پیامدهای جنگ یمن؛ ناکامی ائتلاف سعودی و تلاش ریاض برای خروج از بحران
اخیرا و در ماه رمضان تعدادی از چهرههای یمنی به دیوان پادشاهی عربستان رفتند؛ آنها در روز ششم ماه آوریل (۱۷ فروردین) در ریاض بودند تا درباره صلح در یمن مذاکره کنند.
به گزارش «اکونومیست»، با این وجود بحث چندانی انجام نشد و اعضای انصارالله که اکنون کنترل بخش زیادی از این کشور را در دست دارد از شرکت در این نشست خودداری کردند؛ انصارالله یمن تاکید کرده که تنها در یک کشور بی طرف مذاکره خواهد کرد.
در عوض این کنفرانس صلح به محلی برای دسیسههای عربستان تبدیل شد؛ موازنه قدرت همچنان به ضرر عربستان و متحدانش در یمن تغییر میکند و چشم انداز صلح، تاریک است.
آنگونه که چند نفر روایت میکنند، این چهرههای یمنی در ریاض از تلفن همراه محروم بوده و در اتاقهای مجزا قرار داشتند.
در همین حال سعودیها به «عبد ربه منصور هادی»، رئیسجمهور مستعفی یمن دستور دادند تا قدرت را به شورایی هشت نفره واگذار کند.
استعفای او به رسانهها اعلام شد؛ تنها پس از آن بود که اعضای شورا از ترفیع غیرمنتظره خود خبردار شدند.
با وجود تشکیل این شورا که اعضای آن علاقه ای به یکدیگر ندارند، توافقی که یک دولت یمن قابل دوام ایجاد میکند، دورتر از همیشه به نظر میرسد.
ائتلاف عربستان از سال ۲۰۱۵ حملات خود را در یمن آغاز کرد و انتظار داشت که در طول چند هفته ارتش و کمیتههای مردمی یمن را متوقف کند و به این حملات پایان دهد.
اما این ائتلاف در یک باتلاق گرفتار شد؛ قطعا سعودیها پول و اعتبار بسیاری را از دست میدهند.
۳۰ میلیون نفر از مردم یمن قربانیان اصلی هستند؛ حدود ۳۷۷ هزار نفر بر اثر جنگ، گرسنگی و بیماری جان خود را از دست دادهاند.
سازمان ملل میگوید که ۱۷ میلیون نفر از مردم یمن در گرسنگی به سر میبرند و سه چهارم از جمعیت این کشور برای زنده مانده به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند.
علاوه بر این در حال حاضر تنها نیمی از بیمارستان ها و مراکز پزشکی در یمن فعال هستند.
همچنین ائتلاف عربستان از ارسال سوخت به یمن از طریق بندر «الحدیده» جلوگیری میکند.
بر اساس آتش بس اعلام شده، ائتلاف عربستان متعهد به بازگشایی فرودگاههای یمن و صدور مجوز ورود کشتیهای حامل سوخت از طریق بندر الحدیده شده و صحبتهایی درباره بازگشایی جادههای «تعز» به میان آمده است.
با توجه به مقیاس گسترده بحران یمن، این اقدامات تنها اشارهای بیش نیستند و اگرچه مردم یمن از آنها استقبال میکنند، اما مشخص نیست که حتی این اقدامات نیز دوام داشته باشند.
سازمان ملل سالها درباره تقسیم قدرت سخن میگوید، اما این امر از همان ابتدا محکوم به شکست بود چرا که منصور هادی هم بسیار ضعیفتر و هم بسیار لجبازتر از آن بود که یک مذاکره کننده موثر باشد.
تعداد کمی از یمنیها دلتنگ رئیسجمهور برکنار شده خود میشوند، رئیسجمهوری که قرار بود یک دوره انتقالی دو ساله را خدمت کند، اما ۱۰ سال در قدرت ماند.
عربستان سعودی مشتاق پایان دادن به جنگ است؛ جدا از هزینههای مالی و اعتباری، این جنگ، عربستان را در معرض حملات دقیق و برون مرزی ارتش و کمیتههای مردمی یمن قرار داده است.