در سومین مناظره انتخابات ریاستجمهوری چه گذشت؟
خبرگزاری میزان - بنابرگزارش خبرگزاری صداوسیما، سومین مناظره انتخاباتی نامزدهای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با حضور آقایان مسعود پزشکیان، مصطفی پورمحمدی، سعید جلیلی، علیرضا زاکانی، سید امیرحسین قاضیزاده هاشمی و محمدباقر قالیباف برگزار شد.
متن و حاشیه اولین مناظره نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳
متن و حاشیه دومین مناظره نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳
متن و حاشیه سومین مناظره نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳
در این مناظره همچون دو مناظره گذشته، ۶ نامزد انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری به سوالات پاسخ دادند.
مشروح این مناظره انتخاباتی را در ادامه مشاهده میکنید:
مجری: امروز با ترتیب جدیدی در خدمت شما هستیم در برنامه مناظره و بر همین اساس امشب نامزد محترم شماره ۱ جناب آقای مصطفی پورمحمدی نامزد محترم شماره ۲ جناب آقای محمد باقر قالیباف نامزد محترم شماره ۳ جناب آقای مسعود پزشکیان نامزد محترم شماره ۴ جناب آقای سعید جلیلی نامزد محترم شماره ۵ جناب آقای سید امیرحسین قاضیزاده هاشمی و نامزد محترم شماره ۶ جناب آقای علیرضا زاکانی هستند.
ممنونم و مجدداً خیر مقدم عرض میکنم و تشکر از حضور هر ۶ نامزد محترمی که در برنامه امشب حضور دارند پیش از اینکه برنامه را آغاز کنیم اجازه میخواهم که اطلاعیه مرکز تحقیقات سازمان صدا و سیما را خدمت مخاطبین ارجمند عرض کنم مرکز تحقیقات سازمان صدا و سیما بار دیگر اعلام کرد فقط و فقط صحت نظرسنجیهایی را تایید میکند که این مرکز رسماً در رسانه ملی اعلام و منتشر کرده باشد.
در روزهای گذشته در فضای مجازی نظرسنجیهای جعلی به صدا و سیما نسبت داده شده که بر اساس آنها جایگاهها و درصدهایی به نامزدهای محترم ریاست جمهوری نسبت داده شده است مرکز تحقیقات صدا و سیما ضمن تکذیب قاطع اعتبار تمامی این نظرسنجیها تاکید کرده است حق پیگیری حقوقی و قضایی را در خصوص عاملان انتشار این نظرسنجیهای جعلی محفوظ میدارد.
روال برنامه امشب ما به روال دو برنامه گذشته است نامزدهای محترم در سه مرحله و در هر مرحله در دو نوبت و در هر نوبت ۴ دقیقه و مجموعاً ۸ دقیقه فرصت صحبت و پاسخگویی به سوالات مطرح شده را خواهند داشت که مدیریت این ۸ دقیقه با نامزدهای محترم است و در انتها هم فرصت ۶ دقیقهای برای جمعبندی و توضیح تکراری آن که این زمانهای ۸ دقیقهای در هر مرحله ذخیره نخواهد شد.
برای مراحل بعدی آنچه که به عنوان وظیفه بر عهده مجری برنامه مناظره گذاشته شده این است که ضمن رعایت اصل بیطرفی عدالت و انصاف در برخی مواقع به تشخیص کمیسیون بررسی تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری لاجرم باید مداخله صورت بگیرد و پیش از این اگر مواردی حضور شود که نیاز به مداخله مجری باشد از حضور تک تک نامزدهای محترم عذرخواهی میکنم ضمن اینکه اعضای محترم کمیسیون بررسی تبلیغات ریاست جمهوری در استودیو مجاور استودیو شماره ۱۵ حضور دارند و به طور دقیق بر روند و فرایند مناظرهای که امشب در خدمت شما هستیم به مانند دو مناظره قبلی نظارت کافی خواهند داشت و تا انتهای این برنامه ما را همراهی خواهند کرد.
درخواست ما از نامزدهای محترم این است که حتماً در چهارچوب سوالات پاسخگویی بفرمایید چرا که پاسخ به سوالات یکسان بینندگان و مخاطبین و مردم عزیز در موقعیت مقایسه برنامههای نامزدهای محترم راجع به یک موضوع خاص قرار خواهد داد و انتخاب آنها را راحتتر خواهد کرد و تشخیص بهتری را به آنها خواهد داد و درخواست آخر اینکه حتماً زبان فارسی را پاس بداریم و کمک کنیم به اعتلای زبان فارسی و حتماً قند پارسی به شیرینتر شدن برنامه مناظره امشب کمک خواهد کرد.
با صیانت از خداوند متعال و با کسب اجازه از حضور هر شش نامزد محترم انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری اجازه میخواهیم که برنامه امشب را آغاز کنیم که موضوع کلی آن فرهنگی و اجتماعی است و در ابتدا به موضوع سبک زندگی میپردازیم در بخش اول مناظره امشب همانطور که اشاره شد موضوع سبک زندگی را خواهیم داشت تحکیم بنیان خانواده افزایش نرخ موالید و کاهشهای آسیبهای اجتماعی و فرهنگی برخی از سرفصلهایی هست که در این برنامه برای اعتلای سبک زندگی ایرانی و اسلامی و ارتقاء هویت و اعتماد به نفس ملی هدفگذاری شده است.
نامزدهای محترم در این باره برنامههای اجرایی خودشان را ارائه خواهند کرد، در ابتدا سوالات تعدادی از کارشناسان را با هم میبینیم و سپس پاسخ نامزدهای محترم را دریافت خواهیم کرد.
پرسش مردمی: من از رئیس جمهور آینده سوالم این است که من که شاغل هستم و بچه کوچک دارم برای مهدهای کودک ارزان قیمت و مناسب چه برنامهای دارند؟
پرسش مردمی: من سوالم از رئیس جمهور آینده این است که برای آینده جوانان چه برنامهای دارند برای ازدواجشان حتی برخی از جوانانی که الان وضع مالی خوبی دارند، ولی تمایلی برای ازدواج و تشکیل خانواده ندارند؟
پرسش مردمی: الان ما اعتراض داریم نسبت به این وضعیت، ما باید چطور اعتراضمان را نشان بدهیم که جز اغتشاشات نشان ندهد و به حقمان هم برسیم؟
لیلا مجدانی کارآفرین و جامعه شناس زنان: مظاهر آسیبهای سبک زندگی را در جامعه امروز چه مواردی میبینند و آیا راهکارهایی برای این آسیبها دیدهاند در برنامههایشان و اگر دیدهاند راجع به این توضیحاتی ارائه بدهند؟
سمیرا فتح اللهی مدیر کانون جوانی جمعیت: حل مسئله آمار بالای سقط جنین در کشور را از راهکارهای اصلی حل مشکل جمعیت در کشور میدانید؟ و برای حل آن راهکار و پاسخی را در نظردارید؟
فاطمه رحمانی فعال حوزه زنان: شما به عنوان نامزد ریاست جمهوری در مقابل پدیده بیحجابی غیر از رویکرد و راهکار فرهنگی چه راهکار دیگری را مد نظرتان است؟
امام انقلاب را با زنان پیروز کرد، امام انقلاب و جنگ را با حضور زنان سامان داد
سوال: در این بخش نامزدهای محترم به این سوالات پاسخ خواهند داد که برنامه شما برای کاهش آسیبهای فرهنگی و اجتماعی به ویژه در حوزه سبک زندگی و تقویت سرمایه اجتماعی مانند خانواده افزایش نرخ ازدواج و جمعیت چیست؟ جناب آقای پورمحمدی فرصت ۴ دقیقهای جناب عالی از حالا شروع شد؟
پورمحمدی: بسم الله الرحمن الرحیم امام خمینی رحمت الله صفحه جدیدی را در تاریخ ایران با حضور زنان رقم زدهاند امام زنان را در همه عرصههای اجتماعی به صورت فعال وارد کرد، امام انقلاب را با زنان پیروز کرد، امام انقلاب و جنگ را با حضور زنان سامان داد، سه نگاه در رابطه با زنان مطرح بوده و است یکی حضور ابزاری و نمایشی برای جذابیت لجام گسیخته و با بی بندو باری که تقریباً ملت ایران به خصوص زنان ما این را نمیپسندند و همیشه این را طرد کردهاند.
یکی هم حضور حداقلی حضور به ضرورت به اضطرار و به هر بهانه و هر فرصتی بشود زنان را از صحنه زندگی حضور اجتماعی و فعال و تاثیرگذار کنار گذاشت از این فرصتها استفاده میشده و شده و یکی هم نگاه امام خمینی که حضور واقعی حضور جدی و تاثیرگذار البته با وقار و حفظ شئونات و سبک زندگی تراز اسلام و نظام اسلامی در جمهوری اسلامی خوشبختانه زنان پیشرفت بسیار زیادی داشتند.
اما به جایگاه واقعی خودشان رسیدهاند من یک مثال زنده و نو بزنم ببینید مجلس شورای اسلامی میخواهد برای همه جامعه ما تصمیم بگیرد همه اقشار نصف جامعه ما زنان هستند آیا سهم شان در مجلس ۱۴، ۱۵ نفر درست است آقای دکتر قالیباف همین طور است میشود برای زنان این همه زن فرهیخته شایسته متخصص صاحب نظر فعال مبتکر خودشان برای خودشان تصمیم نگیرند رایزنی نکنند معلوم است جایگاه واقعیشان را ما در نظر نگرفتهایم چرا به این فکر کنیم، هنوز به زنان اعتماد نداریم، هنوز آنها را باور نکردهایم میخواهید آنها ما را باور کنند آنها ما را قبول داشته باشند سبک زندگی که ما قبول داریم میپسندیم و مصلحت میدانیم آنها از ما بپذیرند به حوزههای دیگر سوق پیدا نکنند.
متاسفانه الان دیگران دارند کعبه آمال جوانان و زنان ما را در هالیوود، بالیوود و بی تی اس نتفلیکس تعیین میکنند چه فکر میکنیم برنامهای در نظر نداریم سبک زندگی را آنها باید تعیین کنند و مخاطرات وحشتناکی برای جوانان ما و زنان ما تحمیل کنند فرهنگ زبان عقلانیت زبان عاطفه زبان لطافت است و زبان رضایت و انتخاب، اما عدهای جای زبان اعتماد را و رضایت را اشتباه گرفتهاند با زبان باتوم اگر زبان فرهنگ خودش را با زبان باتوم عوض کند جوابش فحش است ناسزا است درشت گویی است.
پیامبر ما فرمود لطیف است نمیشود با خشونت زیردستی تحمیل با او رفتار کرد ببینید من آنچنان که برادر عزیزم قاسم سلیمانی گفت اینها دختران و پسران فرزندان ما هستند، من پورمحمدی که در دورهای ناچار بودم در سختترین مسئولیتهای خشن و تلخ اشدا کفار باشم اهد کفار و منافقین باشم همان روز و امروز میگویم که بر جوانان و زنان و دخترانمان رحما باشیم اذله باشیم اذله را نمیتوانیم ترجمه کنیم یعنی ذلیل باشیم خاکسار باشیم.
چنانچه برادر عزیزم شهید رئیسی این چنین با مردم عمل کرد و پاسخ شایستهای دریافت کرد درود بر او.
اگر خانواده عنصر و سلول اصلی جامعه ما است زن محور این حرکت است
سوال: خیلی متشکرم جناب آقای پورمحمدی جناب آقای دکتر قالیباف بفرمایید؟
قالیباف: بسم الله الرحمن الرحیم عرض سلام دارم به همه زنان و مردان سرزمینم توفیق داریم، امشب در بحث مهم زن و خانواده چند دقیقهای صحبت کنم بدون شک امروز خانواده مهمترین جایی است که باید مورد توجه دولتها باشد مخصوصاً در دولت چهاردهم مورد توجه ما است ما یا باید یک نگاه فردگرایی داشته باشیم یا یک نگاه در جامعه ما بر این باور هستیم انقلاب اسلامی انقلاب اسلامی بر این باور است که آنجایی که باید مورد توجه باشد.
خانواده است که میتواند بر مشکلات فائق شود اگر ایران قوی میخواهیم خانواده قوی میخواهیم و شک نکنیم که اگر خانواده عنصر و سلول اصلی جامعه ما است زن محور این حرکت است در خانواده آنچه که برای ما مهم است نقش زن است ما حتماً نگاه برابر جنسیتی را قبول نداریم، ولی حتماً عدالت جنسیتی در اولویت کار ما است.
برای ما نقش زنان مهم است امروز در خانواده زن به عنوان مادر، زن به عنوان همسر، زن به عنوان تربیت کننده فرزندان، زن به عنوان مادرخرج در خانه، واقعیت این است که امروز هر بی تدبیری، هر اشکال، هر مشکلات اقتصادی که میبینیم زن است که در خانواده جبران همه کاستیها را از سطح ملی تا سطح خانواده را انجام میدهد تنها کسی که غمخوار و غمگسار خانواده است مادر است، حتی بعد از این که فرزندانش را بزرگ میکند هنوز دغدغه شغل آن ها، زندگی آنها و خانه آنها را دارد.
ما نکته مهمی که باید استفاده کنیم انقلاب این فرصت را داد و این فرصت را امام ما و شهدای ما فراهم کردند که خانمها به اجتماع آمدند من در دولت چهاردهم این قول را میدهم که به گونهای عمل کنیم که زنانمان را در یک دوراهی قرار ندهیم که به آنها بگوییم یا زن خانهدار باش یا رشد علمی و اجتماعی و مدیریتی داشته باش و تاثیر در جامعه ما حتماً باید هر دو را بدون شک برای زنانمان فراهم کنیم.
آنها خودشان هستند که انتخاب کنند هر دوی آنها را یا هر کدام از آنها را قدرت انتخاب بدهیم. یکی از مشکلاتی که ما اینجا داریم وقتی در محیط یا در خانواده یا هر موضوعی که موضوع مربوط به زنان است خود عنصر فرهنگ زنانهترین عنصر در این بخش است که باید به آن توجه کنیم وقتی که من شهردار تهران بودم این کامل مشهود بود.
هر نشستی که ما میگذاریم میخواهیم در رابطه با زنان موضوعی باشد همه مردان مینشینیم برای زنان میخواهیم تصمیم بگیریم حتی گاهی اوقات به این هم توجه نداریم که ما هر جلسهای میگذاریم ذینفعانی دارند یک قشر یا مجموعهای هستند آنها را دعوت میکنیم، ولی در موضوع زنان متاسفانه میبینیم این غفلت اتفاق میافتد؛ لذا بنده بر این اعتقاد هستم که اگر میخواهیم اهمیت زن را بدانیم بگویم در دوران کرونا ببینید زنان ما در خانواده پرستار بودند، مسئول اقتصاد بودند، معلم بچهها بودند، مسئول تربیت بچهها بود ببینید این اهمیت زن است زن پیشران پیشرفت ایران عزیز ما است.
اگر آموزش بدهیم تنشها و مشکلات اجتماعی به وجود نمیآید
سوال: ممنون از شما، آقای پزشکیان بفرمایید.
پزشکیان: این طورکه ما میگوییم باید اوضاع خیلی خوب میشد، ولی نمیدانم چگونه شده اوضاع زن و دختر در جامعه به این شکل درآمده است. به تصور من قدم اول از مدرسه و مهد کودک شروع میشود ما باید آموزش را از آنجا شروع کنیم با این نگاه برابر در ضمن توانمندیهای این عزیزان را از آنجا آموزش بدهیم بیایند بالا، تمام این سوالاتی که شما این جا کردید ریشه آن در مدرسه است درست است اگر آموزش بدهیم آن وقت این تنشها و مشکلات اجتماعی به وجود نمیآید.
من در زندگی خودم با همسرم که بودیم بالاخره الان بعد از ۳۲ سال که همسرم را از دست دادم چهار بچه داشتیم در زندگی هم ایشان درس میخواند هم من درس میخواندم یک شب ایشان کشیک میداد من بچهها را نگه میداشتم، یک روز من کشیک میدادم او بچهها را نگه میداشت با هم آمدیم بالا و با هم میتوانستیم کارهایمان را انجام بدهیم.
از اول این نگاه بود وقتی که آدم در خیابانها یا در برخوردهایی که با دختران و زنها اتفاق میافتد را میبیند و وقتی آدم اعتراض میکند تازه گاهی پروندههایی هم برای آدم درست میکنند. واقعیت قضیه این است که این بچهها و این دختران و خانمها را ما تربیت کردیم بیگانگان که تربیت نکردند به جای این که خودمان را نقد کنیم که چرا این اتفاق افتاده، برخوردهایی با دختران مردم میکنیم که وقتی آدم نگاه میکند اصلاً نمیتواند بپذیرد که چنین برخوردی میتواند مشکل را حل کند.
اگر میخواهیم مشکل حل شود باید برگردیم ببینیم ما چه کردیم که این اتفاقات افتاده است الان مثلاً لایحه تامین امنیت زنان و جلوگیری از خشونت زنان در مجلس خیلی وقت است مانده و ما نیاوردیم که حلش کنیم، خشونت را نتوانستیم حل کنیم جایگاهشان را نتوانستیم درست کنیم، ولی خوب حالا که مثلاً اوضاع خوب است میگوییم مثلاً ما احترام میگذاریم، احترام در عمل و در واقعیت اجتماعی و وقتی حقوقشان را در جامعه نادیده میگیرند ما باید حداقل صدایمان بلند شود که چرا دارید این کار را میکنید، چرا دارید این برخورد را با آنها انجام میدهید.
آیاتی که در ابتدا خواندند در قرآن خدا به رسولش میگوید به خاطر رحمت خدا بود که تو با این مردم ملایم بودی و با اخلاق بودی اگر برخورد خشن با آنها میکردی کسی دور تو جمع نمیشد، حرف خدا است مو لای درزش نمیرود به رسول خدا میگوید اگر خوب با مردم برخورد نمیکردی مردم دور تو جمع نمیشدند. برخورد ما در جامعه با این قشر اخلاقی نیست در تئوری هم هرچه بگوییم در عمل آنی نیست که باید باشد، این نگاه ما است که باید اصلاح و درست بشود و نهایتاً باید برگردیم ببینیم ما چگونه در مدرسه، محل، مسجد اینها را چگونه آموزش دادیم که به اینجا رسیدند و حتی در رابطه با نوع و سبک زندگی از مدرسه میشود آنها را تغییر داد.
مدرسههای ما هم به علت اینکه معلمینی که آنجا گذاشتیم بازآموزی ندارند، حقوقی که به آنها میدهیم کفاف زندگیشان را نمیکند، تبعیضاتی که در نوع آموزش بین مقاطع مختلف است وحشتناک است در چنین وضعیتی خود این تبعیض باعث میشود ما افرادی را تربیت کنیم که این افراد وقتی به جامعه میآیند عقدهای میشوند با هم میجنگند با هم نمیتوانند حرف بزنند، کنار هم نمیتوانند بنشینند ریشه اینها از مدرسه دارد شروع میشود و اگر ما بخواهیم اینها درست شود باید به ریشهها بپردازیم رفتار و نگاه خودمان را عوض کنیم و در عمل و در واقعیت بیاییم با آنها برخورد کنیم، چون تئوری گفتن کار خیلی سادهای است و این چیزی است که باید در نظر گرفت.
چیزی که زنان نگران آن هستند این است که چرا این نقش و موقعیت زن سانسور میشود؟ چرا اینها دیده نمیشود؟
سوال: ممنون از شما آقای پزشکیان، آقای جلیلی بفرمایید.
جلیلی: خیلی از موفقیتهای کشور ما چه پس از انقلاب اسلامی، چه در تاریخ خودش داشته مرهون زنان است، نقش آفرینی که زن مسلمان در عرصههای مختلف داشته، من کتاب مورگان شوستر را که میخواندم خاطراتش را بیان میکرد ۱۱ ماه در ایران بوده خودش بیان میکند وقتی من عزم و نفوذ زنان مسلمان را به چشم میبینم آیا جا ندارد که بر عزت زن محجبه ایرانی درود بفرستیم؟
این کتاب که مربوط به صد سال پیش است او دارد بیان میکند، این یک عظمتی است در همین یکی دو سال اخیر شما دیدید که دشمنان خیلی متمرکز شدند روی موضوع زن در ایران چرا؟ آیا این یک نقطه ضعف در کشور ما، در فرهنگ ما و در انقلاب ما بود یا یک نقطه قوت؟ من عمیقاً معتقدم دلیل اینکه امروز آن قدر روی این موضوع متمرکز شدند به علت این است که آنها میدانند این یک نقطه قوت انقلاب اسلامی است، مردم ایران است که با آن میتوانند توانمندیها، قدرت و موفقیت خودشان را به رخ بکشانند و از آن طرف تمدن غربی را که امروز در همین موضوع زن به بنبست رسیده به چالشهای جدی رسیده که خودشان در کتابها و مقالات مفصل به آن اعتراف دارند آنها را به چالش بکشاند.
شما دیدید همین کسانی که امروز در برابر کشتار دهها هزار زن در غزه و فلسطین سکوت میکنند حتی میروند با قاتلان عکس یادگاری میگیرند، یک دفعه در موضوع زن در ایران خیلی فعال میشوند از آقای مکرون تا آقای بایدن چرا؟ چون یک قوتی را میبینند، میبینند اگر کشور ما موفق شده چه در عرصه مقاومت، چه در عرصه پیشرفت به خاطر این بوده که نیمی از جمعیت خودش که زنان بوده را کنار نگذاشته بلکه با قدرت و با یک الگوی جدید وارد صحنه کرده و او دارد یک مدلی را به جهانیان نشان میدهد که همه آنها متحیر ماندهاند یک زن مسلمان، یک زن کارآفرین، یک زن دانشمند، یک مادر نمونه و در عرصههای مختلف این کار را دارد با قدرت خودش را نشان میدهد.
آن چیزی که من میخواهم عرض کنم بحث من این است که آن چیزی که خیلی زنان از آن نگران هستند این است که چرا این نقش زن، این موقعیت زن، این نقش آفرینی زن دارد سانسور میشود؟ چرا اینها دیده نمیشود؟ ما امروز در کشورمان موفقیتهای بسیار بزرگی داریم مادران شهدای عزیز ما جای خود، همسران شهدای عزیز ما جای خود که هر کدام اینها موفقیتهای بزرگ را رقم زدند، زنان دانشمند و ارزشمندی که امروز در عرصههای علمی کار میکنند.
من یکی دو ماه پیش به یک شرکت هوایی مپنا رفتم دیدم آن جا حدود ۲۵۰ کارشناس ارشد، ۸۰ پی اچ دی بودند که کارهای بسیار بزرگ انجام دادند، حدوداً نیمی از آنان زنان بودند. امروز زن ما در عرصههای مختلف دارد با حجاب، با عفت، با حیا، یک نمونه دقیق موثر را به جهان نشان میدهد. من این را عرض کردم من یک بار به عنوان معاون اروپا به نروژ رفته بودم یک خانم دیپلمات نروژی که در ایران دورهای را درس خوانده بود به اسم فقه و مبانی حقوق میگفت چرا شما از این قوتهای خودتان دفاع نمیکنید و اینها را عرضه نمیکنید و اینها بسیار میتواند قوی باشد.
شهید حاج قاسم سلیمانی اینجا بیان میکند که من عرض میکنم، اتفاقا به انتخابات ما میخورد، میگوید من از آنها میخواهم که همانند پدران جامعه به مسئولیت خود پیرامون حراست از جامعه توجه کنند نه با بی مبالاتی و به خاطر احساسات و جلب برخی از آرای احساساتی زودگذر، از اخلاقیاتی حمایت کنند که طلاق و فساد را در جامعه توسعه دهد و خانوادهها را از هم بپاشانند.
این در وصیتنامه حاج قاسم عزیز ما است که جان خودش را برای دفاع از این سرزمین و زنان این سرزمین فدا کرد در مقابله با داعش، در مقابله با تحجر، اما با این قدرت میفهمد نقطه قوت ما چیست.
ایران مهد خانواده است، زن هم بزرگترین سرمایه اجتماعی ما است
سوال: ممنون آقای جلیلی، آقای قاضیزاده هاشمی بفرمایید.
قاضی زاده هاشمی: امروز روز اصناف است خدمت اصناف و بازاریان عزیز که نقش آفرینان جدی در پیروزی انقلاب و تداوم انقلاب، اثرگذار در اقتصاد کشور هستند تبریک میگویم. امروز روز تولد ریحانه عزیز ما هم است دختر کاپشن صورتی با گوشواره قلبی که نماد خشونت غرب آدم خوار است نگاه غرب به زن در کشتار ریحانهها و دختران ما در غزه دیده میشود.
خانواده واحد بنیادین جامعه است و کانون اصلی و تعالی انسان است. ایران هم مهد خانواده محوری است و زن هم ستون خانواده، این را مردان ایرانی بهتر از همه میدانند با بندبند وجودشان آن را لمس میکنند و متوجه میشوند، لازم نیست بنده در جایگاه زن در فرهنگ ایرانی اسلامی خدمت شما عرض کنم، اما چرا الان این فاصله به وجود آمده و این سوالهااست؟
من برخی برخوردهای شعاری با موضوع زن که هر از چند گاهی هنگام انتخابات مطرح میشود و یک عده با نگاه سیاسی موضوعات زن را در هنگام انتخابات بیان میکنند و بعد یادشان میرود و میگذارند تا انتخابات بعدی کاری ندارم، این یک نوع سوء استفاده انتخاباتی است. عزیزان من ایران مهد خانواده است، زن هم بزرگترین سرمایه اجتماعی ما است ما هیچ وقت در تاریخمان نگاه ابزاری و جنسی به زنان نداشتیم برخلاف فرهنگ غرب امروز هم که عاقبت آن در فرهنگ غرب دیده میشود.
ما یک نوع برگشت میبینیم در جامعه غربی اتفاق افتاده آنها هم مجبور شدند به ارزشهای خانواده محور برگردند. همین دو سال قبل در مثلاً ایتالیا در ۲۰۲۲ بود فکر میکنم خانم ملونی با امواج گسترده حمایت از ارزشهای خانواده با شعار خدا، میهن، خانواده به پیروزی رسید پرچمدارش هم زنان غربی هستند یعنی همانهایی که یک زمانی ابزار بودند برای جریانهای فمنیستی، امروز ما باید میدان دار حمایت از خانواده در جهان باشیم.
این را شهید رئیسی عزیز شروع کرد از اجلاسی که در سازمان ملل رفت تمام دنیا را به برگشت به ارزشهای خانواده دعوت کرد ما هم باید در جهان با تمام جنبشهایی که از این نظر هم ارزش هستند با ما باید ائتلاف کنیم دلیل ندارد که ما در هر ائتلافی تمام ارزشها یا جنبشهای کشورها را قبول داشته باشیم با بعضی از کشورها مانند کشورهای چپ گرا در حوزه عدالت ما هم ارزش هستیم.
بعضی از کشورهایی که یک مقدار مذهبیتر هستند در حوزه خانواده در همان مبنا باید ائتلافاتی را تشکیل دهیم و اقدامات جهانی انجام دهیم و باید هم مراقب باشیم که ادبیات غلط ما را اسیر نکند. زن یک مسئله نیست زن فرصت است، زن پیشران و روش حل مسائل است، دغدغه بانوان ما هم حجاب نیست این باز یک مغالطه است.
مسعود پزشکیان: همه خانواده من با حجاب هستند، عروسهایم، خواهرهایم؛ چادری هم هستند، یعنی این طور نیست که فرض کنید بگوییم مانتو و روسری دارند، ولی سؤال این است؛ اگر کسی در بیرون نخواهد مثل این پوشش داشته باشد، ما باید با او برخورد کنیم؟ ما که نتوانستیم تا این سن اینها را هدایت کنیم، کلی هم پول مراکز تربیت و دینی و مذهبی و هزینه گذاشتیم، نشده، الان میخواهیم اینها را با چه روشی، یعنی با روشهایی که انتخاب کردیم، میتوانیم درستشان کنیم؟ یعنی تصور میکنیم درست کردن است؟ برخورد کردن و به اینها گرفتن، اصلاً خجالت میکشد برخی از رفتارها را بگوید، در نتیجه من اعتقادم بر این است که ما باید نگاهمان را نسبت به زنان که این که یک جنیستاً از نظر رتبه دو هستند و برای خانواده فقط آفریده شدند، باید عوض کنیم. آنها همراه مردها هستند در اقتصاد، صنعت، علم و کارایی و باید این جایگاه را در پستها، مقامها و موقعیتها به آنها بدهیم و عملاً در عمل این را ثابت کنیم، چون تئوری اگر بگوییم، الان که وقت رأی گیری است، همه میگوییم بله ما این کارها را میکنیم، ما در رابطه با خیلی از این مسائل به نظرم قصور داریم و باید نوع رفتارمان را با اینها عوض کنیم، به جای این که بیاییم برخورد خشن با اینها کنیم، بیاییم ببینیم چه کار کردیم که این وضعیت در جامعه ایجاد شده و بچههای ما به این شکل درآمدهاند؟ من بعد از فوت همسرم، دخترم را برای این که بتوانم هدایت کنم، خیلی وقتها بحث میکرد، مرا قبول نمیکرد، کوتاه میآمدم، برای این که اگر میخواستم با زور و تحکیم با این دختر برخورد کنم، این نمیشد که الان شده است. مجبور بودم با آنها کنار بیایم و با آنها بنشینم صحبت کنم. ما بدون گفتگو، قانع کردن، این که با زور، دستور و قانون بخواهیم رفتاری عوض کنیم، با قانون؛ رفتار عوض نمیشود. همان گونه که در گذشته نتوانستند حجاب را از سر زنان ما بردارند، قطعاً ما با زور نخواهیم توانست حجاب را بر سر زنان بپوشانیم با این روند، مگر این که رفتارمان و همان آغاز مهد کودک، مدرسه و دانشگاه را با رفتار تربیتی اصلاح کنیم. به این سادگی هم نیست. نمیشود در دانشگاه و مدارس یک عده افرادی را گذاشت که از نظر تربیتی و آموزشی علمش را ندارند، رفتارشان درست نیست، تحکیمی با دانشجو و محصل برخورد میکنند. حکم اخراج به آنها میدهند یا مثلاً تعلیقشان میکنند، انتظار داشته باشیم، آنها ما را بپذیرند. ما داریم عقدهای میکنیم دختران و جوانهایی که این طور با آنها برخورد میکنیم. حق نداریم به نظرم ما در رابطه با آن حقوق شهروندی، به دانشجو، دخترانمان و خانمهایمان زور بگوییم.
سعید جلیلی: بحث مهمی که به نظرم در اینجا باید روی آن تأکید کرد؛ این است که نباید اجازه داد نقش پرشکوه زنان ایران در عرصههای مختلف سانسور شود. زن؛ همه زنان ایران است. درباره اهمیت زن، جایگاهش در پیشرفت و جهش کشور، در قسمت اول صحبت کردم، این جا بحثم این است که وظیفه دولت چیست؟ رئیس جمهور چه نقشی باید ایفا کند. این را میخواهم توضیح دهم. اگر ما صحبت میکنیم که زن؛ همه زنان ایران هستند، این را باید تعریف داشته باشیم. ما زنان خانهدار کنیم نقش آنها را، چرا دیده نمیشوند؟ من از آن طرف بیان کنم؛ اگر این نتیجهای که امروز حاصل تلاش زنان خانهدار ماست، یعنی با تربیت صحیح فرزند، محیط امن برای خانواده، یک آرامش در محیط خانواده باعث شدهاند که فرزندانی تربیت کنند و جوانان و نوجوانانی را به جامعه تقدیم کنند که از یک سو موجب پیشرفت، بالندگی و موفقیتهای کشور هستند و از سوی دیگر، مانع آسیبهای اجتماعی شدند، مثل خدای ناکرده اعتیاد، خودکشی، افسردگی و خیلی چیزها. اینها مرهون چیست؟ مرهون یک ایفای نقش پرشکوه که زنان در خانه انجام دادند. عرضم این است اگر این نتیجه را دولت میخواست با کارمندان خود انجام دهد، چقدر باید کارمند استخدام میکرد تا بتواند یک چنین نتایج بزرگ در این سطح گستردهای را به دست بیاورند. یک فرصتی بزرگ بوده که انجام شده است. حالا اینجا آیا این جای دیدن شدن، تقدیر و بلکه پشتیبانی دارد یا ندارد؟ این یکی از بحثهای بسیار مهم است. خیلی از هزینههایی که ما به اسم مقابله با آسیبهای اجتماعی یا از آن طرف در جهت پرورش جوانان و فرزندانمان میخواهیم انجام دهیم، خیلی از هزینههایی که تخصیص داده میشود، میرود در دستگاههای دیوانسالاری اداری؛ خروجی یا خیلی کم است یا بعضاً متأسفانه صفر است، این را شما اتفاقاً باید اینجا تخصیص دهی، این را باید قدر بدانی، تقدیر کنی؛ آن چیزی که میگویند اول زنجیره بدهیم یا آخر؟ نه اینجا؛ آن کسی که مستقیماً عملکردش نتیجهاش مشخص شده، یعنی این همه مادرانی که توانستند این نتیجه خوب را به کشور به ارمغان بیاورند. ما برای این یک طرح مفصل داریم. نکته دیگر مثلاً شما زنانی که سرپرست خانوار هستند، ما چند میلیون زن سرپرست خانوار داریم، این حالا علاوه بر آن وظیفه مادری دارد یک کار بزرگتر انجام میدهد، جای یک کس دیگر را دارد پر میکند، این بسیار ارزشمند است. اینجا نباید دیده شود؟ یا زنان بدسرپرست که باز مشکلات دیگری دارند یا زنان روستایی و عشایری شما که میبینید در سختترین شرایط میآیند پا به پای مردان چه کارهای ارزشمندی را انجام میدهند؛ در آن محیط هم به تولید، کشاورزی و هم همان محیط مادرانه و همسرانه را دارند. عرضم و خواهشم از دوستان این است تا صحبت میشود به چند موضوعی که مطرح میشود که حالا این چه شد و غیره؛ این را نیاییم سانسور کنیم، این یک عظمت و ارزشی است و وظیفه دولت این است. برنامه داشته باشد. اگر ما میگوییم جامعه پیشرفت کند و بنیان جامعه؛ سلولش، خانواده است، شما؛ باید دولت برای خانواده برنامه داشته باشد. حالا چگونه خانوادهای که این طور کار میکند، محیطش حفظ شود؟ ایجابی عرض کردم، تا حالا ما یک طرحهایی داریم مثل طرح سفر، سبد غذایی و بحثهایی که طرح بانک است، اتفاقاً برای همین تقویت خانواده است، از آن طرف این را توجه داشته باشیم؛ همه خانوادههای ایرانی، من این را دیدم، حتی خانوادههایی که زیاد ادعای مذهبی ندارند، برای آنها آزادی داشتن حریم عاشقانه در خانواده خیلی مهم است. چیزهایی که این را مانع شود، مثلاً حجاب؛ موضوعش چیست؟ حجاب برای حضور اجتماعی زن است. لباس حضور اجتماعی زن است، یعنی برای زن وقتی این حضور تعریف میشود، این لباس میآید که این حریم حفظ شود، حریم خانواده تقویت شود و بتواند به بهترین شکل آن نقش خود را ایفا کند.
سید امیرحسین قاضیزاده هاشمی: به نظر ما، یک کمی از زمان عقب هستیم، حرفهایی میشنویم که شاید ۲۰ تا ۳۰ سال پیش موضوع بحث جامعه بود، بانوان ما از ما عبور کردند، قدرت اصلی امروز در جامعه ما؛ زنان هستند. مفهوم وومن پاوریتی را اگر دوستان به آن بپردازند؛ «قدرت زنانه»، مدیران اصلی جامعه ما اعم از زن خانهدار ما یا غیرخانهدار ما؛ بانوان هستند، حرفشان با ما این است که تبعیض علیه زنان به معنی محدود بودن زیرساختها، امکانات، فرصتهای شغلی علیه آنها برداشته شود. به مدد انقلاب اسلامی الان بیش از ۹۳ تا ۹۴ درصد زنان ما باسواد هستند. نیمی از آنها سواد دانشگاهی دارند، اما نرخ بیکاری زنان ما؛ ۵۶ درصد است، چرا؟ چون مشاغل ما مردانه طراحی شده است. باز هم حرفهایی که اینجا میشنویم؛ مردسالارانه است. انگار بانوان ما منتظرند ما برویم مسائل آنها را حل کنیم، حل شده است، میگویند شما اجازه رشد به ما بدهید. در تحصیلات دانشگاهی؛ چون مدرسه و رفتن به دانشگاه، دختران ما از پسرهای ما میزنند جلو. در هر آزمون استخدامی شما نگاه کنید وقتی برگزار میشود، فرصت برابر است، خانمهای ما جلو میزنند. میگویند محدودیت ایجاد نکنید، الان سه و نیم میلیون نفر ما ورزشکار داریم، ۴۰ درصد آنها بانوان ما هستند، چقدر از امکانات ورزشی ما مختص بانوان است. شهید رئیسی رفتند سواحل را آزاد کردند، چرا ما یک محدودههای خاص نباید درست کنیم که بانوی ما ورزش آبی بتواند انجام دهد، جت اسکی انجام دهد، به کمک سرمایهگذاران؛ تمام محیطهای ورزشی ما، محیطهای تفریحی ما به سه بخش باید تقسیم شود؛ محیطهای مردانه، زنانه و خانوادگی. اینها آن چیزهایی است که ما باید توجه کنیم به آن. اگر اقدام نکنیم، عقب میمانیم و نمیتوانیم آن وظایفمان را به خوبی انجام دهیم. محدودیتهایی هم که برای بانوان انجام شده است، ما به وجود آوردیم، چون نتوانستیم امکان این را که عرف و شرع را بتوانند در آن محیط فعالیت رعایت کنند را به آنها بدهیم. بله جنس زن و مرد متفاوت است، نظام برنامهریزی ما برای مردان و زنان باید متفاوت باشد. تنها کاری که ما کردیم، آمدیم مدارس را جدا کردیم، کردیم دخترانه و پسرانه، در حالی که مجموعه فعالیت، متناسب با نقشهای مختلفی که زن و مرد دارند، باید متناسب سازی شود. مثلاً فرض کنید مشاغل دیجیتال و امثال آن که در وعده بعدی میپردازم. چند سؤال عزیزان بود؛ برای جوانان چه کار میخواهید کنید؟ مسأله اصلی برای جوان ما و حفظ حرمت او، ایجاد اشتغال و ایجاد خانواده او؛ این است که دولت از او حمایت کند. ما در دولت مردم، دولت خانواده یک مبنای اعتباری را گذاشتیم برای خانوادهها، به اندازه خانواده جوان ایرانی؛ یک میلیارد تومان تسهیلات قرضالحسنه که بر اساس خواست او میتواند در حوزه اشتغال، تأمین جهیزیه یا بحث ازدواج او استفاده کند، نخواست هم میتواند در سایر سرمایهگذاریهایی که مد نظرش است یا خرید منزل یا سرمایهگذاری منزل این کار را انجام دهد؛ یک بسته متنوعی است برای او در نظر گرفتیم. در حوزه سقط جنین و امثال آن و مهد کودک، مهد کودک؛ قانون دارد، قانون جوانی جمعیت است. باید، دولت مکلف است و دستگاههای مختلفی که بانوی با فرزند را به کار میگیرند، برای او مهد کودک ارزان قیمت تهیه کنند، ما اگر زمینه بارداری و فرزندآوری را آسان کنیم، تمام خانمهای ما علاقهمند هستند حداقل دو فرزند داشته باشند. این را تحقیقات نشان میدهد. در حوزه سقط جنین هم ما باید به سمت پایدارسازی خانواده و تأمین امکانات شویم که خدای ناکرده خانوادههای ما مجبور به سقط جنین نشوند.
زاکانی: به عنوان یک پدر سه دختر و به عنوان یک همسر؛ عرض میکنم جمع بین خانهداری، همسری و فرزندآوری و تعلیم و تربیت این فرزند در خانواده، با فعالیت اجتماعی کاملاً شدنی است. من که با دخترانم صحبت میکنم، که مشت نمونه خروار است، اینها موضوعشان این است که این ظرفیت عظیمی که در جامعه زنان و دختران است، چرا مورد غفلت واقع شده است؟ این حرف اصلی است. آقای پزشکیان و پورمحمدی؛ نکاتی را بیان میکنند، دوستان ایشان، حالا مستقیماً حداقل ۳۲ سال کشور دستشان بوده، باید پاسخ دهید. دهه ۶۰، دهه ۷۰، ابتدای دهه ۸۰، دهه ۹۰ دوستان شما بودند، باید پاسخ دهید؛ چرا کار نکردید؟ آقای پورمحمدی که بیشتر، چون در دهه ۸۰ هم شریک بوده، لذا میخواهم بگویم با فرار رو به جلو که نمیشود پاسخ معتبر داد؟ خانمها و دختران؛ فرصت هستند. این فرصت نادیده گرفته شده حتی میشود تبعیض مثبت به کار گرفت. موضوع شایسته سالاری است. دولت خدمت، حتماً بیش از دولتهای قبل از بانوان استفاده خواهد کرد، همانطور که ما در شهرداری امروز از همه دورههای قبل بیشتر از بانوان استفاده کردیم. یا توجه به بانوان، نکاتی که آقای قالیباف گفتند، امروز در شهرداری تهران ضریب گرفته و چند برابر شده است. حتی فراتر از آن، رفتیم دنبال رأیِ بازهای زندانی؛ ۶۰۰ رأی باز زندانی خانم ما در حال ارائه خدمت به آنها هستیم. اینها بیرون آمدند، دوباره حیات پیدا کردند. عرضم چیست؟ با موضوع زنان که نمیشود شعاری برخورد کرد. زنان امنیت میخواهند، هم داخل منزل و هم در اجتماع. زنان نقش میخواهند، دختران نقش میخواهند. نقش را اگر ندهید؛ کشور متضرر میشود. حل معضلات و مشکلات کشور؛ بخش عمدهای به دست زنان و دختران عزیز است. این که امام فرمود مرد از دامن زن به معراج میرود، این امر شوخیای نیست. این اعتبار است برای این که من و شما توجه کنیم که هنر نمیکنیم میدان دهیم. ما باید برویم این ظرفیت را در خدمت شهر و کشور قرار دهیم و یک الگویی برای جهانیان، لذا باید دقت کرد و موضوع را دنبال کرد. ما هم بین همسری، مادری، فعال اجتماعی و آن الگوی سوم، نه محبوس بودن را میپذیریم، نه ابزار بودن را.
ناظر به حوزه سقط جنین هم جنبه اقتصادی است، ولی بیشتر جنبه فرهنگی است، ناظر به حوزه آزادی هم که سوال کردند، آزادی حق مردم است، انقلاب اسلامی این آزادی را داده است و این برگرفته از اسلام و مردم سالاری دینی است.
بنده به لطف الهی در تحقق قانون اساسی اصل ۸، اصل ۹ و اصل ۲۵، ۲۶ و ۲۷ کاری خواهم کرد که با یک نهادینه سازی نوین کارشان تا پای صندوقهای رای تمام نشود، بلکه بعد از صندوقهای رای مردم سالاری در حوزه سیاسی اثر اعتماد و نظارت مردم بر مسئولین تشدید پیدا کند و مردم این نشود رای دهند و بروند، نه، این مسئولین هستند رای میگیرند به لطف خدا و بعد هم پاسخگوی مردم باید باشند.
مجری: مرحله اول پشت سر گذاشتیم، با این توضیح که علاقهمندان به بخش خبری ساعت ۲۱ میتوانند این بخش خبری را از شبکه خبر تماشا کنند، با آغاز در مرحله دوم در موضوع حمکرانی در فضای مجازی است، نحوه حکمرانی رسانه و فضای مجازی و توجه به حقوق شهروندی این موضوع بخش از مناظره است.
برنامه هفتم توسعه دولت را مکلف کرده است که اقداماتی را انجام دهد تا در طول اجرای برنامه ۵ ساله حداقل شصت درصد اهداف سند راهبری جمهوری اسلامی ایران در فضای مجازی محقق شود از جمله این تکالیف حمایت از تولید محتوای مجازی با هدف مواجه موثر با جنگ ترکیبی دشمنان انقلاب اسلامی است.
نامزدها در این بخش از مناظره برنامههای اجرایی خودشان برای پیاده سازی این موضوع توضیح خواهند.
در ابتدا سوالات از کارشناسان در تصاویری که پخش خواهد شد و بعد نمایندگان به سوالات پاسخ خواهند داد.
سوال: فضای مجازی که در جامعه رواج دارد مثل تلگرام و وات ساپ عموما محتوای ضد اخلاقی و امنیتی دیده میشود برنامه شان برای اینترانت ملی و شبکه داخل کشوری چیست؟
رضا الفت نسب، عضو هیئت مدیره کسب و کارهای مجازی: امروزه نیاز مردم به خرید اینترنتی و استفاده از خدماتی که از کار آنلاین رشد بسیاری زیادی داشته است، چه راهکاری رای نظارت بر فضای مجازی بدون ایجاد محدودیت برای کسب و کارهای آنلاین دارید؟
احسان شاه قاسمی، عضو هیئت علمی دانشگاه: اینترنت گرچه خطرهای زیادی را متوجه جامعه ما کرده است هم به لحاظ اقتصادی و هم به لحاظ فرهنگی، اما فرصتهای خیلی زیادی در اختیار ما قرار داده است، ما ایرانیها همیشه اهل ارتباط بودیم و ارتباط برای ما سودمند بوده است، برنامههای کاندیدها برای ساماندهی فضای مجازی و بیشینه سازی برای استفاده از فرصتهایی که فضای مجازی برای ما فراهم میآورد چیست؟
بهاره آروین، عضو هیئت علمی دانشگاه: سیاست شفاف نمایندگان برای مواجه با فیلترینگ به ویژه فیلترینگ شبکههای اجتماعی پرمخاطب چیست و چگونه مردم را از استفاده روزمره و دائمی از فیلترشکنها بی نیاز کنند؟
سید سعید رضا عاملی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی: سواد مجازی، سواد هوش مصنوعی حداقل سه سطح مهم پیدا کرده است، سطح سواد عمومی مجازی، سطح سواد تخصصی مجازی و سطح سواد اختصاصی مجازی، این که بعضی از کاندیداها صرفا فضای مجازی را بحثش را به فیلترینگ و غیر فیلترینگ تقسیم میکنند، به نظر میآید به ابعاد موضوع توجه نکردند، ابعاد و جزئیات این سواد را چقدر توجه کردید؟
مجری: اگر در واقع بخواهیم سوال کارشناسانی که دراین تصاویر پخش شد در یک سوال مشخص خلاصه کنیم، سوال اصلی این است که راهکار شما برای استفاده حداکثری از فرصتهای حوزه فضای مجازی به خصوص در حوزه گسترش شبکه ملی اطلاعات و هوش مصنوعی و همزمان به حداقل رساندن آسیبهای فضای مجازی چیست؟
پیش از آن یک بار زمانبندی میهمانان در مرحله اول مرور کنیم، آقای پورمحمدی مجموعا ۸ دقیقه و ۳۵ ثانیه، آقای قالیباف ۸ دقیقه و ۴۱ ثانیه، آقای پزشکیان هشت دقیقه و ۲ ثانیه، آقای جلیلی ۹ دقیقه و ۹ ثانیه، آقای هاشمی ۸ دقیقه و ۴ ثانیه و آقای زااکانی ۸ دقیقه و ۲۷ ثانیه از زمان خودشان را استفاده کردند، که زمانهای اضافه بر هشت دقیقه از فرصت ۶ دقیقه جمع بندی کسر خواهد شد.
مرحله دوم در نوبت اول و فرصت ۴ دقیقه نمایندگان آغاز میکنیم، آقای پورمحمدی فرصت ۴ دقیقه شما شروع شد.
پورمحمدی: بحث فضای مجازی یک بحثی است که ضرورتش َ، نیاز و اهمیت آن برای همه پذیرفته شده است و دراین هیچ اختلافی نیست و تا جایی که رهبری معظم فرمودند که ااگر من امروز رهبر انقلاب نبودم حتما رئیس فضای مجازی کشور میشدم، ببینید چه نکته مهمی است، فضای مجازی دنیای هزاررنگ فرصتها و تهدیدهاست.
همه فرصتها و بخش عظیم فرصتها در آن است درکنار تهدیدهای بسیار زیاد که باید این فضا را شناخت و اهمیت آن را درک کرد و تهدیدهای آن را به خوبی ارزیابی کرد، پیگیری کرد و در فرصتهای آن دست گذاشت.
ما باید اول برویم روی فرصتهای آن فکر کنیم، چون بدون این فضا اصلا زندگی امکان پذیر نیست و الان بچههای ما از ابتدای زندگی با مبایل و بازیهای کودکانه در آن فضا رشد کرده اند، دنیای ما با دنیای همه ماها متفاوت است، راهکار این نیست که ما برای مقابله با آسیبها که بسیار نگران کننده است، همه ما را آزار میدهد، ما خودمان را محروم کنیم از فرصت ها، این که بیاییم صورت مسئله را پاک کنیم و فقط روی یک موضوع مثل فیلترینگ تمرکز دهیم که در یک مقطعی تصمیم تا حدودی قابل توجه و درست بود، در خیلی زمینهها این طور است، در یک مقطعی یک کار قابل دفاع است، ولی استمرار آن نگران کننده و مشکل ساز است.
مافیای وی پی ان میآید میدان و هم کیسه مردم خالی میشود و هم سرعت اینترنت محدود میشود و هم امنیت به مخاطره میافتد و مشکلات جدی که الان به وجود آورده است، من در این مقطع میخواهم یک مسئله اساسی بپردازم که راهکار این جا چیست، چون سوال تقریبا همه است، ما یک کشور توانمند و باظرفیت علمی، تخصصی هم سخت افزار و هم نرم افزار، هم تولید محتوا هستیم که هر کدام بحث بسیار مهم و گستردهای دارد، ما باید از ابتدا تمرکز میدادیم روی ایجاد یک پیام رسان بسیار قوی، این بحث را آن موقعی که توی دولت یازدهم بودم به طور جدی مطرح کردم، چون خودم در بحث اینترنت و دولت الکترونیک و استفاده از فضای مجازی در همه حوزهها فعال بودم و کارهای بزرگی در این عرصه در مدیریت هایم انجام دادم و دغدغه اصلی من است، تاکید جدی من در آن دولت کردم به بخش خصوصی و ... که همه با هم جمع شویم و یک پیامرسان توانمند برای حل نیازهای داخلی، پاسخگویی، در منطقه قدرت برتر و در عرصه جهانی یک پیامرسان حداقل جهان اسلام حرف برای گفتن داشته باشیم. ارزیابی خودم این بود که توانایی داریم، اما متاسفانه به خاطر این که دیدند سود توش هست و یک خورده ظاهر قشنگ و شیک و جلوه و بروز و ظهور دارد، هر دکانی، نهادی، موسسهای، دولتی، خصوصی، عمومی راه افتاد که یک پیامرسان راه بیاندازد و این شد مسئله و مشکل ما، پس از سالیان سال گرفتار شدیم حتی آن موقع من گفتم اگر الان مشکل داریم، بیاییم با یک پیامرسانهای بین المللی البته من پیشنهاد اولیم غربی نبود، با یکی از پیامرسانهای شرقی صحبت اولیه شد، متاسفانه با بهانههای بسیار کوچک شریک حاضر بودند با ما بشوند، سهم شراکت خوب و دانش ما بالا میرفت و در آینده صاحب یک پیامرسان مقتدر میشدیم، اول بحث مشارکت شد، یکی دو بار شرط گذاشتیم و بازی درآورد و آقایان عقب نشینی کردند و فرصتها از دست رفته است و امروز با مشکلات زیادی که در دنیای اینترنت و فیلترینگ و فضای مجازی با آن روبه رو هستیم.
مجری: آقای قالیباف بفرمایید.
قالیباف: فضای مجازی بحث بسیار مهمی است و از اولین نکتهای که همه ما باید توجه کنیم بنده بر این باور هستم که فضای مجازی فضای زندگی مردم در همه ابعاد خودش، درست همین که در فضای واقعی و حقیقی هست، مردم عین این را در فضای مجازی دارند زندگی میکنند و این را باید درک کنیم که متوجه شویم چگونه میخواهیم تصمیم بگیریم.
بنده خیلی روشن این را بگویم که حتما با موضوع فیلترینگ مخالف هستم، چون خطرات زیادی و فساد زیادی به دنبال خواهد داشت، به هر حال این جا یک فرصت است برای ما، ما در یک شرایطی یک تصمیمی میگیریم و آن را تبدیل به تهدید میکنیم، البته این جا یک استثناء کنم، مثل سال ۱۴۰۱ موضوعات امنیتی داریم و در همه دنیا و در همه جا امنیت اولویت است و آن بحثش جداست، ولی در بقیه شرایط نباید این گونه باشد، البته در فضای مجازی حتما حکمرانی در فضای مجازی یک ضرورت دارد، مثل در همین زندگی معمولی خودمان، هر کاری امروز شما میدانید ما وقتی موضوع مان اقتصاد است، الان بخش عمده اقتصاد در این فضای مجازی هست که باید به آن استفاده کنیم، ما الان این جا حرف از فرهنگ میزنیم، خوب فرهنگ در حقیقت واقعیتش این است که مردم خودشان تولیدش میکنند، خودشان هم مصرفش میکنند.
دولتها باید آن را ناوبری کنند، دولتها باید آن را تولی گری کنند، آن را باید هدایت کنند، ما الان بحث از فرهنگ میزنیم، سه بخش است، یک بخش فرهنگ حوزه مربوط به کالاها و تولیدات فرهنگی است، امروز نگاه کنید ما پنجره طلایی جمعیتی داریم در همین توان نیروهای متخصص و حرفهای در فضای مجازی.
الان بچههای ما در عرصه دنیا و در حوزه گیم، میتوانند در طراز دنیا حرکت کنند، خوب ما الان با این سرعت اینترنت و با این رفتار فیلترینگ که بعد از این که فیلتر کردیم از وی پی انها و فیلترینگ از ۲۲ درصد به ۶۷ درصد افزایش پیدا کرده است، یعنی به جای محصورسازی خطر را بیشتر کردیم، هم خسارت اقتصادی و مالی دیدیم و هم خسارت اخلاقی و رفتاری دیدیم. ذهن نوجوانانی که امروز میتوانند یک تولید باشند، میتوانیم فرهنگ فارسی و فرهنگ انقلاب به همه کجا ببریم، نمیخواهم نام ببرم، بعضی از کشورها نگاه کنیم چگونه در فضای مجازی آمدند تاثیر گذاشتند روی جوانهای ما، این فرصتها را داریم از دست میدهیم، به طور قطع بدانید ما در مجلس و در دولت سیزدهم همه مصمم شدیم که شبکه ملی اطلاعات باید تشکیل شود و با حول و قوه الهی بالای ۷۵ درصد این مسئله پیش رفته است و حتما در آینده نزدیک سرعت اینترنت حتما حل میشود و این اعصاب خوردی از مردم برداشته میشود، ولی با رعایت حکمرانی که هست یعنی دولت باید تضمین کننده حقوق مادی و معنوی باشد.
یکی از نگرانیهایی که میروند به سمت سکوهای خارجی احساس ناامنی میکنند، حضرت آقا این جا حکم و فتوا دادند، دخالت در زندگی مردم حرام شرعی است، در فضای مجازی حرام شرعی است. این را باید تضمین کنیم، هم سرعت را حل کنیم و هم با حکمرانی درست از فرصتهای فضای مجازی باید استفاده کنیم. این اگر نکنیم هم خسارت فرهنگی میبینیم، هم خسارت مالی.
مجری: آقای پزشکیان بفرمایید.
پزشکیان: والاه خیلی روشن است، فعلا که ما فیلترینگ راه انداختیم، ما کردیم و هیچ وقت هم راجع به این مسئله حرف نمیزنیم و کلی از شغلها را از دست دادیم.
کلی از شغلها را هم از دست دادیم خیلی از کسانی که از این طریق امرار معاش میکردند زندگیشان بهم ریخته است میلیونها انسان در رابطه با این اقدامی که ما انجام دادیم از این طرف هم یک عده کاسب شدند و در حقیقت دارند فیلترشکن میفروشند کی اینها را میفروشد چرا بررسی نمیکنند چرا پیگیری نمیکنند خودش جای بحث است و این واقعیت تا ماه حالا بازم وقتی صحبت میکنیم فکر میکنم اصلا مشکل جای دیگه است ما همه مان موافقیم که فیلترینگ نباشد موافقیم که جامعه با زنها و دخترها برخورد کرامت گونه داشته باشند حالا حجاب بانها را کی میگذارد در این متروها آن معلوم نیست کلی هم هزینه میکنند و بعد بچههای مردم را آن جا به علل مختلف برخوردهایی میکنند، ولی خب از این جا مینشینیم میگوییم از حقوق زنان هم دفاع میکنیم ما از حقوق زنان دفاع میکردیم جایگاه هایشان پستشان را مناطق به اصطلاح ارتقای من الان فکر میکردم در رابطه با همین دانشمندانی که در خارج داشتیم زنان ما مثلا آن جا بودند ما چه کردیم با آنها واقعیت قضیه اگر میخواستیم درست عمل بکنیم به این جا نمیرسیدیم من اعتقادم بر این است که باید آزادش کنیم توییتر محل آموزش است محل خیلی از امکاناتی که میتوانیم انجام بدهیم خیلی سرمایه و تکنولوژی و علم را از آن جا میتوانیم یاد بگیریم میتوانیم منتقل کنیم میتوانیم ارتباطاتمان را افزایش بدهیم من اگر به قدرت به ریاست برسم قطع و یقین در رابطه با این ممنوعیتهایی که گذاشتند باعث عصبانیت شدند باعث این شدند که خیلی از شغلهایی که در این فضای مجازی داشتند کار میکردند اینها تخریبش کردند جلویش را خواهم گرفت و با قاطعیت جلویش خواهم ایستاد و در ضمن معنی این نیست که وقتی در بحرانهای خاصی اگر لازم است مداخله شود خب آنها مداخله میکنند در یک بحران در همه کشورها در رابطه با اینترنت مداخله میکنند، ولی وقتی فضا آزاد است الان چه لزومی دارد ما بیاییم به اصطلاح اینترنت را قطع کنیم فیلتر بگذاریم و بعد یک عده هم درست بشوند فیلترها فیلترشکن برایش بخرند و کلی پول و کسب و کار درست کردند دویست هزار تومان برای فیلترشکن پول میدهند پنجاه هزار تومان مثلا پول تلفنش است تازه این فیلترشکنهایی که اینها میزنند خیلی راحتتر میتوانند به آن فضاهای مستهجن دست پیدا کنند تا اینی که دولت خودش نظارت کند و جلوگیری بکند از این که اینها نروند در آن فضاهایی که وجود دارد دولت میتواند مدیریت بکند اگر اینترنت را راحت آزاد کند خودش کنترل بکند اجازه ورود به فضاهایی که نباید بروند آن فضا را نده، ولی اجازه بده مردم از آن استفاده بکنند. این که ما بیاییم تقصیرها را به گردن همدیگر بیندازیم تقصیر مال همه ماست فرهنگ را دولتها درست نمیکنند که فرهنگ را الان جاهایی که مثلا حوزه است به اصطلاح مساجد است کلی از این قسمتهایی که در مملکت وجود دارد شورای انقلاب فرهنگی یعنی اصلا چه ربطی دارد به دانشگاه باید جای دیگه روحانیت محترم در دانشگاه حضور دارد در مدرسه حضور دارد در محله حضور دارد اینها بی حجاب شدند چه جوری شد اینها بی حجاب شدند حالا، چون ما نتوانستیم آن کارها را بکنیم این جا میآییم اونی که ما در خانواده چگونه ایم این یک بحث است اینی که الان با دیگرانی که مثل ما نیستند و در این مملکت زندگی میکنند این برخوردها را میکنیم این را چگونه میخواهیم جواب بدهیم، بله خانواده محل صمیمیت است محبت است عشق است همه اینهاست، ولی این که در جامعه یک عده دارند ما را نمیپذیرند تکلیف ما با اینها چیست شفاف بگوییم با اینها چه جوری میخواهیم برخورد کنیم تعدادشان هم کم نیست تعدادشان آن قدر زیاد است که روز به روز دارند از ما دورتر میشوند به ما بدتر بی احترامی، الان خیلی راحت نمیشود با حجاب بیایند در خیابان، حرفهایی میزنند که قابل قبول نیست.
جلیلی: ابتدا درود میفرستم به همه عزیزان، دانشمندان، متخصصان و بعد به تبعش کاربرانی که در موضوع فضای مجازی منفعل برخورد نکردند فعال برخورد کردند سعی کردند فضای مجازی را خوب بشناسند خوب بر آن سوار بشوند و حکمرانی کنند همه این عزیزانی که در بحثهای نرم افزارهای داخلی کارهای بسیار ارزشمندی را انجام دادند پیام رسانهایی مثل بله، روبیکا، سروش، ایتا، نشان، بلد، سلام، اسنپ، تپسی، کافه بازار، باد صبا اینها یک کار بزرگ انجام دادند آن کار چی بود این بود که در موضوع فضای برخورد فعالانه داشتند نه منفعلانه این را یک توضیحی بدهم ببینید امروز در سطح جهان نقش سکوهای فضای مجازی یک نقش فزایندهای در حکمرانی دارد این را تقریبا همه میگویند میگویند مرزهای جدید چیست آن چیزهایی است که سکو کاربرد موثر داشته باشد برای همین خیلی از دولتها خیلی از قدرتها دنبال بین المللی کردن سکوهای خودشانند یا از طرف دیگر برای فعالیت سکوهای دیگه بخواهند قوانین سخت گیرانه تصویب کنند. دیدند مردم آن چیزی را که امریکاییها در مورد تیک تاک انجام دادند همین اخیرا اروپاییها اتحادیه اروپا آمده دو تا قانون دوقلو را تصویب کرده که آمد حتی برای امریکا و کشورهای دیگر هم محدودیتهایی را قایل شد یعنی میخواهم بگویم این وضعیت موجود فضای مجازی در عرصه جهانی است که یک تاثیری فراتر از مسایل داخل در مباحث بین الملل دارد که حالا نمیخواهم به آن بپردازم گفتم الان در بحث هوش مصنوعی نگرانی که آنها دارند مطرح میکنند چیست این است که در این فضا اگر کسانی بتوانند حاکم شوند از یک طرف اطلاعات معتبر را سرکوب کنند از یک طرف دادههای غلط را اشاعه بدهند این خب همه مناسبات را میتواند در حکمرانی در آن فرهنگ عمومی اینها بهم بزند که بحثهایی است که خود غربیها امروز دارند زیاد روی آن مطرح میکنند و بر همین اساس یکی از ابزارهای سلطه شان است شما امروز حالا اشاره میکنند این هم ببینیم که رسما شما میبینید وقتی امکان دستشان میآید دهها سایت علمی پژوهشی را به روی جوانان ما میبندند عکس حاج قاسم را حذف میکنند هر چی را که نمیخواهند یک دفعه کنار میگذارند این پس نشان میدهد این که من درود میفرستم به آن کسانی که در این عرصه وارد شدند کار کردند بی نیاز کردند فعال برخورد کردند نگذاشتند کشور ما یک مصرف کنندهای باشد که تابعی از حکمرانی آنها باشد بلکه حکمرانی را به داخل کشور آوردند و بعد هم نشان دادند که وقتی که فعال شما برخورد کنی اتفاقا مردم استقبال میکنند امروز شما میبینید نشان جای ویز را گرفت چرا، چون در داخل کشور بسیار خدمات خوبی داده شد آن استفاده کرد خیلی از به اصطلاح سکوهای دیگه این که از این لحاظ من این را میخواهم بگویم که سکوهای ارتباطی امروز میتوانند سکوی جهش مردم ایران باشند. اگر ما صحبت میکنیم از یک جهان فرصت یک ایران جهت اتفاقا سکوی جهش یکیش همین سکوهای ارتباطی است که اتفاقا ما امروز یک ظرفیت بسیار خوب داریم یک جهان فرصت اتفاقا در همین زمینه داریم جوانان خوب و متخصصان خوب افراد صاحب نظر که در این عرصه میتوانند خیلی کار ایجاد کنند خیلی میتوانند موفق باشند من یک مثال بزنم ببینید آن وقت این آثاری دارد که من در بخش دوم صحبتم عرض خواهم کرد یکیش را الان عرض کنم ما مثلا میگوییم اشتغال اگر شما بیایید با استفاده از همین ظرفیتهایی که وجود دارد برای هر کسی که محتوا تولید میکند ده درصد آن هزینه اینترنت را به آن بپردازید ببینید چه موج وسیعی از اشتغال ایجاد خواهد شد بسیاری از همین زنانی که صحبت میکنیم که دنبال اشتغال هستند میگوییم برایشان اشتغال فراهم کنند در این بستر چقدر برایشان شغل ایجاد میشود چقدر درآمد کسب خواهند کرد میلیونها نفر شغل ایجاد میکنند با تولید محتوایشان به شرطی که آن جا دولت باید وظیفه خودش را انجام بدهد که سهم آنها را از آن درآمد اینترنت پرداخت کند.
قاضی زاده هاشمی: خب بله اینترنت دیگه کالای اساسی است زندگی کاملا باهاش ممزوج است فرزند خانواده ما برای آموزشش به اینترنت نیاز داره مادر خانواده برای ارتباطات اجتماعی حتی برای کسب و کارهایی اینترنتی بهش نیاز دارد یکی از بهترین مشاغل زنانه مشاغل اینترنتی است که هم خانم بانوی خانه میتواند به خانه داریش برسد هم کسب و کار خودش را راه بیندازد، اما دولت هوشمند هم بدون اینترنت ممکن نیست اتفاق بیفتد اقتصاد دیجیتال بدون آن ممکن نیست اتفاق بیفتد محدودیتهای جغرافیایی و ارتباطات بدون اینترنت ممکن نیست نقد مسئولین و نظارت بر مسئولین هم بدون اینترنت امکان ندارد اتفاق بیفتد بحث شفافیت اگر داریم دنبال میکنیم در بستر دولت هوشمند باید شکل بگیرد قطعا ما نیاز به یک اینترنت سریع با کیفیت و امن هستیم، اما مشکلاتی که الان مردم ما دارند تجربه میکنند سه تا عامل دارد یکی این که زیرساخت مناسب توسعه پیدا نکرده یک دهه تقریبا توسعه زیرساختها در کشور متوقف بود از جمله همان شبکه ملی اطلاعات که اشاره شد بهش نکته دوم بحث محدودیتهای فکرنشده است که به نظر میرسد که دقیق و حداقلی نبودن محدودیت هاست سوم هم بحث نیروی انسانی مجرب و متخصص در این حوزه است که تا مجرب میشود متخصص میشود مهاجرت میکند به علت این که بیرون از کشور درآمدهای شگرفی به بچههای متخصص در این حوزه داده میشود و نتوانستیم ما نیروی انسانی متخصص در این حوزه حفظ کنیم در دولت سیزدهم ما تلاشهایی کردیم البته متاسفانه، چون رتبه مان در ۱۸۰ کشور صد و پنجاه و ششمین بودیم در زیرساخت اینترنت ثابت پروژه فیبر نوری با گستردگی و سرعت شروع شده با سرعت به سرانجام برسد به طوری که دسترسی راحت به خانوادهها اتفاق بیفتد سرعت اینترنت ثابت از حدود ۹ مگابایت ثانیه به ۱۴ مگابیت بر ثانیه رسیده و سرعت اینترنت همراه هم از ۲۲ مگابایت بر ثانیه به ۳۶ مگابیت بر ثانیه رسیده است البته این رشدها ملموس نیست به علت استفاده از فیلترشکن، چون فیلترشکنها سرعت را به شدت کاهش میدهند متاسفانه این سیاست محدودیت ما خیلی موثر نبوده الان تلگرام من بعضی از برآوردها میگویند تا ۴۰ میلیون مشترک داخل ایران دارد این به معنای این که آن محدودیتی که ما برایش گذاشتیم پاسخگو نبوده ماتر و خشک را نباید با همدیگر بسوزانیم یک جاهایی افراط کردیم کسی حتما چه در ایران که بالاخره انقلاب اسلامی است و کشور مسلمانی است در جهان هم سایتهای مستهجن و امثال اینها دسترسی بهش راحت نیست برعکس آن جا را باید برخورد قاطع تری کرد برای دورزدن فیلتر و بسیار سخت و گران باید با موضوع برخورد بکنیم، اما خیلی از این موضوعات واقعا به نظر میرسد که علمی نبوده یعنی با دقت استفاده نشده و معقول و دقیق انجام نشده مثلا گوگل پلی را ما فیلتر کردیم و خیلی از بازیها را که بچه گیمرهای ما استفاده میکنند فیلتر کردیم یک نوع مردم آزاری اتفاق افتاده متاسفانه به خاطر آن برخوردی که انجام شده بهترین قاضی برای فیلترینگ عرف جامعه است عرف جامعه چی میپسندد باید در این ماجرا خود خانوادهها و مردم درگیر بشوند ما باید نقش بدهیم به کنترل استفاده از اینترنت به خود خانوادهها خودشان این کنترل را از طرف ما انجام میدهند مدلهایی هم است در داخل کشور و خارج کشور و نهایتا این که ما میبایست باتوجه به این که دانشمندش را داریم فناوریش را داریم وارد بحث حکمرانی اینترنت در جهان بشویم هم در تولید محتوا با ایجاد سکوهای جهانگیر و جهان شمول بزرگ مثل تیک تاک هم در حوزه صنعت فضایی و مخابراتی که ابزارش را ما داریم و خوشبختانه در دولت سیزدهم ما کار گستردهای در حضور در فضا و صنعت مخابراتی و ماهوارهای داریم انجام میدهیم.
زاکانی: هیچ ملت و هیچ دولتی نیست که درک درستی داشته باشد و سرزمین خودش را به افکارعمومی خودش را در اختیار بیگانگان قرار دهد هیچ، موضوع فیلترینگ هم از صیانت متفاوت است، صیانت موضوعیت دارد، ولی فیلترینگ چیه، این مشخص شود دوستان همین آقایانی که درباره فیلترینگ دارند صحبت میکنند آمدند ابتدا بی پروایی کردند امکان ظهور و بروز پیام رسانها را برای ما جوری فراهم کردند که مبتنی بر ضوابط کشورمان نبود. همه دنیا اینها هستند، ولی ضابطهمند دارند استفاده میکنند اولین اشکال به همین دوستانی است که ادعای فیلترینگ دارند بعد آمدند یک دکانی باز کردند همین رفیقهایی که در ستادهایشان هستند باز کردند فیلترینگ شروع کردند مردم را مزاحمت ایجادکردن کاری ندارد دولت بیاید دنبال بکند قاعدهمند سرورهای اینها بیاید داخل کشور دیگه فیلتری وجود نخواهد داشت راهش هم همین است اولا، ثانیا ظرفیتها و پیام رسانهای داخلی را تقویت کردن یک اصل است برای هر کشوری بله مانع آنها نشوید به شرطی که آنها متعهد به قواعد کشور ما بشوند دوستان عزیز هنوز موضوع صیانت و فیلترینگ را یک مقداری باهم خلط میکنند اینترنت و فضای مجازی که دیگه الان در زندگی همه است بنده سال ۸۱ سخنرانی داشتم برای هزار و دویست و پنجاه تا مجموعه دانشگاهی گفتم این موهبت است برای چی تازه آن موقع که آن نسل الان نسل کنونی شرایط وجود نداشت گفتم برای این که زمینه ارتباط و تعامل را برقرار میکند ما پایمان سست نیست ما پیام قوی برای جهان داریم آنها انقلاب را دارند حصارش در یک حصار قرار میدهند این بهترین فرصت برای ماست که پیاممان را برسانیم زمینه کار و تلاش و مسایل اقتصادی است که بیان شد زمینه توسعه دانش و فناوری است گفته شد.
قاضی زاده هاشمی: ظلم تاریخی شده به بانوان ما بعضی متحجرانه، بعضی هم جنسیت زده به بهانه آزادی دغدغه اصلی بانوان عزیز ما تبعیض در فرصتهاست حق هم دارند ما باید فرصتهای مناسب برای رشد استعدادهای آنها ایجاد کنیم.
سوال: جناب آقای زاکانی بفرمایید؟
زاکانی: بسماللهالرحمنالرحیم عرض سلام و ادب و احترام دارم امام و شهیدان را یاد کنیم که میراث دار اونها هستیم، این ایام شهادت شهید چمران هست سالگردش درود به این شهید بزرگوار میفرستیم همچنین من تبریک عرض میکنم ولادت امام هادی (ع) را دولت خدمت با پیگیری تحقق عدالت و پیشرفت در کشور اساسش را اجرای قانون اساسی گذاشته خیلی از حرفهایی که زده میشود جنبه شعاری دارد، اما اسلام جایگاه رفیع زن و دختر را آن گونه قرار داده که زن و دختر یک فرصت هستند مسئله نیستند کسی بخواهد پیرامونشان بپردازد اونها باید دستگیری کنند نیاز به دستگیری ندارند ما دو بسته خاص را یکی ناظر به سبک زندگی و پاسخ معتبر به نیاز مردم را و دیگری هم ناظر به پیشرفت و آبادانی کشور را در دستور کار گذاشتیم در بخش اول که سبک زندگی پاسخ معتبر به نیاز مردم هست سه بخش دارد یکی رفاه هست که ناظر به حوزه یارانهها و توزیع عادلانه اونها، معیشت ناظر به مسکن و اشتغال و سلامت و سایر امور است تا اینها را ما حل نکنیم خیلی جاها گیر اینجاست حرفهای شعاری و اینها نزنیم، نکته دوم سر فصل تعلیم و تربیت است و ناظر به ازدیاد جمعیت بر محوریت خانواده اینجا هم تکلیف ما معلوم است که باید چه کارهای اساسی را ما انجام بدهیم و دنبال بکنیم که زن در کنار همسری و مادری بتواند پیشتازی عرصه اجتماعی را داشته باشد و اون دغدغهای است که رهبر معظم انقلاب از دولت خواستند و دولت مکلف است که این مسیر را برود خانواده یک خانواده منفعل نیست در نظام اسلامی یک سلول کنشمند است که هم کنشگری میکند هم دیگران رو به کنش واد میدارد این خیلی متفاوت است از نگاهی که ما به خانواده داریم و به او میخواهیم یارانه و اعانه بدهیم نه تو بسته رفاه مشکلات و گره زندگی مردم باید باز شود در حوزه تعلیم و تربیت و حوزه تقویت جمعیت و محور خانواده قراردادن یک بستهای از اقدامات و اساس باید صورت بگیرد که دغدغه همین همشهریان عزیز هم بود قسمت سوم ناظر به ارتقای آزادی، امنیت و حفظ حریم مردم است این یک نکتهای است واقع امرش ما نگردیم توی اینور، اونور ببینیم که چه کسی چه حرف خوبی و چه چیزی زده که بیاییم تکرار بکنیم امام رحمت الله علیه در دهه شصت یک بیانیه هشت مادهای صادر کرد حریم خصوصی را از حریم عمومی جدا کرده تو حریم خصوصی هیچ کس حق ندارد دخالت کند بزرگترین نکات را راجع به حریم خصوصی گفته، گفته اگر رفتی به خاطر موضوعی یک جنبه مجرمانه دیگهای اونجا دیدی، دیدی اعتیاد است و چه حق ندارید برداری حق نداری بیایی بگویی ما کجا داریم، دنبال چی میگردیم در حوزه اجتماع هم موضوع، موضوع حریم عمومی است در حریم عمومی قانون حاکم است نظم عمومی حاکم است قواعد خودش رو دارد ناظر به خود حجاب که میفرمایند من خواهش میکنم دوستان صریح صحبت بکنند تا مردم بدانند که چی را دارند انتخاب میکنند وعدههای غیب و ناظر به حجاب، حجاب هم شرعی است هم قانونی است، اما نوع مواجهه با بی حجابان جز از طریق احترام و مواجه درست قانونی میسر نیست احترام، احترام، احترام.
سوال: نوبت اول از مرحله اول پشت سر گذاشتیم و در این نوبت نامزدهای محترم فرصت دارند و به مدت چهار دقیقه نظرات و دیدگاهشان را راجع به نظرات و دیدگاه دیگر نامزدها مطرح بفرمایید جناب آقای پورمحمدی فرصت چهار دقیقهای جناب عالی از حالا شروع شد؟
پورمحمدی: خوب امروز در جامعه ما یکی از مسائل مهم پوشش و حجاب است در سؤالات افراد هم مشاهده کردیم خوب این دغدغه جدی است بله حکم شرع است حکم قانون است این سبک عرفی است که همه ما قبول داریم بیش از چهل سالم هم همه داریم تلاش میکنیم برای این پوشش رسمی و پوشش اسلامی هم قانع بکنیم هم سبک مناسبی را ترویج بکنیم اینها خیلی هزینه کردیم از بیت المال در برنامههای مختلف به خصوص در صداوسیما در مدارس و دانشگاهها منابع را اینها، ولی اونچه که مطلوب مون بود طبعاً بهش دست پیدا نکردیم البته سطح توقع و مقایسه مان را هم باید تعریف روشن بکنیم که ما انتظارمان چه قدر است توقع مان و مقایسه مان چگونه است این هم یک مسئله بسیار دقیق و حساس است، ولی به هرحال با تعاریف مختلف عدهای میگویند آنچه که میخواستیم دسترسی پیدا نکردیم خوب کی مقصر است کی باید توبیخ بشود و مؤاخذه بشود، بیشتر دست اندرکاران، مجریان، مربیان سخنوران، ماها یا مردم یا جوانان و یا دختران یا بانوان ما ببینید این مسئله بسیار مسئله مهمی است و حساسیت بله من معتقدم به صورت جدی به تهاجم فرهنگی نگرانی اساسی باید داشته باشیم، ولی واقعیتش این است که بخش بزرگی از این سبکهای متفاوتی که ما نمیپسندیم متاسفانه در جامعه وجود دارد نه براساس اعتقادات است بلکه بیشتر به خاطر لجبازی و اعتراض است این را باید عمیقاً توجه بهش بکنیم، زنان ما دختران ما نجیبند، عفیفند، با زنانمان ستیز نکنیم آیا ما در خانه با زن و همسر و دخترمان ستیز کردیم ما پیروز شدیم خودمان میدانیم در خانه هایمان، تو مدرسه و اداره و خیابون ستیز کنیم پیروز میشویم؟ اصلاً این زبان میتواند موفق بشود ما اگر بخواهیم باید از تو خونه و مدرسه و اداره هر کاری سامان بدهیم تا نکشد به جاهایی که یک وقت ناچار بشویم پلیس عزیزمان را که حافظ امنیتمان هست. بسیجیان از جان بهتر مان را که شرف انقلاب و نظام مان هستند درگیر صحنههای تلخ شان بکنیم که بسیار ناگوار است ببینید همه بزرگان ما از امام، رهبری معظم، مراجع مان، علمایمان دلسوزانه مان، متدینین دغدغه حجاب را داشتند دغدغه اخلاق و دغدغه دین را داشتند، اما میدانستند و میدانیم این مسئله بسیار پیچیده و حساس و ظریف است نمیشود همینجور بیبرنامه، بدون حساب و کتاب فقط با روشهای تند باهاش برخورد کرد جواب نمیدهد این درست نیست چرا این قدر کشیدیم و کشیدند که پاره شد، ادامه بدهیم ببینید ما همه جا تو خانه، مدرسه باید حرمت زنان مان داشته باشیم موضوع زن، حجاب عفاف، جایگاه زن ایرانی نقطه قوت و امتیاز ماست. اشتباه نگیریم به هرحال قراره من به شما بانوان و دختران و جوانان عزیزمان این است که اگر موفق به اخذ رای شما شدم و اعتماد شما شدم حتماً این لایحهای که حالا مطرح است عفاف و حجاب است مورد بحث است دغدغهها، نگرانیها و اصلا نحوه اجرایش مسئله دارد حتماً پس میگیرم و در دولت با کارشناسان، صاحبنظران با دلسوزان با خود خانمها مینشینیم مفصل بحث میکنیم که برای حل این مشکل چه راهکاری و چه ضوابطی تعقیب کنیم و متعهد میشوم به نحو صحیح و درست تعقیب بکنم هماهنگی لازم را اجرا کنم و انجام بدهیم و مطمئنم موفق خواهیم شد با هزینهای بسیار کمتر.
سوال: جناب آقای قالیباف بفرمایید؟
قالیباف: خوب من در بخش دوم میخواهم به این اشاره بکنم که حتماً بد پوششی و بیحجابی آفت خانواده و آفت جامعه ماست و ما نباید اجازه بدهیم که این اتفاق بیفتد، ولی مهم این است که چگونه؟ نگاه کنید الان اشاره کردند که لایحه حجاب و عفاف را پس میگیرند جناب آقای پورمحمدی خوب این لایحه هنوز به قانون تبدیل نشده در مسیر خودش است، ولی این قانون دارد همه بخشش به سمت کارهای ایجابی هست که انجام بشود همین الان اگر مشکلات است همه میدانیم وقتی میگوییم چگونه یعنی نمیشود این را بدون احترام خدایی نکرده با تنش و با خشونت هر کدوم از این کارها حتماً محکوم است، ولی وقتی که مسئولین مربوطه مثل مردم و مثل جامعه و مثل خانوادهها این دغدغه را ندارند این اتفاق میافتد ما سی و یک و سی و دو دستگاه داریم که قانون مسئولشان کرده همه هم نقش فرهنگی و پیشگیری و این بحث را باید انجام دهند کارهایشان را انجام نمیدهند خلاصه میشود در یک دستگاه در پلیس ما بعد این بعضی وقتها اتفاقات اینگونه میافتد که هیچکدوم از ماها نمیپسندیم نباید هم اینطوری باشد حتماً با چنین رفتارهایی را باید جلویش را بگیریم، دقت کنیم من خواهش میکنم من میخواهم بگویم حرفهایی که اینجا زدم حداقل بنده با باورم بوده نگاه کنید ما در قانون خانواده و جوانی جمعیت بحث زن و خانواده رو ایستادیم، تصویب شده بعد از پانزده سال دیگر منتظر بوده در بخش بعدی مربوط به لایحه مبارزه با خشونت در منزل و در بیرون ظلمی که به زنها میشود الان هم در کمیسیونها تصویب شده در صحن مجلس است یعنی الان در دستور است که بلافاصله مراحل سیر خودش انجام شود در شهرداری تهران بودم مرکز مداخله برای زنان اگر زن در خانه مشکلی پیدا کرد یک مرد ناجوانمردی پیدا شد او را از خونه انداخت بیرون شب کجا برود من مرکز مداخله را درست کرده بودم با یک تلفن شب میآمد آنجا با آسایش باید کارش را دنبال میکردیم که دچار عارضه بعدی نشود ما شه را دخت درست کردیم برای دخترها، ما شهربانو را درست کردیم برای اوقات فراغت زنان، ما محدود کودک را درست کردیم در همه محلات که زنها که همه کارهای خانه را انجام میدهند و باید بچه را نگه دارند حداقل دو ساعت بچهاشان را بگذارند مهدکودک بتوانند بروند به خودشان برسند و استراحتی داشته باشند و ورزش را برای زنان، ما میبینم مردان همه صبح جمعه کوه برویم، استخر برویم ما استخرها را درست کردیم دو تا استخر کنار هم که زن با دخترش، با شوهر با یک ماشین بیایند بروند استخر ورزش، پارکهایی را درست کردیم خاص بانوان در شهر و شهر را با نگاه زنانه مدیریتش کردیم نه با یک نگاه مردانه و مردسالار شهر درست کنیم ما زنان سرپرست خانوار در خونه هستند همسر خانه هستند، مسئول اقتصاد هستند ما زنان سرپرست خانوار را به شدت در حوزه اقتصاد، توانمند سازی، مراکز، بیش از صد و بیست مرکز کوثر برای اینها درست شد امروز بعضی از اینها در تولید هر کدام بیش از دویست کارگر امروز دارند یک بخشی را و کارآفرین شدند کار انجام میشود ما زن را در پلیس به گونهای رفتار کردیم که در سلسله مراتب به فرماندهی درجه گرفت، مسلط شد و درجه در حقیقت نظامی گرفته لذا من میخواهم بگویم الان هم در برنامه هفتم جامعه هدف ما خانواده است و امروز هم در پیش بینییکه انجام دادیم تاکید بر اینکه سفره خانواده کوچک نشود به خاطر این که در حقیقت داریم زن خانواده را مورد حمایت قرار دهیم.
سوال: جناب آقای پزشکیان بفرمایید؟
پزشکیان: بله فکر کنم وضع خوب است ما اینجا اوضاع را، ولی نمیدانیم چه اتفاقی میافتد که نارضایتی در جامعه وجود دارد من از نظر اعتقادی حالا بزرگان مطرح کردند با هرگونه زورگویی و یا برخورد خشن با هر انسانی تا چه برسد زنان هم که در حقیقت .. ا صلاً فرقی که الان ما ایجاد کردیم بین زن و مرد یک واقعیت است اینجوری هم مطرح که میکنیم حالا کارهایی هم که اتفاق افتاده در خیابان برخوردهایی که میشود، ماشینهایی که گرفته میشود یا مثلا فرض کنید چیزهایی که در فضای مجازی به وجود میآید چرا اعتراض نکردیم چرا باید کاری بکنیم که الان یعنی روند ... این که ما میگوییم خانواده باید تحکیم بشود که اصلاً شکی در آن نیست.
درباره حقوق شهروندی نباید زور گفت
مسعود پزشکیان: همه خانواده من با حجاب هستند، عروسهایم، خواهرهایم؛ چادری هم هستند، یعنی این طور نیست که فرض کنید بگوییم مانتو و روسری دارند، ولی سؤال این است؛ اگر کسی در بیرون نخواهد مثل این پوشش داشته باشد، ما باید با او برخورد کنیم؟ ما که نتوانستیم تا این سن اینها را هدایت کنیم، کلی هم پول مراکز تربیت و دینی و مذهبی و هزینه گذاشتیم، نشده، الان میخواهیم اینها را با چه روشی، یعنی با روشهایی که انتخاب کردیم، میتوانیم درستشان کنیم؟ یعنی تصور میکنیم درست کردن است؟ برخورد کردن و به اینها گرفتن، اصلاً خجالت میکشد برخی از رفتارها را بگوید، در نتیجه من اعتقادم بر این است که ما باید نگاهمان را نسبت به زنان که این که یک جنیستاً از نظر رتبه دو هستند و برای خانواده فقط آفریده شدند، باید عوض کنیم. آنها همراه مردها هستند در اقتصاد، صنعت، علم و کارایی و باید این جایگاه را در پستها، مقامها و موقعیتها به آنها بدهیم و عملاً در عمل این را ثابت کنیم، چون تئوری اگر بگوییم، الان که وقت رأی گیری است، همه میگوییم بله ما این کارها را میکنیم، ما در رابطه با خیلی از این مسائل به نظرم قصور داریم و باید نوع رفتارمان را با اینها عوض کنیم، به جای این که بیاییم برخورد خشن با اینها کنیم، بیاییم ببینیم چه کار کردیم که این وضعیت در جامعه ایجاد شده و بچههای ما به این شکل درآمدهاند؟ من بعد از فوت همسرم، دخترم را برای این که بتوانم هدایت کنم، خیلی وقتها بحث میکرد، مرا قبول نمیکرد، کوتاه میآمدم، برای این که اگر میخواستم با زور و تحکیم با این دختر برخورد کنم، این نمیشد که الان شده است. مجبور بودم با آنها کنار بیایم و با آنها بنشینم صحبت کنم. ما بدون گفتگو، قانع کردن، این که با زور، دستور و قانون بخواهیم رفتاری عوض کنیم، با قانون؛ رفتار عوض نمیشود. همان گونه که در گذشته نتوانستند حجاب را از سر زنان ما بردارند، قطعاً ما با زور نخواهیم توانست حجاب را بر سر زنان بپوشانیم با این روند، مگر این که رفتارمان و همان آغاز مهد کودک، مدرسه و دانشگاه را با رفتار تربیتی اصلاح کنیم. به این سادگی هم نیست. نمیشود در دانشگاه و مدارس یک عده افرادی را گذاشت که از نظر تربیتی و آموزشی علمش را ندارند، رفتارشان درست نیست، تحکیمی با دانشجو و محصل برخورد میکنند. حکم اخراج به آنها میدهند یا مثلاً تعلیقشان میکنند، انتظار داشته باشیم، آنها ما را بپذیرند. ما داریم عقدهای میکنیم دختران و جوانهایی که این طور با آنها برخورد میکنیم. حق نداریم به نظرم ما در رابطه با آن حقوق شهروندی، به دانشجو، دخترانمان و خانمهایمان زور بگوییم.
سعید جلیلی: بحث مهمی که به نظرم در اینجا باید روی آن تأکید کرد؛ این است که نباید اجازه داد نقش پرشکوه زنان ایران در عرصههای مختلف سانسور شود. زن؛ همه زنان ایران است. درباره اهمیت زن، جایگاهش در پیشرفت و جهش کشور، در قسمت اول صحبت کردم، این جا بحثم این است که وظیفه دولت چیست؟ رئیس جمهور چه نقشی باید ایفا کند. این را میخواهم توضیح دهم. اگر ما صحبت میکنیم که زن؛ همه زنان ایران هستند، این را باید تعریف داشته باشیم. ما زنان خانهدار کنیم نقش آنها را، چرا دیده نمیشوند؟ من از آن طرف بیان کنم؛ اگر این نتیجهای که امروز حاصل تلاش زنان خانهدار ماست، یعنی با تربیت صحیح فرزند، محیط امن برای خانواده، یک آرامش در محیط خانواده باعث شدهاند که فرزندانی تربیت کنند و جوانان و نوجوانانی را به جامعه تقدیم کنند که از یک سو موجب پیشرفت، بالندگی و موفقیتهای کشور هستند و از سوی دیگر، مانع آسیبهای اجتماعی شدند، مثل خدای ناکرده اعتیاد، خودکشی، افسردگی و خیلی چیزها. اینها مرهون چیست؟ مرهون یک ایفای نقش پرشکوه که زنان در خانه انجام دادند. عرضم این است اگر این نتیجه را دولت میخواست با کارمندان خود انجام دهد، چقدر باید کارمند استخدام میکرد تا بتواند یک چنین نتایج بزرگ در این سطح گستردهای را به دست بیاورند. یک فرصتی بزرگ بوده که انجام شده است. حالا اینجا آیا این جای دیدن شدن، تقدیر و بلکه پشتیبانی دارد یا ندارد؟ این یکی از بحثهای بسیار مهم است. خیلی از هزینههایی که ما به اسم مقابله با آسیبهای اجتماعی یا از آن طرف در جهت پرورش جوانان و فرزندانمان میخواهیم انجام دهیم، خیلی از هزینههایی که تخصیص داده میشود، میرود در دستگاههای دیوانسالاری اداری؛ خروجی یا خیلی کم است یا بعضاً متأسفانه صفر است، این را شما اتفاقاً باید اینجا تخصیص دهی، این را باید قدر بدانی، تقدیر کنی؛ آن چیزی که میگویند اول زنجیره بدهیم یا آخر؟ نه اینجا؛ آن کسی که مستقیماً عملکردش نتیجهاش مشخص شده، یعنی این همه مادرانی که توانستند این نتیجه خوب را به کشور به ارمغان بیاورند. ما برای این یک طرح مفصل داریم. نکته دیگر مثلاً شما زنانی که سرپرست خانوار هستند، ما چند میلیون زن سرپرست خانوار داریم، این حالا علاوه بر آن وظیفه مادری دارد یک کار بزرگتر انجام میدهد، جای یک کس دیگر را دارد پر میکند، این بسیار ارزشمند است. اینجا نباید دیده شود؟ یا زنان بدسرپرست که باز مشکلات دیگری دارند یا زنان روستایی و عشایری شما که میبینید در سختترین شرایط میآیند پا به پای مردان چه کارهای ارزشمندی را انجام میدهند؛ در آن محیط هم به تولید، کشاورزی و هم همان محیط مادرانه و همسرانه را دارند. عرضم و خواهشم از دوستان این است تا صحبت میشود به چند موضوعی که مطرح میشود که حالا این چه شد و غیره؛ این را نیاییم سانسور کنیم، این یک عظمت و ارزشی است و وظیفه دولت این است. برنامه داشته باشد. اگر ما میگوییم جامعه پیشرفت کند و بنیان جامعه؛ سلولش، خانواده است، شما؛ باید دولت برای خانواده برنامه داشته باشد. حالا چگونه خانوادهای که این طور کار میکند، محیطش حفظ شود؟ ایجابی عرض کردم، تا حالا ما یک طرحهایی داریم مثل طرح سفر، سبد غذایی و بحثهایی که طرح بانک است، اتفاقاً برای همین تقویت خانواده است، از آن طرف این را توجه داشته باشیم؛ همه خانوادههای ایرانی، من این را دیدم، حتی خانوادههایی که زیاد ادعای مذهبی ندارند، برای آنها آزادی داشتن حریم عاشقانه در خانواده خیلی مهم است. چیزهایی که این را مانع شود، مثلاً حجاب؛ موضوعش چیست؟ حجاب برای حضور اجتماعی زن است. لباس حضور اجتماعی زن است، یعنی برای زن وقتی این حضور تعریف میشود، این لباس میآید که این حریم حفظ شود، حریم خانواده تقویت شود و بتواند به بهترین شکل آن نقش خود را ایفا کند.
سید امیرحسین قاضیزاده هاشمی: به نظر ما، یک کمی از زمان عقب هستیم، حرفهایی میشنویم که شاید ۲۰ تا ۳۰ سال پیش موضوع بحث جامعه بود، بانوان ما از ما عبور کردند، قدرت اصلی امروز در جامعه ما؛ زنان هستند. مفهوم وومن پاوریتی را اگر دوستان به آن بپردازند؛ «قدرت زنانه»، مدیران اصلی جامعه ما اعم از زن خانهدار ما یا غیرخانهدار ما؛ بانوان هستند، حرفشان با ما این است که تبعیض علیه زنان به معنی محدود بودن زیرساختها، امکانات، فرصتهای شغلی علیه آنها برداشته شود. به مدد انقلاب اسلامی الان بیش از ۹۳ تا ۹۴ درصد زنان ما باسواد هستند. نیمی از آنها سواد دانشگاهی دارند، اما نرخ بیکاری زنان ما؛ ۵۶ درصد است، چرا؟ چون مشاغل ما مردانه طراحی شده است. باز هم حرفهایی که اینجا میشنویم؛ مردسالارانه است. انگار بانوان ما منتظرند ما برویم مسائل آنها را حل کنیم، حل شده است، میگویند شما اجازه رشد به ما بدهید. در تحصیلات دانشگاهی؛ چون مدرسه و رفتن به دانشگاه، دختران ما از پسرهای ما میزنند جلو. در هر آزمون استخدامی شما نگاه کنید وقتی برگزار میشود، فرصت برابر است، خانمهای ما جلو میزنند. میگویند محدودیت ایجاد نکنید، الان سه و نیم میلیون نفر ما ورزشکار داریم، ۴۰ درصد آنها بانوان ما هستند، چقدر از امکانات ورزشی ما مختص بانوان است. شهید رئیسی رفتند سواحل را آزاد کردند، چرا ما یک محدودههای خاص نباید درست کنیم که بانوی ما ورزش آبی بتواند انجام دهد، جت اسکی انجام دهد، به کمک سرمایهگذاران؛ تمام محیطهای ورزشی ما، محیطهای تفریحی ما به سه بخش باید تقسیم شود؛ محیطهای مردانه، زنانه و خانوادگی. اینها آن چیزهایی است که ما باید توجه کنیم به آن. اگر اقدام نکنیم، عقب میمانیم و نمیتوانیم آن وظایفمان را به خوبی انجام دهیم. محدودیتهایی هم که برای بانوان انجام شده است، ما به وجود آوردیم، چون نتوانستیم امکان این را که عرف و شرع را بتوانند در آن محیط فعالیت رعایت کنند را به آنها بدهیم. بله جنس زن و مرد متفاوت است، نظام برنامهریزی ما برای مردان و زنان باید متفاوت باشد. تنها کاری که ما کردیم، آمدیم مدارس را جدا کردیم، کردیم دخترانه و پسرانه، در حالی که مجموعه فعالیت، متناسب با نقشهای مختلفی که زن و مرد دارند، باید متناسب سازی شود. مثلاً فرض کنید مشاغل دیجیتال و امثال آن که در وعده بعدی میپردازم. چند سؤال عزیزان بود؛ برای جوانان چه کار میخواهید کنید؟ مسأله اصلی برای جوان ما و حفظ حرمت او، ایجاد اشتغال و ایجاد خانواده او؛ این است که دولت از او حمایت کند. ما در دولت مردم، دولت خانواده یک مبنای اعتباری را گذاشتیم برای خانوادهها، به اندازه خانواده جوان ایرانی؛ یک میلیارد تومان تسهیلات قرضالحسنه که بر اساس خواست او میتواند در حوزه اشتغال، تأمین جهیزیه یا بحث ازدواج او استفاده کند، نخواست هم میتواند در سایر سرمایهگذاریهایی که مد نظرش است یا خرید منزل یا سرمایهگذاری منزل این کار را انجام دهد؛ یک بسته متنوعی است برای او در نظر گرفتیم. در حوزه سقط جنین و امثال آن و مهد کودک، مهد کودک؛ قانون دارد، قانون جوانی جمعیت است. باید، دولت مکلف است و دستگاههای مختلفی که بانوی با فرزند را به کار میگیرند، برای او مهد کودک ارزان قیمت تهیه کنند، ما اگر زمینه بارداری و فرزندآوری را آسان کنیم، تمام خانمهای ما علاقهمند هستند حداقل دو فرزند داشته باشند. این را تحقیقات نشان میدهد. در حوزه سقط جنین هم ما باید به سمت پایدارسازی خانواده و تأمین امکانات شویم که خدای ناکرده خانوادههای ما مجبور به سقط جنین نشوند.
حسین زاکانی: به عنوان یک پدر سه دختر و به عنوان یک همسر؛ عرض میکنم جمع بین خانهداری، همسری و فرزندآوری و تعلیم و تربیت این فرزند در خانواده، با فعالیت اجتماعی کاملاً شدنی است. من که با دخترانم صحبت میکنم، که مشت نمونه خروار است، اینها موضوعشان این است که این ظرفیت عظیمی که در جامعه زنان و دختران است، چرا مورد غفلت واقع شده است؟ این حرف اصلی است. آقای پزشکیان و پورمحمدی؛ نکاتی را بیان میکنند، دوستان ایشان، حالا مستقیماً حداقل ۳۲ سال کشور دستشان بوده، باید پاسخ دهید. دهه ۶۰، دهه ۷۰، ابتدای دهه ۸۰، دهه ۹۰ دوستان شما بودند، باید پاسخ دهید؛ چرا کار نکردید؟ آقای پورمحمدی که بیشتر، چون در دهه ۸۰ هم شریک بوده، لذا میخواهم بگویم با فرار رو به جلو که نمیشود پاسخ معتبر داد؟ خانمها و دختران؛ فرصت هستند. این فرصت نادیده گرفته شده حتی میشود تبعیض مثبت به کار گرفت. موضوع شایسته سالاری است. دولت خدمت، حتماً بیش از دولتهای قبل از بانوان استفاده خواهد کرد، همانطور که ما در شهرداری امروز از همه دورههای قبل بیشتر از بانوان استفاده کردیم. یا توجه به بانوان، نکاتی که آقای قالیباف گفتند، امروز در شهرداری تهران ضریب گرفته و چند برابر شده است. حتی فراتر از آن، رفتیم دنبال رأیِ بازهای زندانی؛ ۶۰۰ رأی باز زندانی خانم ما در حال ارائه خدمت به آنها هستیم. اینها بیرون آمدند، دوباره حیات پیدا کردند. عرضم چیست؟ با موضوع زنان که نمیشود شعاری برخورد کرد. زنان امنیت میخواهند، هم داخل منزل و هم در اجتماع. زنان نقش میخواهند، دختران نقش میخواهند. نقش را اگر ندهید؛ کشور متضرر میشود. حل معضلات و مشکلات کشور؛ بخش عمدهای به دست زنان و دختران عزیز است. این که امام فرمود مرد از دامن زن به معراج میرود، این امر شوخیای نیست. این اعتبار است برای این که من و شما توجه کنیم که هنر نمیکنیم میدان دهیم. ما باید برویم این ظرفیت را در خدمت شهر و کشور قرار دهیم و یک الگویی برای جهانیان، لذا باید دقت کرد و موضوع را دنبال کرد. ما هم بین همسری، مادری، فعال اجتماعی و آن الگوی سوم، نه محبوس بودن را میپذیریم، نه ابزار بودن را.
ناظر به حوزه سقط جنین هم جنبه اقتصادی است، ولی بیشتر جنبه فرهنگی است، ناظر به حوزه آزادی هم که سوال کردند، آزادی حق مردم است، انقلاب اسلامی این آزادی را داده است و این برگرفته از اسلام و مردم سالاری دینی است.
بنده به لطف الهی در تحقق قانون اساسی اصل ۸، اصل ۹ و اصل ۲۵، ۲۶ و ۲۷ کاری خواهم کرد که با یک نهادینه سازی نوین کارشان تا پای صندوقهای رای تمام نشود، بلکه بعد از صندوقهای رای مردم سالاری در حوزه سیاسی اثر اعتماد و نظارت مردم بر مسئولین تشدید پیدا کند و مردم این نشود رای دهند و بروند، نه، این مسئولین هستند رای میگیرند به لطف خدا و بعد هم پاسخگوی مردم باید باشند.
مجری: مرحله اول پشت سر گذاشتیم، با این توضیح که علاقهمندان به بخش خبری ساعت ۲۱ میتوانند این بخش خبری را از شبکه خبر تماشا کنند، با آغاز در مرحله دوم در موضوع حمکرانی در فضای مجازی است، نحوه حکمرانی رسانه و فضای مجازی و توجه به حقوق شهروندی این موضوع بخش از مناظره است.
برنامه هفتم توسعه دولت را مکلف کرده است که اقداماتی را انجام دهد تا در طول اجرای برنامه ۵ ساله حداقل شصت درصد اهداف سند راهبری جمهوری اسلامی ایران در فضای مجازی محقق شود از جمله این تکالیف حمایت از تولید محتوای مجازی با هدف مواجه موثر با جنگ ترکیبی دشمنان انقلاب اسلامی است.
نامزدها در این بخش از مناظره برنامههای اجرایی خودشان برای پیاده سازی این موضوع توضیح خواهند.
در ابتدا سوالات از کارشناسان در تصاویری که پخش خواهد شد و بعد نمایندگان به سوالات پاسخ خواهند داد.
سوال: فضای مجازی که در جامعه رواج دارد مثل تلگرام و وات ساپ عموما محتوای ضد اخلاقی و امنیتی دیده میشود برنامه شان برای اینترانت ملی و شبکه داخل کشوری چیست؟
رضا الفت نسب، عضو هیئت مدیره کسب و کارهای مجازی: امروزه نیاز مردم به خرید اینترنتی و استفاده از خدماتی که از کار آنلاین رشد بسیاری زیادی داشته است، چه راهکاری رای نظارت بر فضای مجازی بدون ایجاد محدودیت برای کسب و کارهای آنلاین دارید؟
احسان شاه قاسمی، عضو هیئت علمی دانشگاه: اینترنت گرچه خطرهای زیادی را متوجه جامعه ما کرده است هم به لحاظ اقتصادی و هم به لحاظ فرهنگی، اما فرصتهای خیلی زیادی در اختیار ما قرار داده است، ما ایرانیها همیشه اهل ارتباط بودیم و ارتباط برای ما سودمند بوده است، برنامههای کاندیدها برای ساماندهی فضای مجازی و بیشینه سازی برای استفاده از فرصتهایی که فضای مجازی برای ما فراهم میآورد چیست؟
بهاره آروین، عضو هیئت علمی دانشگاه: سیاست شفاف نمایندگان برای مواجه با فیلترینگ به ویژه فیلترینگ شبکههای اجتماعی پرمخاطب چیست و چگونه مردم را از استفاده روزمره و دائمی از فیلترشکنها بی نیاز کنند؟
سید سعید رضا عاملی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی: سواد مجازی، سواد هوش مصنوعی حداقل سه سطح مهم پیدا کرده است، سطح سواد عمومی مجازی، سطح سواد تخصصی مجازی و سطح سواد اختصاصی مجازی، این که بعضی از کاندیداها صرفا فضای مجازی را بحثش را به فیلترینگ و غیر فیلترینگ تقسیم میکنند، به نظر میآید به ابعاد موضوع توجه نکردند، ابعاد و جزئیات این سواد را چقدر توجه کردید؟
مجری: اگر در واقع بخواهیم سوال کارشناسانی که دراین تصاویر پخش شد در یک سوال مشخص خلاصه کنیم، سوال اصلی این است که راهکار شما برای استفاده حداکثری از فرصتهای حوزه فضای مجازی به خصوص در حوزه گسترش شبکه ملی اطلاعات و هوش مصنوعی و همزمان به حداقل رساندن آسیبهای فضای مجازی چیست؟
پیش از آن یک بار زمانبندی میهمانان در مرحله اول مرور کنیم، آقای پورمحمدی مجموعا ۸ دقیقه و ۳۵ ثانیه، آقای قالیباف ۸ دقیقه و ۴۱ ثانیه، آقای پزشکیان هشت دقیقه و ۲ ثانیه، آقای جلیلی ۹ دقیقه و ۹ ثانیه، آقای هاشمی ۸ دقیقه و ۴ ثانیه و آقای زااکانی ۸ دقیقه و ۲۷ ثانیه از زمان خودشان را استفاده کردند، که زمانهای اضافه بر هشت دقیقه از فرصت ۶ دقیقه جمع بندی کسر خواهد شد.
مرحله دوم در نوبت اول و فرصت ۴ دقیقه نمایندگان آغاز میکنیم، آقای پورمحمدی فرصت ۴ دقیقه شما شروع شد.
پورمحمدی: بحث فضای مجازی یک بحثی است که ضرورتش َ، نیاز و اهمیت آن برای همه پذیرفته شده است و دراین هیچ اختلافی نیست و تا جایی که رهبری معظم فرمودند که ااگر من امروز رهبر انقلاب نبودم حتما رئیس فضای مجازی کشور میشدم، ببینید چه نکته مهمی است، فضای مجازی دنیای هزاررنگ فرصتها و تهدیدهاست.
همه فرصتها و بخش عظیم فرصتها در آن است درکنار تهدیدهای بسیار زیاد که باید این فضا را شناخت و اهمیت آن را درک کرد و تهدیدهای آن را به خوبی ارزیابی کرد، پیگیری کرد و در فرصتهای آن دست گذاشت.
ما باید اول برویم روی فرصتهای آن فکر کنیم، چون بدون این فضا اصلا زندگی امکان پذیر نیست و الان بچههای ما از ابتدای زندگی با مبایل و بازیهای کودکانه در آن فضا رشد کرده اند، دنیای ما با دنیای همه ماها متفاوت است، راهکار این نیست که ما برای مقابله با آسیبها که بسیار نگران کننده است، همه ما را آزار میدهد، ما خودمان را محروم کنیم از فرصت ها، این که بیاییم صورت مسئله را پاک کنیم و فقط روی یک موضوع مثل فیلترینگ تمرکز دهیم که در یک مقطعی تصمیم تا حدودی قابل توجه و درست بود، در خیلی زمینهها این طور است، در یک مقطعی یک کار قابل دفاع است، ولی استمرار آن نگران کننده و مشکل ساز است.
مافیای وی پی ان میآید میدان و هم کیسه مردم خالی میشود و هم سرعت اینترنت محدود میشود و هم امنیت به مخاطره میافتد و مشکلات جدی که الان به وجود آورده است، من در این مقطع میخواهم یک مسئله اساسی بپردازم که راهکار این جا چیست، چون سوال تقریبا همه است، ما یک کشور توانمند و باظرفیت علمی، تخصصی هم سخت افزار و هم نرم افزار، هم تولید محتوا هستیم که هر کدام بحث بسیار مهم و گستردهای دارد، ما باید از ابتدا تمرکز میدادیم روی ایجاد یک پیام رسان بسیار قوی، این بحث را آن موقعی که توی دولت یازدهم بودم به طور جدی مطرح کردم، چون خودم در بحث اینترنت و دولت الکترونیک و استفاده از فضای مجازی در همه حوزهها فعال بودم و کارهای بزرگی در این عرصه در مدیریت هایم انجام دادم و دغدغه اصلی من است، تاکید جدی من در آن دولت کردم به بخش خصوصی و ... که همه با هم جمع شویم و یک پیامرسان توانمند برای حل نیازهای داخلی، پاسخگویی، در منطقه قدرت برتر و در عرصه جهانی یک پیامرسان حداقل جهان اسلام حرف برای گفتن داشته باشیم. ارزیابی خودم این بود که توانایی داریم، اما متاسفانه به خاطر این که دیدند سود توش هست و یک خورده ظاهر قشنگ و شیک و جلوه و بروز و ظهور دارد، هر دکانی، نهادی، موسسهای، دولتی، خصوصی، عمومی راه افتاد که یک پیامرسان راه بیاندازد و این شد مسئله و مشکل ما، پس از سالیان سال گرفتار شدیم حتی آن موقع من گفتم اگر الان مشکل داریم، بیاییم با یک پیامرسانهای بین المللی البته من پیشنهاد اولیم غربی نبود، با یکی از پیامرسانهای شرقی صحبت اولیه شد، متاسفانه با بهانههای بسیار کوچک شریک حاضر بودند با ما بشوند، سهم شراکت خوب و دانش ما بالا میرفت و در آینده صاحب یک پیامرسان مقتدر میشدیم، اول بحث مشارکت شد، یکی دو بار شرط گذاشتیم و بازی درآورد و آقایان عقب نشینی کردند و فرصتها از دست رفته است و امروز با مشکلات زیادی که در دنیای اینترنت و فیلترینگ و فضای مجازی با آن روبه رو هستیم.
مجری: آقای قالیباف بفرمایید.
قالیباف: فضای مجازی بحث بسیار مهمی است و از اولین نکتهای که همه ما باید توجه کنیم بنده بر این باور هستم که فضای مجازی فضای زندگی مردم در همه ابعاد خودش، درست همین که در فضای واقعی و حقیقی هست، مردم عین این را در فضای مجازی دارند زندگی میکنند و این را باید درک کنیم که متوجه شویم چگونه میخواهیم تصمیم بگیریم.
بنده خیلی روشن این را بگویم که حتما با موضوع فیلترینگ مخالف هستم، چون خطرات زیادی و فساد زیادی به دنبال خواهد داشت، به هر حال این جا یک فرصت است برای ما، ما در یک شرایطی یک تصمیمی میگیریم و آن را تبدیل به تهدید میکنیم، البته این جا یک استثناء کنم، مثل سال ۱۴۰۱ موضوعات امنیتی داریم و در همه دنیا و در همه جا امنیت اولویت است و آن بحثش جداست، ولی در بقیه شرایط نباید این گونه باشد، البته در فضای مجازی حتما حکمرانی در فضای مجازی یک ضرورت دارد، مثل در همین زندگی معمولی خودمان، هر کاری امروز شما میدانید ما وقتی موضوع مان اقتصاد است، الان بخش عمده اقتصاد در این فضای مجازی هست که باید به آن استفاده کنیم، ما الان این جا حرف از فرهنگ میزنیم، خوب فرهنگ در حقیقت واقعیتش این است که مردم خودشان تولیدش میکنند، خودشان هم مصرفش میکنند.
دولتها باید آن را ناوبری کنند، دولتها باید آن را تولی گری کنند، آن را باید هدایت کنند، ما الان بحث از فرهنگ میزنیم، سه بخش است، یک بخش فرهنگ حوزه مربوط به کالاها و تولیدات فرهنگی است، امروز نگاه کنید ما پنجره طلایی جمعیتی داریم در همین توان نیروهای متخصص و حرفهای در فضای مجازی.
الان بچههای ما در عرصه دنیا و در حوزه گیم، میتوانند در طراز دنیا حرکت کنند، خوب ما الان با این سرعت اینترنت و با این رفتار فیلترینگ که بعد از این که فیلتر کردیم از وی پی انها و فیلترینگ از ۲۲ درصد به ۶۷ درصد افزایش پیدا کرده است، یعنی به جای محصورسازی خطر را بیشتر کردیم، هم خسارت اقتصادی و مالی دیدیم و هم خسارت اخلاقی و رفتاری دیدیم. ذهن نوجوانانی که امروز میتوانند یک تولید باشند، میتوانیم فرهنگ فارسی و فرهنگ انقلاب به همه کجا ببریم، نمیخواهم نام ببرم، بعضی از کشورها نگاه کنیم چگونه در فضای مجازی آمدند تاثیر گذاشتند روی جوانهای ما، این فرصتها را داریم از دست میدهیم، به طور قطع بدانید ما در مجلس و در دولت سیزدهم همه مصمم شدیم که شبکه ملی اطلاعات باید تشکیل شود و با حول و قوه الهی بالای ۷۵ درصد این مسئله پیش رفته است و حتما در آینده نزدیک سرعت اینترنت حتما حل میشود و این اعصاب خوردی از مردم برداشته میشود، ولی با رعایت حکمرانی که هست یعنی دولت باید تضمین کننده حقوق مادی و معنوی باشد.
یکی از نگرانیهایی که میروند به سمت سکوهای خارجی احساس ناامنی میکنند، حضرت آقا این جا حکم و فتوا دادند، دخالت در زندگی مردم حرام شرعی است، در فضای مجازی حرام شرعی است. این را باید تضمین کنیم، هم سرعت را حل کنیم و هم با حکمرانی درست از فرصتهای فضای مجازی باید استفاده کنیم. این اگر نکنیم هم خسارت فرهنگی میبینیم، هم خسارت مالی.
مجری: آقای پزشکیان بفرمایید.
پزشکیان: والاه خیلی روشن است، فعلا که ما فیلترینگ راه انداختیم، ما کردیم و هیچ وقت هم راجع به این مسئله حرف نمیزنیم و کلی از شغلها را از دست دادیم.
کلی از شغلها را هم از دست دادیم خیلی از کسانی که از این طریق امرار معاش میکردند زندگیشان بهم ریخته است میلیونها انسان در رابطه با این اقدامی که ما انجام دادیم از این طرف هم یک عده کاسب شدند و در حقیقت دارند فیلترشکن میفروشند کی اینها را میفروشد چرا بررسی نمیکنند چرا پیگیری نمیکنند خودش جای بحث است و این واقعیت تا ماه حالا بازم وقتی صحبت میکنیم فکر میکنم اصلا مشکل جای دیگه است ما همه مان موافقیم که فیلترینگ نباشد موافقیم که جامعه با زنها و دخترها برخورد کرامت گونه داشته باشند حالا حجاب بانها را کی میگذارد در این متروها آن معلوم نیست کلی هم هزینه میکنند و بعد بچههای مردم را آن جا به علل مختلف برخوردهایی میکنند، ولی خب از این جا مینشینیم میگوییم از حقوق زنان هم دفاع میکنیم ما از حقوق زنان دفاع میکردیم جایگاه هایشان پستشان را مناطق به اصطلاح ارتقای من الان فکر میکردم در رابطه با همین دانشمندانی که در خارج داشتیم زنان ما مثلا آن جا بودند ما چه کردیم با آنها واقعیت قضیه اگر میخواستیم درست عمل بکنیم به این جا نمیرسیدیم من اعتقادم بر این است که باید آزادش کنیم توییتر محل آموزش است محل خیلی از امکاناتی که میتوانیم انجام بدهیم خیلی سرمایه و تکنولوژی و علم را از آن جا میتوانیم یاد بگیریم میتوانیم منتقل کنیم میتوانیم ارتباطاتمان را افزایش بدهیم من اگر به قدرت به ریاست برسم قطع و یقین در رابطه با این ممنوعیتهایی که گذاشتند باعث عصبانیت شدند باعث این شدند که خیلی از شغلهایی که در این فضای مجازی داشتند کار میکردند اینها تخریبش کردند جلویش را خواهم گرفت و با قاطعیت جلویش خواهم ایستاد و در ضمن معنی این نیست که وقتی در بحرانهای خاصی اگر لازم است مداخله شود خب آنها مداخله میکنند در یک بحران در همه کشورها در رابطه با اینترنت مداخله میکنند، ولی وقتی فضا آزاد است الان چه لزومی دارد ما بیاییم به اصطلاح اینترنت را قطع کنیم فیلتر بگذاریم و بعد یک عده هم درست بشوند فیلترها فیلترشکن برایش بخرند و کلی پول و کسب و کار درست کردند دویست هزار تومان برای فیلترشکن پول میدهند پنجاه هزار تومان مثلا پول تلفنش است تازه این فیلترشکنهایی که اینها میزنند خیلی راحتتر میتوانند به آن فضاهای مستهجن دست پیدا کنند تا اینی که دولت خودش نظارت کند و جلوگیری بکند از این که اینها نروند در آن فضاهایی که وجود دارد دولت میتواند مدیریت بکند اگر اینترنت را راحت آزاد کند خودش کنترل بکند اجازه ورود به فضاهایی که نباید بروند آن فضا را نده، ولی اجازه بده مردم از آن استفاده بکنند. این که ما بیاییم تقصیرها را به گردن همدیگر بیندازیم تقصیر مال همه ماست فرهنگ را دولتها درست نمیکنند که فرهنگ را الان جاهایی که مثلا حوزه است به اصطلاح مساجد است کلی از این قسمتهایی که در مملکت وجود دارد شورای انقلاب فرهنگی یعنی اصلا چه ربطی دارد به دانشگاه باید جای دیگه روحانیت محترم در دانشگاه حضور دارد در مدرسه حضور دارد در محله حضور دارد اینها بی حجاب شدند چه جوری شد اینها بی حجاب شدند حالا، چون ما نتوانستیم آن کارها را بکنیم این جا میآییم اونی که ما در خانواده چگونه ایم این یک بحث است اینی که الان با دیگرانی که مثل ما نیستند و در این مملکت زندگی میکنند این برخوردها را میکنیم این را چگونه میخواهیم جواب بدهیم، بله خانواده محل صمیمیت است محبت است عشق است همه اینهاست، ولی این که در جامعه یک عده دارند ما را نمیپذیرند تکلیف ما با اینها چیست شفاف بگوییم با اینها چه جوری میخواهیم برخورد کنیم تعدادشان هم کم نیست تعدادشان آن قدر زیاد است که روز به روز دارند از ما دورتر میشوند به ما بدتر بی احترامی، الان خیلی راحت نمیشود با حجاب بیایند در خیابان، حرفهایی میزنند که قابل قبول نیست.
جلیلی: ابتدا درود میفرستم به همه عزیزان، دانشمندان، متخصصان و بعد به تبعش کاربرانی که در موضوع فضای مجازی منفعل برخورد نکردند فعال برخورد کردند سعی کردند فضای مجازی را خوب بشناسند خوب بر آن سوار بشوند و حکمرانی کنند همه این عزیزانی که در بحثهای نرم افزارهای داخلی کارهای بسیار ارزشمندی را انجام دادند پیام رسانهایی مثل بله، روبیکا، سروش، ایتا، نشان، بلد، سلام، اسنپ، تپسی، کافه بازار، باد صبا اینها یک کار بزرگ انجام دادند آن کار چی بود این بود که در موضوع فضای برخورد فعالانه داشتند نه منفعلانه این را یک توضیحی بدهم ببینید امروز در سطح جهان نقش سکوهای فضای مجازی یک نقش فزایندهای در حکمرانی دارد این را تقریبا همه میگویند میگویند مرزهای جدید چیست آن چیزهایی است که سکو کاربرد موثر داشته باشد برای همین خیلی از دولتها خیلی از قدرتها دنبال بین المللی کردن سکوهای خودشانند یا از طرف دیگر برای فعالیت سکوهای دیگه بخواهند قوانین سخت گیرانه تصویب کنند. دیدند مردم آن چیزی را که امریکاییها در مورد تیک تاک انجام دادند همین اخیرا اروپاییها اتحادیه اروپا آمده دو تا قانون دوقلو را تصویب کرده که آمد حتی برای امریکا و کشورهای دیگر هم محدودیتهایی را قایل شد یعنی میخواهم بگویم این وضعیت موجود فضای مجازی در عرصه جهانی است که یک تاثیری فراتر از مسایل داخل در مباحث بین الملل دارد که حالا نمیخواهم به آن بپردازم گفتم الان در بحث هوش مصنوعی نگرانی که آنها دارند مطرح میکنند چیست این است که در این فضا اگر کسانی بتوانند حاکم شوند از یک طرف اطلاعات معتبر را سرکوب کنند از یک طرف دادههای غلط را اشاعه بدهند این خب همه مناسبات را میتواند در حکمرانی در آن فرهنگ عمومی اینها بهم بزند که بحثهایی است که خود غربیها امروز دارند زیاد روی آن مطرح میکنند و بر همین اساس یکی از ابزارهای سلطه شان است شما امروز حالا اشاره میکنند این هم ببینیم که رسما شما میبینید وقتی امکان دستشان میآید دهها سایت علمی پژوهشی را به روی جوانان ما میبندند عکس حاج قاسم را حذف میکنند هر چی را که نمیخواهند یک دفعه کنار میگذارند این پس نشان میدهد این که من درود میفرستم به آن کسانی که در این عرصه وارد شدند کار کردند بی نیاز کردند فعال برخورد کردند نگذاشتند کشور ما یک مصرف کنندهای باشد که تابعی از حکمرانی آنها باشد بلکه حکمرانی را به داخل کشور آوردند و بعد هم نشان دادند که وقتی که فعال شما برخورد کنی اتفاقا مردم استقبال میکنند امروز شما میبینید نشان جای ویز را گرفت چرا، چون در داخل کشور بسیار خدمات خوبی داده شد آن استفاده کرد خیلی از به اصطلاح سکوهای دیگه این که از این لحاظ من این را میخواهم بگویم که سکوهای ارتباطی امروز میتوانند سکوی جهش مردم ایران باشند. اگر ما صحبت میکنیم از یک جهان فرصت یک ایران جهت اتفاقا سکوی جهش یکیش همین سکوهای ارتباطی است که اتفاقا ما امروز یک ظرفیت بسیار خوب داریم یک جهان فرصت اتفاقا در همین زمینه داریم جوانان خوب و متخصصان خوب افراد صاحب نظر که در این عرصه میتوانند خیلی کار ایجاد کنند خیلی میتوانند موفق باشند من یک مثال بزنم ببینید آن وقت این آثاری دارد که من در بخش دوم صحبتم عرض خواهم کرد یکیش را الان عرض کنم ما مثلا میگوییم اشتغال اگر شما بیایید با استفاده از همین ظرفیتهایی که وجود دارد برای هر کسی که محتوا تولید میکند ده درصد آن هزینه اینترنت را به آن بپردازید ببینید چه موج وسیعی از اشتغال ایجاد خواهد شد بسیاری از همین زنانی که صحبت میکنیم که دنبال اشتغال هستند میگوییم برایشان اشتغال فراهم کنند در این بستر چقدر برایشان شغل ایجاد میشود چقدر درآمد کسب خواهند کرد میلیونها نفر شغل ایجاد میکنند با تولید محتوایشان به شرطی که آن جا دولت باید وظیفه خودش را انجام بدهد که سهم آنها را از آن درآمد اینترنت پرداخت کند.
قاضی زاده هاشمی: خب بله اینترنت دیگه کالای اساسی است زندگی کاملا باهاش ممزوج است فرزند خانواده ما برای آموزشش به اینترنت نیاز داره مادر خانواده برای ارتباطات اجتماعی حتی برای کسب و کارهایی اینترنتی بهش نیاز دارد یکی از بهترین مشاغل زنانه مشاغل اینترنتی است که هم خانم بانوی خانه میتواند به خانه داریش برسد هم کسب و کار خودش را راه بیندازد، اما دولت هوشمند هم بدون اینترنت ممکن نیست اتفاق بیفتد اقتصاد دیجیتال بدون آن ممکن نیست اتفاق بیفتد محدودیتهای جغرافیایی و ارتباطات بدون اینترنت ممکن نیست نقد مسئولین و نظارت بر مسئولین هم بدون اینترنت امکان ندارد اتفاق بیفتد بحث شفافیت اگر داریم دنبال میکنیم در بستر دولت هوشمند باید شکل بگیرد قطعا ما نیاز به یک اینترنت سریع با کیفیت و امن هستیم، اما مشکلاتی که الان مردم ما دارند تجربه میکنند سه تا عامل دارد یکی این که زیرساخت مناسب توسعه پیدا نکرده یک دهه تقریبا توسعه زیرساختها در کشور متوقف بود از جمله همان شبکه ملی اطلاعات که اشاره شد بهش نکته دوم بحث محدودیتهای فکرنشده است که به نظر میرسد که دقیق و حداقلی نبودن محدودیت هاست سوم هم بحث نیروی انسانی مجرب و متخصص در این حوزه است که تا مجرب میشود متخصص میشود مهاجرت میکند به علت این که بیرون از کشور درآمدهای شگرفی به بچههای متخصص در این حوزه داده میشود و نتوانستیم ما نیروی انسانی متخصص در این حوزه حفظ کنیم در دولت سیزدهم ما تلاشهایی کردیم البته متاسفانه، چون رتبه مان در ۱۸۰ کشور صد و پنجاه و ششمین بودیم در زیرساخت اینترنت ثابت پروژه فیبر نوری با گستردگی و سرعت شروع شده با سرعت به سرانجام برسد به طوری که دسترسی راحت به خانوادهها اتفاق بیفتد سرعت اینترنت ثابت از حدود ۹ مگابایت ثانیه به ۱۴ مگابیت بر ثانیه رسیده و سرعت اینترنت همراه هم از ۲۲ مگابایت بر ثانیه به ۳۶ مگابیت بر ثانیه رسیده است البته این رشدها ملموس نیست به علت استفاده از فیلترشکن، چون فیلترشکنها سرعت را به شدت کاهش میدهند متاسفانه این سیاست محدودیت ما خیلی موثر نبوده الان تلگرام من بعضی از برآوردها میگویند تا ۴۰ میلیون مشترک داخل ایران دارد این به معنای این که آن محدودیتی که ما برایش گذاشتیم پاسخگو نبوده ماتر و خشک را نباید با همدیگر بسوزانیم یک جاهایی افراط کردیم کسی حتما چه در ایران که بالاخره انقلاب اسلامی است و کشور مسلمانی است در جهان هم سایتهای مستهجن و امثال اینها دسترسی بهش راحت نیست برعکس آن جا را باید برخورد قاطع تری کرد برای دورزدن فیلتر و بسیار سخت و گران باید با موضوع برخورد بکنیم، اما خیلی از این موضوعات واقعا به نظر میرسد که علمی نبوده یعنی با دقت استفاده نشده و معقول و دقیق انجام نشده مثلا گوگل پلی را ما فیلتر کردیم و خیلی از بازیها را که بچه گیمرهای ما استفاده میکنند فیلتر کردیم یک نوع مردم آزاری اتفاق افتاده متاسفانه به خاطر آن برخوردی که انجام شده بهترین قاضی برای فیلترینگ عرف جامعه است عرف جامعه چی میپسندد باید در این ماجرا خود خانوادهها و مردم درگیر بشوند ما باید نقش بدهیم به کنترل استفاده از اینترنت به خود خانوادهها خودشان این کنترل را از طرف ما انجام میدهند مدلهایی هم است در داخل کشور و خارج کشور و نهایتا این که ما میبایست باتوجه به این که دانشمندش را داریم فناوریش را داریم وارد بحث حکمرانی اینترنت در جهان بشویم هم در تولید محتوا با ایجاد سکوهای جهانگیر و جهان شمول بزرگ مثل تیک تاک هم در حوزه صنعت فضایی و مخابراتی که ابزارش را ما داریم و خوشبختانه در دولت سیزدهم ما کار گستردهای در حضور در فضا و صنعت مخابراتی و ماهوارهای داریم انجام میدهیم.
زاکانی: هیچ ملت و هیچ دولتی نیست که درک درستی داشته باشد و سرزمین خودش را به افکارعمومی خودش را در اختیار بیگانگان قرار دهد هیچ، موضوع فیلترینگ هم از صیانت متفاوت است، صیانت موضوعیت دارد، ولی فیلترینگ چیه، این مشخص شود دوستان همین آقایانی که درباره فیلترینگ دارند صحبت میکنند آمدند ابتدا بی پروایی کردند امکان ظهور و بروز پیام رسانها را برای ما جوری فراهم کردند که مبتنی بر ضوابط کشورمان نبود.
همه دنیا اینها هستند، ولی ضابطهمند دارند استفاده میکنند اولین اشکال به همین دوستانی است که ادعای فیلترینگ دارند بعد آمدند یک دکانی باز کردند همین رفیقهایی که در ستادهایشان هستند باز کردند فیلترینگ شروع کردند مردم را مزاحمت ایجادکردن کاری ندارد دولت بیاید دنبال بکند قاعدهمند سرورهای اینها بیاید داخل کشور دیگه فیلتری وجود نخواهد داشت راهش هم همین است. اولا، ثانیا ظرفیتها و پیام رسانهای داخلی را تقویت کردن یک اصل است برای هر کشوری بله مانع آنها نشوید به شرطی که آنها متعهد به قواعد کشور ما بشوند دوستان عزیز هنوز موضوع صیانت و فیلترینگ را یک مقداری باهم خلط میکنند اینترنت و فضای مجازی که دیگه الان در زندگی همه است بنده سال ۸۱ سخنرانی داشتم برای هزار و دویست و پنجاه تا مجموعه دانشگاهی گفتم این موهبت است برای چی تازه آن موقع که آن نسل الان نسل کنونی شرایط وجود نداشت گفتم برای این که زمینه ارتباط و تعامل را برقرار میکند ما پایمان سست نیست ما پیام قوی برای جهان داریم آنها انقلاب را دارند حصارش در یک حصار قرار میدهند این بهترین فرصت برای ماست که پیاممان را برسانیم زمینه کار و تلاش و مسایل اقتصادی است که بیان شد زمینه توسعه دانش و فناوری است گفته شد.
زمینه ایجاد زیرساختهای اساسی هوشمندسازی در کشور است، حکمرانی درست است، اصلاً این چه کار دارد به یک پیام رسان برخی از این دوستان دارند این اصلاً یک دنیای دیگر است ما الان در شهرداری از هوشمند سازی داریم استفاده میکنیم، کدام یک از دوستان در مجموعههایشان دارند استفاده میکنند، ما ناظر به تابلوهایمان، ناظر به هوش مصنوعی، الان در دولت آقای رئیسی توسعه زیرساختهای کشور فعال شده سرعت اینترنت تا ۵۰ برابر قرار است بالا برود، اما حکمرانی و شرایطش را که قرار نیست که به بیگانگان بدهیم، از آمریکاییها اقلاً یک چیز یاد بگیریم که به تیک تاک رسیدند محکم ایستادند، ما چرا چیزهایی را اینجوری از دیگران یاد نمیگیریم، لذا با شعار نمیشود با موضوع برخورد کرد، ناظر به موضوع حجاب بان هم که برادر عزیزم جناب آقای پزشکیان بیان کردند، امیرالمومنین علی علیه السلام فرمودهاند که دروغ را جدی و شوخی نگیرید خواستید شوخی کنید با بنده یا جدی گفتید اگر جدی گفتید دروغ است، توبه کنید، اگر شوخی کردید که باز آن دنیا ماخذه میشوید، حق ندارید جلوی مردم شوخی کنید، لااقل یکم اطلاعاتتان را کامل کنید همین ستادهایتان و عناصری که هستند دارند شما را به سمت قعر چاه میبرند، خوب نیست، حجاب را جز با گفتگو جز با احترام جز با زمینه رعایت قوانین از مسیر درستش نمیشود صیانت کرد و این هم بلوغش برای بانوان و خواهران ما است ممکن است، یک کسی اصلاً مامور باشد که پرده دری کند آن هم قانون و چهارچوبش وجود دارد و بعد هم من یک تشکر کنم از جناب آقای پورمحمدی، چون ناظر به فیلترینگ گفتند، چون بیشترین فیلتر زمان خود ایشان دهه ۹۰ صورت گرفته و خود ایشان هم مسئول بوده راجع به آن هم یکم صحبت کنند با مردم که صداقت داشته باشیم خیلی خوب است.
سوال: خیلی متشکرم جناب آقای زاکانی نوبت دوم و نقد نظر دیگر نامزدهای محترم فرصت ۴ دقیقهای جناب آقای پورمحمدی بفرمایید؟
پورمحمدی: ببینید بحث یک خوردهای شفافتر و جدیتر شد و ظاهراً مناظرات هم باید همینطور باشد خوب زمان زیادی گذشته همه هم مشکلات را میگوییم در این جلسه فقط مشکلات را گفتیم و اوضاع نابسامان و ضع ناهنجار و حجم کاربران زیاد پیام رسانههای خارجی و دغدغههایمان، حالا پس کی مسئول بوده همه میگوییم کی بود کی بود من نبودم، جناب آقای قالیباف شما ۴ سال رئیس مجلس بودید خیلی حرفهای قشنگی زدید من هم دغدغههای شما را خیلی هم قبول دارم و خیلی هم جالب است را نگذاشتید اینها را پیگیری کنید، مجلس خیلی قدرت دارد ۴ سال ۱۳۰۰ و خوردهای روز یا بیشتر کمتر ببینید فرصتها یک روز برای ملت تعیین کننده است چرا داریم تعارف میکنیم ببینید داستان وی پی ان جلوی چشم همه ما دارد اتفاق میافتد، گردش مالیش را دارند میگویند نزدیک به ۵۰ درصد گردش مالی کل فضای مجازی است، بعد اینجا مینشینیم میگوییم که بله خیلی بد است، خیلی عیب است، الان دیگر تمام پیام رسانها با فیلترینگ دسترسی وحشتناک فلان آقا دولت عزیز ما شهید رئیسی که دوستان الان داریم اینقدر دفاع میکنید و من هم مدافع هستم سه سال وقت داشتید چه کردید، من جدی دولت یازدهم و دوازدهم و سیزدهم را در کم کاری در این عرصه مهم مقصر میدانم، مسئله بسیار جدی است و حرفهای جدی دارد من آن روز اسم نمیخواهم ببرم، چون برخی از دوستان را نامزد جدی نمیدانم، بحث سر این است که اصلاً آن روز من گفتم جدی آقایان مسئله پیام رسان شبکه ملی ارتباطات مسئله مهمی است برای کشور هم از نظر اقتصادی هم از جهت امنیتی و هم از جهت فرهنگی که البته خود من هم در این جهت خیلی به هر حال از ۱۰، ۲۰ سال پیش درگیر بودهام و اتفاقاً در مرکز اسناد هم ما روی بانک بزرگ اطلاعات کشور هوش مصنوعی را خوب عمل کردیم جز ۳ تا ۴ تا برنامه پیشتاز شناخته شدیم انشاالله به ما هم جایزه بدهند به عنوان اولین جایزه هوش مصنوعی کشور اینها که تعارفات است داریم میکنیم من آن موقع گفتم آقا ما باید پاسخ مردم را بدهیم بیاییم با پیام رسانهایی که تا حدودی از نظر سیاسی کشورهایشان با هم همگرا هستند اسم هم نمیخواهم اینجا ببرم، حالا هم که کارهای خیلی فوق العاده فوق استراتژیک داریم باهاشون انجام میدهیم همون موقع حرفهای ۱۰ تا ۱۲ سال پیش است گفتم حاضریم شراکت کنیم ما هم با تیم فنی خوبی که داریم برویم جلو و بعد بومیسازی کنیم به هر حال این مسئله مسئله اساسی است هی دوستان میآیند میگویند بله شما چرا خودتان نکردید، کجا بودید ۵۰ برابر سرعت قرار است انجام شود، ما ۷۵ درصدشبکه ملی اطلاعات را زیرساختش را درست کردیم اینها ببینید چی شده، هی هم از چند پیام رسان تعریف میکنیم من هم قبول دارم من که نفی نکردم باید راهبرد روشن دولتها داشته باشند این همه ظرفیت را پراکنده نکنیم معلوم است وقتی ۶ تا پیام رسان میخواهیم درست کنیم ۳۰تا کارخانه خودرو میخواهیم درست کنیم ۵۰ تا کارخانه لوازم خانگی درست کنیم در هر رشته رقابتهای کور ناهنجار رقابتهای مضر برای کشور را اجازه میدهیم اصلاً قدرت رقابت قدرت بروز و ظهور توان ملی توان تخصصیمان از ما گرفته شده اینها مسائل مهم کشور است اینها باید مدیریت شود پس دولتها چه کاره هستند این همه فرصتها را از دست دادهاند حالا همه میشینیم میگوییم که من نبودم من نبودم پس کی بود مردم میگویند پس کی بود آقای پورمحمدی تو جواب بده کی بوده ما که آخوندها و شیخها همیشه سنگ زیرین هستیم همیشه پاسخ همه مشکلات کشور را بدهیم و میدهیم و هستیم و پایش هم ایستادهایم به همه دستاوردها هم افتخار میکنیم این دستاوردهای ملی است بسیار ارزشمند است، ولی قرار نیست توجیه کنیم، قرار نیست ماستمالی کنیم، اینها نگران کننده است، اینها دردسرساز است.
سوال: خیلی ممنونم جناب آقای پورمحمدی جناب آقای قالیباف بفرمایید؟
قالیباف: من یک نکته را میخواهم اشاره کنم که به نظر من ما قتی که حرف از این میزنند که آنکه مدیریت و یک مدیر قوی و تجربه و آگاه و بسیار موثر است، نمونههای متعددی را میتوانیم بگوییم همینطور که اشاره شد مثلاً در خودروسازی میبینیم که چندین کارخانه خودروسازی داریم، ولی هرگز خودروساز نشدیم اگر با همین سیاست هم برویم جلو هیچ وقت خودروساز نمیشویم ما در حوزه فضای مجازی هم دچار یک اشکالی اینگونه شدهایم نگاه کنید امروز همه سیاستهای کلانی که برای یک جهش در یک امر مهمی در این عرصه فناوری باید انجام شود سیاستهای کلانش همه مصوب شده و در شورای عالی فضای مجازی هم روشن است، ولی واقعاً ما در حوزه عملکرد و اجرا دچار مشکل هستیم حالا آقای پورمحمدی میفرمایند، ولی شما در دولت یازدهم و دوازدهم نگاه کنید ببینید در بحث شبکه ملی اطلاعات در دهههای گذشته چه کاری انجام دادید زیر ۵۰ درصد هم ما نتوانستیم زیر ۳۰ و خوردهای درصد پیشرفت داشتیم شبکه ملی اساس کار است در فضای مجازی برای امنیتش برای سرعتش برای خدمتش برای تحول اقتصادیش این کار را نکردید، ولی واقعاً دولت سیزدهم این کار را کرد در مجلس دولت سیزدهم و مجلس یازدهم هیچ محدودیتی برای شبکه ملی اینترنت نگذاشتند شخصاً از روز اولی که دولت سیزدهم آمده این فضا را باز کردیم امروز پیشرفت بالای ۷۵ درصد است یعنی حتماً ما یک سال دیگر به این دست پیدا میکنیم، ولی نگاه کنید ما در اینجا الان این فضا یعنی وقتی که ما بله ما سرورها را بیاوریم داخل چرا سرورها را نمیآوریم داخل به خاطر اینکه ما نتوانستیم تضمین کنیم امنیت مادی و معنوی و حوزه شخصی افراد را در حوزه فضای مجازی آنها حسشان این است که اگر این در خارج باشد بهتر از اینجا است ما این باور را باید با کلاممان با عملمان نشان بدهیم مقام معظم رهبری فتوا دادند که دسترسی به حوزههای شخصی در فضای مجازی حرام قطعی است مثل همان حکمی که حضرت امام در بحث عینی اشاره کردند آقای زاکانی ما باید این باور را به وجود بیاوریم نگاه کنید، اینجا ضعف ما است ما بزرگترین گفتم پنجره طلایی را داریم متخصصترین در هوش مصنوعی در نرمافزار در سخت افزار در حوزه اقتصاد دیجیتالی ما در حوزه تحریم چالش اقتصادی داریم اصلاً فضای اقتصاد دیجیتال فضای رمز ارزها فرصت بزرگ دور زدن تحریم است ما خودمان خودمان را تحریم کردیم این را البته در مجلس تبدیل به قانون کردیم و داریم کارش را پیگیری میکنیم ما حرف از عدالت میزنیم در بستر فضای مجازی امکانپذیر است حرف از مبارزه با فساد میزنیم اینجا است در اینکه سیستمهای بروکراسی را اصلاح کنیم کوچک سازی دولت کاهش هزینه همه اینها اینجا است، ولی ما برای این شفاف سازی و هوشمندسازی و مردمیسازی که سه سیاست قطعی است که من از جهت مدیریتی در هر کجا بودم اینها را دنبال میکنم متأسفانه انجام نشده پراکنده کاری در اینجا صورت گرفته و ما در دولت چهاردهم مبنای کارمان شفاف سازی هوشمندسازی مردمیسازی در همه عرصهها به خصوص در حوزه مسائل اقتصادی هستیم و ما کسب و کار دنبال میکنیم هر کدام از این بحثها را داریم دنبال میکنیم، فضای جهشی آنها که از آنالوگ تبدیل به دیجیتال بشویم و رشد خوب و بهره وری کنیم در این فضا است.
سوال:خیلی متشکرم جناب آقای قالیباف جناب آقای پزشکیان بفرمایید؟
پزشکیان: بله همین روندی که طرح کردن در تئوری ما باید به آن طرف برویم حالا برادرمان آقای زاکانی یک چیزهایی میگوید همان جوری گفتند اصلاً لازم نیست جوابش را بدهیم برای اینکه فکر نمیکنم تا آخر هم بماند بخواهد رقابت بکند و دولت تشکیل بدهد.
زاکانی: از این آرزوها شما خیلی دارید، ولی با یک رئیس جمهور دارید صحبت میکنید.
پزشکیان: بله این حرفهایی که میفرمایید که جریان شما ستاد شما این کارها را میکنند به اصطلاح این روند را تا آخر ادامه بدهید انشاالله، ولی واقعیت این است که همین رفتارهایی که ما داریم با خودمان و با گذشته همین اخلاقی که داریم میگوییم در این روند و در این حدود اعتقادی ما اخلاق را رد نمیکنیم در گفتگوهایمان در بحثهایمان در رفتارهایمان با مردم هم همینطوری برخورد میکنیم، مردم عزیز کشور ما الان نگاه کنند ببینند روند اخلاقی ما با کسب و کارها با اتاقهای اینترنتی یا جاهایی که دارند زندگیشان را با آن گذران میکنند چه کار داریم میکنیم اینکه ما باید در آینده، ما الان داریم خطوط باند اینترنتی را اتوبان میکنیم خیلی وسیع، ولی در هر ۵ متر یک دونه براشون مانع میگذاریم این مانعها اعصاب کسانی که دارند از این اینترنتها استفاده میکنند تخریب میکند و خراب میکند واقعا ما اگر داریم بستر را آماده میکنیم و آن زیرساختها را تقویت میکنیم نباید دیگر آنقدر موانع برایش درست کنیم که این موانع نتواند آن کسی که از آن استفاده کند به آن راحتی که باید دسترسی داشته باشد از آن دسترسی اش استفاده بکند و به رشد بتواند برساند، اگر ما بخواهیم آینده را از همان بحث هوش مصنوعی این بحثهایی که میشود در آینده از این قافله علم و تمدن عقب نمانیم لازمش این است که با دنیا ارتباطات اینترنتی داشته باشیم با در نظر گرفتن آن محدودیتهای امنیتی که باید درش در نظر گرفت و باید کاری کنیم که دانشمندان ما که الان در این رشته دارند تلاش میکنند و زحمت میکشند از مملکت ما خارج نشوند الان بیشتر این افرادی که نخبه بودند و توانمند بودند یواش یواش از مملکت برای اینکه بستر برای کارهایشان آماده نیست دارند میروند خارج ما چه کسی ما که میگویند تقصیر ماست ما که الان نیستیم ما فقط داریم گناه را به گردن همدیگر میاندازیم واقعیت این است که بستر را برای کسانی که دارند کار میکنند در این کشور ما آماده نکردهایم آماده هم کرده باشیم آنقدر برایشان مانع ایجاد کردهایم که در حقیقت همه مردم میدانند وضعیت کسب و کارشان در این اوضاع و تصمیمهایی که گرفتند خوب شد یا بد شد بد شد و بدتر هم حالا انشاالله با آن تصمیماتی که قرار است گرفته شود و هر دولتی سر کار آمد این موانع را از سر راه اینها بردارد بلکه برگردند به آن اشتغالی که داریم به دنبالش میرویم و آن ایدههایی که داریم به خاطرش صحبت میکنیم، در اجرا عملیاتی شود، ما کاری کردیم در این مملکت که مردم الان یک نظرسنجی کنید کاری ندارد شما یک نظرسنجی از مردم کنید ببینید راضی هستند از کار ما یا راضی نیستند، از خواهران و دختران و زنانی که در جامعه زندگی میکنند یک نظرسنجی کنند و اعلام کنند که ما راضی هستیم اوضاع خوب است، فقط یک عدهای بد هستند من تصور میکنم آن عدهای که بد هستند را اگر در بیاورند آن وقت مشکلات پیدا میشود گیر کجاست شفافیت در حقیقت با عدد و رقم مشخص میشود نه با اینکه ما اینجا پشت تریبون بنشینیم و بگوییم اوضاع خوب است همه حقوق زنان را دادهایم همه اشتغالها را ما درست کردهایم در آینده هم قرار است ما بهترین اوضاع را از نظر اینترنتی درست کنیم به هر حال بنده اگر به قدرت رسیدم قطعاً بستر را برای کسانی که دارند کار میکنند آماده خواهیم کرد در ضمن آن زیرساختهایی که لازم است پیگیری خواهیم کرد که خودمان بتوانیم تا جایی که ممکن است مستقل شویم و نیاز به دیگران نداشته باشیم.
سوال: ممنون از شما، آقای جلیلی بفرمائید.
جلیلی: وظیفه دولت چیست؟ امروز فضای مجازی مثل فضای واقعی با زندگی مردم عجین شده ابعاد مختلف دارد وظیفه دولت این است که هم فرصتها را یک استفاده حداکثری کند و هم اینکه تهدیدها را به صفر برساند و حداقل کند. من چند نکته عرض کنم این خیلی مهم است اگر ما از حقوق مردم صحبت میکنیم حق مردم است که دادههای مردم حفظ شود در فضای مجازی مثل فضای واقعی جلوی کلاهبرداری گرفته شود جلوی هرزه نگاری و چیزهایی که آسیب میزند گرفته شود. این یک بحث اساسی است که هر محدودیتی اگر پیش میآید یا از آن طرف اگر هر حقی را صحبت میکنیم یک حق چگونه پایدار میماند؟ یک آزادی چگونه میتواند مستمر باشد؟ وقتی که همراه با مسئولیت پذیری باشد بله ما فکر میکنیم به جای محدودیت باید این مسئولیت پذیری هوشمندانه و کاملاً روشن و قانونی و غیر سلیقهای شکل بگیرد چه برای سکوهای خارجی، چه برای سکوهای داخلی و چه برای بقیه هر کس میخواهد در اینجا استفاده کند، هر عرصهای همین است یعنی اگر شما حقی را قرار میدهید، آزادی را قرار میدهید چه چیز آن آزادی را مستمر میکند؟
آن مسئولیت پذیری است. نکته دوم که میخواهم عرض کنم این است که این گزارش که دوستان میدهند خواهشم این است یک مقدار گزارشهای ما واقعی باشد خوب است که عدد بگوییم، مرکز توسعه تجارت الکترونیک در خرداد ماه میگوید ارزش آمار این تراکنشها ۲۵۰ درصد افزایش پیدا کرده و تعدادش ۴۰ درصد نسبت به سال ۱۴۰۰ این را در ۱۴۰۲ میگوید نسبت به ۱۴۰۰، خودش یک نکته بسیار ارزشمند است این که آمار من نیست یا مثلاً شبکه ملی اطلاعات را برادرم آقای قالیباف فرمودند در تمام این سالها چند درصد تحویل گرفته بودند ۲۰ درصد، ۳۰ درصد الان ۶۰ درصد موفقیت داشته است یا این که الان دولتی که ۴۰ درصد خانوادههای شهری را برایشان فیبر نوری قرار داده که صدها برابر سرعت اینترنت را زیاد میکند ۹۶ درصد روستاهای بالای ۲۰ درصد ما الان اینترنت دارند اینها زحمات ارزشمند دولت آقای شهید رئیسی بوده که انجام شده و کار شکل گرفته است. من شاهد بودم همین مجلس محترم آمدند در همین برنامه هفتم چقدر جدیت قرار دادند برای این که فیبر نوری به سرعت ادامه پیدا کند موانع قانونیاش را برطرف کردند که ما در هیئت عالی نظارت این را دیدیم که چقدر طرحهای خوب آوردند که اگر برخی موارد وجود دارد آنها برطرف شود، اما از آن طرف هم ببینید من میخواهم بگویم فرصتهای فضای مجازی را ما باید استفاده کنیم، یکی از آن در همین اقتصاد است یعنی ۸ درصد از تولید ناخالص ملی ما از این است، بله الان این را باید رساند به ۲۰ درصد باید بیشتر کرد، چون الان ما فرصتهای خیلی خوبی داریم اگر ما میگوییم یک جهان فرصت یکی اش همین جا است که ۸ درصد از تولید ناخالص ملی برسد به ۲۰ درصد یا این که عرض کردم هر ایرانی چگونه میتواند این جا یک نقش پرشکوه داشته باشد؟ این است که فقط مصرف کننده نباشد بتواند تولید کننده باشد حتی آنهایی که کالا و خدمات ندارند تولید محتوای علمی میکنند، سرگرمی و آموزشی میکنند عرض کردم طبق قانون آن موقع میتوانیم بگوییم ۱۰ درصد از درآمدش را که اینترنت میگیرد بدهد به کسانی که تولید کننده هستند، از همه مهمتر آن عدالتی است که با فضای مجازی به دست میآید آن عدالت آموزشی، عدالت انسانی، عدالت خدماتی، دسترسی بهتر این عرصهها عرصههای بسیار مهمی است ما این نگاه مثبت را داشته باشیم که این عرصه این قدر کارهای خوب شده و این قدر باید با قدرت، اما جهش انشاالله پیدا کند.
سوال: ممنون از شما، آقای قاضی زاده هاشمی بفرمایید.
قاضی زاده هاشمی: من بعضاً صحبتها را که میشنوم خودم را میگذارم جای مردم، مردم با خودشان میگویند که اینها انگار فرزندان ما را فرزندان خودشان نمیدانند من به عنوان یک پدر، جمع حاضر همه پدر هستند اگر خدای نکرده زخمی دست و پای بچهمان شود چه وضعیتی پیدا میکنیم، وضعیت روحی و روانی او اگر بخواهد دستخوش یک آسیب بشود چه برخوردی میکنیم؟ همان اقداماتی که ما به عنوان حکمرانان برای فرزندان خودمان، سلامت آنها، سلامت فکری، روحی و روانی آنها که نابود میکند بعضی از این سایتهای مستهجن روان فرزندان ما را نباید همین احساس را نسبت به بقیه خانوارهای ایرانی داشته باشیم؟ اینجا داریم در رابطه با سلامت روانی و اخلاقی جامعه حرف میزنیم ما قرار است خادم این مردم باشیم، ما قرار است کوچکی کنیک برای آنها برای اینکه آنها آرام زندگی کنند، دارند به ما تکیه میکنند به نظرم بعضی از حرفهایی که میزنیم واقعاً از سر بیمسئولیتی است، بله ما باید از یک طرف سرعت بدهیم امکانات را، متوقف بوده حالا دوستان توهین میکنند بکنند، اما بیانصافی نکنند یک مقدار به اطلاعات و آمار مراجعه کنند ببینند گامهایی در این دو سال و ۱۰ ماه دولت آقای رئیسی، نه ۸ سال، نه ۳۰ سال مدیریت مداوم بعضی از دوستان و حاکمیتشان چه اتفاقات بزرگی افتاده من چند سوال از دوستان دارم اصلاً ما کل فیلترینگ را هم برداریم، کل پایه اقتصاد دیجیتالمان را هم ببریم داخل این پلتفرمهای خارجی اگر یک دفعه هوس کردند حسابهای ما را ببندند باید چه کار کنیم؟ اگر کلاهبرداری آمد از مردم ما کلاهبرداری کرد چه کار کنیم؟ ما یک فیلترینگ در مبدا داریم مگر در قضیه حاج قاسم اینها اجازه دادند عکس حاج قاسم در اینستاگرام یا جای دیگر منتشر بشود، با قهرمان ملی ما این برخورد را کردند چه کار کنیم؟ الان مکرون دارد میگوید ما یک اینترنت آمریکایی داریم باید برویم اینترنت اروپایی را توسعه بدهیم این وضعیتی است که وجود دارد و به آن توجه میکند، ما یک کم کاری و عقب ماندگیهایی داریم الان چرا کسی از اوبر و آمازون در ایران صحبت نمیکند به خاطر اینکه ما توانستیم پلتفرمهای خیلی خوبی را توسعه بدهیم چند تایشان را نام بردند مردم دیگر احساس نیاز نمیکنند. عدم سرمایهگذاری و حمایت دولت برای ایجاد شبکههای اجتماعی بزرگ و موثر و جهانی باعث شده است که ما عقب بیفتیم، باید برویم با توسعه کشورهای هم پیمان خودمان، با بزرگ کردن این بازار، آن بحث ایران ۷۰۰ میلیون نفری، ایران فرهنگی که با ما ذائقهشان یکی است این پلتفرمهای بزرگ را ایجاد کنیم نیاز جامعه را مرتفع کنیم. ما باید وارد موضوع حکمرانی اینترنت در جهان بشویم، چون دیگران که حاکمان این فضا هستند استانداردها، شاخصها و مسائل اقتصادی خودشان را بر ما تحمیل میکنند ما باید بتوانیم در تولید پهنای باند، محتوا، زیرساختهای فضای مجازی جهانی، در حوزه فضا توسعه بدهیم سرمایهگذاری جدی دولت بکند که الان دولت سیزدهم کرده ما فقط چندین ماهواره در لایههای مختلف جو برای همین گذاشتیم که بتوانیم حاضر باشیم و بتوانیم بخشی از کار را به دست بگیریم که این محدودیتهایی که دیگران به ما تحمیل میکنند نتوانند انجام بدهند. این سوالاتی که من پرسیدم دوستان جواب بدهند بگویند اگر ما به این مشکلات خوردیم چگونه قابل حل و فصل است.
سوال: ممنون از شما، آقای زاکانی بفرمایید.
زاکانی:توصیهام به آقای پورمحمدی و آقای پزشکیان این است که ستادهایشان را بگویند با هم هماهنگ میکنند اقلاً بیانی که میخواهند بکنند لااقل آبرویتان را نبرند، با هم نگویند امروز مطرح کنید که این نامزد چیه، آن نامزد چی است، اگر با هم هماهنگ کردید بنده نمیگذارم حق مردم را کسی ضایع کند، نه در دفاع مقدس گذاشتم یک جوان بودم حاضر شدم و آنچه که بود را وظیفهام را انجام دادم. نه در دوره دانشجویی گذاشتم کسی حق مردم را بخورد آن موقعی که دولت وقت میخواست سیاست زدگی را در دانشگاهها دنبال کند دنبال کردیم با دوستان دانشجویمان، نه در مجلس گذاشتم کسی جیب مردم را بزند در حوزه فساد اقتصادی همانهایی که الان در ستادهای شما هستند و نه امروز میگذارم شما کلاه سر مردم بگذارید، خوب نیست هر کدام ما این جا نشستیم بالقوه رئیس جمهور هستیم این چه نحوه برخورد کردن است؟ چرا عصبانی میشوید؟ بنده برنامههایم قویترین برنامهها است دارم به مردم ارائه میکنم مردم باید قضاوت کنند شما هم هنر داشته باشید برنامهتان را بگویید چرا تخریب میکنید؟ این خیلی بد است آقای پزشکیان به من هم نمیخواهد پاسخ بدهید، چون شما خیلی قرآن میخوانید، احادیث اهل بیت را میخوانید لااقل بنده که شما را میشناسم که پایبندیتان، پایبندی خوبی است، شما هم آدم با ارزشی هستید، ولی کلاه سرتان میگذارند همانطور که در مجلس هم با هم همکار بودیم دائما کلاه سر شما میگذاشتند ایراد ندارد، ولی ناراحت نشوید جواب خدا را بدهید، من میگویم دروغ نگویید جواب خدا را بدهید.
پزشکیان: تا آخر میمانید دیگه؟
زاکانی: حتماً میمانم و نمیگذارم شما رئیس جمهور شوید به لطف خدا اگر مردم انشاالله انتخاب کنند رئیس جمهور خواهم شد. نوع مواجهه تان مواجهه غلطی است خیلی زشت است شما با حقایق، با موارد خیلی سطحی برخورد میکنید کلی گویی میکنید و دائما در موضع مطالبه گری هستید. برنامه ارائه کنید به مردم، بنده میگویم مردم سالاری تا پای صندوق نمیشود بعدش هم شما باید آزادی داشته باشید برای اصل ۸ مدل ارائه میکنم، مردم در حوزه فضای مجازی و اینترنت الان ما در شهرداری داریم کار پیشروانهای را در کشور انجام میدهیم و تفاهم کردیم با دولت شهید عزیز رئیسی و مسئولیت پذیرفتیم، شهرزاد را بروید ببینید لااقل بنده حاضر هستم فردا تور بگذارم شما دو بزرگوار ببینید ما چه کارهایی کردیم و این نحوه برخورد نحوه خوبی نیست، اگر بنا باشد کسی راجع به فیلتر صحبت کند حتما آقای پورمحمدی نباید صحبت کنند، چون ایشان بیشترین عامل فیلتر در کشور بودند با رفیق هایشان، اما مهم چیست و من هم حرف نادرستی مردم به شما نمیزنم لااقل دو دهه است دارم حرف میزنم دهها بار رفتم دادگاه هربار سربلند بیرون آمدم نگذاشتم حق شما را بخورند این جا هم نمیگذارم، نمیگذارم حق شهید رئیسی نابود شود کاری را که آقای روحانی نکرد و زیرساختها را توسعه نداد این شهید بزرگوار دولتش آمد توسعه داد الان تازه او بدهکار است، چون دست انداز درست کرده؟ اتوبان درست کرده دست انداز دارد؟ لااقل هنر داشت اتوبان درست کرد دست انداز هم به تعبیر جنابعالی و دوستانتان این گونه است، به هرحال میخواهم بگویم ناراحت نشوید با هم گفتگو کنیم امروز هم موضوع فرهنگی است و بنا است که در موضوع فرهنگی با هم و شب عید هم است ناراحت نشویم به هر حال آقای پور محمدی بگوید سال ۹۲ تا ۹۶ این پیام رسانهای خارجی این چندتایی که فیلتر کردند نقش ایشان در آن چه بوده است که مردم اقلا بدانند، یا ایشان از گذشته اش توبه کرده که بعید میدانم یا نه به یک چیزی رسیده است لذا با هم گفتگو کنیم، اخلاقا به هم احترام بگذاریم و پاسخ هم را بدهیم، ممنون.
سوال: ممنون آقای زاکانی، مرحله دوم را هم پشت سر گذاشتیم اجازه دهید اگر گزارش زمان بندی صحبت نامزدها آماده است با هم مروری داشته باشیم که ببینیم هر نامزد چه میزان در مرحله دوم صحبت کردند که بعد بتوانیم عدالت را رعایت کنیم و میزان زمانهای اضافه را از زمان جمع بندی کم کنیم. پیش از این که مرحله سوم را خدمت بینندگان محترم داشته باشیم با موضوع تولیدات فرهنگی و هنری، یک فرصت استراحت ۱۲ دقیقهای خواهیم داشت، اما گزارش زمان بندی را با هم ببینیم، آقای پورمحمدی مجموعا در مرحله دوم ۸ دقیقه و ۴۲ ثانیه، آقای قالیباف ۸ دقیقه و ۴۴ ثانیه، آقای پزشکیان ۸ دقیقه و ۲۷ ثانیه، آقای جلیلی ۸ دقیقه و ۳۹ ثانیه، آقای قاضی زاده هاشمی ۸ دقیقه و ۱۱ ثانیه و آقای زاکانی ۸ دقیقه و ۴۰ ثانیه در مرحله دوم صحبت کردند، بعد از یک استراحت کوتاه ۱۲ دقیقهای در خدمت بینندگان محترم خواهیم بود.
مجری: محور مهم در این مرحله از مناظره؛ سیاست گذاری در حوزه تولیدات فرهنگی و هنری است. در برنامه پنج ساله هفتم؛ هدف گذاری شده برای اعتلای فرهنگ عمومی، ارتقای هویت ملی، روحیه مقاومت و تحکیم سبک زندگی اسلامی- ایرانی، ضمن افزایش ۲۵ درصدی نرخ رشد متوسط مؤسسات فرهنگی و هنری، باید هر سال ۲۰ فیلم سینمایی فاخر هم تولید شود. نامزدها در این مرحله از برنامه مناظره، برنامههای اجرایی خود را برای پیادهسازی این موضوع ارائه خواهند کرد.
(پخش سؤالات کارشناسان و مردم در این حوزه)
فرصت چهار دقیقهای هر یک از نامزدها برای پاسخگویی به سؤالات کارشناسان و نکاتی که در تصاویر پخش شد، از همین حالا شروع میشود و از همین ابتدا؛ آقای پورمحمدی.
در سیاست فرهنگی روش غیر مستقیم و البته حمایت کننده و پشتیبان را دنبال خواهم کرد
مصطفی پورمحمدی: خوشبختانه در کشور ما که یک کشور فرهنگی است و اقتدار فرهنگی هم داریم، اصلاً انقلاب ما؛ انقلاب فرهنگی بوده بر اساس آن در طی این ۴۵ ساله هم تحولات زیادی داشته؛ در عرصههای مختلف هنر و فرهنگ باید گرامی بداریم. قلههای زیادی را فتح کردیم، در یک جاهایی بله پایین هستیم، ارتقای خوبی نداشتیم، ولی در مجموع باید قبول کنیم که دستاوردهای ما قابل توجه است. هیچ کشوری هم بدون سیاست فرهنگی نیست. انواع آن متفاوت است، ولی سیاست فرهنگی؛ یک مسأله اساسی است. ولی یک دوگانهای در سیاست فرهنگی در کشورها؛ در روش آنها دارند. برخی سیاستها صریح و مستقیم است، برخی غیرمستقیم. آن جا که سیاست مستقیم و صریح است؛ با امر، نهی، تشویق و تنبیه ظاهری انجام میشود، اما برخی سیاستها؛ غیرمستقیم است و صریح نیست که معمولاً دولتها به شکل تنظیمگر؛ هدایت کننده و حمایت کننده ظاهر میشوند. فکر میکنم این نوع رفتار دوم، هوشمندانهتر و موفقتر است و حاشیههای کمتری را به وجود میآورد. من موافق این نوع اعمال پشتیبانی و سیاستگذاری هستم.
یکی از مسائل دیگر در حوزه فرهنگی؛ بحث عدالت فرهنگی است، هم برای فعالان و هم برای مصرف کنندگان، هم در مقام تولید، هم در مقام استفاده، به خصوص در پهنه سرزمینی که این بسیار اهمیت دارد و نقاط زیادی از ظرفیتهای خوب فرهنگی برخوردار هستند. این عدالت لازمه توفیق و شکوفایی آنهاست. نکته دیگر این که ما همان طور که عرض کردم در جای جای ایران، این ظرفیتها را باید با مدیریتهای توزیع شده، با قبول تنوع فرهنگی و قومی بپذیریم، ارتقاء دهیم و از توان آنها بیشترین استفاده را هم در صحنه داخلی و هم در صحنه خارجی داشته باشیم. خوشبختانه برادرمان شهید رئیسی یک پروژه بزرگی را مطرح کردند که هنر برای همه را آغاز کرد؛ این فکر بسیار جالبی بود، ایشان تعقیب کرد، البته توفیق نشد، به خاطر این که این حادثه ناگوار پیش آمد و این سیاست به نظرم باید حتماً تعقیب شود و ادامه پیدا کند.
تامین امنیت فرهنگی بستر رشد و ارتقاء را فراهم خواهد کرد
یکی از بحثهای اساسی که در هنر و همه فعالیتهای فرهنگی باید مورد توجه قرار بگیرد، بحث تمرکززدایی؛ اصل در همه بخشهاست، ولی فرهنگ و هنر یک اقتضای ویژهای دارد. بسترهای موجود در کشور هم یک ظرفیتهای فوقالعادهای است. بحث تمرکززدایی اتفاقاً یکی از بسترهای آزمایش و تجربهاش میتواند همین حوزه باشد و ما بازخوردهای آن را بگیریم. بسیار اهمیت دارد، اما یک نکته اساسیتر؛ بحث ضمانت است، تداوم رشد و ارتقای فرهنگی است که این با تحمل، سعه صدر، پذیرش سلیقهها و ایجاد امنیت شفاف و پایدار برای همه فعالان و مصرفکنندگان باید تضمین شود. بحث فرهنگ امنیتی یا امنیت فرهنگی، یا امنیت برای فرهنگ یا فرهنگ برای امنیت؟ به هر حال من که در این رشته سابقه دارم، معتقدم به خصوص ما باید امنیت فرهنگی را هدف گیری کنیم و این میتواند بستر رشد و ارتقاء را فراهم کند.
حمایت بی قید و شرط از پلتفرمهای داخلی موفق / در بحث تولید محتوا بشدت عقبیم
محمدباقر قالیباف: من در حوزه فضای مجازی، چون ارتباط با این بحث هم دارد یک نکتهای عرض کنم؛ من در آن جا اشاره کردم که حتماً فضای مجازی، فضای زندگی افراد دارند در همه ابعاد و ساحتهای خود زندگی میکنند، من یک وقتی رفته بودم دهدشت، شب؛ تاریک که شد، تقریباً آن جا تعطیل بود، کسی نبود، ولی دیدم یک جایی یک چراغی است و فعالیت میکنند، دیدم یک خانم دهدشتی در ساعت ۱۰ شب دارد با اینترنت خلاصه فروش کارهای دستی خود را انجام میداد. خیلی خوشحال شدم، به او گفتم، او به من گفت که من یک نگرانی دارم؛ این کار را خودم استفاده میکنم، ولی نگران بچه ام هستم که بعد چه اتفاقی ممکن است در حاشیه؛ آسیب باشد. آقای جلیلی هم اشاره کردند که به هر حال ما در اینترنت، آن مصونسازی را میخواهیم، ولی محدودیت را نمیخواهیم، یعنی این فرصتها؛ تهدیداتش را باید توجه کنیم. من تجربهای دارم؛ عضو شورای عالی فضای مجازی بودم به خاطر این که در مجلس بودم، روشن پنج نکته است، من اینجا کاربردی میخواهم بگویم که با این طرح میشود دنبال کرد و در دولت چهاردهم به این بپردازیم. یکی ما بدون شک باید از پلتفرمهای داخلی خود که موفق هستند، بیقید و شرط اینها را حمایت کنیم. مثل نشان، مثل بله، مثل ایتا، مثل این فرصتهایی که این جا واقعا وجود دارد. نکته دوم باید کسب و کار را باید امنیتش را برقرار کنیم تقویتش هم کنیم این باز احتیاج به این دارد که باید یک شورایی در خود شورای عالی فضای مجازی گروهی باشد که بر روی کار نظارت و پیگیری کند. یکی از موضوعات مهمی که به شدت از آن عقبیم بحث تولید محتواست. الان داریم شبکه اینترنت کار را دنبال میکنیم زیرساختها را آماده میکنیم، ولی تولید محتوا دولت باید از تولید محتوا کمک کند حمایت کند و پاداش بدهد کسی که در اینها تولید محتوا انجام میشود و چهارم هم یک نظارت دقیق و هوشمند بر فضای مجازی که این دغدغهای که گفتم از خانوادهها برداشته شود مخصوصا برای نیروهای نوجوانمان و این بحث هم قبلا بوده به نظرم در اجرایش کندی شد همان موقع بحث بود که ما حتما با یک پلت فرم خارجی که میتوانیم با هم باشیم حتما مشارکت کند و مشارکتی در این پلت فرمی در حوزههای پلت فرم اجتماعی و بحث پیام رسانها داشته باشید.
نکتهای که میخواهم این جا اشاره کنم بحث مربوط به عدالت فرهنگی و هنری است نگاه کنید ما به هر حال همه کجا عدالت اساس است حتما در حوزه فرهنگی هم و هنری هم این مهم است ما به هر حال باید بپذیریم که ما یک فرصتهایی در تهران داریم که این فرصتها را کمتر در شهرستانها داریم مثلا فرض کنید در بوشهر استعدادهایی مثلا پیدا میشود که جوانان فعال در حوزه موسیقی در حوزه هنری هستند طبیعتا حتما یک جوانی هم در همین حوزه میتواند فعال باشد مثلا در تهران، ولی در مثلا شمال تهران زندگی میکند واقعا در عرصه هنر و موسیقی ما چگونه میتوانیم یک عدالت را در این که بتواند این ظرفیتهای بالقوهای که دارد بالفعل میکند بتواند این را نمایش بدهد فکر میکنم یکی از چالشهای ما چالشها در حوزه عدالت فرهنگی است در همین تهران در محلات چهرههایی بودند که هیچ شناخته شده نبودند، ولی جشنوارههایی که برگزار میشد در خود همین تهران در محلات چهرههایی بودند که از این فرصتها برایشان برخوردار نبود.
موانع کار هنرمندان برداشته شود، دولت از فیلم و فیلم ساز حمایت کند
پزشکیان: در رابطه با بحثهای سینما و هنر و اینها یک مشکلاتی داریم که در رابطه با این مشکلات اصولا باید آن موانع برداشته شود، چون امسال ۱۷ تا در حقیقت فیلمهای بلند ایران که در فستیوالهای بین المللی به نمایش گذاشته شد همه اش یا زیرزمینی بود یا خارجی بود یعنی در خود ایران اینها مجوزهای لازم را نگرفته بودند، ولی راحت توانستند آن جا بروند این موانعی که باعث میشود هنرمندان ما در زیرزمینها کار کنند و یا به یک طریقهایی که ما میگوییم قانونی است عمل بکنند طبیعتا باید اینها اصلاح شود و ما بتوانیم از این حضور این عزیزان استفاده بکنیم که بسیار مهم است. مثلا اصغر فرهادی را همه تان میشناسید در خارج چه اعتباری برایش قایلند در رابطه با جزییاتش که نمیخواهم بگویم پیوستهای فرهنگی شما واحدهای مسکونی مهر را یا آن مسکونی که در زمان آقای دکتر رحمتی نژاد شروع به کار شد و خیلی از این خانهها را ساختند نه مسجدش نه مدرسه اش نه ورزشگاهش نه کتابخانه اش نه جاهای تفریحش هیچ کدام از اینها دیده نشد فقط مسکن ساخته شده طبیعتا فقط در یک فضایی که پیوستهای فرهنگی آن همراهش نباشد مشکلات دیگهای در آن جامعه اتفاق میافتد که ارزیابیهای اجتماعی نشان میدهد مشکلات خانوادگی را و فرهنگی را و اجتماعی در آن جا خیلی بیشتر از جاهایی است که این پیوستهای فرهنگی در آن وجود دارد برای کتابخوانی در حقیقت یکی از مشکلات ما گرانی کتاب هاست الان یعنی ما تا نتوانیم کتاب را طوری در اختیار قدرت خریدی نداشته باشند کسانی که میخواهند کتاب بخوانند و یا گران باشد که نتوانند استفاده کنند طبیعتا استفاده از کتاب کاهش پیدا میکند، اما اگر بخواهیم این راه را درست بکنیم اصولا باید از مدارس شروع کرد در مدرسهها باید هم به صورت فردی هم به صورت تیمی هم با تشویقها هم با عناوینی که چه درسی چه اعتقادی مطالبی را در آن جا طراحی کرد معلمها به کسانی که این کتابها را بخوانند و بتوانند بیایند گزارش بدهند جایزه تعیین کنند روشهایی را باید درست بکنیم که تشویق بکنیم بچهها از مدرسه یاد بگیرند کتابخوانی را، چون اگر آن یادگیری و عادت در عنفوان جوانی شکل نگیرد در سنین بالا خیلی سختتر است که آدم بتواند کتابخوانی داشته باشد و کتاب بخواند و این چیزی است که باید از مدرسه این را آغاز بکنیم و کار بکنیم که عملا ما در این رابطه باید فشار بیاوریم که از طریق برنامه ریزی کنیم که اتفاق بیفتد.
در دولت آینده اگر به ما مردم رای دادند و حضور پیدا کردیم قطعا به فیلم و فیلم سازان و هنر و سینما باید دولت کمک بکند که آنها تقویت بشوند و این کمکها این موانعی که در مقابل این هنرمندان کارگردانها و هنرپیشه هاست باید برداشته شود و نگذاریم کاری بکنیم که تعدادی از اینها مجبور و ممنوع الخروج بشوند به یک تعدادی اصلا از مملکت ما خارج بشوند در آخر به اصطلاح چیزی که آقای برادرمان زاکانی میگفت من نمیگذارم شما رئیس جمهور بشوید یا جای خدا نشستی یا جای مردم یک رقابت است و مردم جواب خواهند داد هیچ کس نمیتواند جلوی کسی را بگیرد این مردمند که قضاوت خواهند کرد حق با چه کسی است و چگونه باید بود یا این دیدگاه را باید بروند که ادعا کردنش ساده است یا آن چیزی که الان ماهها در خدمت مردم بودیم و میشناسند و با تیمی که هست در خدمت خواهیم بود.
برای تولیدات فرهنگی، باید نقشه کلان داشت/دشمن بدنبال ایجاد موانع در زمینههای فرهنگی هنری کشور است
جلیلی: مجدد سلام عرض میکنم، از افتخارات کشورمان این است که تاریخش مملو از تولیدات فرهنگی است دیوانهای شعر، معماریهای ماندگار و حتی صنایعی مثل قالی ایرانی که یک تولید فرهنگی است امروز هم خوشبختانه به مدد انقلاب اسلامی در ۴۵ سال گذشته ما زیرساختهای فنی و نیروی انسانی بسیار ارزشمندی برای تولید فرهنگی داریم دشمن خیلی سعی میکند که با همه توان جلوی این را بگیرد من این را معتقدم همان قدر که اگر امریکا سعی میکند در قضایایی مثل پیشرفت هستهای ما پیشرفت برخی از صنایع ما جلوگیری کند حتما در همین زمینههای هنری هم این تلاش را دارد شما کارهایی که امریکاییها انجام دادند در این سالها دیگه مفصل است از ساخت فیلمهایی مثل آرگو، ۳۰۰، قبلترش بدون دختر هرگز این کارهایی که انجام میشد نه فقط علیه انقلاب علیه ایران بود یعنی همه این ملت را با حرکتهای دشمنانه هدف قرار میدادند، اما من میخواهم بگویم آن با همه تلاشی که میکند، چون نتوانسته جلوگیری کند از این زیرساختهای خوبی که امروز ما داریم امروز میخواهد که نرم افزار را منحرف کند یعنی آن امیدبخشی آن فرصتها آن موفقیتهای خوبی که کشور دارد را جلویش را بگیرد یکی دو مثال بزنم این که میگویم شعار نیست من برایم خیلی جالب بود در همین چند سال وقتی که مطالعه میکردم بعضا جلساتی داشتم ما کارگردانی داریم فیلمهای بسیار خوب میسازد خود من در ذهنم این بود که این کارگردان خوب اسم هم ببرم آقای احمدرضا معتمدی بعد میبینید که ایشان کتاب مینویسد به اسم فلسفه فیلم که سه تا فیلسوف برای آن مقدمه مینویسند بعد کتاب را که میخوانی چهارصد پانصد صفحه میبینیم که چه کتاب عمیق و خوبی است یا مثلا کارگردانی که همین اخیرا سریال آتش و باد پخش شد من یکبار با ایشان جلسه داشتم در طی ساختش کار میکردند و آمده بودند یک توضیحاتی را میدادند برای ادامه کارشان اصلا ایشان میگفتند شش سال نشستم مطالعه تاریخی کردم در اسناد که این را به دست بیاورم اینها را برای چه عرض کردم میخواهم بگویم امروز زیرساختهای بسیار ارزشمندی داریم برای تولیدات فرهنگی، اما باید یک نقشه کلان داشته باشیم یعنی اگر در سال صد تا فیلم میسازیم، ولی حتی فیلمهای خوب این فیلمها باید مشخص باشد در چه نقشی است برای کودکان چقدر این سهم قرارداده شده برای روستا چقدر سهم قرارداده شده حتی برای طنز چقدر سهم قرارداده شده برای تاریخ و مفاخر اینها کار یک مدیر فرهنگی پخته است ببینید یکی از بحثهای اساسی برای تولیدات فرهنگی حالا شما، چون از زاویه رئیس جمهور و دولت میخواهیم صحبت کنیم این است که دولت باید بداند که چه نقشه کلانی دارد و آن مدیر فرهنگی باید این شایستگیها را داشته باشد من یک توضیحی که این جا میخواهم عرض کنم این است که آن مدیر فرهنگی ما باید حتما کسی باشد که اولا در بین اهل خبره و اهل هنر و اهل مولد کار فرهنگی شناخته شده باشد جا داشته باشد او را بپذیرند و این قدرت را داشته باشد که جوانانی که در این عرصه اند را راهبردی کند این لازمه اش چیه این که مدیر فرهنگی شما اگر خودش یک تولیدکننده حرفهای فرهنگ نیست حداقل یک مصرف کننده حرفهای فرهنگ باشد یعنی بداند شعر چیست بداند کتاب چیست بداند رمان چیست بداند فیلم چیست بداند رسانه چیست ما اگر این کار را نکنیم طبیعتا نمیتوانیم آن فرهنگمان آن جایگاه خودش را پیدا کند و آن راهبری لازم را که باید داشته باشد که حالا درباره این که دولت چکار باید بکند در بخش دوم صحبت خواهم کرد.
فرهنگ ما مورد هجمه دشمنان و رقباست/ جاده ابریشم فرهنگی راه اندازی کنیم
قاضی زاده هاشمی: دولت ما باید نقش پیشرانی خودش را در تولیدات فرهنگی ایفا کند حوزه فرهنگ حوزهای است که باید مورد حمایت دولتها قرار بگیرد هنرمندان هم به همین ترتیب آن براساس تنوع و علاقه جامعه مورد حمایت قرار بدهد و این را توسعه بدهد امروز فرهنگ ما مورد هجمه دشمنان و رقباست یک سریالی مثل حشاشین مثلا مصریها میسازند و تاریخ ما را آن جور که دلشان میخواهد روایت میکنند و امثال اینها این خلاء و کم کاری ماست که ما نسبت به آن هجومی که نسبت به فرهنگ ما دارد اتفاق میافتد باید پاسخی در خور بدهیم ما در دولت خانواده و دولت مردم حتما از آثار فاخر و بزرگ حمایت میکنیم این خیلی حیف است که کارهای بزرگی مثل مجموعه سلمان فارسی سالها طول بکشد تا به بازار بیایند و دیده شوند ما یک تاریخ پرشکوه داریم از زیباترین داستانهای انسانی از قبل از اسلام تاکنون مثل خیلی از کشورهای دنیا نیستیم که مجبور به افسانه سرایی باشیم بخواهیم قهرمانان بسیار تاریخی و کاغذی برای خودمان کارتونی برای خودمان درست کنیم رقبای ما اسطوره سازی میکنند، چون اسطوره ندارند ما قهرمانان تاریخی بزرگی داریم حتی در عصر معاصر ما شهدا که قهرمانان بزرگ تاریخ ما هستند و دانه دانه آنها قابل روایتند این ۲۳۰ هزار شهیدی که در طی انقلاب دادیم واقعا یک یک آنها قابلیت تعریف گسترده در ابعاد مختلف زندگی شان دارد و ما داریم در این حوزه کم کاری میکنیم هرچند ما تلاش کردیم در این دوره بنیاد شهید حدود ۸ تا اثر را حمایت کنیم، ولی خب خیلی کم است یک دهه بود تعطیل بود با همتی که دولت کرد کمکی که کرد ما این کار را واردش شدیم انجام بدهیم خیلی کم است و باید خودمان را هم به مردم خودمان هم به جهانیان معرفی بکنیم من مطمئن هستم اگر یک آثار فاخری را تولید بکنیم نه فقط در داخل کشور در خارج از کشور هم بیننده پیدا میکند مثل فیلم محمد رسول الله (ص) که ساخته شده آقای مجیدی ساختند سریال حضرت یوسف سریال مختار اینها همه منطقه ما را گرفت از مرزهای ما هم خارج شد ما یک وسعتی به اندازه جهان اسلام و منطقه به اصطلاح غرب آسیا داریم ایران فرهنگی بزرگ از غرب چین تا مدیترانه تا شمال آفریقا را دربرمی گیرد و ما نباید دیوار بکشیم بین خودمان و آنها الان مثلا در حوزه نوروز ما توانستیم یک فعالیت فرهنگی مشترک با آنها وارد بشویم و این را تبدیل به محصولات فرهنگی مشترک انجام بدهیم باید جاده ابریشم فرهنگی را راه اندازی بکنیم براساس اصول مشترک و سابقه تاریخی مشترکمان در عرصههای مختلف این هویت خودمان را که هویت منطقه مورد هجوم فرهنگ غرب قرار گرفته با تکیه بر هنرمندان اصیلمان در ابعاد مختلف هنرهای نمایشی و تجسمی و انواع و اقسام هنرهایی که داریم انجام بدهیم. توانستیم در همین مدت کوتاه گفتمان مقاومت را به دانشگاههای امریکا دانشگاه کلمبیا امریکا برسانیم آن وقت این میراث بزرگ ادبیات فارسی که در اختیار ما است و فرهنگ بزرگ ایرانی را نمیتوانیم برسانیم حتما اگر تلاش کنیم و برنامه ریزی کنیم در این جهت میتوانیم کارهای بزرگی را انجام بدهیم من این جا باید لازم است عرض کنم که ما باید فضا را باز کنیم باید اجازه بدهیم، چون فرهنگ به اهالی فرهنگ است هنر به هنرمند است هنرمند بتواند تولیدات خودش را انجام بدهد آزادی عمل داشته باشد ما دولت باید با تزریق منابع جهت بدهد به آنها تلاش کند که آن آثار فاخر و آن چیزی که متناسب با فرهنگ اسلامی ایرانی ما است بیشتر تولید شود.
موضوع بیمه هنرمندان و صندوق اعتباری هنر در دولت خدمت دنبال خواهد شد
زاکانی: مجدد عرض سلام و ادب و احترام و تبریک را دارم خدمت همه مردم عزیز. بنده ناظر به کارنامه خودم در همین مدت، میتوانم مواردی را ذکر کنم و این را تطبیق دهم به کاری که آینده میخواهم انجام دهم، معتقدم که سیاست گذاری فعال و حامی این وظیفه دولت است نه اعمال سلیقه فرهنگی و محدود که با شرایط و اقتضائات فرهنگی در مخالفت باشد. فرهنگ مثل یک هوا میماند، سبب حیات خواهد شد، به تبع دولت خدمت، دولتی است که حامی مردم در تولیدات درست فرهنگی و هنری است، ذائقه مردم هم یک ذائقه کاملا معلومی است، این جور نیست که یک عده برای مردم ذائقه تعریف کنند. ما این بی بدن را که فیلمش را پارسال سازمان فرهنگی شهرداری ساخت این تا امروز پرفروشترین فیلم اجتماعی کشور شده است، بی نظیر است نسبت به گذشته، خوب مردم دارند میبینند، هنرمند است که بازی میکند، ما حدود دو هزارتا صندلی احیا کردیم و الان ۵ هزار و ۵۰۰ صندلی سینمایی داریم و هزارتا دیگر داریم درست میکنیم که برای جشنواره برسانیم که برای کل کشور باشد، توسعه زیرساختهای فرهنگی یک امر جدی است.
اقتصاد فرهنگ را باید دقت کرد، هم افزایش تولیدات پرمحتوای داخلی و هم صادرات آن را باید مدنظر قرار داد، موضوع هنرمندان و بیمه هنرمندان و توجه به هنرمندان و صندوق اعتباری هنر یک امری است که در دولت خدمت به جد دنبال خواهد شد، جلوگیری از مداخله دستگاههای غیر متخصص، هر چیزی دستگاه خودش را دارد و تداخل در کارهای ممکن است که نه قطعا آسیب میزند، به تبع توجه به زیرساختهای فرهنگی و توجه به نشاط اجتماعی و توجه به حوزه فیلم، سینما، انیمیشن، حوزه کتاب، کتابخوانی، ویدئوییها؟ و حقوق مالکیتهایی که دارند موضوعات متعددی است که باید مورد دقت قرار بگیرد و بشود ان شاءالله یک کار بزرگ و اساسی به لطف الهی انجام داد؛ لذا موضوع فرهنگ و موضوع کتاب و کتابخوانی امری است که اگر ملتی که با او آشنا شد و بر آن منوال حرکت کرد، آینده خودش را به بهترین نحوی بر تجارب پیشینیان بسازد، من همین جا دو تا کتاب معرفی میکنم خدمت سرورانم، یک کتاب راجع به دغدغههای فرهنگی فرمایشات مقام معظم رهبری است، علاقه دارم این را امشب تقدیم آقای پزشکیان کنم که این را آقای پزشکیان بخوانند و ببینند که چه نکاتی این جا بیان شده است، نکته دوم کتاب بسیار جالبی است، چون من فرصت نمیکنم راجع به دوره سیاه هشت ساله آقای روحانی صحبت کنم این جا، این کتاب سالهای بنفش ۲ هزار و ۹۲۰ روز عملکرد دولت یازدهم و دوازدهم است، این را دوستان مراجعه کنند فاجعه اتفاق افتاده را میفهمند و بعد دعوت دوستان را برای رجوع به آن ایام در نظر بگیرند و از آن سیاه چالهای که دوستان دوست دارند ما را به آن برگردانند، پرهیز دهند.
نکته آخر بنده، بنده خدا هستم، یک نفر هستم از ملتم، نه خدا هستم و نه ملتم، اما این که دوران گذشته است که کسی عکس ما را بکشد و کلمه ما را در جامعه تصویر بدهد، مردم آگاه هستند، مردم بصیرت دارند، مردم که کلاه سرشان نمیرود که ما این جا فقط معترض و معترض، درست نیست، مردم با سواد و محترم هستند، توهین به سواد و بصیرت مردم نکنیم.
مجری: در نوبت دوم فرصت نقد نظر دیگر نامزدها از سوی هر یک از نامزدها فراهم است به مدت ۴ دقیقه آقای پورمحمدی شروع شد.
در دولت قرار، به دنبال دفاع از عدالت فرهنگی و حقوق خلاقان و آفرینندگان آثار هنری هستیم
پورمحمدی: چند تا سوال اول برنامه توسط هم هنرمندان و هم مردم مطرح شد که دو – سه تا مهم است، یکی از دوستان هنرمند اشاره کردند که این فضای افسردگی و این فضا که ما بدبختیم و بیچاره ایم کی میخواهیم درمان کنیم و از بین ببریم، این مسئله بسیار جدی است و بسیاری از سیاه نمایی ما هم برای هم ادوار، بدبینیهای ما و اختلافات ما سایه انداخته بر این که قوت و پیشرفتها و دستاوردهای مان را ببینیم و یک همت همه جانبه برای فهم موقعیت، دستاوردها و افتخار به آن چه انجام دادیم و البته پذیرش اشتباه یک اصل است، سوال دیگری شد بحث این که هنرمندان و فرهنگیان اهل فرهنگ و هنر بحث حقوق مالکیت شان چه میشود، این بحث جدی است، حوزه فرهنگ و هنر یکی از مسایلش همین سرقت ادبی و هنری است که خیلی آسیب میزند و در دنیا یکی از رشتههای مهم حقوقی است و در کشور تبعا از مدتها پیش قانون داریم، من که وزارت دادگستری بودم، اصلا یک معاونت حقوق مالکیت تشکیل دادم، چون این بحث بسیار تعیین کننده در رشد حوزه فرهنگ و هنر و یک اداره کل است مالکیت فکری است، مسئله جدی است و قبول داریم و باید پیگیری شود.
سوال دیگر در حوزه کتاب و کتابخوانی، موضوع کتاب قله فرهنگ است، کشوری که میگوید در حوزه فرهنگ اعتلا دارم در همه بخشهای آن توانایی دارم، کتاب خیلی نمودار برجستهای است، خوشبختانه به خصوص با اشراف مقام معظم رهبری و هدایت و حمایت ایشان ما در این جهت پیشتاز هستیم و موفقیتهای زیادی داریم، ولی این حوزه همچنان به کمک نیاز دارد، الان گرانی کاغذ و اینها مشکل شده است برای مردم، اقتصاد فرهنگ تعیین کننده است، ضمن کرامت به مفاخر فرهنگی و هنری به زندگی آنها باید خیلی توجه کنیم، رشد اقتصادی یک مسئله بسیار مهمی است که در همه عرصهها تعیین کننده است، اقتصاد خیلی ضعیف باشد به هیچ بخشی نمیتوانیم بها دهیم.
تقویت بخش خصوصی که در کتاب متجلی است جا دارد روی آن حمایت بیشتری صورت بگیرد، به اقتصاد فرهنگ توجه کنیم و اجازه دهیم بخش خصوصی حضور قوی تری داشته باشد، در قله هنر، بحث هنر هفتم و فیلم و سینما و این هاست، یک ظرفیتهای جدیدی هم در دنیا و هم کشور ما ایجاد شده است، شبکه نمایش خانگی خیلی مهم است، مثل فیلیمو، نماوا، تلویبیون، اینها بسترهای خیلی قوی است برای این که این هنر و اقتصاد قابل توجه جذب کند. رقیب احساس نکنیم، دستگاه حاکمیتی نگران نباشد از این نمایش خانگیها که به کمک فرهنگ میآید و بحث مراقبت و مواظبت اصل اساسی است که باید توجه کنیم، قرار ما در دولت چهاردهم نهاد نظارتی بر شبکههای خانگی باید اصلاح و تقویت کنیم که در آن هیچ بحثی نیست. مسئله مهم ما این که ما اعتماد و باور قدرت فرهنگ و هنر در کشور داشته باشیم، برای ساختن جامعهای شایسته و طراز ایران و اسلام، این باور و اعتماد تعیین کننده است و تبعا در دولت قرار، رسالت ما، دفاع از هویت فرهنگی، دفاع از عدالت فرهنگی و دفاع از امنیت جامعه و حقوق خلاقان و آفرینندگان آثار هنری است که مسئله جدی است.
مجری: آقای قالیباف بفرمایید.
فرهنگ باید از تصمیمات سیاسی و سیاست زدگی دور بماند
قالیباف: در بخش اول صحبت در انتها اشاره کردم به بحث عدالت در عرصه فرهنگ و هنر، نکته دومی که میخواهم اشاره کنم به آن توجه کنیم، این که تلاش کنیم فرهنگ را از تصمیمات سیاسی یا به تعبیری سیاست زدگی دور کنیم و تحت تاثیر قرار ندهیم که آسیب نبینیم، نگاه کنید فرهنگ خودش ساحتی دارد، صاحبانی دارد، افرادی دارد، من اشاره کردم پیشکسوتانی دارد و مثل بقیه در حقیقت میخواهم این را بگویم که اگر ما مثلا به عنوان یک سیاست مدار در حوزه بهداشت و درمان، چه چیزهایی را دخالت کنیم، قطعا آن بخشهای صرف تخصصی حتما اهل خود آن فن و آن تخصص برای آن دنبال خواهند کرد.
البته که ما در حوزه فرهنگ همان طور که اشاره کردم، فرهنگ را هم مردم خودشان تولید میکنند و هم خودشان مصرف میکنند، چون بحثی بود که دولت این جا چه نقشی دارد، دولت باید کار تولی گری و ناوبری این را انجام بدهد و در کنار این باید توجه کنیم که وقتی حرف از فرهنگ میزنیم ما به زیرساخت آن جا، به خود هنرمند و اهالی فرهنگ آن جا، بحث معیشت آنها و بحث محتواست. اینها چهار رکنی است که این جا انجام میشود، دقیقا ما باید اقداماتی را انجام دهیم، بنده به عنوان یک خدمتگزار در ۱۲ سالی که در شهرداری تهران توفیق خدمت داشتم با همین نگاه به موضوع فرهنگ نگاه کردم، یک وقتی یکی از عزیزان گفته بود که آقای قالیباف شما استاد سازه هستی، ولی در حوزه نرم افزاری و سخت افزاری در حوزه فرهنگ و هنر و مسایل اجتماعی کاری نکردی، از قضا معتقدیم در شهر تهران همین تولید کار فرهنگی با کمک مردم و زیرساختهایی که این جا لازم داشت و بعد فرصتهایی که فراهم شد، کتابخانه تشکیل نشود ما بیش از ۳۶۰ کتابخانه این شهر صاحب شد، کتابخانه شبانه روزی صاحبش شد، کتابخانه الکترونیکی تخصصی برای کل کشور دسترسی ایجاد شد، در عرصه هنر چند دهه هزار صندلی سینما، سالنهای تئاتری که در سطح کشورهای پیشرفته با استانداردهای روز اینها ساخته شد.
در کنار آن در حقیقت سراهای محله، در کنار فرصتهایی که فراهم شد، در مرااکز فرهنگی بزرگ، مساجد، حسینیهها و هر آن چه که لازمه این حرکت بود، که کمک کند به بحث محتوایی، بستر را فراهم کند، حمایت مالی، انجام شود با رویکردی که باید به آن توجه کنیم و اینها اساس کار است. یا در حوزه فرهنگی حتما ما یک رویکردی داریم در بخشهای هویتی و در بخش سازههای تمدنی، شما نگاه کنید موضوعات مثل باغ موزه دفاع مقدس، باغ کتاب، که در طراز بین المللی هستند، اینها فرصتهایی است که ما نیاز داریم این کار را و حتما از ما پذیرفته نیست که امروز استانی داشته باشیم که یک دانه سینما هم نداشته باشد، باید تلاش کنیم این عدالت در همه بخشها توسعه بدهیم و بتوانیم این کار را انجام دهیم، ما در دولت چهاردهم ما خودمان را مکلف میدانیم که این را در گستره ملی تحقق بدهیم.
مجری: آقای پزشکیان بفرمایید.
به هیچ وجه اجازه مداخله سایر دستگاهها در حوزه تخصصی فرهنگ را نخواهم داد
پزشکیان: اصولا دولت باید از حالت مداخله گری در بیاید، سیاست گذار و ناظر برنامه باشد و کار را بسپارد به سازمانها و نهادها و بخشهای خصوصی و ممیزی باید شفاف و مطابق قانون صورت بگیرد و به هیچ وجه نباید به صورت سلیقهای باشد و من آن را ممیزیهایی را که به صورت سلیقهای انجام میگیرد، رد میکنم و اجازه نخواهم داد، به هیچ وجه اجازه مداخله سایر دستگاهها در حوزه تخصصی و فرهنگ را نخواهم داد. پذیرش عقلانی قواعد بین المللی از جمله قانون مالکیت معنوی یک ضرورت است و باید آن بپذیریم و روی آن چارچوب را مصوب کنیم، تلاش خواهم کرد، دولت من، دولت فرهنگی باشد نه این که فرهنگ را دولتی بکند. دولت باید فرهنگی باشد، ولی فرهنگ نباید دولتی باشد، تلاش خواهم کرد که امنیت فرهنگی برای اهالی فرهنگ تضمین و از مداخله نهادهای غیر مسئول جلوگیری کنیم.
تلاش حداکثری برای بازسازی اعتماد و امید در اهالی فرهنگ خواهم کرد، این رویکرد مانع از فرار و مهاجرت نخبگان خواهد شد. الان نخبگان ما از کشور یک تعدادی ناراضی هستند و یک تعداد میروند، ما باید تلاش کنیم این اتفاق نیافتد، در قانون برنامه آن مصوباتی که شده است که آثار فاخر صدا و سیما درست بکند، حتما باید منابع مورد نیاز برای این سازمان دیده شود تا اینها بتوانند فرهنگ خودمان و گذشته خودمان را که همش پر از افتخار و پر از درس و عبرت و اندیشه است اینها بتوانند بازسازی کنند و نمایش بدهند و تبدیل به سریالها کنند. تا اینها بتوانند فرهنگ خودمان و گذشته خودمان را که همش پر از افتخار و پر از درس و عبرت و اندیشه است اینها بتوانند بازسازی کنند و نمایش بدهند و تبدیل به سریالها کنند این سریالهایی که از خارج میآید آن چیزهایی که آنها دارند نشان میدهند ماها در سابقه تاریخی خودمان از آنها عمیقتر آموزندهتر و قابل بازسازی وجود دارد که انشاالله کمک خواهیم کرد، در دولت اینها بتوانند این کارها را انجام بدهند، برای کتابخوانی که به نظر من بسیار مهم است و جامعه و انسانها را با تعداد انسانهایی که در سال کتاب میخوانند ارزیابی میکنند، جوامعی که انسانهای آنها ساعتهای زیادتری را درس میخوانند، مشکلات اجتماعی جرم و جنایت فساد در آنها کمتر است هر جامعهای با کتاب دوست باشد و کتابخوانی در آن شکل بگیرد مشکلات اجتماعی دعواها و جنگها و دزدیها، قطعاً پایینتر از جوامعی است که اینها دارند میشود روند را در این رابطه تشویق کرد و پیگیری نمود در رابطه با آن پیوستهای فرهنگی که باید برنامههایی باشد در آن مناطق حتماً باید در آن درست شده، ولی نه متاسفانه نه کتابخانه است و نه مسجد است و نه محل تفریح و بازی است، قطعاً باید در آینده برنامهریزی شود که آنها را هم ما بتوانیم کمک کنیم شکل و ساختار اجتماعی را طوری شکل بگیرد که بتوانند بیایند استفاده کنند، چون اگر ما بستر را آماده نکنیم طبیعتاً هر تئوری هم که بخواهیم بدهیم قابل اجرا نیست ساختار اجتماع را باید طوری کنیم تیمها را طوری شکل بدهیم که این روند در آن قابل اجرا باشد انشاالله.
سوال: خیلی متشکرم جناب آقای پزشکیان جناب آقای جلیلی بفرمایید؟
مدیریت فرهنگی، مدیریت عابر بانکی نیست/مردم انتظار محصولات خوب فرهنگی دارند
جلیلی: ما صحبت از تولیدات فرهنگی کردیم و اینکه مدیر فرهنگی باید حداقل اگر خودش تولید کننده فرهنگی نیست یک مصرف کننده حرفهای فرهنگی باشد من معتقدم رئیس جمهور به دلیل جایگاهی که دارد آن هم مشمول این حکم است یعنی حداقل باید یک مصرف کننده حرفهای فرهنگ باشد فرهنگ را باید خوب بشناسد چرا، چون آن رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی هم است وزارتخانههای فرهنگی زیر مجموعه آن هستند باید بتواند آن نقش راهبری را در فرهنگ کشور در اداره این بودجههایی که قرار است در این قضیه تخصیص داده شود به خوبی ایفا کند ببینید یک بحثی که وجود دارد مدیریت فرهنگی یک مدیریت عابر بانکی نیست که فقط پول بدهد گزارش این ثمره بودجههای فرهنگی بسیار مهم است که خوب این بودجههایی که هزاران میلیارد تومان تخصیص داده میشود آن آثار فرهنگی اش چیست کجا این آثار دیده شده این یکی از آن بحثهایی است که آن بودجه فرهنگی نباید بیاید میز و صندلی و دستگاهها و ستادهای چاق و چله بشود نه باید بیاید در آثار فرهنگی خودش را نشان بدهد مردم انتظار محصولات خوب فرهنگی دارند اینجاست که اتفاقاً آن قاعدهمند کردن آن استاندارد سازی البته نه بر اساس سلیقه بر اساس یک منطق فرهنگی و قانون بسیار اهمیت دارد برای تولید کارهایی که در عرصه فرهنگ صورت میگیرد یکی از آن بحثهایی که اینجا خیلی مهم است من میخواهم بهش اشاره کنم این است که اگر مدیر فرهنگی به تبع آن عرض کردم فرهنگ را خوب نشناسد آن موقع با اندک چیزی ممکن است دچار خطاها و یا انحرافهایی بشود که هم هزینهها را از بین ببرد و هم اینکه نتواند عام کمک لازم را بکند من یادم است که زمانی که دبیر شورای عالی امنیت ملی بودم یک نامهای برای من آمد راجع به یک فیلمی که این فیلم به نظر ما به صلاح نیست که پخش شود این مشکل دارد من آن فیلمنامه را از کارگردانش گرفتم و خواندم و گفتم بدهید ببینیم چیست دیدم هیچ مشکلی ندارد اتفاقاً آن فیلم ساخته شد و خیلی هم با استقبال مواجه شد و نه تنها به امنیت ملی لطمهای نزد بلکه خیلی هم کمک کرد من بحثم این است که اینجا خیلی مهم است که آن موضوع شناخته شود به اندک چیزی فرهنگ مورد تعرض قرار نگیرد یا اینکه باید بداند در این مجموعه چیست ببینید حالا همین بحث سینما شد ما الان ۳۵ صنف داریم حداقل که در صنعت سینما مشغول به کار هستند این جالب است که وقتی که شما نگاه میکنید میبینید که از سال ۱۳۶۸ شغل کارکنان صنعت سینما را ذیل عنوان صیادان فصلی جنوب در وزارت کار ثبت کردهاند این یعنی چی یعنی یک لطمه جدی به این صنعت یعنی ۳۵ صنفی که در آن دارند اینجا کار میکنند اینها تابع یک قانون و یک ردیف مشخص قانونی ندارند من عرضم این است که در این بحثها خیلی مهم است که آن مدیر فرهنگی تا آن پایان کار را بداند که چیز از آن طرف فرصتهایی که ما داریم ما الان فرصتهای بسیار خوبی داریم اشاره کردم مثلاً در بازیهای رایانهای در این بازیهای رایانهای ما الان ۳۴ میلیون بازدید کننده داریم که هزاران میلیارد تومان میگویند چرخه مالیش است رقمهای بالایی را بیان میکنند این گردش مالیش است این برای ما یک فرصت است یا انیمیشنی که ما الان داریم میسازیم وقتی که شما تولیدات دارید مثل بچه زرنگ، عرضم به حضور شما پسر دلفینی، فیلشاه که اینها میتواند بازار جهانی پیدا کند برخی دیگر را دوستان اشاره کردند یعنی اینها یک فرصتهای خوب شماست مثلاً همین برخی از موقعیتهای جغرافیایی که شما دارید برای لوکیشنهای سینمایی مثل کوههای مریخی که یک کار بسیار مهم است من عرضم این است که اگر این موضوعات را ما جدی بشناسیم و بفهمیم آن وقت خیلی آثار خوب خواهد داشت.
سوال:خیلی متشکرم جناب آقای جلیلی جناب آقای قاضیزاده هاشمی بفرمایید؟
سیاستمدارانی که در حوزه فرهنگ، آگاهی لازم را ندارند باعث انحراف فعالان فرهنگی میشوند
قاضی زاده هاشمی: ما باید به مردم اعتماد کنیم ما باید به اهالی فرهنگ اعتماد کنیم، آنها این حوزه را خیلی بهتر از ما میشناسند این حوزه هم یک حوزه فرهیختگی است تخصصی است، خیلی سیاستمداران از حوزه فرهنگ سر در نمیآورند و جایی که سیاستمداران حاکم شوند با تزریق بیدلیل منابع مالی باعث انحراف در پایین دست میشوند یعنی نه تنها کمک نمیکنند یک عنصر ایمانی یک عنصر فرهنگی رشد پیدا کند بلکه به او صدمه هم میزنند ما باید بپذیریم که الان دیگر صدا و سیما تنها بازیگر حوزه فرهنگی ما نیست این پلتفرمها آمدند جای زیادی را گرفتند فعال هستند در این عرصه رقبایی کم کم به وجود آمده نه فقط در خارج نه فقط این سیستم ماهوارهها بلکه در داخل هم این اتفاق افتاده. باید تلاش کنیم که با یک تفاهمی با جامعه فرهنگی امور فرهنگی کشور را جلو ببریم و این به جز با اعتماد و سپردن کار به دست خودشان و خود کنترلی ممکن نیست. حالا من بعد توضیح بیشتری در مورد این نظامات خود کنترلی خدمتتان خواهم داد در فضای مجازی هم اگر کسی تولیدی داشت یک فیلم کمدی خوبی توانست بسازد یک فضای آموزشی خلاق بتواند بسازد باید حتماً در آن سهمی از فروش پهنای باند اینترنتی که فروخته میشود آن هم سهیم باشد تا رونق پیدا بکند این کار، تا تشویق بشوند این افراد برای ادامه کارشان. رشد تولیدات فرهنگی هم محقق نخواهد شد الا با مردمیسازی. ما در بنیاد شهید با کمکهای مردمی با کمک خود خانواده جامعه ایثار و شهادت رویدادهای مختلفمان را بین ۳ تا ۵ برابر کردیم با کارسپاری به مردم بسیار هم با کیفیتتر و ارزان قیمتتر در آمد من اینجا لازم است عرض کنم از خرید محصولات فرهنگی دولت باید حمایت کند باید یارانه بدهد باید به کتاب یارانه بدهد باید به سینما یارانه بدهد باید به خانوار ایرانی یارانه بدهد به تفریحش یارانه بدهد ما یک کارت هوشمند خانوار ایرانی طراحی کردیم که عناوین فرهنگی و ورزشی و تفریحی را ما یارانه بدهیم منتها پلکانی یعنی هرچه دهکها کمتر است یارانه و آن پولی که دریافت میکنند بیشتر است من، چون گفته بودم جت اسکی یک عدهای در این فضای توییتر کرده بودند که این ورزش ورزش گران و ورزش پولدارها است بله ما نمیخواهیم جامعه ما را حوزه ورزش و تفریح و سینما و فرهنگ را طبقاتی کنیم دولت وظیفه دارد کاری کند عموم مردم به محصولات فرهنگی و تفریحی و دسترسی پیدا کنند آنهایی که توانایی مالی کمتری دارند حمایت کند ما یک برنامه حمایتی داریم برای همه اینها این دوستان ما هم غصه نخورند تنگ نمیشود ماشالله سواحل شمالی و جنوبی ما خیلی گسترده است جا برای آنها هم هست انشاالله اجازه بدهند که سایر مردم عامه مردم طبقه متوسط فقرا هم بتوانند از این تفریحات با حمایت دولت انشاالله برخوردار شوند من اینجا لازم است بگویم حالا یک تلاشی هم آقای دکتر زاکانی میکنند برای اینکه بالاخره یک مقایسه اتفاق بیفتد بین دو و نیم سال دولت شهید رئیسی و دولت قبلش دولت آقای روحانی ظاهراً اینجا در عزیزان ما کسی در دولت آقای روحانی گردن نمیگیرد و حاضر نیست که مسئولیت آن دوره را بپذیرد علی رغم تمام این صحبتها ما فکر میکنیم از جلسه بعد مجبوریم بین دستاوردهای دولت نهم و دهم آقای احمدی نژاد و دولت اصلاحات احتمالاً مقایسه کنیم شاید دوستان گردن بگیرند اینکه ما حرفهای کلی بزنیم و برنامه و کارنامه ندهیم چیزی رو قبول نکنیم من در جلسه اول عرض کردم مردم میدانند همه ما داریم حرفهای خوب میزنیم حرفهایی کلی میزنیم باید و نباید قبلاً ما یک جاهایی بودیم باید بسنجند ما را عملکرد و خروجی ما را ببینند و بعد تصمیم بگیرند.
سوال: ممنونم جناب آقای قاضیزاده هاشمی، جناب آقای زاکانی بفرمایید؟
ایجاد سازوکارها و فناوریهای جدید برای تفریح و شادی مردم در دولت خدمت
زاکانی: امروز روز تبلیغ هم است و تبلیغ و اطلاع رسانی دینی است و به همه مبلغین در سراسر کشور بنده تبریک عرض میکنم و یاد و خاطره مبلغان شهید را گرامی میدارم موضوع مردم سالاری دینی که انقلاب اسلامی به ما هدیه داد فقط در حوزه سیاست خلاصه نمیشود آن هم تا پای صندوق رای این باید عمق پیدا کند و در حوزه فرهنگ و اجتماع و اقتصاد هم عملاً ما مشارکت مردم را ببینیم لذا دولت خدمت دولت حامی است دولت حامی در جهت ایجاد بستر و فضای مناسب فرهنگی است ما در حوزه فرهنگ توجه به حلقههای میانی و دقت در ایجاد سازوکارها و فناوریهای جدید برای تفریح و شادی برایمان موضوعیت دارد لذا شما در این دو سال و اندی میبینید که چطور شادیهای میلیونی در تهران و بعد در سراسر کشور دارد رقم میخورد در تعداد مختلف این یک جنس فناوری است که حلقههای میانی کنار هم نشستهاند به طبع ما هم وظیفه داشتهایم حمایت کردیم و همچین اتفاقهای فاخری دارد میافتد یا در حوزه تعلیم و تربیت ما عملاً مجموعه زیرساختهای خودمان را فرهنگسرا و امکانات خودمان را بردهایم پشت سر مدرسه قرار دادهایم پشت سر مسجد قرار دادهایم و داریم به آنها خدمت ارائه میکنیم و آنها میآیند مدارس میآیند و دانش آموزان میآیند از ما خدمت میگیرند و یک پیوستگی جدی و اساسی را داریم دنبال میکنیم یا در سایر حوزهها لذا واقع امرش باید به فرهنگ به عنوان مدار سایر نظامات توجه کرد و تعلیم و تربیت را به عنوان یک پیشران پذیرفت و بر مدار تحولات و جهشهایی که برای جامعه بنا است رقم بخورد از ابزارها و عناصر فرهنگی استفاده کرد قالبهایی که در قالب فیلم سریال نمایشهای خانگی و سایر قالبها کتاب کتابخوانی و موضوعات مختلف دارد مطرح میشود این نیاز به یک حمایت جدی و اساسی دارد، چون هم این کمک میکند به ظرفی که میتواند به بهترین وجهی پیام را منتقل کند و پیام را اثرگذار کند و هم میتواند ماندگاری پیام را و عمق بخشی به پیام را بیشتر بکند و هم میتواند یک نشانگاه باشد و آینده این کشور را که هست برای آینده بتواند توسعه و رقم بزند و پیام کشور را به سایر اقصی نقاط جهان به بهترین وجهی منتقل بکند و برای دیگران هم شناسنامه برای خود کشور باشد یعنی شما به آثار فرهنگی گذشته که نگاه کنید شناسنامه تمام عیار آن دوران را در این آثار هنری ملی و دینی میبینید و میتواند اسباب رشد جامعه شود یعنی به بهترین نحو میشود این کار را کرد لذا باید به اصحاب هنر احترام گذاشت به اصحاب فرهنگ احترام گذاشت همه ظرفیتها را بسیج کرد نه به این عنوان که آنها محتاج به بسیج ظرفیتهای ما هستند بلکه به این عنوان که ما محتاجیم به آنها برای اینکه بتوانیم بیشترین اثر و بیشترین تحول و بیشترین همکاری و همیاری مردم را داشته باشیم و در این مسیر بتوانیم با مشارکت همه گامهای بلندی را برای صلاح و آبادانی برداریم.
سوال: خیلی متشکرم ممنونم جناب آقای زاکانی به این ترتیب به پایان مرحله سوم و مجموع مراحل سه گانه رسیدیم ما در مجموع در سه مرحله برنامه سوم مناظره در مرحله اول به موضوع سبک زندگی پرداختیم در مرحله دوم به موضوع حکمرانی فضای مجازی و در مرحله سوم راجع به تولیدات فرهنگی و هنری صحبت کردیم و نامزدهای محترم در زمانهای مقرر ضمن بیان دیدگاهها و نظرات خودشان راجع به دیگر دیدگاهها این فرصت را داشتند که نظرات خودشان را اعلام بفرمایند.
ما تا لحظاتی دیگر بخش پایانی و جمعبندی و فرصت ۶ دقیقهای را تقدیم حضور شما خواهیم کرد اجازه بدهید ببینیم در مرحله سوم هر یک از نامزدهای محترم به چه میزان صحبت کردند که بعد در جمعبندی در مجموع چقدر فرصت خواهند داشت. آقای پورمحمدی در مرحله سوم ۸ دقیقه و ۱۷ ثانیه، آقای قالیباف ۸ دقیقه و ۲۴ ثانیه، آقای پزشکیان ۸ دقیقه و یک ثانیه، آقای جلیلی ۸ دقیقه و ۷ ثانیه، آقای قاضی زاده هاشمی ۸ دقیقه و ۳ ثانیه و آقای زاکانی ۸ دقیقه و ۳۴ ثانیه در مرحله سوم مجموعاً صحبت کردند. پیش از این که وارد مرحله آخر و جمعبندی شویم ببینیم هر یک از نامزدهای محترم چه میزان فرصت در نوبت جمعبندی خواهند داشت. آقای پورمحمدی مجموعاً ۴ دقیقه و ۲۶ ثانیه، آقای قالیباف مجموعاً ۴ دقیقه و ۱۱ ثانیه، آقای پزشکیان مجموعاً ۵ دقیقه و ۳۰ ثانیه، آقای جلیلی مجموعا ۴ دقیقه و ۱۲ ثانیه، آقای قاضیزاده هاشمی مجموعاً ۵ دقیقه و ۴۲ ثانیه و آقای زاکانی مجموعاً ۴ دقیقه و ۱۹ ثانیه فرصت دارند. قبل از اینکه مرحله پایانی را تقدیم شما کنیم تشکر کنیم از اعضای محترم کمیسیون بررسی تبلیغات انتخابات که زیر نظر ستاد اجرایی مرکزی انتخابات و بنا به دعوت وزیر کشور تشکیل میشود ذیل ماده ۶۲ قانون انتخابات ریاست جمهوری عرض خسته نباشید و خدا قوت داشته باشیم که از ابتدای این برنامه تاکنون در استودیوی مجاور در استودیو ۱۵ حضور دارند و به دقت بر فرایند و روند مناظره حضور دارند مرحله پایانی و جمعبندی مرحله سوم مناظره را تقدیم شما میکنیم.
آقای پورمحمدی ۴ دقیقه و ۲۶ ثانیه فرصت جمعبندی دارید که از همین حالا شروع میشود.
به زنانمان اعتماد و توان و ظرفیت آنها را برای رشد، توسعه و تعالی کشور باور کنیم
پورمحمدی: ما در همه مراحل باید انصاف داشته باشیم و ما جوری در مورد گذشتگان قضاوت کنیم که دوست داریم آیندگان هم همانطور در مورد ما داوری قضاوت کنند برخی از ما میگوییم ۴۰ سال قبل چه شده، ۳۰ سال قبل چه شده، ۱۰ سال قبل چه شده است از این حرفها، پس آیندگان هم از همین برخوردها خواهند کرد یک نمونه برخورد دولت نهم مثلاً در دولت نهم که در بخشی از آن من بودم به هر حال هدفمندی یارانهها، مسکن مهر، انتخابات الکترونیک، سهام عدالت خیلی کارهای مهمی شد البته انتقادات، نارساییها و کمبودها هم بوده و در دولتهای دیگر هم اگر بخواهیم بشماریم فراوان است باید در هر صورت انصاف داشته باشیم. برمیگردم به موضوعات این مناظره ببینید ما نسبت به زنان باید نگاه و رویکرد امام و رهبری را جدی بگیریم و تعقیب کنیم و حاکم کنیم، به زنانمان اعتماد کنیم، توان و ظرفیت آنها را برای رشد، توسعه و تعالی مادی و معنوی کشور ما باید باور کنیم. مردم شریف ایران، زنان، مردان و جوانان عزیز شما در آستانه یک انتخاب بزرگ هستید باید بین سیاست حکیمانه جذب حداکثری، سیاست تنگ نظرانه و ناموفق دفع حداکثری یکی را انتخاب کنید ما با ستیز نمیتوانیم با مردم رفتار کنیم و حکمرانی داشته باشیم همین بحث حجاب، هی کشیدیم، کشیدیم پاره شد، در موضوعات دیگر هم همینطور است بسیاری از مردم متدین و دلسوز و دغدغهمند ما حسرت همین حجاب تا حدودی نیم بند به هر شکل قبل از پاییز ۱۴۰۱ را میکشند اینها را توجه کنیم ما باید انتخاب کنیم بین امنیت فرهنگی و فرهنگ امنیتی که متاسفانه در جاهایی میخواهیم جابجا شود ما باید انتخاب کنیم و شما مردم بین دولت تصدی گر، دولت فضول و مداخله گر در امور فرهنگی و هنری و در عرصههای دیگر یا دولت تنظیم گر و تسهیل کننده شما باید انتخاب کنید، بین دولت فرار از مسئولیتها و گردن دیگران انداختن یا دولت قرار با همه، با مردم و در این عرصه با اهل هنر و فرهنگ، زنان، مردان و فرهیختگان، اهالی فرهنگ و هنر دولت قرار شما را سرمایه بیبدیل این کشور میداند، به وجود شما میبالد در جریان مصائب و مشکلات شما است ما برای گشودن گرههای باقی مانده ناگشوده، ناراحتیها و دغدغههای شما تمام تلاش و نهایت کوشش خودمان را به کار خواهیم گرفت از همه ظرفیتها، هوشمان، آبرویمان، آسایشمان و پیشینه مان و صداقتمان و اخلاصمان به شما و کمک از خدا و روح شهیدان و اطاعت از رهبری و اماممان این مسیر را انشاالله ادامه میدهیم، چو غنچه گرچه فرو بستگی است کار جهان تو همچو باد بهاری گره گشا میباش و اینک همراه شو عزیز، تنها نمان به درد، کین درد مشترک هرگز جدا جدا درمان نمیشود. درود بر شما، شما بهترین هستید امیدواریم ما هم برای بهترینها بهترین تلاشهایمان را انجام بدهیم موفق و پیروز و سلامت باشید خدا یار همه.
سوال: ممنون از شما، آقای قالیباف با کسر زمانهای اضافه در مجموع شما ۴ دقیقه و ۱۱ ثانیه فرصت جمعبندی دارید.
با ایجاد یک سازمان نظام فرهنگی اجازه دهیم اهالی فرهنگ و هنر خودشان مدیریت کنند
قالیباف: بنده معتقد هستم که در حوزه فرهنگ یکی از اشکالات ما این است که توجه به نگاه رهبر معظم انقلاب فارغ از اینکه ایشان رهبر ما هستند، ولی بدون شک یک شخصیت بینظیر در عرصه مسائل فرهنگی و هنری در ابعاد مختلف هستند و نه تنها در ایران بلکه در دنیا در این عرصه شناخته شده هستند ایشان توصیهای داشتند من خاطرم است در سال ۹۵ در ابتدای سال اشاره کردند به همه کسانی که مدیران فرهنگی هستند که متنشان اینگونه است که هزاران مجموعه خود جوش مردمی که کار فرهنگی میکنند باید روز به روز توسعه پیدا کنند و دستگاههای دولتی باید به اینها کمک کنند. حالا واقعا این نگاه حکیمانه رهبر معظم انقلاب به عنوان یک فرد صاحب نظر اختصاصی در حوزه فرهنگ و هنر ما به عنوان مدیران فرهنگی با این چه کردیم، واقعا آیا امروز ما امکانات و پول کم داشتیم یا امکاناتمان را به گونهای مدیریت کردیم که اگر شما بخش عمدهای از سازمانهای فرهنگی ما را در جاهای مختلف نگاه کنید قریب به ۹۰ درصد پولشان هزینه جاری خودشان است چیزی برای کار فرهنگی و هنری باقی نمیماند. چرا ما این فرصت را به نیروهای خلاق و جوان در حلقههای میانی ندهیم، در مراکز مردمی که در کانونهایی از شهر و روستا، از دانشگاه و مدرسه از محله، از قشرهای مختلف علاقهای که مردم دارند چرا این اتفاق را انجام ندهیم؟ مثال میزنم ما ۱۰۰ میلیون تومان میدهیم به دستگاه فرهنگی و خروجی ۱۰ میلیون تومان ندارند، ولی اگر ۱۰ میلیون تومان بدهیم به این مجموعهها ۱۰۰ میلیون تومان اینها خروجی به ما خواهند داد. اگر این امکان را به یک نویسنده زبردست بدهیم، به یک هنرمند زبردست بدهیم در بخشهای مختلف آنها معجزه میکنند کار را متحول میکنند ما به آنها توجه نکردیم من نمیگویم که خدای نکرده آن پول میل میشود هرگز، ولی قطعاً حیف میشود. اجازه بدهید مردمیسازی را همین طور که در اقتصاد داریم دنبال میکنیم که متاسفانه نکردیم و اساس کار ما در دولت چهاردهم این است در دولت خدمت و پیشرفت در این فرهنگ هم این گونه باشیم پیشنهادم این است که چطور ما سازمان نظام پزشکی داریم، چطور سازمان نظام مهندسی داریم حتماً یک سازمان نظام فرهنگی داشته باشیم، اجازه بدهیم اهالی فرهنگ و هنر خودشان این را مدیریت کنند از یک هنرمندی که در تهران است تا یک بچه روستایی که در یک روستای دور افتاده با استعداد است اینها بتوانند تحت یک مجموعه کار خودشان را انجام بدهند. واقعا فرهنگ غوغا میکند اگر من بخواهم بگویم در زمان نیروی انتظامی حتماً شما یادتان است داوود خطر و سیا ساکتی، خواب و بیدار شما فکر میکردید که مردم عزیز و با فرهنگ ما در یک دوره کمتر از ۷۰ روز بیش از ۸۰ درصد مردم کمربند ببندند، این اثر هنر و هنر هنرمندان است. وقتی که ما میتوانیم این را به فرهنگ کار، به فرهنگ تولید و فرهنگ مصرف و به فرهنگ همدلی منتقل کنیم، ما به فرهنگ بی توجهی کردیم و ظرفیت فرهنگ را نشناختیم ما در دولت خدمت و پیشرفت این را به عرصه صاحب نظران میدهیم و از همه مواعد آن برای تحول...
سوال: ممنون، چون از زمان مقرر عبور میکنید متاسفانه صدا قطع میشود و از این بابت عذرخواهی میکنم. آقای پزشکیان با کسر زمانهای اضافه شما به مدت ۵ دقیقه و ۳۰ ثانیه فرصت جمعبندی دارید.
دولت سیاستگذاری و نظارت کند و به خانه سینما و تئاتر اختیار دهد
پزشکیان: در دیدگاه اعتقادی که هست فرقی بین زن و مرد دیده نشده در رابطه با تلاش و کاری که میکنند هر کدام از اینها اگر باور داشته باشند عمل درستی انجام بدهند پاداش درست خواهند گرفت و یک حیات طیبه به آن دست پیدا خواهند کرد در نتیجه ما باید کاری کنیم که زنان ما در همان جایگاهی قرار بگیرند که بتوانند سازنده حیات طیبه برای جامعه ما باشند نه اینکه مثلاً یک جور دیگر، با یک نگاه دیگر به آنها نگاه کنیم این نوع نگاه یعنی قبول کردن اینکه در جایگاههای مختلفی که مرد قرار میگیرد زنان ما هم میتوانند قرار بگیرند و میتوانند حضور پیدا کنند و وقتی با این نگاه بررسی میکنیم در قسمت دیگری از قضیه نوع برخورد ما با دختران و زنانی که پوشش آنها و یا نوع لباس آنها با آنچه که ما فکر میکنیم فرق میکند برخورد ما با اینها نباید به شکل خشن، اجباری و یا روشهایی باشد که وقتی انسان نگاه میکند مشکل پیدا کند. در حقیقت اجبار در دین میگوید اگر خدا میخواست همه اینها را آن طور که شما میخواستید درست میکرد، آیا شما به زور میخواهید آن عده را که هرجور دلتان میخواهد قرار بدهید، خدا خودش میتوانست این کار را بکند. در نتیجه این که چطور با این دختران و زنانی که در جامعه هستند و تعدادشان هم الان کم نیست در دانشگاه، در جامعه واقعیت است این که ما ایده آلی داریم یک بحث است این که ما با واقعیت درگیر هستیم یک بحث دیگر است. این واقعیت، واقعیت است گشت ارشاد، جریمه کردن و توبیخ کردن درست نیست ما باید با زبان خوش با آنها رفتار کنیم با رفتار مناسب جایگاهشان را حفظ کنیم و این برازنده جامعه اسلامی نیست که اخلاق و رفتار و برخورد ما با اینها باعث شود وقتی بیرون کسی به ما نگاه میکند این حرفهایی که از کرامت و انسانیت میگوییم خود به خود فقط ما داریم میگوییم مردم از ما نمیپذیرند کاری ندارد از مردم میشود پرسید، ارزیابی کرد ببینیم ما را چقدر قبول دارند که این گونه با آنها رفتار میکنیم.
در رابطه با فضای مجازی هم خیلی روشن است در این سالهای گذشته به هر حال کسب و کارهایی را با مشکل مواجه کرده است این که ما باید زیرساخت را بسازیم، اینترنت داخلی داشته باشیم و هر چیزی که میگویند باید داشته باشیم، ولی تا آن زمانی که به آنجا برسیم الان کسانی را که نانشان را بریدیم و از زندگی ساقطشان کردیم برای آنها چه کردیم؟ این چیزی است که در حقیقت باید به آن فکر میکردیم و اگر داریم آن طرف را میرویم این طرف را میدیدیم و این گونه زندگی عدهای را و نانشان را نمیبردیم. میگوید تیغ بران گر به دستت داد روزگار هرچه میخواهی ببر، اما نبر نان کسی در رابطه با هنر و فیلم و سینما واقعیت این است باید کار آن کاردانها است دولت باید سیاستگذاری کند، دولت باید نظارت کند اختیار بدهد به خانه سینما خانه تئاتر، یعنی اون جاهایی که کارشناسند و در این کارند و هر انجمن و سازمانی که در این رابطه وجود دارد و نظارت را دولت انجام بدهد این واقعیت است باز هم چرا باید هنرمندان کشور ما و کارگردانها و هنرپیشهها یک تعدادی ممنوعالخروج بشوند، یک تعدادی هم از مملکت بروند بیرون این نگاهی که ما درست کردیم و امنیتی کردیم و دولت را به جای اینکه دولت فرهنگی باشد فرهنگ را دولتی کردهایم یعنی یک چیزی است که الان نتیجهاش این است که بیشتر جوانان ما و کسانی که در حقیقت تو این مملکت هستند نسبت به رفتار ما مشکل دارند.
این را هم باز به خدمت شما بگویم تمام هر کی بخواهد پیشرو ... خودش را بگوید آقا باید این کار را بکنید اول باید از خودش شروع کند یعنی اول خودش را اصلاح کند قبل از اینکه به دیگران بگوید باید اینجوری باشید اینجوری و این اصطلاح باید در رفتار این انسانها باشد نه در گفتار و نمیدانم دستورالعملها اگر ما میخواهیم بگوییم خوبی و یا اون علم و دانشی که میگوییم ما آدمهای شایسته درست کردیم خوب الگوهایش را به جامعه نشان بدهیم اگر ما الگو بودیم اگر شایسته بودیم اگر خوب بودیم دیگران میآیند به طرف ما لازم نیست ما زور بگوییم لازم نیست ما قطع کنیم اجازه حرف زدن به آنها ندهیم اجازه بدهیم آنها حرف بزنند که علم مان بیشتر است، دانایی مان بیشتر است رفتار و هنر و خلاقیتمان بیشتر است خیلی راحتتر است در ضمن همان دولتی که اینها هی دارند بهش گیر میدهند همان برجامش را دولت میرود دنبالش نمیتواند.
سوال: جناب آقای جلیلی برای جمع بندی بفرمایید؟
کار فرهنگی باید از خود دولت و از اصلاح فرهنگ سیاسی شروع شود
جلیلی: خوب من حرف زیاد دارم، ولی وقت کم است برای همین بخشی از آن را انشاءالله فردا در جمع مردم عزیز اصفهان و مردم عزیز خوزستان عرض خواهم کرد یادی میخواهم بکنم از حضرت امام، حضرت امام دقیقاً صد روز قبل از ارتحال شام یک جملهای فرمودند در اون پیام منشور روحانیت که چه بسا شیوههای رایج اداره امور مردم در سالهای آینده تغییر کند بعد میفرمایند که از هم اکنون باید برای این موضوع فکر بشود که خوب ما شاید تاخیر داریم در این قضیه همین بحثهایی که امروز راجع به برخی فناوریها و اینها میکنیم چیزهایی است که حضرت امام در خشت خام میدید که چنین روندهایی شکل میگیرد و بعد ما آماده باشیم و بالاخره ما باید سهممان را روشن کنیم از این فناوریها و این که بتوانیم آن استفاده حداکثری را بکنیم که فقط من نگاهم این است که اینها همه شان برای ما فرصت است نه تهدید، اما من یک بحثی را من میخواهم اتفاقاً از همین موضوع بیان کنم که درباره فرصت فرهنگی است ببینید من سؤال میکنم چند تا از ما اسم فیلمی را که راجع به یک خانم قهرمان ملی اندونزی است شنیده ایم؟ شبیه زنان کرد ایران که همان زمانی که آنها در برابر استعمار انگلیس اسلحه به دست گرفته بودند در اونجا هم اون مبارزه میکرد و یک مبارز بود. چند نفر از شما اسم فیلم سردار کرمانجان را شنیدید راجع به یک خانم قهرمان ملی قرقیزستان است شبیه همین داستان آتش و بادی که خود ما همین سال گذشته ساخته بودیم من این را برای چه عرض میکنم میخواهم بگویم ما امروز یک جهان فرصت هست که مشتاق شنیدن ماست چه در حوزه تمدنی نوروز چه در حوزه تمدنی مقاومت چه در حوزه تمدنی اسلام اینها اون چیزهای بسیار مهمی است که ما خیلی زمینه برای ما فراهم است برای تبادلات فرهنگی یعنی شما اگر کتابهای (؟) در الجزایر را مردم میخوانند حتماً سووشون ما را هم دوست خواهند داشت. الان در مصر چگونه ما را میشناسند همین یک هفته قبل از شهادت آقای رئیسی فهمی هویدی ایران بود از من سؤال میکرد که شما چرا خودتان را به مردم ما نمیشناسید اینکه جوانی سوئدی میآید ملاصدرا را با زبان ساده در یوتیوب میگذارد بعد چه قدر هم بیننده دارد من بحثم این است تو اینجا نقش دولت چیست من بحثم این است که اگر رئیسجمهور یا مدیران فرهنگی ما در مراودات خارجی خودشان در کنار اون بازاریابی برای فناوریهای سطح بالا مثل مثلاً مسائل صنعتی فرهنگی یک محصول فرهنگی را هم ارائه کنند همین آتش و باد را همین خمره را همین آلبوم موسیقی نی نوا را این آن موقع تولید فرهنگی یعنی جهان را میتواند فتح کند میتواند یک جهان فرصت ایجاد کند میتواند یک جهان تهدید را تبدیل به فرصت کند شما دیدید یک سریال مختار که ساخته شد زمینههای وحدت و فرهنگیای ایران و عراق را فراهم کردند یعنی وقتی که داعش در عراق ظهور کرد جوانان ایرانی و عراقی ذیل فرماندهی حاج قاسم ابو مهدی مثل کیان مختار علیه داعش جنگیدند اینها آن فرصتها را ایجاد میکند من عرضم این است که ما در تاریخ مان این را بسیار زیاد داریم این اون اثر کار فرهنگی است یک جهان فرصت فرهنگی که نه در یکی دو سال بلکه برای سالها باقی میماند همان به اصطلاح عمق راهبردی کار تمیز فرهنگی است، اما من بحثم این است که کار فرهنگی از خود دولت شروع میشود از اصلاح فرهنگ سیاسی شروع میشود ما اگر صحبت از دین میکنیم احکام دینی میکنیم البته باید دین را هم دینی بر پا کنیم از خطاکار قهرمان نسازیم، اما کار دینی را به شکل دینی با قدرت دنبال کنیم من بحثم این است که فرهنگ سیاسی مسئولین را باید بهش توجه کرد بعضی وقتها خدای نکرده یک دروغ و خلاف واقع گویی مسئولان ممکن است میلیاردها تومان هزینههای فرهنگی را از بین ببرد یک نمایش سخنرانی به جای کار واقعی این مشکل را ایجاد کند.
سوال: جناب آقای قاضیزاده هاشمی جمعبندی را بفرمایید؟
صندوق حمایت از هنرمندان و فعالان گردشگری و رسانه را حتماً تقویت خواهم کرد
قاضی زاده هاشمی: خانواده بزرگ ایران تاریخ هزار ساله و فرهنگ غنی و شگفت دارد ما مردمی هستیم که تو سختیها در کنار هم بودیم با یاری هم، این دوران را گذروندیم ما یک خانوادهایم فارس و ترک و لر و کرد و بلوچ و گیلکی و ترکمن و لک و تالشی و تات و شیعه و سنی و زرتشتی و آشوری و کلیمی و ارمنی هم با هم ایران را ساختیم هر جریانی هم که بخواهد بین ما جدایی بیندازد قطعاً خیرخواه ملت نیست هر جریان بخواهد به فرهنگ اصیل ایرانی اسلامی هم خدشه وارد کند از ما نیست این را برای این گفتم که این هیاهوهای کاذب هر چند پر سروصدا مشکلی را حل نمیکنند من فکر میکنم علیرغم اینکه نقاط بسیار قوی دولت شهید رئیسی داشت اهالی فرهنگ انتظار داشتند که بیشتر مورد توجه در این دولت قرار بگیرند و سهم بیشتری در حوزه مدیریت این حوزه داشته باشند که انشاءالله در امتداد دولت شهید رئیسی عزیز در دولت مردم و خانواده به این جهت توجه خواهد شد.
صندوق حمایت از هنرمندان و فعالان گردشگری و رسانه را حتماً تقویت میکنیم با تقویت پلت فرمها و ساخت سریالهای فاخر در کنار نظارت و پیگیری منابعی که اختصاص داده شده به صدا و سیما بالاخره بودجه صدا و سیما بیست و چهار هزار میلیارد تومان رسیده با همین توجه که به سمت ساخت تولیدات فاخر برود انشاءالله باید تلاش کنیم که بیشتر فرهنگی ایرانی تعریف بشود، چهارده سال هست از تولید مختارنامه گذشته و ما چیزی در آن سطح نداشتیم من میخواهم همینجا چهار قول خودم را در عرصه فرهنگ خدمت شما عزیزان عرض کنم یکی اینکه با ایجاد فرهنگ کارت خانواده که نشونتان دادم برای آسایش و آرامش و نشاط خانواده یک کارت اعتباری سالانه برایتان تقدیم شما خانواده عزیز ایرانی بدهم تا از محصولات فرهنگی مانند سینما و تئاتر و کتاب، خدمات سفر و ورزش و شهر بازی و اسباب بازی و موزه و امثال اینها با آن انتخاب خودتان بتوانید مورد استفاده قرار بدهید دوم اینکه زیرساختهای تفریح و گردشگری خانواده محور هم با مشارکت بخش خصوصی و رویکرد عادلانه سازی بهره برداری زنان به ویژه از این زیرساختها به خصوص در سواحل گسترش بدهیم و یک مرکز سفر خانواده محور جهانی درست کنیم هرکس بخواهد یک سفر عفیفانه خانوادگی برود حتماً بیاید ایران و از فرصتهای ایران استفاده کند سوم اینکه که در همان چهارچوبی که توضیح دادم مبنای فیلترینگ را هم براساس عرف جامعه و فرهنگ مان باهاش برخورد خواهم کرد و نخواهم گذاشت که رونق اقتصاد دیجیتال و ارزآوریش برای کشور دچار مشکل بشود چهارم لایحه نظام جامع رسانههای عمومی را که در چند دولت معطل مانده را حتماً تکمیل میکنم و پای اجرایش هم میایستم نظارت بر عرصه فرهنگ و رسانه مانند سایر نظامها، نظام روانشناسی، نظاممهندسی را باید به خود اهالی این خانواده بسپاریم افتخار نیست که ما دادسرای فرهنگ و رسانه داشته باشیم پای خبرنگار ما به دادگاه و پاسگاه کشیده شود که هیچ جای بهتری از رسیدگی درون سازمانی و درون صنف نیست نویسندهها نباید کارشان به این جور جاها بکشد من هم به نوبه خودم قول میدهم در صورتی که مورد اعتماد شما قرار بگیرم به عنوان رئیسجمهور انتخاب بشوم نه از منتقد خودم نه خانوادهام و نزدیکانم شکایت کنم و نه به اونها برچسب بیسواد و بیشناسنامه و امثال اینها بزنم مردم عزیز ایران یک عده در کشور هستند که انگار نان شان در حل نشدن مشکلات و ادامه پیدا کردن زخمهای اجتماعی اقتصادی است از بیست سال پیش همین حرفهایی که ما میبینیم همین مسائلی که امروز در مورد زن و حجاب و امثال اینها نقل این مباحث و انتخاباتها است وقتی هم که یک دولتهایی مانند دولت نهم و دهم یا دولت شهید رئیسی نزدیک میشوند مساله را حل کنند یک عده از همین عزیزان سروصدا میکنند برخی از دوستانی که در همین جلسه هستند در سال نود و دو وقتی موضوع حضور زنان در ورزشگاه مطرح شد داخل مجلس سؤال کردند البته سوالشان جنبههای مختلفی داشت و عدم طرح رعایت طرح عفاف و حجاب و امثال اینها و رئیسجمهور وقت را که دنبال حل مسئله بود رابا چالش روبه رو کردند بیایید به هم کمک کنیم که مسائل به نحوی با عرف جامعه ما هم خون هست حل بشود نه اینکه بازیچه سیاسیون بشود بعضیها با عناصر فرهنگی جوری برخورد میکنند که انتظار رای از او داشته باشند دختران ما از رفتارهای دوگانه ما مسئولین ناراحتند از ریاکاری ما ناراحتند و گرنه عفیفند، دختر ایرانی عفیف هست حیا دارد، حجاب دارد و این را میخواهد انجام بدهد و اگر میبینید جایی چالش میکند نمادی است برای مقابله با بیکفایتی مسئولینی مانند مردم عزیز عرض بکنم همین طور که میبینید نه در فضای مجازی نه در عرصه تبلیغات خیلی دست پری ندارم دلیلش این است که منابع مالی چندانی ندارم دعوت ما از همه عزیزان این است که هر خانواده بشود یک ستاد و حمایت کند از دولت خانواده کمک کنید تا این راه را باهم برویم.
سوال: آقای زاکانی جمعبندی را بفرمایید؟
در طرف درست تاریخ ایستاده ام و حق خواه مردم خواهم بود
زاکانی: بسمالله الرحمن الرحیم مردم عزیز، بانوان گرامی، دختران خوب، پسران عزیز و مردان و قهرمانان و پیشکسوتان و جهاندیده گان این مرز بوم واقعاً اگر دوستان عزیز امروز به برخی از نکات اشاره نمیکردند بنده این آخر را جور دیگر جمع بندی میکردم، اما خدمت شما عرض میکنم که کارنامه بنده معلوم است بیش از چهل و پنج سال از پیروزی انقلاب اسلامی میگذرد و در عصر انقلاب که یک نوجوان بودیم و بعد هم در همه ادوار مختلف تا امروز بنده پاسخگوی کارهای خودم هستم و به لطف خدا در طرف درست تاریخ ایستادم در تمام فراز و نشیبهای گذشته که هر کجا ابهام داشتند بپرسند بنده توضیح بدهم به مردم لذا چیزی نیست که بخواهم پنهان کنم و مشهورم به اینکه در حق خواهی جوری حرکت میکنم که مخالفین بعضاً پناه میآورند و حقوقشان را استیفا میکنند. شاید نام بردن خوب نباشد، ولی جناب پزشکیان از بعضی افراد ستاد خودش میتوانند بپرسند که وقتی بعضی جاها بنا بود اجحاف برخیها شود آمدند سراغ بنده و بنده حقوقشان را استیفا کردم با اینکه از جناح بنده نبودند حسب ظاهر یا در مقابل جایی که در جناح بنده و جناح دوستان اطرافیان ما اشکال پیش آمد معتقد بودم که دو برابر باید با این دوستان و اطرافیان برخورد کنیم برای چی برای اینکه این پرچم و این علم آسیب نخورد لذا پیشینه مشخص است و بنده پاسخگو هستم برای روز روز هایش در این بیش از چهل و پنج سال نکته دوم نسبت به امروز کشور به لطف الهی اشراف و وقوف دارم و برنامه تحول دارم و از بیان آن هم ابایی ندارم با صدای رسا بیان میکنم در بین کارشناسان مطرح میکنم و به اعتبار کارشناسان مثلاً در همین حوزه اقتصادی دوستان کارشناس بعد از جلسهای که ما در میز اقتصادی بود، یکی به من فرمود، این نکاتی که شما گفتید، نکاتی است که کشور را متحول میکند. بله کشور نیاز به تحول دارد؛ لذا با مردم صحبت میکنم و میگویم که دلها هم دست خداست. یادم هست قبل از عملیات خیبر یک فرمانده خوبی داشتیم به نام عبدالله نوریان، این در دوکوهه نشسته بود داشت اسم مینوشت، ما آن موقع تخریب بودیم، به او رجوع کردم، چون ما برای عملیات همه را نمیفرستادند، رجوع کردم گفتم حاج عبدالله چه کار میکنی؟ آقای حقشناس گفته بود که این عبدالله به مقام کشف و شهود رسیده، ما جمعمان؛ وامدار این افراد هستیم. بعد خندیدم و گفتم حاج عبدالله چه کار میکنی؟ گفت چه کار میکنم؟ گفتم داری اسم مینویسی برای این که بفرستی عملیات؟ گفت بله، گفتم اسم من هم بنویس. گفت چرا به من میگویی؟ گفتم به چه کسی بگویم؟ گفت برو به خدا بگو، قلب من دست خداست. قلب مردم باید ما توجه کنیم، دست خداست. بله مردم به گذشته ما نگاه کنند، به برنامههای ما دقت کنند، اما نهایت امر، انشاءالله آن چه که خیر و صلاح این کشور است و آن چه که آینده این کشور را برای همین زنان، دختران، پسران و مردان فراهم میکند، به نیکی رقم خواهد خورد و کشور ما بر بام جهان خواهد نشست.
مجری: برنامه چهارم مناظره روز دوشنبه چهارم تیر ماه که مناظره سیاسی است با عنوان «ایران در جهان امروز» تقدیم خواهد شد.
انتهای پیام/