حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای در نشست با جمعی از فرهنگیان و معلمان نمونه سراسر کشور:
حرمت مراکز آموزشی و فعالان آن اعم از دانشآموزان و فرهنگیان باید حفظ شود/ مشارکت فرهنگیان برای افزایش دانش حقوقی دانشآموزان یکی از عرصههای همکاری میان نهاد قضا و آموزش و پرورش است
خبرگزاری میزان- به گزارش مرکز رسانه قوه قضاییه، حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای در نشست با جمعی فرهنگیان و معلمان نمونه سراسر کشور، طی سخنانی با اشاره به کلام مبارک حضرت علی (علیهالسّلام) مبنی بر «مَن عَلَّمَنی حَرفاً فَقَد صَیَّرَنی عَبداً»، اظهار کرد: جایگاه معلم در جامعه ما جایگاه رفیع و مَنیعی است؛ اما باید ببینیم که آیا در عمل توانستهایم این جایگاه رفیع و مَنیع را پاس بداریم؟ آیا تخصیص سهم و اعتبار و بودجه به آموزشوپرورش ما همتراز با اهمیت بالای نهاد آموزش و تربیت میباشد؟ علت پایین بودن امکانات مالی و تجهیزاتی آموزش و پرورش نسبت به برخی دیگر از دستگاهها چیست؟ مگر غیر از این است که هر میزان هزینهکرد در آموزشوپرورش، به مثابه سرمایهگذاری است؟ اگر تغییر و جابجایی وزرای آموزشوپرورش در ادوار مختلف زیاد بوده است، علت این امر ناشی از اهمیت و عظمت کار در این وزارتخانه است یا بحث نقصان کارکردی مطرح است؟
رئیس قوه قضاییه: خوب دفاع کردن از منافع دستگاه متبوع در جلسات مساله مهمی است، وزیر آموزش و پرورش فردی دلسوز، تلاشگر، آشنا و عالم به ماموریت خود است
رئیس دستگاه قضا: حرمت مراکز آموزشی و حریم خصوصی افراد باید حفظ شود
رئیس قوه قضاییه در ادامه با تاکید بر تکریم جایگاه و مقام رفیع معلم و مدرسه، گفت: حرمت مراکز آموزشی و فعالان آن اعم از دانشآموزان و معلمان و فرهنگیان، حتماً باید حفظ شود؛ همانطور که حریم خصوصی آنها نیز باید حفظ گردد؛ شکستن این حرمت و این حریم از هیچ شخص و هیچ بخشی قابل قبول نیست؛ در وهله نخست خودِ معلمان و فرهنگیان باید پاسدار حرمت و حریم نهاد آموزش و مرکز آموزشی و دانشآموز باشند؛ در اینجا قطعاً باید رسیدگی صورت گیرد تا حق و حقوقی از کسی ضایع نشود؛ خُب چه کنیم که هم حرمت معلم و، دانش آموز و حریم خصوصیاش حفظ شود و هم حقی از کسی ضایع نشود؟ باید در قبال این مسائل چارهاندیشی کرد.
رئیس قوه قضاییه در بخش دیگری از اظهاراتش با اشاره به برخی نکات مطرح شده در جلسه در مورد ورود ضابطین برای بازداشت محکومین به داخل مدرسه گفت:بر قوه قضاییه، ضابطین دستگاه قضا و دستگاههای امنیتی فرض است که حرمت و حریم مراکز آموزشی و اعضای آن را پاس بدارند؛ قطعاً تردیدی در این مقوله وجود ندارد در این خصوص نیز اماده شنیدن پیشنهادات هستیم.
رئیس دستگاه قضا در ادامه با اشاره به عرصههای گسترده و فراخِ تعامل و همکاری میان نهاد قضا و نهاد آموزشوپرورش در کشور، گفت: مشارکت فعالانه معلمان و فرهنگیان در راستای افزایش سطح دانش حقوقی و قضایی دانشآموزان و والدین آنها، یکی از عرصههای تعامل و همکاری میان نهاد قضا و نهاد آموزشوپرورش است؛ شما معلمان و فرهنگیان میتوانید دانشآموزان را با حقوق و تکالیف اجتماعی و شهروندیشان آشنا کنید تا از این طریق از وقوع تخلف و جرم پیشگیری به عمل آید.
رئیس قوه قضاییه: اجرای سلیقهای قانون مشکلزاست
رئیس عدلیه افزود: البته خودِ شما معلمان و فرهنگیان باید در مقام آموزشِ حقوق و قضا به دانشآموزان، نسبت به حیطههای قانونی عنایت و اِشراف داشته باشید؛ فیالمثل در همین نشست دو نفر از معلمین از عبارت «ترک فعل» استفاده کردند؛ در اینجا باید توجه شود که مقولهی «ترک فعل» شقوقِ مختلفی دارد؛ یک ترک فعل، منجر به جرم میشود و یک ترک فعل نیز مستلزم جرم است و مستقلاً جرم محسوب نمیشود؛ در این موارد حتماً قوه قضاییه باید ورود و برخورد قانونی کند؛ یک نوع ترک فعل هم وجود دارد که سبب تضییع امور میشود، این ترک فعل ممکن است جرم نباشد، اما از باب حقوق مدنی میتوان به آن رسیدگی کرد؛ از سویی دیگر، باید دید شخصی که ترک فعل کرده، آیا قدرت اجرایی داشته یا خیر؟ بعضاً یک مدیر یا مسئول میخواهد کاری را انجام دهد، اما امکانات آن را ندارد؛ لذا باید به این نکته نیز توجه شود؛ علیایحال، لفظِ «ترک فعل» بسیار در حال مطرح شدن در جامعه است، بدون آنکه ابعاد و شقوق آن تبیین شود؛ شما معلمان و فرهنگیان در این زمینه میتوانید اثرگذار باشید.
قاضیالقضات با اشاره به پروندههایی که در دیوان عدالت درخصوص معلمان و آموزشوپرورش مطرح است، گفت: وزارت آموزشوپرورش نمایندگانی را معرفی کند تا به پیگیری دادخواستهایی بپردازند که درخصوص مقولات مرتبط با آموزشوپرورش، تسلیمِ دیوان عدالت اداری میشوند؛ حجتالاسلام والمسلمین مظفری رئیس دیوان نیز نسبت به این موضوع و رفع مسائل حوزه آموزش و پرورش، اهتمام دارد.
حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژهای: در پرونده صندوق ذخیره فرهنگیان راه حل وجود دارد، گزارشی ارسال شد که با آن گزارش اتفاقی نمیافتاد به وزیر گفتم فرد را به خودم معرفی کنید کار را انجام دهیم
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای در ادامه بیان داشت: مطابق گزارشات واصله از سازمان بازرسی کل کشور، جهتگیری اقدامات این سازمانِ نظارتی، همواره در راستای تأمین منافع وزارت آموزشوپرورش بوده است؛ سازما بازرسی در موارد متعددی، پیگیرِ قوانین و بخشنامههای معطلماندهی حوزه آموزشوپرورش بوده است و مکاتبه این سازمان با مجلس در رابطه با رتبهبندی معلمان، اقدامی اثرگذار در این حوزه بوده است. در اینجا نیز مجدداً تاکید داریم که هر مقدار از قوانین در حوزه کاری آموزشوپرورش که اجرا نمیشوند و یا به نحو مطلوب اجرا نمیشوند را به سازمان بازرسی برای پیگیری معرفی کنید.
رئیس دستگاه قضا: حضور دانش آموزان و معلمها در جلسات دیوانعالی کشور و یا دیوان عدالت اداری کاملا بلامانع است
رئیس قوه قضاییه بیان داشت: بدون تردید حوزه همکاری و تعامل آموزشوپرورش و «معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه» نیز بسیار گسترده و مبسوط است؛ حضور قضات و حقودانان در مدارس، با هدف ارتقای آگاهیهای حقوقی و قضایی دانشآموزان و معلمان و تجویز و ترویج راهکارهای پیشگیری از وقوع جرم در میان قشر گسترده مرتبط با نهاد مدرسه، اعم از دانشآموزان، اولیای آنها، معلمان، فرهنگیان و خانوادههایشان، اقدامی اثرگذار است؛ همچنین حضور دانشآموزان و معلمان در محاکم قضایی و یا جلسات هیئت عمومی دیوان عالی و یا دیوان عدالت اداری در چارچوب ضوابط، امری بلاملانع و نافذ و مفید است.
حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژهای: هر جایی بتوانیم و اختیار داشته باشیم به وزارت آموزش و پرورش کمک میکنیم
رئیس دستگاه قضا در پایان با اشاره به پیشنهاد مطرح شده در جلسه ناظر بر تجیهز هنرستانها از طریق عواید و منابع حاصل از اموال تملیکی، گفت: در این حوزه، اختیار عمل با دولت است، اما چنانچه قوه قضاییه بتواند کمکی ارائه دهد، حتماً دریغ نخواهیم کرد چرا که همانطور که تاکید کردم ما هزینهکرد در آموزشوپرورش را به مثابه سرمایهگذاری تلقی میکنیم.
پیش از سخنان رئیس قوه قضاییه، حجتالاسلام والمسلمین «موحدی» دادستان کل کشور به طرح مطالبی در خصوص ضرورت تقویت مدارس دولتی در جنبههای مختلف از سوی وزارت آموزش و پرورش پرداخت.
انتقاد جدی دادستان کل کشور به رها شدن مدارس دولتی و بیعدالتی آموزشی و تربیتی در مدارس
حجتالاسلام والمسلمین «موحدی» دادستان کل کشور ضمن انتقاد از نحوه رسیدگی به مدارس دولتی و توسعه مدارس غیرانتفاعی، گفت: ما به عنوان نظام اسلامی وظیفه داریم شرایط و زمینه شکوفایی استعدادهای فرزندان این جامعه را فراهم کنیم، اما متاسفانه این شرایط در اغلب موارد در مدارس دولتی فراهم نیست.
دادستان کل کشور عنوان کرد: انتظار ما این است که مدارس دولتی، مأمن و پناهگاهی برای خانوادههایی که از لحاظ مالی تمکن و امکانات لازم را ندارند، اما دغدغهی تربیت فرزندانشان را دارند، باشد.
وزیر آموزش و پرورش: جلسه رئیس قوه قضاییه با معلمها بی سابقه است
«صحرایی» وزیر آموزش و پرورش نیز طی سخنانی گفت: دیدار امروز جمعی از فرهنگیان و معلمان نمونه با رئیس قوه قضاییه، یک جلسه بیسابقه است که پیش از این در هیچ دورهای شاهد برگزاری آن نبودهایم؛ این جلسه نشاندهنده توجه ویژه حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای و قوه قضاییه نسبت به مقام معلم و امر تعلیم و تربیت است؛ اعتقاد ما ایناست که برگزاری این نشست از سوی دستگاه قضا، نشاندهنده احترام عدلیه به جامعه تعلیم و تربیت کشور است.
وزیر آموزش و پرورش: سازمان بازرسی کل کشور در موضوع رتبهبندی ما را از باتلاق بیرون آورد
وی ضمن قدردانی از سازمان بازرسی به واسطه تلاشهایی که در راستای حل مشکلات آموزش و پرورش و معلمان کشور انجام داده است، گفت: سازمان بازرسی با پیگیریها و اقدامات خود، جزو مهمترین بخشهایی بود که کمک کرد تا وزارت آموزش و پرورش بر مشکلات ناشی از مقوله رتبهبندی معلمان فائق بیاید؛ بعد از اقدام به موقع سازمان بازرسی، ۳۰۰ هزار نفر توانستند اعتراض خود را در زمینه رتبهبندی ثبت کنند در حالیکه تا پیش از آن کمتر از ۲۶۰ هزار نفر اعتراض خود را ثبت کرده بودند؛ کلیه این اعتراضات بررسی شد و امروز خرسندیم که اعلام کنیم به صورت جریانی شاهد اعتراض معلمان به رتبهبندیها نیستیم بلکه اعتراضات موجود، صرفاً اعتراضاتی فردی هستند.
وزیر آموزش و پرورش ضمن قدردانی از کمکها و مساعدتهای سازمان بازرسی در زمینه اصلاح اساسنامه صندوق ذخیره فرهنگیان، گفت: همچنین با کمکهای بیدریغ این سازمان، کارگروهی با مسئولیت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تشکیل شد و این کارگروه، مسئولیت انتشار کتابهای کمک آموزشی را برعهده گرفت.
صحرایی ادامه داد: همچنین بر خود لازم میدانم که از دیوان عدالت اداری و رئیس این دیوان به سبب آنکه بسیاری از موضوعات را قبل از تبدیل شدن به یک مشکل اساسی، از جنبه پیشگیرانه با ما در میان میگذارند، قدردانی کنم؛ ما نیازمند آن هستیم که پیشگیرانه مورد رصد قرار بگیریم تا مرتکب خطایی نشویم و این کاری است که دیوان عدالت اداری به خوبی آن را انجام میدهد.
وزیر آموزش و پرورش همچنین از اقدامات سازمان ثبت طی دوره اخیر در راستای صدور ۳۰ هزار سند تک برگ برای این وزارتخانه قدردانی کرد.
صحرایی در ادامه، ضمن مثبت ارزیابی کردن صدور آراء جایگزین حبس از سوی قضات، خواستار استفاده از این ظرفیت در زمینه تجهیزهنرستانهای کشور شد.
وی همچنین مقوله تعلیم و تربیت را عمومیترین و فراگیرترین خدمتِ حاکمیت دانست و گفت: سند تحول آموزش و پرورش در واقع، ائتلاف برای اعتلای مقوله تعلیم و تربیت در کشور است و ما با تمام توان، پیگیراجرای این سند هستیم.
یک معلم: از ظرفیت مدارس استفاده کنید و به مردم آموزش حقوقی دهید
خانم «داوودی» از معلمان نمونه استان البرز طی سخنانی در این نشست ضمن قدردانی از اقدام رئیس قوه قضاییه در تجلیل از قضاتِ معلم و خانوادههای فرهنگی کارکنان قضایی استان هرمزگان، خواستار استفاده از ظرفیت قضاتِ معلم در زمینه آموزش مسائل حقوقی و کیفری به فرهنگیان، دانشآموزان و خانوادههای آنها شد.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود اشاره به ظرفیتهای نرمافزار شاد در آموزش موارد پیشگیرانه به دانشآموزان، خواستار اعتباربخشی به کارت هویتی معلمان در مراکز و مراجع قضایی شد.
مطالبه یک معلم: قانونی وضع شود که ورود نیروی انتظامی به مدارس برای برخورد با معلمها را ممنوع کند
خانم «شاکری» از معلمان نمونه شهر تهران طی سخنانی در این نشست، تکریم مقام معلم را به معنای تکریم دانش و فرهنگ در جامعه دانست و گفت: همه ما باید در مقوله ارتقای جایگاه مقام معلم، وظیفه و مسئولیت خود را به نحو احسن انجام دهیم.
وی، اتهامزنی به معلمان را به مثابه اتهامزنی به مجموعه دانش و فرهنگ کشور دانست و خواستار اتخاذ رویکردهای پیشگیرانه از سوی قوه قضاییه در این زمینه شد و در ادامه گفت: ما خواستار وضع قوانین و مقرراتی هستیم که ورود ضابطین به مدارس برای برخورد با معلمان را ممنوع کند.
پیشنهاد تشکیل کارگروه عدالت تربیتی بین قوه قضاییه و وزارت آموزش و پرورش
«مهدلو» نماینده یکی از تشکلهای فرهنگیان نیز در این نشست، ضمن قدردانی از اجرای طرح نور توسط فراجا و پشتیبانی قوه قضاییه از اجرای این طرح، خواستار استمرار این روند شد.
وی ضمن تاکید بر ضرورت تکریم هرچه بیشتر معلمان در محاکم قضایی به ویژه در مرحله بازپرسی، خواستار ایجاد کارگروهی مشترک با حضور معلمان و دستاندرکاران قوه قضاییه برای حل مشکلات آن دسته از پدران و مادرانی شد که فرزند محصل دارند و به دلیل ارتکاب جرایم غیرعمد در زندان به سر میبرند.
انتقاد از پدیده معلم بلاگر؛ برخی معلمها با انتشار تصاویر شخصی دانش آموزان حریم خصوصی آنها را خدشهدار میکنند
«بشیرنژاد» از معلمان نمونه شهرستانهای استان تهران با اشاره به ابعاد منفی گسترده پدیده «معلم بلاگری» در فضای مجازی، خواستار اتخاذ سازوکارهایی از سوی قوه قضاییه برای مقابله با این پدیده و صیانت از حریم خصوصی دانشآموزان شد.
وی ضمن انتقاد از اهانت به جایگاه معلمان در یکی از سریالهای اخیر شبکه نمایش خانگی، خواستار برخورد قاطعانه و بدون اغماض قوه قضاییه با عوامل این گونه اهانتها شد و در ادامه گفت: ورود ضابطین قضایی به مدارس، جو نامناسبی را در مدرسه و میان دانشآموزان ایجاد میکند و ما از دستگاه قضایی انتظار داریم که با صدور بخشنامه، از این امر جلوگیریکند.
«کربلایی» نماینده یکی از تشکلهای فرهنگیان نیز در این نشست گفت: ما باید کاری کنیم که فرزندانمان به معلم بودن پدران و مادران خود افتخار کنند و چنانچه این نگاه در جامعه به وجود بیاید دیگر شاهد نخواهیم بود که یک فیلمساز به خودش اجازه دهد علیه معلمان فیلم بسازد.
وی در ادامه، تعطیلیهای پیاپی مدارس طی سالیان اخیر به واسطه شیوع بیماری کرونا یا مواردی نظیر آلودگی هوا را دارای مضرات بسیارزیاد عنوان کرد و در ادامه خواستار فراهم شدن زمینهای برای بازدیددانشآموزان از دادگاهها و فرایندهای دادرسی شد.
تقدیر معلمها از رئیس قوه قضاییه به دلیل دفاع از حقوقشان در جلسه سران قوا