تعداد زیادی از دریاچهها و تالابهای کشور خشک شد/ چاه های غیر مجاز بسته می شوند
به گزارش ، حمید چیتچیان در جمع قضات دیوان عدالت اداری اظهار داشت: مسائل آب امروز در سطح کشور از سطح یک مشکل معمولی عبور کرده و به یک بحران تمام عیار تبدیل شده است.
وی افزود: درست است که مدیریت این بحران با وزارت نیرو است اما ابعاد این بحران چنان گسترده است که تمام مسائل اقتصادی، اجتماعی و امنیتی ما را تحت تاثیر قرار داده و یک دستگاه به تنهایی قادر نیست که این موضوع را حل کند و تمام عزم و اراده تمامی دستگاههای مربوطه باید صرف شود تا بتوانیم این بحران را حل کنیم.
وزیر نیرو تصریح کرد: در این جلسه به دنبال عزم مشترکی هستیم که بتوانیم با کمک دیوان عدالت اداری نسبت به اجرای قانون تعیین تکلیف چاههای غیرمجاز به صورت مطلوب ورود کنیم و اگر در حین اجرای این قانون، موضوع بر اثر شکایت ذینفعان به دیوان عدالت اداری ارجاع شد، دیوان بتواند نقش خود را به خوبی ایفا کند.
چیتچیان ادامه داد: در حال حاضر در کشور تعداد قابل توجهی از دریاچهها و تالابهای کشور خشک شدهاند و دشتهای ایران یک به یک به دلیل برداشتهای اضافه از آبهای زیرزمینی دچار فرونشست میشوند و در همین شهر تهران در طول سال 36 سانتیمتر نشست زمین داریم که این مسئله اگر چارهجویی نشود منجر به این میشود که تمام شبکههای آب، گاز، برق، ساختمانها، مترو، راهآهن و پلها در اثر این پدیده تخریب شوند.
وی با بیان اینکه بسیاری از سدهایی که ساختیم منشاء خیر و برکت بودهاند، گفت: اما برخی از سدها به جایی رسیدهاند که پشت سد آبی نداریم یا آب کمی داریم که یک دلیل آن ناشی از کاهش بارشها است و دلیل دیگر از افزایش بیرویه در بالادست آنها ناشی میشود.
وزیر نیرو افزود: تقریبا 20 درصد از متوسط سالانه بارشهای کشور کاهش داشته و با مسئله تغییر اقلیم مواجهایم به طوریکه بارشها که در گذشته بیشتر به صورت برف بوده اکنون به صورت باران است و همین بارانهای گاه و بیگاه نیز از حجم و مقدارشان کاسته شده است به طوریکه نه به منابع سطحی رونقی میدهند و نه به حفرههای آب زیرزمینی میریزند.
چیتچیان با اشاره به رشد 5 برابری کشاورزی در دشت اصفهان، گفت: در سالهای گذشته کمتر از 30 تا 40 هزار هکتار زمین کشاورزی در دشت اصفهان فعال بود اما این رقم اکنون از 200 هزار هکتار تجاوز کرده است.
وی افزود: همچنین در دشت اصفهان شاهد سکونت حدود 4 میلیون نفر جمعیت و فعال بودن کارخانههای متعدد هستیم که نیازمند آب هستند.
وزیر نیرو با بیان اینکه منابع مالی طرح احیاء منابع زیرزمینی نسبت به سال 93، 14 برابر شد، گفت: مجموعا در طی سال های گذشته 110 میلیارد متر مکعب از ذخایر استاتیک زیر زمینی برداشت کردهایم که مهمترین علت این اضافه برداشت همین چاههای غیرمجازز هستند.
چیتچیان افزود: تمام ظرفیتهای کارشناسی کشور به کار گرفته شده و در هر کدام از دشتهای کشور و 609 محدوده مطالعاتی، ظرفیت آبهای زیرزمینی و میزان قابلیت برنامهریزی و برداشت آنها تعیین شده است و مقرر شده اگر 5.7 میلیارد متر مکعب در سال کمتر از میزان فعلی از منابع زیرزمین برداریم به میزانی میرسیم که دیگر به ذخایر استاتیک دست نزنیم و از آنجا که ما 110 میلیارد متر مکعب تاکنون از ذخایر استاتیک برداشت کردهایم باید علاوه بر این 5.7 میلیارد متر مکعب، سالی 5 میلیارد متر مکعب نیز کمتر از ذخایر دینامیک برداریم تا در مدت 20 سال کسری مخازن استاتیک ما جبران شود و به سطح ایستایی طبیعی برسیم.
وی تصریح کرد: در این راه چاههای غیرمجاز باید بدون هیچگونه اغماضی بسته شوند و چاههای دارای پروانه نباید بیش از آن چیزی که مقرر شده برداشت کند و باید تمامی چاهها را به کنتورهای هوشمندی مجهز کنیم که نتوانند اضافه برداشت داشته باشند.
وزیر نیرو خاطر نشان کرد: اگر در احیای منابع زیرزمینی آب موفق شویم آینده تمدن ایران را نجات دادهایم وگرنه عمده دشتها خشک شده و ادامه حیات در دشتها دیگر وجود نخواهد داشت.