شهراز: بارها مجبور شدم برای گرفتن طلبم وکیل بگیرم/ورود قوه قضاییه به قوانین هنر یک ضرورت است
خسرو شهراز در گفتوگو با میزان پیرامون قرارداد بازیگران و قابلیت پیگیری این قرارداد در صورت عدم تعهد تهیه کنندگان گفت: در اکثریت مواقع قرارداد بازیگران منبع مستند و درستی برای احقاق حق بازیگران نیستند، البته در میان تهیه کنندگان انسانهای شرافتمندی هم هستند که به شخصه بارها با آنها کار کرده ام و بسیار متعهدانه دستمزدم را کامل پرداخت کرده اند. فردی را میشناسم که به دلیل اخلاق خود حتی ماشین خود را برای تسویه حساب عوامل فروخته است.
وی در همین راستا ادامه داد: مشکل اصلی در قبال قرارداد بازیگران وقتی بوجود آمد که ما شاهد حضور برخی شبه تهیه کننده در سینما شدیم، این افراد مشخص نیست از کجا وارد عرصه تهیه کنندگی میشوند و بلااستثناء برای تمامی بازیگران مشکلات فراوانی را به وجود میآورند.
بازیگر سریال «سیاوش» ورود سودجویان به عرصه تهیه کنندگی را نامناسب خواند و اظهار کرد: متاسفانه برخی افراد از راههای نامعلومی تهیه کننده میشوند، این افراد به واسطه سرمایه خود برخورد زننده و زشتی با تمامی عوامل یک اثر دارند، این افراد نه تنها با بازیگران بلکه با تمامی عوامل پشت صحنه برخوردی ناشایست دارند.
وی در همین رابطه ادامه داد: نکته عجیب در قبال عدم تعهد برخی شبه تهیه کنندگان نسبت به قراردادها از جایی شکل میگیرد که آنها با قدرت و شهامت به این رفتارشان ادامه میدهند، آنها انگار به یک قدرت فراتر از خود که همان سرمایه است متصل هستند و هر وقت هم که میخواهند زیر تمام تعهدات خود میزنند و کسی هم نیست که جلوی آنها را بگیرد.
بازیگر فیلم سینمایی «ماهی و گربه» با اشاره به تجربیات خود نسبت به عدم تعهد تهیه کنندگان اظهار کرد: خود من بارها با عدم تعهد تهیه کنندگان روبرو شده ام و در آخر مجبور شدم از مراجع قانونی برای دریافت طلب و دستمزدم اقدام کنم. از آنجا که از روی خود قرارداد نتوانستم طلبم را نقد کنم مجبور شدم وکیل بگیرم و از راه قانونی وارد عمل شوم. از نظر من قوه قضاییه باید در موضوع ورود تهیه کنندگان و همچنین نحوه تبیین قرارداد هنرمندان ورود کند تا همه چیز شکل قانونی به خود بگیرد.
وی عدم تعهد به دستمزد بازیگران را اهانتی بزرگ خواند و اضافه کرد: از نظر من این نوع از برخوردها برای عرصه هنر ما بسیار ناشایست است، اینکه به راحتی تهیه کنندگان از زیر تعهد خود به قراردادشان شانه خالی میکنند و هیچ جایی هم نیست که این وضعیت را بهبود ببخشند واقعا در شان هنر کشور نیست.
این بازیگر سینما و تئاتر ادامه داد: پیش از رخنه شبه تهیه کنندگان به عرصه سینما، تئاتر و تلویزیون، بازیگران با آرامش خاصی نسبت به دریافت دستمزد خود اقدام میکردند، مسیر دریافت دستمزدمان کاملا انسانی و در شان یک بازیگر بود، آن زمان به عنوان بازیگر احساس شخصیت میکردیم، اما امروزه با ورود برخی سودجویان در قامت تهیه کننده، من به عنوان یک بازیگر باید به دنبال دریافت دستمزدم دوندگی داشته باشم.
وی با اشاره به عدم تعهد تهیه کنندگان به پرداخت دستمزد بازیگران اشاره کرد: این روزها بازیگر و تهیه کننده قرارداد میبندند، بازیگر مجبور است به تمامی تعهدات خود عمل کند، اما تهیه کننده میتواند به یکباره زیر همه چیز بزند و هیچکس هم نیست که حق ما را از وی بگیرد.
شهراز با اشاره به عدم پرداخت دستمزدش در یک تئاتر ادامه داد: مسئله یک بازیگر تنها دستمزدش نیست، ما نیازمند آن هستیم که مورد احترام قرار بگیریم، وقتی یک بازیگر مجبور میشود برای دریافت دستمزد خود بارها و بارها تماس گرفته و به هزار در بزند طبیعتا اتفاق درست نیست و من بازیگر را اذیت میکند. متاسفانه حضور کلمه عرف در قرارداد گاها مشکلات فراوانی به وجود میآورد، وقتی اسم قرارداد روی چیزی میگذاریم باید کاملا بر اساس بند و تبصره و قانون باشد.
وی ادامه داد: این روزها سرمایه گذاران و اسپانسرها فردی را به عنوان تهیه کننده وسط میگذارند، اما در واقع تمامی قضایای مالی را خودشان رقم میزنند و تهیه کننده صرفا در حد یک نام باقی میماند و علنا در آن پروژه هیچ کاره است.
شهراز با اشاره به رقم بالای طلب خود از آثاری که در آنها به ایفای نقش پرداخته خاطرنشان کرد: طلب من از آثار بسیار زیاد است، چکهای فراوانی را در خانه دارم که هیچ کدام پرداخت نشده اند، شاید نتوانم رقمی درست بگویم، اما همین را بگویم که در اکثریت پروژهها که در سه قسط تسویه صورت میگیرد، قسط سومی وجود ندارد، شما به عنوان بازیگر خیلی زور بزنید میتوانید قسط دوم خود را نقد کنید.