توجه به همگرایی، الزامی مهم در ارتقاء آگاهی‌های عمومی و اطلاع رسانی است

9:09 - 28 آذر 1394
کد خبر: ۱۱۰۸۴۹
دسته بندی: حقوق و قضا ، قضایی
خبرگزاری میزان - همه جانبه نگری، صحت و اتقان، پذیرش عمومی و توجه به همگرایی، الزامات مهم در ارتقاء آگاهی‌های عمومی و اطلاع رسانی است.
به به نقل از روابط عمومی معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه، امیری اصفهانی گفت: انسان موجودی است که هم فردی و هم اجتماعی تلقی می شود، هم هویت حقیقی دارد هم حقوقی، از این منظر هم دو بعدی است که ما باید همه ویژگیهای انسان را در نظر بگیریم.

قائم مقام معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه ادامه داد: انسان یک مسئولیت اساسی در برابر خداوند دارد. اگر در قانون اساسی دقت کنید، انسان آزاد اما توام با مسئولیت در برابرخداست و کرامت انسانی به این دو عنصر گره خورده است. مسئولیت انسان در برابر خدا بار سنگینی را به انسان تحمیل می کند. انسان رو به کمال است چون مسئولیت فردی هم دارد و البته مکلف به کمال رسانی، چون مسئولیت اجتماعی دارد. انسان در هر دو مسئولیت در پیشگاه خدا مورد پرسش قرار می گیرد.

وی به مسئولیت اجتماعی انسانها اشاره کرد و گفت: دو موضوع مبنایی در این خصوص داریم که از اهم موضوعات محسوب می‌شود؛ یکی ایجاد محیط مساعد رشد فضایل اخلاقی و علمی و کارکردی و ... انسانی است و دوم مبارزه با کلیه مسایل فساد و تباهی است. این دو موضوع از اصلی ترین موضوعات حوزه مسئولیت اجتماعی است. ایجاد محیط رشد فضایل، امری اثباتی است و مبارزه با فساد و تباهی، سلبی است. اولی به محیط سازی مربوط می شود و دومی به رفع موانع هویت حقیقی و حقوقی که انسان دارد و باید تاکید کنم در هر دو حوزه مصداق پیدا می کند یعنی مسئولیت اجتماعی هم ناظر به هویت حقیقی هم ناظر به هویت حقوقی انسان می باشد.

امیری با طرح این پرسش که در حوزه اجتماعی مسئولیت فرد به چه صورت ظهور پیدا می کند گفت: این مسئولیت در قالب سمت حقوقی و قانونی و گاهی در قالب شخصیت حقوقی است. می توان بازیگران حوزه مسئولیت اجتماعی را مردم و دولت دانست.

امیری به آیه‌ای از قران کریم اشاره کرد و گفت: اگر ما از پیشگیری یک تعریف مختصر و جامع بخواهیم، باید بگویم ایجاد محیط مناسب کمال انسانی و برداشتن موانع رشد توأمان در حوزه پیشگیری از وقوع جرم را توضیح می‌دهد. ما اگر موانع را برداریم فطرت الهی کارکرد طبیعی خودش را خواهد داشت.

وی ادامه داد:کارکرد اصلی فطرت، حرکت دادن به سمت کمال و رشد است گاهی روی فطرت پرده غبار می نشیند ما باید این غبار را پاک کنیم و مسیر کمال را باز کنیم. کار اصلی پیشگیری همین است ایجاد محیط سالم و مبارزه با فساد، که باعث می شود فطرت کار کند. ما باید پیشگیری اولیه داشته باشیم که شامل محیط سالم و پیشگیری ثانویه که پیشگیری از فساد است که البته فرهنگی، اجتماعی و وضعی است.

امیری اصفهانی سه الزام را برای ایجاد محیط سالم برشمرد و بیان کرد: اولین مورد شناخت است، مادامی که شناخت کافی پیدا نکنیم نمی توانیم حرکت مناسب داشته باشیم. دوم زمینه شناسی و سوم اقدام است. ما در هرکاری وارد شویم هرسه را باید مورد عمل قرار دهیم.

وی در ادامه افزود: حدود مسئولیت و بازیگران در بحث مسئولیت اجتماعی مردم و دولت هستند و حقوق این دو عنصر رعایت شده‌است. یعنی نه مردم حق دارند به حقوق دولت و نه دولت حق دارد به حقوق مردم تعرضی بکند. از اصول قانون اساسی اصل 40 است که در حوزه پیشگیری مصادیق ویژه‌ای دارد. تاکید می‌‌کنم بهترین منبع سوژه‌یابی، قانون اساسی است. اصل چهلم می گوید "هیچکس" که منظورش مردم و البته دولت است یا بهتر بگویم فرد و جامعه ،حقیقی و حقوقی، دولتی و غیر دولتی آنهاحق ندارد اعمال حق خویش را وسیله‌ تجاوز به منابع عمومی قرار دهند. در پیشگیری اگر حدود مسئولیت را نشناسیم امکان توفیق نخواهیم داشت. سومین موضوع بحث فرایندها و ساختارها رویه‌ها و منابع است تا شناخت دقیق نداشته باشیم، نمی‌توانیم محیط ایجاد رشد و مبارزه موثر با فساد داشته باشیم.

قائم مقام معاونت اجتماعی قوه قضائیه گفت: زمینه‌سازی و آماده سازی اجتماعی دیگر مسئله مورد بحث در امر پیشگیری است. یادمان باشد اولین موضوع مسئولیت پذیری اجتماعی است تا در جامعه مسئولیت پذیری اجتماعی و اداری نباشد زمینه‌سازی و آماده‌سازی اجتماعی فراهم نمی‌شود و امکان پیشگیری فراهم نیست ،نکته بعدی مشارکت پذیری است که هم اداری هم حکومتی و دولتی است. سیاست‌گذاری را هم نباید فراموش کرد این سه مقوله عنصر زمینه شناسی و بعد اقدام است نکته مهم دیگر است که در هر سه حوزه شناخت ،آماده سازی و اقدام برای اگاهی بخشی و اطلاع رسانی جزء لاینفک محسوب می‌شود.

امیری اصفهانی به دغدغه سلامت اجتماعی و افزایش نگران کننده آسیب‌های اجتماعی اشاره کرد و گفت: جامعه و دولت و حاکمیت و فرد را باید نسبت به موضوع حساس کنیم اولین چیز که نگران کننده‌است بحث افزایش جرم است. سومین الزام عمومی حساسیت آفرینی نسبت به رفتار شخصی و گفتار شخصی است. در آگاهی بخشی باید طوری حساس شویم که هرکاری خواستیم بکنیم به آثار توجه کنیم. سپس حساسیت آفرینی نسبت به اثار و اقدامات موثر است که باید توجه کرد، هر فردی چه در کوچکترین واحد است چه در جامعه حتی در حوزه رفتار فردی به اثار کارش توجه کند این مفهوم دیگری از معاد باوری است پیشگیری یکی از سازو کارهای واقعی معاد است توجه به آثار هر اقدامی معاد باوری است اگر معاد باوری را در این حوزه تقویت کنیم گام بلندی برداشتیم.

وی ادامه داد: اخرین نکته اشراف کامل نسبت به دغدغه‌های اجتماعی است تا این اشراف نباشد امکان ایجاد هنجار اصلاحی وجود ندارد. ما برای کسی نسخه می پیچیم که بیماری ندارد.

قائم مقام معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه تاکید کرد: نکته بعدی الزامات تخصصی است، در موضوع ارتقای آگاهی های عمومی، اطلاع رسانی و افکارسنجی همه جانبه نگری از همه مناظر باید مورد توجه قرار گیرد.

امیری اصفهانی تصریح کرد: الزام بعدی صحت و اتقان است اگر کاری که در عرصه اطلاع رسانی از صحت کافی برخوردار نباشد یا متقن نباشد مثلا ابزار صحیح استفاده شود اما متن غلط باشد صحت و اتقان مورد عنایت قرار داده نشده است. آیه شریفه سوره اسرار می گوید نسبت به چیزی که علم ندارید متوقف شوید یعنی وقتی علم چیزی را ندارید اصرار نکنید. در آیه ای از قران کریم آمده‌است تقوا پیشه کنید حرف بزنید و قول بدهید مادامی که اعمال شما در مسیر اصلاح باشد، خداوند گناهان شما را می بخشد.

وی افزود: سومین موضوع پذیرش عمومی است و اطلاع رسانی بدون پذیرش راه به جایی نمی برد اگر جامعه نسبت به موضوعی ابهام داشت مرجعیتش باید اطمینان بخش باشد. نکته بعدی تنش‌زدایی و هنجارآفرینی است اگر اگاهی بخشی موجب تنش‌افرینی شود در مسیر انحراف است.

قائم مقام معاونت اجتماعی قوه قضائیه نکته بعدی اثربخشی است اگر آگاهی بخشی اثر بخشی نداشته باشد بی‌ارزش است باید تدبیر کرد شیوه و محتوا، برای مخاطب متفاوت است اطلاع‌رسانی باید متناسب با مخاطب اثربخشی لازم را داشته باشد. تربیتی و ترویجی بودن اطلاع‌رسانی بسیار مهم است ،تعامل افزایی از نکات دیگر است ،هدف اصلی آحاد جامعه هستند نباید کاری کنیم همگرایی به واگرایی تبدیل شود صداقت و واقعیت گرایی نکته دیگری است، صداقت راهگشا است اگر صادقانه اطلاع‌رسانی کنیم خداوند برکت می دهدآخرین نکته الزام حرفه‌ای گرایی است که برای تحقق همین هدف است از اقدام حرفه ای کوتاه نیایید و مجهز به کاملترین ابزار شوید که حرفه شما می گوید.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *