تحقیقات درباره همکاری انگلیس با سیا در شکنجه زندانیان گوانتانامو
خبرگزاری میزان - سازمانهای جاسوسی انگلیس با تحقیقات قضایی جدیدی درباره اتهام همدستی جاسوسان این کشور در برنامههای مخفیانه شکنجه سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) پس از حمله ۱۱ سپتامبر مواجه هستند.
دادگاه اختیارات تحقیقاتی انگلیس (IPT) گفته که تحقیقات دیگری را در مورد اتهام دست داشتن سرویسهای جاسوسی این کشور در بدرفتاری با یک زندانی گوانتانامو آغاز خواهد کرد.
در حکمی که بهتازگی منتشر شد، این دادگاه محرمانه اعلام کرد که شکایتی را که از طرف «عبدالرحیم النشیری»، شهروند عربستان، که در زندان نظامی گوانتانامو است، بررسی خواهد کرد.
«النشیری»، که از سوی آمریکا، ادعا میشود نقشه بمباران یک کشتی نیروی دریایی آمریکا از سوی القاعده در یمن را طراحی کرده، در سال ۲۰۰۲ از سوی سیا دستگیر و در سال ۲۰۰۶ به گوانتانامو منتقل شد و از آن زمان تاکنون در بازداشت نامحدود به سر میبرد.
وکلای «النشیری» استدلال کردهاند «استنباط غیرقابل انکار» وجود دارد که نشان میدهد سازمانهای جاسوسی انگلیس، از جمله «سرویس اطلاعات داخلی» (MI۵) و «سرویس اطلاعات خارجی» (MI۶)، در اشتراکگذاری اطلاعات مربوط به النشیری مشارکت داشته و در شکنجه و بدرفتاری با وی شریک بودهاند.
تصمیم دادگاه اختیارات تحقیقی انگلیس برای بررسی این اتهامات پس از آن اتخاذ شد که این دادگاه در ماه می گذشته موافقت کرد شکایت مشابهی از سوی فرد دیگری به نام «مصطفی الحساوی» در گوانتانامو را بررسی کند.
این دادگاه انگلیس بهعنوان یک نهاد قضایی تخصصی که به شکایتها علیه سرویسهای جاسوسی این کشور رسیدگی میکند، در جدیدترین حکم خود گفت که مسائل اساسی در هر دو مورد از شدیدترین نوع ممکن است.
وکلای دولت انگلیس قصد داشتند دادگاه را متقاعد کنند که النشیری برای پیگیری شکایت فرصت ندارد، اما هیئتی از قضات گفتند که به نفع همه طرفهاست که این موضوعات به همان شیوهای که پرونده الحساوی بررسی میشود، مورد بررسی قرار گیرد.
دادگاه اختیارات تحقیقاتی انگلیس دارای اختیارات منحصر به فردی برای به دست آوردن پروندههای طبقهبندی شده از سازمانهای اطلاعاتی است و اکنون باید اسناد مربوط به همکاری انگلیس با سیا را با دادگاه به اشتراک بگذارد.
در مجموع، پروندههای موجود نشان میدهد که چگونه سؤالات مربوط به همدستی انگلیس در بدرفتاری سیا با زندانیان، بیش از ۲ دهه پس از شروع برنامه بازداشت مخفی، همچنان بر دستگاه اطلاعات انگلیس فشار میآورد.
در سال ۲۰۱۸، کمیته نظارت بر اطلاعات پارلمانی انگلیس به این نتیجه رسید که سرویسهای جاسوسی این کشور در ربودن و شکنجه مظنونان تروریسم به وسیله سیا دست داشتهاند؛ دولت انگلیس سپس تعهد به برگزاری یک تحقیق عمومی درباره این موضوع را کنار گذاشت.
براساس تحقیقات سنای آمریکا در مورد برنامه بازداشت سیا، «النشیری» بارها در حالی که در زندانهای مخفی معروف به «سایتهای سیاه»، نگهداری میشد، شکنجه شده است.
پیشتر «عبدالرحیم النشیری»، سازمانهای جاسوسی انگلیس را به همدستی در بدرفتاری با وی و شکنجه، متهم کرد؛ در شکایت «النشیری» به دادگاه اختیارات تحقیقی انگلیس، وکلای او گفتند که موکلشان در دهه ۲۰۰۰ برای سازمانهای اطلاعاتی انگلیس «منافع خاصی» داشت و احتمالا بخشی از گروهی از بازداشت شدگان بود که انگلیس در شکنجه آنها شریک بوده است.
انتهای پیام/