صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

7 پالایشگاه از دور خارج شده همچنان فعال هستند/ احداث پالایشگاه چقدر هزینه دارد؟

۲۵ آبان ۱۳۹۴ - ۱۰:۲۵:۱۹
کد خبر: ۹۹۰۲۲
دسته بندی‌: اقتصاد ، اقتصاد ایران
خبرگزاری میزان - 9 پالایشگاه در كشور مشغول فعالیت هستند كه اكثر آنها در دوران خارج از عمر مفید بوده و از رتبه بندی پالایشگاهای ساده برخوردارند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی میزان، ورود ایران به عرصه فعالیت های صنعت نفت قدمت بییش از 100 سال دارد. به رغم چنین سابقه طولانی، كشور در بخش هایی از صنایع بالادستی و پایین دستی همچنان به خارج از كشور وابسته است.

طبق تحلیل صورت گرفته مرکز پژوهش های مجلس در خصوص ارزیابی توجیه پذیری احداث پالایشگاه در كشور، در بخش پالایش نفت خام، هم اكنون 9 پالایشگاه در كشور مشغول فعالیت هستند كه اكثر آنها در دوران خارج از عمر مفید بوده و از رتبه بندی پالایشگاهای ساده برخوردارند.

برای توسعه فعالیت های پایین دستی صنعت نفت در سالیان اخیر طرح های ارتقا، اصلاح تکنولوژی و توسعه پالایشگاه های موجود و ساخت و احداث 7 پالایشگاه در دستور كار قرار گرفته است كه جملگی آنها از برنامه ها عقب هستند.

تولید فرآورده های نفتی در هر كشوری به تناسب نیازهایی است كه در آن كشور وجود دارد. برای مثال تا قبل از سال 1900 میلادی از پالایش نفت خام فقط دو فرآورده اصلی نفت چراغ و روغن و دو فرآورده كم مصرف بنزین و نفت گاز تولید می شد.

به تناسب توسعه جوامع و به كارگیری خودرو در امر توسعه، نیاز به مصرف فرآورده هایی چون بنزین و نفت گاز بیشتر شد و به تناسب این نیاز، صنعت پالایش نیز پیشرفت كرده است و الگوی پالایش در این صنعت متحول شد.

برای این منظور پالایشگاه ها نیز پیشرفت زیادی كردند و با تحولی كه در توسعه پالایشگاه ها به وجود آمد، پالایشگاه ها به پنج دسته عمده پالایشگاه خیلی ساده، ساده، نیمه پیچیده و پیچیده تقسیم می شوند.

7 پالایشگاه از دور خارج شده همچنان فعال هستند
7 پالایشگاه كشور در دوران خارج از عمر مفید خود فعالیت می كنند. هفت پالایشگاه از 9 پالایشگاه موجود كشور مطابق قانون اجرای سیاست های كلی اصل چهل وچهارم قانون اساسی واگذار شدند و فقط پالایشگاه آبادان و امام خمینی (ره) شازند تحت مالکیت شركت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران قرار دارد.

این پالایشگاه ها در سال 1391 به طور متوسط روزانه حدود 1800هزار بشکه نفت خام به عنوان خوراك مصرف كرده اند.


درحال حاضر با توجه به قدمت پالایشگاه های نفت موجود در كشور، به لحاظ طبقه بندی در رده پالایشگاه های ساده (به جز پالایشگاه امام خمینی شازند اراك) قرار دارند. اما برای بهبود این وضعیت در سالیان اخیر طرح های توسعه، بهینه سازی و بهبود فرآیند برای پالایشگاه ها تعریف شده است و انتظار بر این بود كه تا پایان برنامه پنج ساله پنجم توسعه، فرآورده های با ارزش تری در پالایشگاه ها تولید شود و از تولید فرآورده کم ارزش تر كاسته شود تا كشور از واردات بی نیاز شود اما الگوی پالایش كشور، گویای این واقعیت است كه این اهداف محقق نشده است.

هزینه احداث پالایشگاه چقدر است؟
با توجه به مفروضات اولیه، كل هزینه سرمایه گذاری احداث پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس طبق مفروضات كلی، 3 میلیارد یورو است.

دیگر شاخص برآورد شده جهت محاسبه شاخص های سودآوری، هزینه های عملیاتی طی 25 سال بهره برداری از پالایشگاه است. اجزای هزینه های عملیاتی شامل هزینه های عملیاتی ثابت، متغیر و هزینه خوراك مصرفی است.

با توجیه به اینکه بهره برداری از پالایشگاه پیس از 6 سال دوره ساخت شروع خواهد شد، بنابراین هزینه های عملیاتی در 6 دوره اول صفر خواهد بود. همچنین افزایش هزینه های سالیانه با در نظر گرفتن نرخ تورم خواهد بود.

پس از بررسی هزینه های سرمایه گذاری و عملییاتی، جهیت استخراج جریان نقدی وجوه، درآمدهای عملیاتی نیز محاسبه شده است. مبنای محاسبات درآمیدهای عملیاتی، فروش فرآورده های تولیدی با در نظر گرفتن قیمت فوب خلیج فارس و سایر بازارهای جهانی انرژی است.






ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *