مدرک تحصیلی نیمی از کارمندان یک وزارتخانه غیرمرتبط است/ ایران رتبه اول فرار مغزها را کسب کرد
به گزارش خبرنگار اقتصادی میزان، آخرین اطلاعات به نقل از مرکز آمار ایران در مورد وضعیت بیکاری در تابستان سال جاری نشان می دهد نرخ بیکاری جوانان 15 تا 24 حدود 25.7 درصد است. این آمار در بین جوانان 15 تا 29 ساله نیز به بیکاری 23.4درصد آنها اشاره دارد.
این آمار بیکاری جوانان در حالی است که به گفته معاون پژوهشی و برنامهریزی سازمان فنی و حرفهای کشور، بهطور میانگین ۱۹درصد از فارغالتحصیلان دانشگاهی بیکارند و از هر 100 فارغ التحصیل دانشگاهی خانم 33نفر و از هر 100فارغالتحصیل دانشگاهی آقا 12نفر بیکار هستند.
اطلاعات به نقل از رئیس مرکز آمار ایران نشان می دهد رتبه جذب شاخص استعداد در ایران در بین 8 کشور منطقه هشتم و از بین 143 کشور جهان 139 است. به این ترتیب، این با بیشترین میزان خروج سرمایه های انسانی از کشور یا همان فرار مغزها دارد.
بهره برداری ضعیف از سرمایه های انسانی به این چالش ها ختم نمی شود چرا که ضعف ساختار اداری باعث شده از نیروهای کار کشور هم درست استفاده نشود به طوری که به گفته عادل آذر، در یکی از وزارتخانه ها 44.4درصد افراد استخدام شده در رشته های مربوط به شغلشان تحصیل نکرده اند و تنها 55.6درصد آنها مدرک تحصیلی مرتبط با شغلشان داشته اند همچنین در یکی دیگر از سازمانهای دولتی رشته تحصیلی 58.4درصد افراد استخدام شده با شغل آنها ارتباطی ندارد.
گزارش مجلس شورای اسلامی با اشاره به ناتوانی بازار کار ایران در ایجاد کار پیش بینی کرده نرخ بیکاری ایران در سال ۱۴۰۰ در بهترین حالت به حدود ۱۶ درصد و در بدترین حالت به بیش از ۱۸ درصد خواهد رسید.
ضعف سیستم استخدام در دستگاه دولتی
عضو کمیسیون صنایع مجلس شورای
اسلامی در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی میزان درباره وضعیت استخدام در کشور گفت: یکی
از علل استخدام افراد با تحصیلات غیرمرتبط، ضعف ساختار اداری سازمانها و شرکتهای
دولتی در بخش استخدام نیروها است.
نادر قاضی پور افزود: این ضعف باعث شده شاهد استخدام فردی با تحصیلات ادبیات یا فارغ التحصیل رشته شیمی در وزارتخانه راه و شهرسازی باشیم.
فرار مغزها
این نماینده مجلس بیان کرد: ایران
از نیروی انسانی بااستعداد برخوردار است، ولی به دلایل مختلفی از این سرمایه های
انسانی بهره برداری نمی شود.
قاضی پور اشاره کرد: متأسفانه ما در کشور
قدرت پذیرش یکدیگر را نداریم، این امر باعث می شود که به جای جذب یکدیگر، یکدیگر
را دفع کنیم.
عضو کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی گفت: باید این روحیه در مدیران دولتی ایجاد شود که افراد توانا در دستگاه ها جذب کنند و تحمل همکاری با یک فرد داناتر از خود را داشته باشند.
قاضی پور ادامه داد: یک واقعیت وجود دارد و اینکه افراد ضعیف با افراد ضعیف و افراد قوی با افراد قوی کار می کنند. در اداره ای مدیر آن ضعیف باشد هیچگاه به دنبال یک معاون توانا با تحصیلات بالاتر نیست.