جمع آوری روزانه 20 متکدی در تهران/ 60درصد سرقت های خرد توسط معتادان متجاهر
خبرگزاری میزان- مدیرعامل سازمان رفاه خدمات ومشارکت های اجتماعی بااشاره به مداخله شهرداری تهران درحوزه کاهش اسیب های اجتماعی درمحله هرندی گفت: شهرداری تهران با هر گونه مداخله بلدوزری مخالف است و تمام تلاش ما این است که با سعه صدر به تدریج مشکلات اجتماعی در این منطقه را کاهش دهیم.
به گزارش گروه اجتماعی میزان، فرزاد هوشیار پارسیان در نشست خبری معرفی مجتمع بهاران با بیان اینکه حدود 5 سال از عمر سازمان رفاه شهرداری تهران می گذرد و دراین مدت ماموریت های محوری مشخصی برای سازمان در نظر گرفته شده که به تازگی توسط شهردار محترم تهران بازنگری شده اند، اظهارداشت: براساس آمارهای ما در حال حاضر در تهران حدود 15 هزار پلاک فقیر وجود دارد که ساکنان آن نیازمند شام شب هستند البته این تعداد در مقابل بیش از یک میلیون پلاک آبی -خانه های شهر-عدد چندان بالایی نیست.
وی با تاکید بر ماموریت های سازمان رفاه در حوزه آسیب های اجتماعی گفت: مبارزه با فقر و گسترش رفاه عمومی برای شهروندان، مبارزه، کنترل و کاهش آسیب های اجتماعی، توانمند سازی و کارآفرینی برای اقشار در معرض آسیب و آسیب پذیر وساماندهی سازمان های مردم نهادی که حوزه مسوولیت های سازمان رفاه فعالیت می کنند از مهمترین ماموریت های ماست.
مدیرعامل سازمان رفاه با بیان اینکه اقداماتی که شهرداری تهران در حوزه نهادهای آسیب های اجتماعی انجام می دهد به معنای مسوولیت های حاکمیتی این سازمان نیست، تصریح کرد: طبق ماده 55 شهرداری ها مسوولیت حاکمیتی ما تامین زیرساخت برای کنترل آسیب های اجتماعی است که در این مورد شهرداری تمامی مسوولیت ها را خود انجام داده است. البته امروز به دلیل اینکه شهرداری خود را مدیر شهر می داند و متولی زیست شهری است وظیفه خود می داند که برای مقابله با آسیب های عریان و کاهش آسیب های اجتماعی دخالت کنند.
هوشیار ادامه داد: گروه های هدف و مخاطب های در بحث آسیب های عریان متکدیان، کارتن خواب ها و کودکان کار و خیابان هستند.در حوزه کاهش آسیب های اجتماعی نیز جدا از تمامی شهروندان پلاک های فقیر مخاطب ما محسوب می شوند.
وی با تاکید بر اینکه شهرداری تهران بیش از تمامی سازمان ها وارگان ها وارد حوزه مداخله اجتماعی و آسیب ها شده است، عنوان کرد: ما توانستیم تعداد مددسراها برای کارتن خواب ها و معتادان متجاهر را از 2 به 8 مددسرا افزایش دهیم. در مددسراها نیز یک وعده غذای گرم ، حمام و لباس در اختیار مددجویان قرار می گیرد. علاوه بر این 12 مددسرای اضطراری از آبان ماه تا پایان سال مددجویان را پذیرش می کنند.
مدیرعامل سازمان رفاه با بیان اینکه ما سعی کردیم آمار مرگ و میر کارتن خواب ها را درتهران کاهش دهیم، گفت: در نیمه اول سال حدود 3 هزارمددجو و در نیمه دوم سال حدود 6 هزار مددجو هر شب از خدمات فوریتی ما استفاده می کنند . ضمن اینکه خدمات غربالگری، چکاب پزشکی توسط پزشک در خدمات روانشناسی توسط مددیار ارایه می شود.
هوشیار ادامه داد: همچنین در گشت فوریت های اجتماعی در پهنه های غربی و شرقی شهر حضور دارند و شهروندان در صورت مشاهده کارتن خواب ها با تماس با شماره 137 می توانند تقاضای خود را برای جمع آوری کارتن خوابها توسط گشت ها اعلام کنند.
به گفته وی 12 کمپ ترک اعتیاد پرهیزمدار با همکاری شهرداری و سازمان های مردم نهاد طراحی شده اند.
مدیرعامل سازمان رفاه در ادامه با بیان اینکه هشت سال بعداز فرمایشات مقام معظم رهبری درخصوص آسیب های اجتماعی، شهرداری به عنوان اولین سازمان با مجتمع های کارآفرینی و حرفه آموزی بهاران وارد عمل شده است، تصریح کرد: مراکز حرفه آموزی بهاران به منظور توانمندسازی افرادی که اعتیاد خود را ترک کرده اند راه اندازی می شود. در حال حاضر سی نقطه را برای فعالیت این مراکز در نظر گرفته ایم که دو مجتمع افتتاح شد و مابقی تا70 روز آینده راه اندازی می شوند.
هوشیار مرکز بهاران خاوران و مجتمع بهاران منطقه 9 را از جمله مراکز فعال معرفی کرد و گفت: مجتمع بهاران واقع درخاوران خودگردان است و قرار است درتمامی مناطق 22 گانه این مرکز راه اندازی شود.
هوشیار همچنین به فعالیت 18 مرکز پرتو برای ساماندهی کودکان کارو خیابان پرداخت و عنوان کرد: در این مراکز یک وعده غذایی گرم، آموزش های تحصیلی و کارآفرینی و مساعدت های روانشاختی ارایه می شود و تاکنون نیز 3هزار کودک از خدمات این مراکز استفاده کردند. ضمن اینکه ما 127پلاک در محله هرندی شناسایی کردیم که کودکان بازمانده از تحصیل داشتند و 300 مورد از این کودکان برای حضور در مراکز پرتو معرفی شدند که در نهایت 28 کودک جذب شدند.
50درصد از متکدیان شناسایی شده ثروت مند هستند
مدیرعامل سازمان رفاه در ادامه سخنانش به معضل تکدی گری در تهران اشاره کرد و این مساله را فرهنگی خواند و گفت: 50درصد از متکدیانی که در 2مددسرای ما حضور دارند ثروتمند هستند، 35درصد آنها گروه های خانوادگی و گروه های غیررسمی هستند که بخش عمده ای از آنها خارجی هستند. 15 درصد متکدیان واقعا نیازمند هستند که اکثر آنها سالمند محسوب می شوند.
هوشیار با بیان اینکه 35 درصد جمعیت شناسایی شده که شامل گروه های خانوادگی و گروه های غیررسمی می شوند و اکثر در محلات جنوبی بازار تهران، لب خط و هرندی زندگی می کنند، افزود: ما روزانه 20 نفر متکدی را در تهران جمع آوری می کنیم و آنها را به دو مددسرا می بریم. این افراد توسط قاضی حکم می گیرند و درمددسرا اقامت می کنند.
وی به اجرای طرح شهر بدون گدا در تهران پرداخت و عنوان کرد: اولین رویکرد ما در این طرح این است که مردم یاد بگیرند به متکدیان کمک نکنند ، مردم باید بدانند پول دادن به متکدی صدقه جاریه نیست.
هوشیار درادامه تصریح کرد: ما پروتکلی تحت عنوان حامی مجمع خیرین داریم که در مناطق شکل گرفته اند که شامل حامیان مالی، فرهنگی ، معنوی و شغلی درمحلات می شوند.
مدیرعامل سازمان رفاه اجرای کمپین «اینجا جای خواب نیست» را از دیگر برنامه های این سازمان معرفی کردو گفت: ما نمی توانیم تهران را شهر بدون کارتن خواب تبدیل کنیم اما می توانیم انضباط شهری ایجاد کنیم تا تکیلف کارتن خواب ها مشخص بباشد این افراد یا باید به مراکز ماده 16 بروند یا از تهران خارج شوند و یا بعد از سم زدایی و ترک اعتیاد به مراکز بهاران اجرا داده شوند.
هوشیار در بخش دیگری از سخنانش با تاکید بر اینکه شهرداری تهران به هیچ عنوان با روش های مراکز ماده 16 موافق نیست چرا که تنها 10 درصد از افراد به این طریق پاک می شوند ، تصریح کرد: باوجود اینکه ما این روش راقبول نداریم توانستیم ظرفیت مراکز ماده 16 را در شش ماه گذشته از 400 نفر به دو هزارو 500 نفر افزایش دهیم.
علاوه بر این ما توانستیم کمپ شفق را بهسازی کنیم کمپ سعید آباد را نیز با 800 نفر ظرفیت با کمپ ملارد جایگزین سازیم.
هوشیار به ظرفیت 4هزار نفری بهاران اشاره کرد و گفت: شهرداری تهران تاکنون 100هزار مترمربع فضا برای کاهش آسیب در تهران ایجاد کرده است که افرادی که در شهر تهران ساکن بودند و حال کارتن خواب بودند بتوانند از آن استفاد کنند.
در مراکز بهاران کارتن خواب های شهرستانی پذیرش نمی شوند
وی با تاکید بر آمار بالای کارتن خواب های شهرستانی عنوان کرد: در حال حاضر 60 درصد از معتادین متجاهر در تهران متعلق به جمعیت های روستایی یا شهرهای زیر 100 هزار نفر هستند که به تهران آمده اند . این افراد باید به شهر خود بازگردند و ما در مراکز بهاران کارتن خواب های شهرسانی را نمی پذیریم.
مدیرعامل سازمان رفاه در واکنش به اظهارنظرهایی درخصوص تاثیر فعالیت های خدماتی شهرداری بر افزایش تعدادکارتن خواب ها گفت: درهمه جای دنیا کلانشهرها، مکان خوبی برای حضور کارتن خواب هاست. برهمین اساس نمی توانیم بگویم راه اندازی مددسرا وارایه خدمات از سوی شهرداری تهران باعث افزایش تعداد کارتن خوابها در تهران شده است . ما برای غربال کارتن خواب های تهرانی و غیرتهرانی و کلا احراز هویت این قشر اجتماعی ثبت کارتن خوابها را در تهران دیجیتالی می کنیم و تست قرنیه چشم می گیریم.
کیفیت خدمات در مددسراها به طور مرتب رصد می شود
وی فعالیت گسترده شهرداری تهران برای شناسایی کل کودکان کار وخیابان را از دیگر اقدامات این سازمان معرفی کرد و افزود: برخی از این کودکان فاقد شناسایی هستند که ما باید برای آنها هویت کدی تعریف کنیم . در حال حاضر مددکاران ما این بچه ها را در چهارراه ها شناسایی می کنند و پرونده تشکیل می دهند.
مدیرعامل سازمان رفاه در واکنش به اظهارنظر هایی در خصوص کیفیت پایین خدمات ارایه شده در مددسراها گفت: ما به طور مرتب کیفیت غذا، حضور پزشک و مددکار را چک می کنیم اما قطعا فعالیت مددسراهای ما 100درصد مناسب نیست و جاهایی ایراد داریم اگرچه براساس صحبت هایی که با مددجویان داشتم اکثرا از برخورد ها و خدمات مددسراها راضی هستم.
مرکز اتحاد با ظرفیت 30 هزار نفری برای زنان کارتن خواب راه اندزای می شود
هوشیار در ادامه به معضل زنان کارتن خواب در تهران اشاره کرد و گفت: در حال حاضر کمتر از 10درصد کارتن خواب ها را زنان تشکیل می دهند اما زن کارتن خواب یعنی ایدز، هپاتیپ و کودک بدون شناسنامه. مسلما تاثیر تخریبی این10 درصد بیشتر از 90 درصد مابقی است به همین خاطر هم باید با این موضوع برخورد کنیم.
هوشیار از همکاری ستاد توانمندسازی زنان سرپرست خانوار در امر ساماندهی زنان کارتن خواب خبرداد و اظهارکرد: مرکز اتحاد با ظرفیت 3 هزار نفر و متراژ 30 هزار مترمربع برای حضور زنان کارتن خواب درنظر گرفته شده است. ضمن اینکه مددسرای بانوان چیتگر نیز تا هفته آینده با ظرفیت 300 نفر درمنطقه 22 راه اندازی می شود.
وی با تاکید بر ضرورت شکل گیری سازمان اجتماعی در کشور به عنوان متولی اصلی موضوع آسیب ها گفت: شهرداری تهران در امر مداخله های اجتماعی محله محور از تمامی مراکز ذیربط دعوت به همکاری می کند. متاسفانه در جامعه ما مداخلات بعد از درمان همیشه مغفول مانده است. این در حالی است که مراکز بعد از خروج بسیار مهمتر از مراکز درمان هستند. این بی توجهی باعث شد که امروز کارتن خواب هایی داشته باشیم که 30بار ترک کردند اما باز هم به شرایط قبل بازگشتند.
شناسایی 5 هزار نقطه فضای بی دفاع شهری در تهران
مدیرعامل سازمان رفاه در پاسخ به این سوال که گاه ایمن سازی برخی از فضای بی دفاع شهری می تواند از میزان آسیب ها بکاهد خاطرنشان کرد: ما طرحی تحت عنوان کم کردن فضاهای بی دفاع شهری را در اولویت کارهایمان قرار دادیم و تمامی فضاها در ده تیپولوژی شناسایی شده اند. ما 5 هزار فضای بی دفاع شهری را شناسایی کردیم که سه هزار نقطه آن در یک سال گذشته رفع شده اند.
60 درصد سرقت های خرد توسط معتادین متجاهر انجام می شود
هوشیار در ادامه سخنان خود به بحث عقیم سازی زنان آسیب دیده اشاره کرد و گفت:دراین مورد باید وزارت بهداشت وارد شود و ضروری است تا مراجع فرادستی در این خصوص حکم قانونی و شرعی صادر کنند.
وی تصریح کرد: امروز 60 درصد از سرقت های خرد توسط معتادین متهاجری انجام می شود تا شاید تنها برای یک وعده غذای گرم دست به جرم می زنند.
هوشیار همچنین به برگزاری اولین همایش CSR (مسوولیت پذیری بنگاه های اقتصادی) اشاره کرد و گفت: تا پایان سال این همایش با کمک سازمان های مردم نهاد برای بنگاه های اقتصادی برگزار می شود. در حال حاضر یک بنگاه اقتصادی پذیرفته است که بعداز استعداد یابی 100 کودک در مراکز پرتو هزینه یک سال زندگی آنها را بپردازد. بنگاه اقتصادی دیگری نیز در یکی از زایشگاه های جنوب تهران مسوولیت تامین مواد پروتئینی مادران که دچار فقر غذایی هستند را تا زمان زایمان تقبل کرده است.
وی ادامه داد: به زودی براساس مصوبه شورای شهر بخشی از شرکت هایی که به شکل پیمانکاری در شهرداری تهران ارایه خدمات می کنند برای حضور در مناقصات باید آمادگی خود را برای خدمات رسانی به آسیب دیدگان اجتماعی اعلام کنند.
جمع آوری بیش از 50 هزار پرس غذا در طرح یک لقمه مهربانی
وی در ادامه به همکاری شهرداری تهران با سازمان های مردم نهاد پرداخت و گفت: تمامی سازمان های مردم نهاد فعال در حوزه کاهش آسیب ها با ما کار می کنند و همه آنها در مناقصه عمومی شرکت کردند . در حال حاضر بیش از 60سازمان مردم نهاد کاهش آسیب به طور مستقیم با ما همکاری می کنند و کمتر از 20 سازمان مردم نهاد هستند که بدون اینکه از ما بودجه بگیرند در ارایه خدمات و مداخلات برای کاهش آسیب های اجتماعی فعالیت می کنند.
مدیرعامل سازمان رفاه همچنین به ایجاد 7هزار زیرساخت برای مداخله اجتماعی اشاره کرد و گفت: ما با مناطق ارتباط بسیار خوبی داریم و تمام نقاط آسیب ها را با کمک شهرداری های مناطق و نواحی رفع می کنیم. به طور مثال در خصوص خط ریل تهران تبریز درمنطقه 17 که بخشی از آن به نقاط آسیب زا تبدیل شده بود مشکل توسط شهرداری ناحیه رفع شد.
شکل امروزی هرندی سابقه 50 ساله دارد
به گفته هوشیار مداخله اجتماعی مداخله عمومی است و مادامی که این نگاه وجود نداشته باشد آسیب های اجتماعی در تهران حل نمی شوند.
وی با تاکید بر نگاه اجتماعی شهرداری تهران در محله هرندی گفت: هرندی بیش از 8 هزار پلاک آبی دارد که ما آنها را به 8 بلوک تبدیل کردیم و 12 تیم مددکاری پلاک های این محله را بررسی می کنند. پلاک های سبز، پلاک هایی هستند که آسیب ندارند و شامل 6 بلوک از این 8 بلوک می شود و 2بلوک نیز پلاک های قرمز هستند که شامل 10 درصد پلاک ها یعنی 700 پلاک می شوند.
هوشیار با بیان اینکه شهرداری با هر گونه مداخله بولدوزری، خراب کردن خانه ها و خارج کردن افراد از محل زندگی شان مخالف است گفت: ما 5 کلونی مانند هرندی در تهران داریم اما هرندی زه کش آسیب های اجتماعی است و اگر بتوانیم این نقطه را کنترل کنیم آسیب در بخش های دیگر نیز کم می شود. به همین دلیل ما ابتدا محله هرندی و بعد از آن محلات جنوبی بازار را بهسازی می کنیم.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *