صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

آسیب‌شناسی شبکه‌های مجازی بیگانه

۱۱ مهر ۱۳۹۴ - ۱۶:۱۸:۱۲
کد خبر: ۸۳۳۳۷
دسته بندی‌: مجله حقوقی ، عمومی
خبرگزاری میزان- هراتی گفت: تضعیف حاکمیت ملی و بسیج افکار عمومی علیه نظام، انحراف دموکراسی، تهدید امنیت و حاکمیت ملی کشور و غیره از مشکلات به وجود آمده از سوی رسانه‌های معاند است که با ایجاد پروفایل‌های تقلبی و رابطه‌ها انلاین با کاربران به ترویج اخبار دروغ می‌پردازند.
«حسین هراتی» سرپرست معاونت فرهنگ عمومی معاونت فرهنگی قوه قضائیه،در گفت‌وگو با خبرنگار حقوقی و قضایی ، در ارتباط با نقش شبکه‌های اجتماعی و مجازی بیگانه گفت: این شبکه‌ها با جای دادن یک گستره وسیع از بازیگران و کنش‌گران سیاسی و اجتماعی در فضای مجازی ابزاری برای تبلیغ و اشاعه نمادهای سیاسی و اجتماعی، فرهنگی و باورها و عقاید کنش‌گران اجتماعی گوناگون و از فعالان سیاسی در ارتباط با مردم به شمار می‌روند.

وی در ادامه با تاکید بر فعالیت این رسانه‌ها برای انحراف مسیر درست انتخابات تصریح کرد: اینترنت و شبکه‌های اجتماعی یکی از مهمترین عوامل تجلی و نشانه قدرت نمادین، هویت‌سازی و تبلیغات در عصر جدید است و تحولات سیاسی در کشورها تا اندازه قابل توجهی به عملکرد این رسانه‌های فراگیر و جهانی بستگی دارد.

سرپرست معاونت  فرهنگ عمومی معاونت فرهنگی قوه قضائیه در ادامه با اشاره به فعالیت گسترده این رسانه‌ها در عرصه سیاسی بیان کرد: در خصوص فعالیت این رسانه ها می توان دو نوع نگاه داشت که نگاه اول را می‌توان به عنوان فرصت و نگاه دیگر را به عنوان تهدید برشمرد که در حال حاضر تاکید در خصوص تهدیدات برگرفته از سوی این رسانه‌های مجازی  و هشدار در این خصوص است.

وی همچنین با بیان این مطلب که زمینه بروز و ظهور پنج نوع تهدید از سوی رسانه‌های مجازی بیگانه در آستانه انتخابات  مجلس و خبرگان رهبری احساس می‌شود اظهار کرد: در ابتدا می‌توان به تضعیف  حاکمیت ملی و بسیج افکار عمومی علیه نظام، انحراف دموکراسی، ایجاد شورش‌های داخلی در کشور، تهدید امنیت و حاکمیت ملی کشور و کم رنگ کردن روحیه جمع گرایی حقیقی در این زمینه اشاره کرد.

هراتی در ادامه با تشریح تهدیدات عنوان شده از سوی رسانه‌های مجازی غربی افزود: در خصوص تضعیف حاکمیت ملی باید گفت که در واقع با وقوع انقلاب ارتباطات در ربع آخر قرن بیستم، نوعی جامعه اطلاعاتی و شبکه ای شکل گرفت که نقاط اتصال این شبکه را گروهها و نهادهای مدنی، سازمانهای بین المللی غیر دولتی ، جنبش های اجتماعی و سیاسی، فعالان سیاسی  و گروههای مخالف حکومت شکل می دهند.

سرپرست معاونت  فرهنگ عمومی معاونت فرهنگی قوه تصریح کرد: این نهاد با اطلاعات و اخباری که در شبکه‌های مجازی معاند و ضد انقلاب جریان‌سازی می‌کنند به هم متصل می‌شوند. در این میان برخی اندیشمندان ترجیح می‌دهند که در عصر جدید و جامعیت شبکه ای از حاکمیت اجتماعی  گروههای مختلف سیاسی و فراملی به جای حاکمیت سیاسی صحبت کنند.

 وی همچنین با بیان اینکه حاکمیت در جهان امروز به یک نحوی به این گروه‌های سیاسی و اجتماعی وابستگی دارد، گفت: در واقع ما امروز دورانی را سپری می‌کنیم که در سایه پیشرفت‌های چشم‌گیری که در زمینه فن‌آوری ارتباطاتی و اطلاعاتی به وجود آمده مرزهای سیاسی را بسیار آسیب پذیر کرده است.

هراتی در ادامه افزود: بنابراین حاکمیت‌های ملی نمی‌توانند تنها به توجیه استقلال در امور داخلی و خارجی تکیه کنند و با این استدلالها با  چالش های سیاسی از ناحیه آن بازیگران فراملی روبرو می‌شوند. 

سرپرست معاونت  فرهنگ عمومی معاونت فرهنگی قوه اظهار کرد: در این میان فشاری از بالا به پایین از سوی فعالان  سیاسی و سازمانهای غیر دولتی  به این حاکمیت‌ها وارد شده و از سوی دیگر  فشارهایی از پایین به بالا توسط نیروهای سیاسی و نهادهای مدنی وابسته در داخل به وجود آمده و دست به دست هم داده و حاکمیت ملی را زیر سوال برده و افکار عمومی را تحت عنوان مطالبات تجمیع می‌کنند.

وی در ادامه با اشاره به تضعیف و انحراف دموکراسی  اظهار کرد: وارونه شدن برخی نظریه‌های مدرن در عرصه‌های سیاسی و اجتماعی، یکی دیگر از آسیب‌های شبکه‌های اجتماعی است. 

به گفته وی اگر بخواهیم دموکراسی را در جایگاه تعیین کننده سرنوشت ملت‌ها از طرف خود آنها بدانیم، فناوری اطلاعات و ارتباطات و رسانه‌ها به روش‌های مختلف این نظریه مهم سیاست و حکومت را به نحوی به چالش می‌کشند.

هراتی با بررسی این چالش‌ها عنوان کرد: دو نوع نگاه و تحلیل می‌توان به این چالش‌ها داشت. نخست اینکه دموکراسی دیگر معنای حکومت  بر مردم را ندهد و احزاب و گروهها  و برخی نخبگان سیاسی با تسلطی که بر این رسانه های ارتباطی دارند  و به یاری امپراطوری رسانه هاایدها و برنامه های خود را به مردم تحمیل کنند و در این میان گزینش ها نه بر اساس توانایی و شایستگی، بلکه بر اساس میزان سرمایه  و تسلط منتخب بر رسانه ها صورت گیرد هر چند که قدرت تبلیغات و آثار منفی آن در تمام جوامع وجود دارد.

هراتی با عنوان این مطلب که با گسترش فناوری ارتباطی و اطلاعاتی و پیدایش انواع رسانه‌های مجازی این قدرت  پیچیده‌تر شده است بیان کرد: شبکه‌های اجتماعی بعضا با اطلاع رسانی سریع در خصوص برخی مسائل و انتقال نمادهای اعتراضی  و تحریف احساسات را به کنش‌های اعتراضی گسترده بدل می‌کنند.

وی ادامه داد: امروزه جنبش‌های اجتماعی جدید از طریق  قابلت های مختلف فناوری اطلاعات در طرح وسیع و جهانی اطلاع رسانی می‌کنند و مسائل حاد بومی و محلی را جهانی کرده و از این رهگذر برای خود هواداران جهانی ایجاد می کنند. و از سویی دیگر  به ائتلاف بین این هواداران و شبکه‌های اجتماعی، می توانند زمینه گسترش  رفتارهای اعتراضی در شکل‌های گوناگون پدیدارسازند.

هراتی با بیان اینکه با نبود این شبکه‌های اجتماعی احتمال ناکامی و استمرار نیافتن جنبش‌های اجتماعی بسیار بالا خواهد بود گفت:  فضای مجازی از قابلیتی بالا برا ی ایجاد ائتلاف و هماهنگ سازی اهداف و تاکتیک‌های مبارزاتی برخوردار است.که به عنوان مثال  می‌توان به تحولات مصر و تونس  و تاثیر شبکه‌های اجتماعی در این تحولات اشاره کرد.

سرپرست معاونت  فرهنگ عمومی ،معاونت فرهنگی قوه قضاییه با بیان اینکه موضوع دیگری که در این زمینه می‌توان به آن پرداخت و مورد بررسی قرار داد تهدید امنیت ملی و حاکمیت  ملی کشورها است گفت: در این ارتباط  یکی از مشکلات به وجود آمده از سوی شبکه‌های غربی معاند، ایجاد تعدادی پروفایل‌های تقلبی و ایجاد رابطه‌ها انلاین با کاربران است که از آن می‌توان به عنوان یکی از پیامدهای منفی این شبکه‌ها و ترویج سریع شایعه‌ها و اخبار دروغ  از طریق آنها اشاره کرد.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *