رژیمهای غذایی نامناسب عمر را کوتاه میکند
اکبر فاضل تبار افزود: رژیمهای غذایی نامناسب و به ویژه رژیمهای تک مادهای که در آن فقط به خوردن یک قلم ماده غذایی توصیه میشود باعث از دست رفتن بافتهای عضلانی، استخوانی و از دست رفتن آب بدن میشوند که به کاهش وزن میانجامد.
او با اشاره به اینکه بر اساس مطالعات آینده نگر، طول عمر افراد به حفظ و ماندگاری بافتهای غیر چربی (استخوانی و عضلانی) وابسته است، ادامه داد: افراد برای درمان بیماریهای غیر واگیرشان از جمله دیابت، کبد چرب یا برای لاغرشدن به سمت رژیمهای غذایی میروند. در حالی که تنها با کاهش چربی چنین مشکلاتی برطرف میشود و لزوما نیازی به کاهش وزن ندارند.
رئیس انجمن تغذیه مازندران نقش رژیم غذایی را در درمان و سلامت افراد حدود ۴۰ درصد و عمده نقش را شیوه زندگی سالم عنوان کرد و اظهار داشت: به عنوان مثال نخوردن صبحانه سبب تجمع چربی خواهد شد و تاثیر رژیم غذایی را میکاهد.
او گفت: اینکه نسخه رژیمهای غذایی را چه افرادی میپیچیدند نکته حائز اهمیت و مهمی است که حتما باید براساس متد و روشهای علمی و پزشکی و زیر نظر متخصصان امر انجام شود تا در جای خود اثر بگذارد.
فاضل تبار افزود: بر اساس قانون کشورمان رژیم درمانگران (کارشناس، کارشناس ارشد و دکترا و متخصص تغذیه)، افراد دارای صلاحیت برای تعیین رژیم غذایی به شمار میروند، اما در واقعیت مساله به طور دیگری است.
عضو بنیاد ملی نخبگان اظهار کرد: تاکید بر این نکته که باید نسخه رژیم درمانی افراد توسط این کارشناسان و متخصصان پیچیده شود از آن جهت است که آنان با بررسی وضعیت فرد، رژیم متناسب با شرایط جسمی، فیزیکی، اقتصادی و فرهنگی تعیین و توصیه میکنند و ناآگاهی افراد سودجو سبب آسیبهای جسمی روحی و مالی افراد میشود.
او با اظهار این که رژیم غذایی هر فرد بر اساس ساختار ژنتیکی و فیزیکی با دیگران متفاوت است، گفت: به علت تفاوتهای ژنتیکی که طی سالیان دراز رخ داده، رژیم غذایییک فرد نمیتواند برای دیگری کاربرد داشته باشد، ولی متاسفانه این موضوع در جامعه و میان مردم ما رواج دارد که نسخههای یکسان برای یکدیگر میپیچند و انتظار کاهش وزن و سلامتی را دارند.
این متخصص تغذیه افزود: رژیم غذایی به این معنا نیست که فرد با مشقت و سختی مواجه باشد و غذا نخورد. این موضوعی است که توسط سودجویان به جامعه تزریق میشود تا با شکست متوالی در کاهش و تثبیت وزن، عزت نفس و اعتماد بنفس افراد کاهش پیدا کرده و براحتی اسیر تبلیغات غیر علمی در شبکههای تبلیغاتی شوند.
او ویژگی رژیم غذایی مناسب را با سه خصیصه اعتدال، تنوع و تناسب در مصرف غذاها توصیف کرد و گفت:: متخصصان و کارشناسان تغذیه به افراد میآموزند چه زمان و چقدر از هر غذا را میتوانند بخورند و این مهم با شیوهای که در جامعه متداول شده تفاوت بسیاری دارد.
عوارض رژیمهای نامناسب
رئیس انجمن تغذیه مازندران عوارض رژیم نامناسب را ظاهری و درونی اعلام کرد و گفت: سردردهای شدید مداوم، خستگی، عدم کارایی، پرخاشگری، حساس شدن، حریص شدن به غذاها، آسیب به پوست و ریزش مو از عوارض ظاهری این نوع رژیمها است.
او همچنین از دست رفتن آب بدن، از بین رفتن پروتئین و عضله، استخوان، یبوست، بار زیاد کلیوی در نهایت کم شدن از عمر را از عوارض جدی این رژیمهای نامناسب برشمرد و گفت: به طور مثال رژیمهایی که توصیه به مصرف زیاد پروتئین به دلیل داشتن سدیم بالا سبب افزایش دفع کلسیم ادراری شده که تداوم این رژیم خاص بیشتر از سه هفته شرایط از دست رفتن کلسیم را بیشتر مهیا کرده، پوکی استخوان را سبب میشود.
فاضل تبار به یک مشاوره غلط درباره رژیمهای نامناسب که سلامت فرد را به خطر میاندازد اشاره کرد و افزود: در حالی افراد برای کاهش 'تری گلیسیرید ' یا همان چربی بد دور قلب، رژیم خوردن میوه را دنبال میکنند که میوهها دارای قند ساده بوده که مصرف بیش از توصیه آن، خود تبدیل به چربی میشوند.
او ادامه داد: پس رژیم انحصاری میوه نمیتواند برای هر فردی، درمانگر یا لاغر کننده باشد و سلامتی فرد را حفظ و تضمین بکند.
این دکترای تغذیه گفت: شیوههای نادرست استفاده از رژیم غذایی در برخی موارد با کاهش متابولیسم پایه باعث میشود تا بدن با کالری اضافه رو به رو شود و برای فرار از خطر و حفظ بقا شیوه دیگری را اتخاذ میکند و چربیهای اضافه در ناحیه شکم و احشا را تجمیع میکند.
او افزود: این تجمع چربی در ناحیه شکمی پیش آگاهی خطر کبدچرب و سکته قلبی است که باید این نوع چاقیها را جدی گرفت.
فاضل تبار گفت: رژیم غذایی بدون آموزش خطاهای شیوه زندگی سالم نمیتواند پایایی و ماندگاری را داشته باشد.