دست برتر انصارالله
خبرگزاری میزان - عربستان همواره خود را در موضعی برتر از یمن دیده است و همیشه تلاش کرده ساز و کار جغرافیایی این کشور را بر اساس منافع خود ترسیم کند. جنگندههای متجاوز سعودی طی دویست روز گذشته بیش از چهل هزار بار یمن را بمباران کردهاند.
زمانی که مردم یمن تصمیم گرفتند مقدّرات امور خود را به دست گیرند، کاخنشینان ریاض به جای تعامل، به مقابله با خواست عمومی این کشور روی آوردند و ائتلافی را برای رویارویی نظامی ایجاد کردند.
اگر شرایط فعلی را با حمله سال 2009 مقایسه کنیم میبینیم که در آن زمان ارتش عربستان با گروه کوچک حوثیها که همزمان با ارتش یمن نیز معارضه داشت، مبارزه کرد اما در نهایت به سادگی از آنان شکست خورد. حوثیها در آن زمان جنبشی کوچک، آموزش ندیده و بدون تجهیزات بودند که باعث هزیمت سعودیها شدند اما اکنون آنان قدرتمندتر شدهاند، دورههای نظامی را پشت سرگذاشتهاند و به تجهیزات نظامی مسلحند. بنابراین جای تعجب نیست که آنان وارد خاک شوند، پایگاههای نظامی عربستان را اشغال کنند و لطمات سنگینی بر پیکره فرماندهی ائتلاف عربی وارد نمایند.
با گذشت قریب به هفت ماه از تجاوز وحشیانه به مردم بیدفاع یمن، نشانههای آشکاری از اختلافات بین عربستان و متحدین منطقهای آن دیده میشود.
علاوه بر اختلافات نظرات جدّی درباره نحوه ادامه جنگ، میزان خسارات و تلفات آنان به صوت روزانه در حال افزایش است. در طرف مقابل، انصارالله و احزاب متحدش به وحدت و انسجام بیشتری دست پیدا کردهاند و علیرغم تمام فشارهای سیاسی و دیپلماتیک، شاهدیم این جنبش محبوب مردمی در عرصههای سیاسی و نظامی به توفیقات قابل توجهی دست یافته و همکاری نیروهای مردمی و ارتش با انصارالله نیز بر قدرت و قوت مقاومت افزوده است.
پیروزهای یمن، به عاملی جدید برای ایجاد تفرقه و شکاف بیشتر بین متحدین عربستان خصوصاً امارات متحده عربی بدل گشته و تبعات آن حتی در عرصههای میدانی، موجبات تضعیف روحیه متجاوزین در برابر مقاومت یمن را فراهم آورده است.
حمله موشکی اواخر هفته گذشته ارتش یمن به پایگاه «خمیس مشیط» در استان عسیر عربستان که طی آن 66 افسر کشته و 299 نظامی زخمی شدند و 17 جنگنده اف-16، 9 بالگرد آپاچی و دو سکوی پرتاب موشک منهدم گردیدند، جدیدترین این تحولات است که نشانگر عمق ضعف نظامی و راهبردی رژیم سعودی است.
آنچه که امروز شاهد آن هستیم، دست برتر انصارالله و گروههای سیاسی حتی در مذاکرات میباشد و به عبارت دیگر، حضور مقاومت یمن در مسقط پایتخت عمّان نمایش تمام عیار قدرت انصارالله هم در در صحنه سیاسی و هم در عرصه نظامی است.
تحلیلهای واقعگرایانه، ورود عربستان و امارات به این نبرد را بازی دو سر باخت ارزیابی میکنند زیرا از منظر اقتصادی، نظامی و از نگاه سیاسی دچار شکست سنگینی شدهاند. عربستان سعودی برای تامین هزینههای گزاف جنگ یمن تاکنون 1/2 میلیارد دلار از اموال و سهام خود را در اروپا فروخته است.
فروش اموال این کشور در حالی است که داراییهای این کشور در اروپا پیش از این، به 2/9 میلیارد دلار میرسید.
بر اساس تحلیل کارشناسان امور جنگی و آمارهای اعلام شده از سوی مقامات سعودی، جنگ یمن هر ماه حدود 675 میلیون دلار برای سعودیها هزینه دارد که 500 میلیون دلار از این مبلغ صرف حملات و عملیات زمینی و مابقی صرف حملات هوایی گسترده این کشور به یمن می شود.
دو سوم جمعیت سعودی را جوانان زیر 30 سال شکل میدهند که حدود سی درصد آنها فاقد شغل هستند. بسیاری از آنان برای یافتن شغل با مشکلاتی در این کشور مواجهند و خانوادههای عادی سعودی به طرز حیرتآوری از میزان بالای فقر رنج میبرند.
برخی گزارشها نیز میزان فقر در عربستان سعودی را 25درصد ذکر کردهاند. امارات متحده، دیگر متحد درگیر در جنگ یمن نیز تاکنون 300 میلیون دلار از مجموع 6/3 میلیون دلار سهام و داراییهای اروپایی خود را برای تامین هزینههای این جنگ پر هیاهو به فروش رسانده است.
از سوی دیگر اختلافاتی جدّی و جنگ قدرت در طیف حاکمیت سعودی وجود دارد.
شاهزادگان سعودی که در رأس قدرت قرار ندارند، فرزند پادشاه را به ماجراجویی و بیتدبیری در جنگ علیه یمن متهم نموده و آشکارا به تحمیل هزینههای سنگینی سیاسی و مالی اعتراض نمودهاند.
این اعتراضات تنها به هیئت حاکمه منحصر نیست و شهروندان سعودی نیز در شبکههای اجتماعی در مخالفت با سیاستهای جنگطلبانه و شرورانه حاکمان جدید ریاض، صدای خود را به گوش همگان میرسانند. افشاگری فردی به نام «مجتهد» در این راستا، تنها نمونه کوچکی از موج رو به فزونی اعتراضات علیه جنگافروزی عربستان است.
در پایان باید گفت با وجود تدوام سیاستهای اشتباه عربستان در حمایت از جریان تکفیری در یمن، سوریه، عراق و لبنان و مشاهده تبعات آن، متاسفانه هنوز چشم سیاستمداران این کشور بر حقایق باز نشده و همچنان بر طبل جنگ میکوبند. نشریه فارینپالیسی از قول یکی از محققان اندیشکده کارنگی حمله به یمن را موجب تبدیل شدن این کشور به ویتنام عربستان ذکر کرده و تاکید نموده بود تحلیلگران مستقل، با پیشبینی رهبر عالی ایران درباره شکست نظامی عربستان در یمن موافقند.
رهبر معظم انقلاب در بیستم فروردین سال جاری عاقبت چنین حمله مذبوحانهای را پیشبینی کردند که نشانههای آن مدتهاست آشکار شده است: «یقیناً سعودیها در این مسئله خسارت و ضرر خواهند کرد و به هیچ وجه پیروز نخواهند شد.
دلیل این پیشبینی واضح است، زیرا توانایی نظامی صهیونیستها چندین برابر سعودیها و منطقه غزه نیز یک منطقه کوچک بود، اما آنها نتوانستند موفق شوند، در حالی که یمن، کشوری پهناور و با جمعیت دهها میلیونی است. سعودیها در این ماجرا قطعاً ضربه خواهند خورد و بینی آنها به خاک مالیده خواهد شد.»
نویسنده : دکتر اصغر زارعی
/انتهای پیام/
: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانههای داخلی و خارجی لزوما به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانهای منتشر میشود.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *