صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

گفت‌وگو |

رخداد‌های کربلای ۴ و ۵ را در «کربلای شلمچه» بخوانید/ عدالت حتی در بازگرداندن پیکر شهدا وجود داشت

۰۳ آبان ۱۴۰۳ - ۱۱:۰۹:۱۴
کد خبر: ۴۸۰۰۰۶۷
یک نویسنده کتاب، ترسیم بیان وقایع و رخداد‌های کربلای ۴ و ۵ و ۸ از زبان یک فرمانده گردان، همراه با خاطرات ۸۰ رزمنده را اثری جذاب دانست و حفظ عدالت در بازگرداندن پیکر شهدا را رویکرد قابل تامل برای برخی فرماندهان خواند.

خبرگزای میزان - کتاب «کربلای شلمچه» روایتی از عملیات‌های کربلای ۴ و ۵ و ۸ با محوریت خاطرات سردار محمدباقر (منوچهر) رنجبر و گردان امام مهدی (عج) از لشکر ۱۹ فجر است.

مجید ایزدی در گفت‌وگو با میزان درباره کتاب «کربلای شلمچه» گفت: در این اثر علاوه بر بررسی ابعاد و زوایای چهار عملیات کربلای ۴ و ۵ و ۸ به تلاش‌های لشکر ۱۹ فجر شیراز که از یگان‌های پیاده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است و به عنوان نیرو‌های عمل‌کننده مشارکت در جنگ عملیات می‌کرد.

وی به فعالیت‌های لشکر ۱۹ فجر اشاره و تاکید کرد: از آنجایی که نیروی رزمنده سپاه شیراز با تیپ امام سجاد(ع) در سال ۶۰ شکلی منسجم گرفت و بعد‌ها و در لشکر ۱۹ فجر و لشکر ۳۳ المهدی ادغام شد، با رویکرد کادرسازی‌های موفق و آموزش‌های مناسب توانست به موفقیت‌های قابل توجهی دست یابد. حضور در کربلایی ۴ و ۵ و ۸ کارنامه درخشان از این لشکر را به نمایش می‌گذرد.

ایزدی اشاره‌ای به نقش لشکر ۱۹ فجر در عملیات کربلای ۴ داشت و افزود: عملیات کربلای ۴ در یک گستره وسیعی با هدف آماده‌سازی مقدمات فتح بصره شکل گرفت و در این میان منطقه شلمچه به لشکر ۱۹ فجر واگذار شد، اگر چه با موانعی، چون آبگرفتگی‌های مصنوعی، سیم خاردار میدان مین، کانال‌های بتنی و ... همراه بود. وسعت بزرگ عملیاتی کربلای ۴ نیاز داشت تا هر منطقه را به یک لشکر واگذار کند.

وی ادامه داد: عملیات کربلای ۴ با وجود لشکر‌های مختلفی آغاز به کار کرد که از جمله آن‌ها لشکر ۱۹ فجر بود. این لشکر در روز عملیات توانست به اهداف در نظر گرفته شده دست یابد، اما از آنجا که سایر جبهه‌ها نتوانسته بودند موانع را پشت سر بگذارند، مجبور به عقب‌نشینی شد. این مهم توانایی لشکر ۱۹ فجر را نشان می‌داد، آن‌ها بعد از مدتی و در عملیات کربلای ۵ شرکت کردند و نقش موثر و مهمی در پیروزی این عملیات داشتند. نکته‌ای که متاسفانه در بسیاری از موارد به آن اشاره نشده و موفقیت‌های لشکر ۱۹ فجر است.

این نویسنده کتاب، به خاطرات سردار محمدباقر (منوچهر) رنجبر اشاره و بیان کرد: برای بیان توانمندی‌های لشکر ۱۹ فجر شیراز مصاحبه‌های گسترده با سردار محمدباقر (منوچهر) رنجبر فرمانده گردان این لشکر در دوران هشت سال دفاع مقدس انجام و در اثر گنجانده شد تا ساختاری منسجم‌تر برای روایت وقایع وجود داشته باشد. در لابه‌لای نکات و مطالبی که سردار رنجبر مطرح کرده است، خاطرات ۶۰ رزمنده که منطبق بر وقایع و اتفاقات آن زمان در لشکر ۱۹ فجر قرار داد شد که به صورت لینک به گفت‌وگو‌ها مرتبط است، بدین ترتیب عملیات‌های کربلای ۴ و ۵ و ۸ از زاویه‌ای متفاوت و جذاب‌تر برای مخاطبان مطرح شده است.

ایزدی عملکرد سردار محمدباقر رنجبر را مورد بررسی قرار داده و افزود: فرماندهی و کادربندی مناسب سردار رنجبر که در جبهه با عنوان «منوچهر رنجبر» از او نام برده می‌شد، سبب شد تا در کربلای ۵ گردان امام مهدی (عج) نیز زیر نظر سردار رنجبر قرار گیرد.

وی به کربلای ۸ اشاره به بیان کرد: یکی از عملیات‌هایی که کمتر نام آن برده شده و در مورد مختصات و مشخصات آن سخن به میان آمده است، کربلایی ۸ است. در این عملیات که برای تثبیت عملیات کربلای ۵ شکل گرفته بود، توانست تا منطقه شلمچه و حد فاصل آبگرفتگی‌های شرق کانال پرورش ماهی و شمال جاده شلمچه تا کانال زوجی را پوشش دهد.

این نویسنده کتاب به ویژگی‌های کتاب «کربلای شلمچه» اشاره و بیان کرد: در این اثر علاوه بر ارائه یک دید کلی از عملیات‌ها، اتفاقات، جزئیات و خاطراتی نیز مطرح شده است. چون در این اثر به سه عملیات کربلایی ۴ و ۵ و ۸ پرداخته و لشکر ۱۹ فجر عموماً از منطقه شلمچه حضور در این عملیات را به ثبت رسانده و حرکت را آغاز کرده است، بنابراین کتاب «کربلای شلمچه» نامگذاری شد.

ایزدی به یکی دیگر از بخش‌های کتاب «کربلای شلمچه» اشاره و اظهار کرد: هنگامی که عملیات کربلای ۵ شکل گرفت، برادر فرمانده گردان در این عملیات به شهادت رسید و از آنجا که امکان بازگرداندن جنازه او تا حدودی فراهم بود، به سردار رنجبر پیشنهاد دادن تا پیکر شهید را بازگردانند، اما او موافقت نکرد و معتقد بود از آنجا که سایر پیکر‌های شهدا را نمی‌توانیم انتقال دهیم بنابراین بهتر است پیکر برادرم نیز در کنار آن‌ها باقی بماند.

وی دلیل نگارش این کتاب «کربلای شلمچه» را مطرح و تاکید کرد: از آنجا که لشکر ۱۹ فجر شیراز یک لشکر مظلوم بود و عموماً نامی از آن در موفقیت‌های عملیاتی جبهه برده نمی‌شود، تصمیم گرفتم تا به این لشکر پرداخته آن را ثبت کنم و تلاش رزمندگان استان فارس و شهر شیراز را معرفی کنم.

انتهای پیام/



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *