افشاگری درباره بحران مستمر ارائه غذاهای سرطانزا در مدارس انگلیس
خبرگزاری میزان – موضوع ارائه غذاهای سرطانزا به کودکان در مدارس انگلیس در سالهای اخیر موضوعی جدی بوده که مورد بیتوجهی واقع شده است.
نگرانی درباره این روند در حالی افزایش یافته که شمار کودکان انگلیسی وابسته به وعدههای غذایی مدارس در پی بحران هزینههای زندگی افزایش یافته است.
زیانهای استفاده از مواد غذایی فرآوری شده با نیتریتها
آژانس بینالمللی تحقیقات سرطان، بازوی سرطان سازمان جهانی بهداشت، از سال ۲۰۱۵ هشدار داده است که گوشتهای فرآوریشده با نیتراتها و نیتریتها به اندازه تنباکو و آزبست سرطانزا هستند.
آژانس ایمنی غذای اروپا (EFSA) نیز در اوایل سال جاری گفت که پس از بررسی به این نتیجه رسیده است که سطوح نیتریتهای موجود در مواد غذایی در این قاره یک نگرانی جدی سلامتی را ایجاد میکند.
نیتریتها و نیتراتها به عنوان یک عامل افزایشدهنده خطر ابتلا به سرطان روده شناخته شدهاند؛ موارد ابتلا به این بیماری در میان بزرگسالان جوان (زیر ۵۰ سال) در شماری از کشورها در حال افزایش است.
پژوهشی که در سال ۲۰۲۱ در یک مجله پزشکی آمریکایی منتشر شد، پیشبینی کرد که سرطان روده - کولورکتال - تا سال ۲۰۴۰ عامل اصلی مرگ ناشی از سرطان در بین افراد ۲۰ تا ۴۹ ساله خواهد بود.
بررسی منتشر شده در ماه ژانویه در انگلیس نشان داد که نیتریتها با خطر بالاتر ابتلای افراد به دیابت نوع ۲ مرتبط هستند.
افشاگری گاردین درباره ارائه مواد غذایی سرطانزا در مدارس انگلیس
«گاردین» به تازگی گزارشی منتشر کرد که نشان میدهد هزاران مدرسه در انگلیس در حال حاضر وعدههای غذایی به دانشآموزان ارائه میکنند که شامل گوشت دارای مواد شیمیایی است که خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهد.
شمار مدارس انگلیسی که گوشت دارای مواد شیمیایی را در وعدههای غذایی ارائه میکنند، حدود ۲ هزار مدرسه تخمین زده شده است.
این افشاگری سبب نگرانی جدی مبنی بر قرار گرفتن کودکان و نوجوانان در معرض مخاطرات پنهان سلامتی شده است؛ البته این نگرانی در یک دهه گذشته همواره وجود داشته و به بروز واکنشهایی منجر شده است.
یک استاد دانشگاه متخصص در زمینه نقش مواد شیمیایی در مواد غذایی، تاکید دارد که یافتههای گزارش اخیر بسیار نگران کننده هستند و نشان میدهند که کودکان از سنین پایین در مدارس در معرض خطرات بالقوه نیتریتهای مورد استفاده در تولید غذا برای سلامتی قرار میگیرند.
منتقدان میگویند که علت نادیده گرفتن این موضوع مهم از سوی تصمیمگیرندگان صرفهجویی اندک در هر وعده غذایی است.
وزارت آموزش و پرورش انگلیس از اظهار نظر خودداری کرد.
توجه به این نکته ضروری است که استفاده از گوشتهای حاوی مواد شیمیایی سرطانزا محدود به مدارس در انگلیس نیست؛ استفاده از این گوشتهای دارای مواد شیمیایی در بیمارستانهای سرویس ملی سلامت انگلیس نیز از مدتها پیش مورد بحث قرار گرفته است.
غذاخوریهای دانشگاههای انگلیس نیز از دیگر اماکنی هستند که از گوشت فرآوریشده با نیتریتها استفاده میکنند.
مضرات فرآوری گوشت با نیتریتها
سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۱۵ اعلام کرد که سالانه ۳۴ هزار مورد سرطان روده با مصرف گوشتهای فرآوری شده با نیتریت مرتبط هستند.
در ژانویه امسال، گروهی از نمایندگان مجلس و پزشکان از دولت انگلیس خواستند تا یک کارزار آگاهی عمومی برای افزایش آگاهی در مورد خطرات نیتریتها راه اندازی کند.
سالانه حدود ۴۲ هزار انگلیسی به سرطان روده مبتلا میشوند و این بیماری چهارمین سرطان شایع در انگلیس است.
دلیل عدم ممنوعیت استفاده از گوشتهای سرطانزا
یک کارشناس انگلیسی ضمن تاکید بر درخواست مشترک دانشمندان و نمایندگان مجلس انگلیس مبنی بر اعلام ممنوعیت استفاده از نیتریتها و نیتراتها در فرآوری گوشت، تصریح کرد: با ثبت بالاترین میزان سرطان روده در جوانان در تاریخ، خطر بسیار واقعی نیتریتها واضحتر از همیشه است
در واقع مواد نگهدارنده شیمیایی مورد استفاده در صنعت گوشت یعنی نیتریتها و نیتراتها عامل اصلی این بحران هستند؛ روند استفاده از این مواد شیمیایی در حالی ادامه دارد که برخی از دانشمندان و سیاستمداران خواستار ممنوعیت استفاده از آنها در فرآوری گوشت هستند.
با وجود نگرانیهای فزاینده، بعید به نظر میرسد که دولت انگلیس استفاده از نیتریتها و نیتراتها را در فرآوری گوشت در این کشور ممنوع کنند.
رئیس ایمنی شیمیایی آژانس استانداردهای غذایی انگلیس ادعا کرد: نیتراتها و نیتریتها نگهدارندههای مهمی هستند که مانع رشد ارگانیسمهای مضر، بهویژه باکتریهای مسئول بوتولیسم میشوند که میتواند تهدیدکننده زندگی باشد؛ آنها به عنوان یک افزودنی مواد غذایی تنظیم میشوند و قبل از صدور مجوز مورد ارزیابی ایمنی قرار گرفته اند.
انتهای پیام/