صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

رقابت جهانی بر سر اورانیوم؛ تقاضا از عرضه پیشی گرفت

۱۹ آذر ۱۴۰۲ - ۱۱:۵۷:۳۵
کد خبر: ۴۷۴۸۵۹۷
دسته بندی‌: بین‌الملل- جهان ، عمومی
آشکار شدن اهمیت اورانیوم باعث افزایش تقاضا‌های خریداری این عنصر گران‌بها در سال‌های گذشته شده است.

خبرگزاری میزان - اورانیوم که عنصری فلزی است، در سال‌های اخیر به‌طور گسترده مورد توجه کشور‌ها قرار گرفته است.

سرمایه‌گذاری در انرژی هسته‌ای، همراه با تقاضا برای خرید اورانیوم، در نتیجه افزایش قیمت جهانی انرژی و اهداف بلندپروازانه آب‌وهوایی در سراسر جهان بیش از پیش شده است. 

اهمیت اورانیوم

از آنجایی که اورانیوم در بسیاری از صنایع و زمینه‌ها، از انرژی هسته‌ای گرفته تا پزشکی و مصارف نظامی، استفاده می‌شود، اهمیت آن بار دیگر آشکار شده است. در حال حاضر، قیمت اورانیوم در نتیجه تقاضای بالا، عرضه محدود و کاهش ذخایر افزایش یافته است. 

براساس گزارش انجمن جهانی هسته‌ای، حدود ۱۰ درصد برق در سراسر جهان با استفاده از اورانیوم در راکتور‌های هسته‌ای تولید می‌شود. این مربوط به تولید برق سالانه بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ تراوات ساعت است. 

براساس داده‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در حال حاضر ۴۱۲ راکتور در ۳۲ کشور در سراسر جهان فعال هستند که مجموع ظرفیت نصب شده آن‌ها حدود ۳۷۰ گیگاوات (GW) است. ۲۵ رآکتور دیگر هم با مجموع ظرفیت نصب شده حدود ۲۱ گیگاوات، به‌طور موقت فعالیت خود را در ژاپن و هند به حالت تعلیق درآورده‌اند.

در ۱۷ کشور مختلف در سراسر جهان، ۵۸ راکتور با توان نصب شده ترکیبی نزدیک به ۶۰ گیگاوات اکنون در دست توسعه هستند. علاوه بر این، با طرح‌های برنامه‌ریزی‌شده و پیشنهادی بیشتر، انتظار می‌رود ظرفیت انرژی هسته‌ای تا سال ۲۰۳۰ به ۴۴۴ گیگاوات و تا سال ۲۰۴۰ به ۶۸۶ گیگاوات برسد. 

اگرچه افزایش ظرفیت هسته‌ای عمدتا از سوی چین و هند انجام می‌شود، اما انتظار می‌رود که ظرفیت هسته‌ای در غرب در نتیجه برنامه‌هایی برای افزایش عمر راکتور‌های موجود و پروژه‌های جدید به‌طور پیوسته رشد کند. 

در همین حال، انتظار می‌رود تقاضا برای اورانیوم تا سال ۲۰۳۰ با ۲۸ درصد افزایش به ۸۳ هزار و ۸۴۰ تن برسد. همچنین پیش‌بینی می‌شود که مقدار ۶۵ هزار و ۶۵۰ تن خریداری شده در سال ۲۰۲۳ تا سال ۲۰۴۰ تقریبا ۲ برابر شده و به ۱۳۰ هزار تن برسد.

تقاضا بیش از تولید

نگرانی‌های عرضه در سال ۲۰۲۳ به دلیل مشکلاتی مانند کاهش ذخایر اورانیوم و کودتای نظامی در ۲۶ جولای در نیجر تشدید شد. نیجر یکی از بزرگترین تامین‌کنندگان اورانیوم در جهان است.

حال عرضه جهانی اورانیوم از تقاضای فزاینده برای آن عقب مانده است. این در حالی است که با تولید ۶۳ هزار و ۲۰۷ تن در سراسر جهان در سال ۲۰۱۶، ۹۶ درصد از نیاز اورانیوم جهان برآورده شده بود. اما در طول سال‌های بعد، تولید به تدریج کاهش یافت و به ۴۷ هزار و ۷۳۱ تن در سال ۲۰۲۰ رسید که تنها ۷۴ درصد از کل تقاضا را پوشش می‌داد.

تولید در سال ۲۰۲۱ به ۴۷ هزار و ۸۰۸ تن رسید که ۷۵ درصد از بازار جهانی را پوشش می‌داد. تولید در سال گذشته با افزایش اندکی به ۴۹ هزار و ۳۵۵ تن رسید که ۷۴ درصد تقاضای جهانی را پوشش داد. 

کشور‌های با بیشترین ذخایر

از مجموع ذخایر اورانیوم جهان با حدود ۶.۰۸ میلیون تن، استرالیا با ۱.۶۸ میلیون تن در رتبه اول ذخایر، قزاقستان با ۸۱۵ هزار و ۲۰۰ تن و کانادا با ۵۸۸ هزار و ۵۰۰ تن در رتبه‌های بعدی قرار دارند. 

روسیه با ۴۸۰ هزار و ۹۰۰ تن در رتبه چهارم و کشور آفریقایی نامیبیا با ۴۷۰ هزار و ۱۰۰ تن در رتبه پنجم قرار دارند.

آفریقای جنوبی، نیجر، برزیل و چین از دیگر کشور‌هایی هستند که ذخایر قابل توجهی از اورانیوم را در اختیار دارند.

قزاقستان در استخراج اورانیوم پیشتاز است

مقدار اورانیوم تولید شده در سراسر جهان در سال گذشته بالغ بر ۴۹ هزار و ۳۵۵ تن بوده است. 

در حال حاضر، قزاقستان بزرگترین تامین‌کننده اورانیوم در جهان به حساب می‌آید. این کشور با تولید ۲۱ هزار و ۲۲۷ تن در سال گذشته به تنهایی ۴۳ درصد از اورانیوم مورد نیاز جهان را تامین کرد. کانادا با تولید ۷ هزار و ۳۵۱ تن ۱۵ درصد از کل عرضه را به خود اختصاص داد. نامیبیا، که دارای بزرگترین ذخایر اورانیوم در آفریقاست، با ۵ هزار و ۶۱۳ تن ۱۱ درصد نیاز جهان را تامین کرد. 

استرالیا هم باوجود داشتن بزرگترین ذخایر اورانیوم در جهان، تولید ۴ هزار و ۵۵۳ تن، یعنی تنها ۹ درصد از کل عرضه جهان را به خود اختصاص داد.

ازبکستان، روسیه، نیجر، چین، هند، آفریقای جنوبی، اوکراین، آمریکا، پاکستان، برزیل و ایران از دیگر کشور‌هایی بودند که سال گذشته اورانیوم تولید کردند. 

آمریکا با داشتن بزرگترین ناوگان هسته‌ای با ۹۳ راکتور، سال گذشته تنها ۷۵ تن اورانیوم تولید کرد.

انتهای پیام/


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *