادامه داد: ما از یکطرف به شدت نیاز به سرمایه گذاری و رفع بیکاری و تلاش در جهت تولید داریم اما نباید اجازه دهیم که بر ما نفوذ کنند و اجناس بنجل خود را به ما بدهند و ما را از ابتکار و خلاقیت و استعداد دورکنند و ما را وابسته اقتصادی کنند که این بدترین نفوذ است.
تبادل 4 زندانی دو تابعیتی ربطی به برجام نداشت
معاون اول دستگاه قضا در پاسخ به سوالی مبنی براینکه همزمان با اجرای برجام شاهد تبادل زندانیان بودیم، در این زمینه توضیح دهید، گفت: این دو موضوع با هم قرین شده اما دو موضوع جدا است ما با برخی کشورها قرارداد استرداد مجرمین و یا انتقال محکومین داریم که این تبادل ها طبق کنوانسیون های بین المللی و آنچه مصوب مجلس است صورت می گیرد اما گاهی به صورت موردی با کشورهایی قرارداد استرداد نداریم که از طریق پلیس بین المللی و اینترپل این قضیه را پیگیری می کنیم که البته آنها همکاری لازم را با ما ندارند.
وی در خصوص تبادل 4 زندانی گفت: 4 نفر از محکومین دوتابعیتی که 3 نفر از آنها درایران به جرم جاسوسی محکوم شده بودند و حکم 2 نفر آنها قطعی بود و در حال تحمل کیفر بودند و یک نفر از آنها (جیسون رضائیان) نیز محکوم به جاسوسی شده بود اما حکم وی قطعی نشده و در مرحله تجدید نظر خواهی بود مبادله شدند اما این مبادله ارتباطی به قضیه برجام نداشت.
سخنگوی قوه قضائیه افزود: این موضوع از طرف آمریکایی ها دنبال می شد و براساس تصمیم شورای عالی امنیت ملی ایران شرط هایی قائل شد و آنها پذیرفتند این اقدام به هیچ وجه از ناحیه ضعف نبود و از ناحیه قدرت بود، یک نفر پنجمی هم وجود داشت که پرونده جدایی داشت که با روال خاص و قانونی خود آزاد شد، 4 نفر آزاد شدند اما از زندانیان ایرانی تعداد بیشتری آزاد شدند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا ما در این میان امتیازاتی نیز گرفتیم گفت: بله اما بیان آن در حوزه کار قضایی من نیست.
پرونده افراد مرتبط با رضائیان بسته نشده است
وی در پاسخ به این سوال که آیا آزادی جیسون به معنای بسته شدن پرونده ارتباطی وی با همدستانش در ایران است یا نه گفت: خیر همه اینها شناسایی شدهاند و تمام کسانی که در این زمینه ها شناسایی می شوند در فرصت و موقع مناسب در موردشان اقدام قضایی می شود و پرونده افراد مرتبط با رضائیان بسته نشده است.
بعید می دانم که دادگاه مهلت یک ماهه بابک زنجانی را تمدید کند