متهم ردیف دوم: آقای (ج) پای زنجانی را به نفت باز کرد/ قاضی صلواتی: 100 درصد سهام «اونور ایر» به نام مهدی شمس بوده است

12:42 - 17 آذر 1394
کد خبر: ۱۰۷۳۱۷
دسته بندی: مجله حقوقی ، عمومی
خبرگزاری میزان - بیستمین جلسه رسیدگی به پرونده فساد نفتی در شعبه 15 دادگاه انقلاب برگزار شد.

به گزارش در بیستمین جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده موسوم به فساد نفتی متهم ردیف دوم مهدی شمس برای قرائت ادامه دفاعیات در جایگاه قرار گرفت و اظهار کرد: بنده بر اساس درخواست وکیل شرکت نفت مبنی بر تنظیم وکالت نامه برای پیگیری سهام شرکت «اونور ایر» دیروز به دفتر خانه رفتیم تا این وزارت بتواند مطالباتش را پیگیری کند.

وی در پاسخ به سوال قاضی مبنی بر اینکه آیا قبل از معاملات نفتی با زنجانی آشنا شدید و این آشنایی از چه طریق بوده است گفت: در سال 88 و 89 از طریق آقای (ف) برای خرید هواپیما با زنجانی آشنا شدم.

متهم مهدی شمس در پاسخ به سوال قاضی مبنی بر اینکه در مورد قراردادی که با زنجانی نوشتید توضیح دهید، تصریح کرد: تفاهمنامه ای در تاریخ 15/09/91 نوشتیم که در زمینه خرید هواپیما، کشتی، فروش نفت و خرید هتل در انگلیس بوده است.

متهم ردیف دوم در پاسخ به سوال قاضی مبنی بر اینکه حق و زحمه شما چگونه بوده است گفت: به ازای هر بشکه نفت یک دلار و برای هواپیما 250 یورو بود.

مهدی شمس در پاسخ به سوال قاضی مبنی بر اینکه آیا قبل از آشنایی با زنجانی با مدیر صندوق بازنشستگی نفت آشنا بودید و آیا آشنایی زنجانی با مدیر این صندوق از طریق شما بوده است و شما زنجانی را با چه عنوانی به مدیر صندوق بازنشستگی نفت معرفی کردید گفت: بله قبل از آشنایی با زنجانی با صندوق بازنشستگی آشنا بودم و آقای «د» در خواستی از زنجانی کرده بود که پولی به حساب اچ کی واریز کند.

قاضی خطاب به متهم گفت: شما زنجانی را به عنوان بانکدار حرفه ای به صندوق معرفی کردید جواب این سوال را بدهید؟

متهم مهدی شمس تصریح کرد: شدیدا این موضوع را رد می کنم و حاضرم رو در رو نیز این را مطرح کنم.

قاضی خطاب به متهم گفت: شما وقتی زنجانی را معرفی کردید گفتید که وی پول نقد را نقدا می پردازد و تعریف و تمجید شما از زنجانی نزد صندوق بازنشستگی نفت باعث می شود که به وی نفت دهند بنابراین شما پای ایشان را به نفت باز کردید و با پشتوانه و معرفی شما به زنجانی نفت دادند.

مهدی شمس تصریح کرد: این را قبول ندارم جلسه در ارتباط با 300میلیون دلار بوده است و من چند بار خواسته ام که من را با آقای (ج) و (د) رو به رو کنید زنجانی کار خرید نفت را از طریق نیکو شروع کرده بود.

قاضی خطاب به متهم گفت: آشنایی زنجانی با صندوق بازنشستگی نفت از طریق شما بوده است، شما گفته اید محموله نفت می خواهید و زنجانی پول نقد می دهد بنابراین 300میلیون دلار نقد به حساب اچ کی می ریزد.

مهدی شمس پاسخ داد: این مورد کذب است.

قاضی خطاب به متهم گفت: وقتی اچ کی 300 میلیون نقد به حسابش ریخته می شود تحریک می شود و به صندوق بازنشستگی نفت می گوید که شما دیگر با زنجانی کار نکنید چرا که خودش می خواهد کار کند بنابراین ما الان از معاملات حرف نمی زنیم جواب من را صریح بدهید، شما پای زنجانی را به نفت باز کردید، شما در مقابل هر بشکه نفت منفعت داشتید.

مهدی شمس گفت: منفعت من رقمی نبوده است و من آن را تکذیب کردم.

من تنها یک کارگزار عملیاتی بودم

متهم ردیف دوم پرونده فساد نفتی در پاسخ به سوال قاضی مبنی بر اینکه چند محموله نفتی تحویل گرفتی و آنها را کجا فروختی گفت: تحویل به این معنی است که من باید بارنامه و رسید امضاء کرده باشم اما هیچ کدام انجام نشده است و هیچ محموله ای توسط من دریافت نشده است بلکه توسط نماینده ها دریافت شده است من تنها یک کارگزار عملیاتی بودم.

قاضی خطاب به متهم گفت: شما محموله را به خانم (یو) و آقای (الف) به مبلغ 176 میلیون دلار فروخته اید و آن را در دوبی تحویل گرفته اید بنابراین صداقت داشته باشید.

نجفی نماینده دادستان در این زمینه خطاب به قاضی گفت: آقای قاضی زنجانی خود حاضر است بنابراین وی توضیح دهد که بارها را چه کسی برده است و تحویل چه کسی داده می شد؟

بار چین را من به خانم (یو) فروختم و  این قضیه ربطی به آقای (ش) ندارد

زنجانی متهم ردیف اول پرونده در پاسخ گفت: باری که شرکت اچ کی ارسال می کرد شرکت نیکو گیرنده آن بود ،بار به چین، مالزی و دوبی ارسال می شد و باری که به دوبی ارسال شد به من دستور دادند که آن را به آقای (الف) بدهم و 40 میلیون دلار را خودش می گیرد.

وی ادامه داد: بار چین را من به خانم (یو) فروختم و ربطی به مهدی شمس ندارد، خانم (یو) مدارک بار را می خواست که به دلیل اینکه مدارک را به من تحویل نداده بودند بعد از بازداشت من خانم (یو) بارها را برگرداند.

زنجانی افزود: بارهایی که 5 ماه در مالزی بود از طریق شرکت نیکو به فال منتقل کردیم و شخصی بنام آقای (ه) به دفتر من آمد و گفت که در امارات و جاهای دیگر دفتر دارم بنابراین من به آقای مهدی شمس گفتم موضوع را بررسی کند و قرار شد بارها را بفرستیم که انبار داری کنند.

متهم ردیف اول تصریح کرد: یک ماه مانده بود به تحریم شدن نفت که قراردادی نوشتیم وبارها از مالزی به شرکت فال انتقال داده شد و بعد من به آقای ش گفتم با شرکت فال جلسه بگذارید که در نتیجه من به دفتر آنها در شارجه رفتم و دیدم آنها مسئوولین ارتشی هستند بنابراین به آقای مهدی شمس گفتم که آنها آدمهای قدرتمندی هستند و باید یک جوری آنها را درگیر کرد.

زنجانی گفت: مهدی شمس به آنها می گوید من بار را به شما پیش فروش می کنم و آنها نیز در ازای آن ضمانت نامه دادند و آقای شمس 255 میلیون دلار از آنها ضمانت نامه گرفت و به دستور من شرکت اونور ایر را گرفت و من گفتم آن را به نام خود بزنید.

وی ادامه داد: ما هیچ باری را به شرکت فال نفروختیم این شرکت می گوید من به شما پول دادم بنابراین بار را بدهید ولی چون مدارک موجود نبود به آقای شمس گفتم که آنها را درگیر کند و آقای شمس دعوا راه می اندازد که آنها نیز می گویند در نفت آب ریخته اید.

قاضی صلواتی خطاب به متهم (م .ش )مهدی شمس گفت:چقدر از فال طلب دارید؟

مهدی شمس پاسخ داد: 700 میلیون دلار

قاضی صلواتی خطاب به (م.ش) گفت: 800 میلیون دلار بوده است و توضیح دهید که در حال حاضر 800 میلیون دلار پول نفت جمهوری اسلامی کجا است؟

متهم ردیف دوم پاسخ داد: من کارگزار بودم و بر این اساس فعالیت می کردم و یک و نیم سال است که تلاش می کنم و 20 نامه به بازپرس پرونده نوشتم، من خودم انگیزه شخصی دارم و مدارکم مشخص است، آقایان وظیفه شان این بوده که امکان سنجی کنند، وظیفه ذاتی آقای (ش) و (د) همین بوده است آقایان حقوق می گرفتند که این کار را کنند.

مهدی شمس در پاسخ به سوال قاضی مبنی بر اینکه شما شرکت نفت را به عنوان شرکت ورشکسته معرفی کردید گفت: من مدارکی دارم که به شما ارائه می دهم اما دعوای امروز ما بر علیه فال و یا شرکت «ه» انرژی نیست بلکه دعوای شخصی است و 4 ادعای کیفری مبنی برجعل ، عدم پرداخت 3 درصد قرارداد، کلاهبرداری و فروش مال غیر علیه (م )(ع) و (م) مطرح کردیم.

متهم ردیف دوم در پاسخ به سوال قاضی مبنی بر اینکه شما فال را به زنجانی معرفی کردید یا زنجانی آن را معرفی کرد گفت: امکان سنجی و تمام کارهای کارگزینی را بنده انجام دادم و ضمانت شخصی به مبلغ 4 میلیارد دلار از آنها گرفتم، من وظیفه ام را انجام دادم و حالا اگر کلاهبرداری شده است به من ارتباطی ندارد و اگر 800 میلیون دلار داشتم آنقدر عقلم می رسید که اینجا نمانم و بروم در گوشه ای باشم.

زنجانی در مورد فروش کشتی توسط مهدی شمس گفت: من 20 میلیون دلار در سال 89 به آقای مهدی شمسپرداخت کردم و وی مدارکی به من می دهد مبنی بر اینکه کشی ها را خریدیم و به فلان جا اجاره دادیم و در پاسخ به این سوال که به من بگویید که کجا اجاره داده اید مدارکی دادند و گفتند این را امضاء کن و کشتی به نام شما می شود و گفتند با پاسپورت ایرانی نمی شود و من با پاسپورت دانمارکی این کار را کردم.

مهدی شمس گفت: زنجانی با پاسپورت دانمارکی مستندات را امضاء کرده است و قیمت کشتی ها 40 میلیون دلار بوده است.

100 درصد سهام اونوایر به نام آقای شمس بوده است

قاضی صلواتی خطاب به متهم مهدی شمس گفت: توضیحات شما در مورد اونوایر دادگاه را قانع نکرد این در حالی است که 5 درصد از سهام این شرکت به عنوان حق زحمه شما بوده و 44 درصد آن به دلیل اینکه تابعیت انگلیسی داشتید به نام شده بود و 51 درصد آن به عنوان ضمانت به نام آقای (ق) بوده است پس در این صورت سهام 100 درصد به اسم شما بوده است.

مهدی شمس گفت: آقای (ق) شریک خاموش بوده است و در امور قراردادی و مدیریتی حق دخالت نداشته است و حق تصمیم گیری با من بوده است اما سهام به اسم ایشان بود.

متهم ردیف دوم تصریح کرد: کل دریافتی از فال 15 میلیون دلار است و مبلغ 40 میلیون دلار به دلیل اشتباه حسابرسی بوده است من اگر خطاکار بودم به ایران نمی آمدم، من از وزارت خارجه، ریاست جمهوری کمک خواستم این در حالی است که همان موقع هم وزارت نفت به شرکت فال نفت می فروخت.

کوهپایه زاده وکیل متهم ردیف اول خطاب به قاضی به ماده 399 قانون آیین دادرسی کیفری اشاره کردو گفت: نماینده دادستان طی دو جلسه به ایراد سخن پرداختند بنابر این طبق قوانین به ما نیز باید اجازه صحبت داده شود بنابر این تقاضا دارم قبل از رفتن به سراغ آخرین دفاع در وقت متقضی پاسخ دفاعیات دادستان را بدهم.

وی ادامه داد: شرکت نفت و HK هر چند دو شخصیت حقوقی مستقل اند اما چون ذی نفع واحدند نمی توانند بیش از سه وکیل داشته باشند این درحالی است که چهار وکیل دارند.

کوهپایه زاده تصریح کرد: موکل بنده با شرکت HK قرار داد امضا کرده است و آقای مهدوی وکیل شرکت نفت است و اساسا این صلاحیت را ندارند که اظهار نظر کنند.

زنجانی پس از این اظهارات وکیل مدافعش گفت: قراردادی امضا نکردم.

وکیل متهم نفتی ادامه داد: اساسا تا زمانی که طرفین امضایی را بر سندی درج نکنند اراده ای محقق نشده است امضا می کنند اما جای قیمت ها خالی بوده است، بزرگوارانی که یک زونکن آورده اند و مدام آن را نشان می دهند باید به آنها بگویم یک نسخه از 11 فقره قرارداد را به دادگاه ارائه دهند.

کوهپایه زاده افزود: اینکه گفته می شود بارنامه ها تحویل داده شده است طبق کیفرخواست تصاویر بارنامه های صادره مربوط به محموله های تحویلی به شرکت ایزو به نام شرکت HK صادر شده است.

محمد حسین صمدی وکیل مدافع متهم (مهدی شمس) بعد از اعلام تنفس در جایگاه حاضر شد و به قرائت دفاعیات پرداخت.

دفاعیات وکیل مدافع متهم ردیف دوم با حواشی جالبی همراه بود که قاضی از وی خواست که درچارچوب کیفرخواست صحبت کند.

صمدی با بیان اینکه در شجاعت قاضی، سعه صدر و قدرت تصمیم گیری وی تردیدی نیست گفت: حسب کیفرخواست اتهامات موکلم افساد فی الارض از طریق اخلال در نظام اقتصادی با علم موثر بودن و همچنین مشارکت عامدانه در پولشویی، کلاهبرداری از شرکت اچ کی، صندوق بازنشستگی نفت و شرکت نیکو با اسناد مجعول عنوان شده است که انتساب اتهامات وفق ماده 279 قانون آیین دادرسی کیفری نبوده و دلایل اتهامی بر علیه آقای زنجانی به سایرین تسری داده شده است.

وکیل متهم ردیف دوم به عناوین اتهامی آقای (ش) از جمله هموار ساختن راه ورود زنجانی به شرکت نفت توسط موکلش، خرید شرکت انوایراز طریق وجوه پرداختی، مراتب گله مندی زنجانی از آقای (ش) اشاره کرد و گفت: بر اساس ماده 42 قانون مجازات اسلامی و مواد 5، 7، 134 این قانون و ماده 2 قانون ارتشاء و مبارزه با اخلالگران اقتصادی درخواست مصادره اموال در کیفرخواست شده است اما کاملا واضح است که هیچ کدام از اتهامات به موکل چسبندگی نداشته و برقاعده و استدلال استوار نیست.

صمدی گفت: تعداد پرشماری از مستندات به خصوص قراردادها به زبان بیگانه است این در حالی است که طبق اصل 15 قانون اساسی مکاتبات به زبان فارسی الزامی است و اسناد باید به فارسی ترجمه شود بنابراین وزارت نفت اگر مدعی است باید اسناد را ترجمه می کرد چرا که این امر قانون است.

صمدی ادامه داد: حسب گزارش ارجاع امور مالی پرونده به کارشناسان بی طرف باید صورت گیرد که در جلسات پیشین این مسئله از سوی آقای کوهپایه زاده ( وکیل زنجانی) تجدید درخواست شد بنابراین ضرورت درخواست ارجاع امر به کارشناسی رسمی را داریم نه اینکه کار آقایان ایراد داشته باشد بلکه این تکلیف قانون است.

وی افزود: رقم 40میلیارد دلار بدیهی البطلان است و باید گزارش متقن و مستدل چراغ راه رسیدگی به اعداد و ارقام پرونده باشد.

صمدی گفت: اگر اتهام موکلم معاونت در جرم است ما باید از زنجانی هم صحبت کنیم پس تکلیف روشن است اما سابقه رفاقت محمل و بستری برای سهولت رجوع بوده و این امر دلیلی بر جرم نیست از طرفی گله مندی زنجانی از آقای شمس که در کیفرخواست قید شده دلیلی بر جرم نیست.

وکیل مدافع متهم ردیف دوم گفت: اتهامات آقای شمس در کیفرخواست دقیقا مشخص و مستند نشده و صرفا به اظهارات افراد اکتفا شده است و در جلد 200 صفحه 93 پرونده به اظهارات افراد از جمله تحویل محموله ها اشاره شده اما هیچ کدام مستند نشده است.

وکیل مهدی شمس: خود صندوق بازنشستگی نفت شاکی نیست/ اگر پولش را می خواهد بگویید خود شاکی بیاید

وی تصریح کرد: صندوق بازنشستگی کارکنان صنعت نفت یک شرکت مستقل و در دفاتر تجاری تهران ثبت شده است؛ اما شکایتی از این ناحیه متصور نیست و وکیلی هم مشاهده نمی شود یعنی خود صندوق نفت شاکی نیست بنابراین رسیدگی به موضوعات متروحه از ناحیه صندوق بازنشستگی نفت فاقد وجاهت قانونی است و اینکه می گویید پولش را بدهید بگویید خود شاکی بیاید.

نجفی نماینده دادستان خطاب به وکیل مدافع متهم ردیف دوم گفت: پس مدعی العموم در اینجا چکاره است؟ 

صمدی اظهار کرد: در باب جرائم عمومی مدعی العموم از طرف همه شکایت می کند بنابر این مدعی العموم از باب حیثیت عمومی وارد می شود از باب حیثیت خصوصی مطرح نیست.

وکیل مدافع مهدی شمس تصریح کرد: قصد ارتکاب جرم شرعاَ و قانوناَ جرم محسوب نمی شود و مجازاتی برای آن در نظر گرفته نشده است و اینکه عملیات مجرمانه آنها عقیم مانده است و لذا اصولاَ جرمی محقق نشده است از طرفی در رسیدگی به پرونده عبارات «یا» و «اگر» نداریم و باید با قطعیت صحبت کرد.

صمدی ادامه داد: اینکه مطرح شده شمس، زنجانی را به صندوق بازنشستگی معرفی کرده است باید بگویم به فرض موکلم معرف شمس باشد و گفته است که زنجانی فردی باهوش، با روابط عمومی بالا است و با بانک «م» ارتباط دارد و می تواند بخشی از مشکلات را حل کند اما آیا نباید آقای (د) در این زمینه امکان سنجی می کرد؟ در اینجا آقای (د) باید جوابگو باشد و شنونده باید عاقل باشد.

وی افزود: موکلم از ابتدای دادگاه حرفش را عوض نکرده است و به اخلاقیات پایبند بوده است در کیفرخواست به اظهارات آقای (ج) اشاره شده است این در حالی است که می گویید آقای (ج) خود متهم است بنابر این حرفهایش محلی از اعراب ندارد.

صمدی خطاب به وکیل شرکت نفت گفت: آقای مهدوی اینقدر نگویید پول، پول ، پول خودتان می دانید قیمت نفت آن موقع اینقدر نبوده است. 

وکیل مدافع متهم ردیف دوم تصریح کرد: زنجانی شمس را باسط الید قرار داده و گفته هر کاری می خواهی بکن و ما را از شر نفت نجات بده و طبق اظهارات زنجانی رفتن وی به وزارت نفت ارتباطی به شمس و فلاح نداشته است و آقای (د) وی را داخل مجموعه نفت برده است. 

صمدی افزود: در اینجا قصد دفاع از زنجانی را ندارم اما از آنجایی که اتهام موکلم معاونت درجرم است بنابر این مقدمه امری واجب است و من نمی توانم این موارد را بیان نکنم، زنجانی بیان داشته که خود نفت را به فال برده و به خانم (یو) و آقای (الف) فروخته است.

وی خطاب به وکلای شرکت نفت گفت: شرایط لازم جهت فروش نفت منوط به بررسی توسط اداره نفت و امور بین الملل بود بنابر این آقای (د) باید در این زمینه امکان سنجی می کرد.

ادامه دفاعیات وکیل مدافع مهدی شمس در جلسه بعدی مطرح خواهد شد.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *