صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

چرا تیراندازی‌های جمعی در آمریکا رکورد می‌شکنند؟

۰۹ آبان ۱۴۰۲ - ۰۷:۳۰:۰۰
کد خبر: ۴۷۴۱۹۴۵
دسته بندی‌: حقوق بشر ، عمومی
آمریکا در روز‌های اخیر شاهد موج مرگ‌باری از تیراندازی‌های جمعی کم‌سابقه بوده که سبب شده است سال ۲۰۲۳ به یکی از مرگ‌بارترین سال‌های این کشور از جهت خشونت مسلحانه تبدیل شود.

خبرگزاری میزان – تیراندازی‌های جمعی در آمریکا به قدری متداول شده‌اند که مردم این کشور در هر جا و هر ساعت و هر روز انتظار وقوع یک تیراندازی جمعی و البته مرگ یا جراحت خود را دارند.

تیراندازی‌های جمعی در آمریکا در کلیساها، مساجد، باشگاه‌ها، رستوران‌ها، خانه‌ها، سینماها، خیابان‌ها، ... روی می‌دهند و زنان، کودکان، اقلیت‌های قومی و نژادی را با نرخ بالایی قربانی می‌کنند.

برخی از تیراندازی‌های مذکور به رقم خوردن تراژدی‌های منجر شدند که بدنامی منحصربه‌فردی را برای آمریکا رقم زدند؛ پارکلند، ال پاسو، بوفالو.

گذشته از تیراندازی‌های جمعی مرگ‌باری که چند هفته توجه ملی را به خود جلب کنند، تیراندازی‌های جمعی متعددی در آمریکا به وقوع می‌پیوندند.

البته این تیراندازی‌ها بخش کوچکی از قتل‌های مسلحانه را در آمریکا تشکیل می‌دهند.

سازمان «گان ویلونس آرشیو»، در سال جاری میلادی آمریکا تاکنون ۵۸۰ مورد تیراندازی جمعی را ثبت کرده که ۳۲ مورد آن‌ها کشتار جمعی است.

براساس داده‌های موجود، تعداد کشتار‌های جمعی در آمریکا طی دهه‌های اخیر افزایش یافته است.

خشونت مسلحانه؛ چالشی مرگ‌بار در آمریکا

خشونت مسلحانه یک بحران جدی در آمریکا است و همه مناطق این کشور را تحت تاثیر قرار داده است؛ در عین حال، عمده خشونت‌های مسلحانه در آمریکا با سلاح‌هایی اتفاق می‌افتند که به شکل قانونی خریداری شده‌اند.

از سوی دیگر، عاملان خشونت‌های مسلحانه وجوه مشترکی دارند؛ عدم سلامت روان، پیروی از افکار سفیدبرترپندارانه و نژادپرستی، سابقه خشونت خانگی.

بررسی دانشگاه آلاباما در سال ۲۰۱۵ نشان داد که فشار فرهنگی و ذهنی منحصربه‌فرد آمریکایی عاملان خشونت‌های مسلحانه یا همان تیراندازی‌های جمعی را به سمت شلیک در محل کار و مدارس سوق می‌دهد.

نرخ مرگ‌ومیر ناشی از اسلحه در آمریکا در سال ۲۰۱۶، حدود ۱۰.۶ به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر بود؛ این رقم بسیار بیشتر از کشور‌هایی مانند کانادا (۲.۱) و استرالیا (۱.۰) و همچنین کشور‌های اروپایی مانند فرانسه (۲.۷)، آلمان (۰.۹) و اسپانیا (۰.۶) بود.

ابعاد بحران خشونت مسلحانه در آمریکا

تعداد تلفات خشونت مسلحانه در آمریکا در ۵۰ سال گذشته از شمار نظامیان جان باخته این کشور در تمامی جنگ‌های آمریکا بیشتر بوده است.

در سال‌های اخیر، میزان قتل با اسلحه در آمریکا به ۲۵ برابر کشور‌های مشابه رسیده است.

از آغاز قرن بیست‌ویکم، حدود ۲.۵ میلیون نفر بر اثر تیراندازی در آمریکا مجروح شده و ۷۵۰ هزار نفر جان خود را از دست داده‌اند.

دلایل بحران خشونت مسلحانه در آمریکا

دلایل خشونت با اسلحه در آمریکا دلایل متعدد و پیچیده هستند؛ به همین دلیل راه‌حل‌ها نیز متعددو در عین حال، پیچیده هستند.

کارشناسان آمریکایی می‌گویند که عاملان تیراندازی‌های جمعی پیش از ارتکاب این جنایت علائم هشداردهنده‌ای را نشان می‌دهند؛ علائمی که نشان می‌دهد این افراد در بحران هستند.

این بحران می‌تواند به دلایل مختلفی به وجود آمده باشد که عبارتند از: از دست دادن شغل، مشکل خانوادگی، جدایی، مرگ عزیزان و رویداد‌های مشابه.

از سوی دیگر شمار قابل توجهی از تیراندازی‌های جمعی به دلیل افکار و عقیده‌های نژادپرستانه رخ می‌دهند.

این نشان می‌دهد که خشونت احتمالی قابل پیشگیری است.

نقش بیماری‌های روانی در خشونت‌های مسلحانه در آمریکا

درباره دلایل تشدید خشونت مسلحانه در آمریکا بحث‌های متعددی شده و عوامل مختلفی از فرهنگ اسلحه و فرهنگ نفرت محور تا بیماری‌های روانی مطرح شده‌اند.

موضوع نقش عدم سلامت روان بر تشدید بحران خشونت مسلحانه در آمریکا، موضوع بحث‌برانگیزی است.

مخالفان حمل آزادانه سلاح در آمریکا تاکید دارند که تمرکز بر بیماری‌های روانی به‌عنوان علت اصلی تیراندازی‌های جمعی آن گونه که رسانه‌ها نیز درصدد القا آن هستند، تقلیل یک موضوع مهم است؛ واقعیت در این باره پیچیده‌تر است.

در واقع، کسانی که مشکل روانی را عامل بحران خشونت مسلحانه در آمریکا می‌دانند، قصد دارند توجه را از مشکلات بزرگ‌تر منحرف کنند.

برخی از کارشناسان آمریکایی نیز می‌گویند که برخلاف تصور رایج که عاملان تیراندازی‌های جمعی بیماران روانی هستند، عمده خشونت‌های کشنده در آمریکا ارتباطی با بیماری‌های روانی ندارند.

آن‌ها تاکید دارند که اگرچه بیماری روانی در آمریکا بسیار رایج است و در سال ۲۰۲۰ حدود ۲۰ درصد آمریکایی‌ها معادل ۵۳ میلیون نفر دست‌کم یک تشخیص روانپزشکی را در سال قبل و حدود ۶ درصد معادل ۱۴ میلیون نفر یک بیماری روانی جدی و مخرب مانند اسکیزوفرنی، اختلال دوقطبی یا افسردگی شدید داشتند، این عامل نمی‌تواند عامل موثر خشونت‌های مسلحانه در آمریکا باشد.

در صورت ناپدید شدن بیماری‌های روانی جدی در آمریکا، خشونت مسلحانه فقط حدود ۴ درصد کاهش می‌یابد و بیش از ۹۰ درصد خشونت‌های مسلحانه مانند قتل همچنان رخ می‌دهند.

آنچه غیرقابل کتمان است، بیماری‌های روانی به‌عنوان یک مشکل بهداشت عمومی نقش مهمی در خشونت‌های مسلحانه دارند، اما نه در تیراندازی‌های جمعی بلکه در خودکشی‌ها.

خودکشی؛ اصلی‌ترین شکل مرگ با اسلحه در آمریکا

در سال جاری میلادی ۳۵ هزار و ۷۳۱ مورد مرگ با اسلحه در آمریکا ثبت شد؛ ۱۹ هزار و ۹۹۸ مورد از این مرگ‌ها مربوط به خودکشی و ۱۵ هزار و ۷۳۳ مورد دیگر بر اثر قتل مسلحانه بود.

مدت‌ها است که خودکشی، عامل اصلی مرگ ناشی از اسلحه در آمریکا است.

اصلی‌ترین قربانیان تیراندازی‌های جمعی در آمریکا

تیراندازی‌های جمعی طیف گسترده‌ای از افراد را در آمریکا قربانی می‌کنند، اما اصلی‌ترین قربانیان این بحران فزاینده در آمریکا سیاه‌پوستان هستند.

خانه؛ مکان بسیار خطرناک برای کودکان در آمریکا

در حالی که بیش از دو سوم والدین آمریکایی نگران تیراندازی در مدارس هستند، کودکان در خانه بیش از دیگر مکان‌ها در این کشور هدف تیراندازی‌های جمعی قرار می‌گیرند.

بررسی‌ها نشان می‌دهند که خانه مکان بسیار خطرناک‌تری برای کودکان در آمریکا است.

براساس داده‌های «گان ویلونس آرشیو»، از سال ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۲ دست‌کم ۸۶۶ کودک زیر ۱۷ ساله در خانه و در جریان خشونت خانگی مورد اصابت گلوله قرار گرفتند که دست‌کم ۶۲۱ نفر آن‌ها جان باختند.

میانگین سنی این کودکان ۱۰ سال بود و ۱۶۷ نفر از قربانیان کمتر از ۵ سال سن داشتند.

در همان بازه زمانی ۲۶۸ کودک در مدارس آمریکا هدف شلیک قرار گرفتند و ۷۵ نفر آن‌ها جان خود را از دست دادند.

جدال بر سر قوانین کنترل اسلحه

حامیان حقوق اسلحه در آمریکا تاکید دارند که حمل سلاح در انظار عمومی سبب ایمن‌تر شدن جامعه می‌شود؛ آن‌ها می‌گویند که به دنبال ایجاد مناطق عاری از سلاح در مدارس و برخی از مشاغل خصوصی هستند.

در حالی که صاحبان صنعت اسلحه و همقطاران آن‌ها در حزب جمهوریخواه به دلایل کاملا آشکار بر حفظ قانون آزادی حمل سلاح تاکید دارند، دموکرات‌ها و گروه‌های مخالف آزادی حمل سلاح با استناد به تراژدی‌های پرتکرار و فاجعه بار خشونت‌های مسلحانه خواهان اعمال محدودیت‌هایی برای حمل سلاح هستند.

انتهای پیام/


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *